Dopravné správy

Sci-fi: Ďalšia dezintegrácia bratislavskej MHD

Na zozname posledných dní bola dezintegrácia imhd.sk v slovenskom internetovom priestore a dezintegrácia celej verejnej dopravy v Bratislavskom kraji. Okrem lavíny často oprávnenej kritiky na nezvládnuté zavedenie Dezintegrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji šité nielen horúcou, ale aj hrdzavou ihlou, sa však objavili dych berúce zaručené pravé informácie o tom, čo sa chystá v roku 2016.

Celú šokujúcu správu nájdete na tejto stránke.

Studénka hledá alternativu problémového přejezdu

Společnosti, jimž patří areál bývalé Vagónky Studénka, jsou připraveny jednat o trase náhradní silnice, která by odvedla kamiony od rizikového železničního přejezdu, řekli zástupci společnosti MSV Metal Studénka a AK 1324. Nová silnice by měla vést právě přes bývalé pozemky Vagónky. Starosta Studénky na Novojičínsku Lubomír Šobich řekl, že firmy by během týdne měly dostat návrhy variant řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V nemeckom vlaku bola bomba, našťastie falošná

Nemecká polícia zasahovala v utorok večer v Hannoveri v rýchliku IC smerujúcom cez Brémy do Oldenburgu, kde sa našiel podozrivý balíček. Išlo o vernú napodobeninu výbušného zariadenia, nie o skutočnú bombu, ako sa pôvodne predpokladalo, uviedla policajná hovorkyňa Sandra Perlebachová, ktorú citovala agentúra DPA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cesty vlakem trápí nejvíc zpoždění v historii

I dvě hodiny zpoždění nasbírá celkem každý týden při cestování vlaky Českých drah student David Križan z Hranic. Přitom jezdí na trase, kde cesta běžně trvá pouhou půlhodinu. S podobnými problémy se v regionu potýkají všichni pravidelní cestující, může za ně rekordní množství výluk na železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizáciam tratí a staníc ŽSR

Dobrý deň, chcem sa opýtať pár otázok k modernizácii:

Aký variant bol nakoniec vybraný pre modernizáciu v úseku Krásno-Čadca, kde mal byť tunel? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation ke sporu s ČD o řadě 380

Ministerstvo dopravy spolu s Českými drahami dnes oznámily, že nebudou respektovat rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře České republiky. Stanovisko Škody Transportation je takové, že k arbitrážnímu řízení nemuselo vůbec dojít, pokud by České dráhy přijaly návrh mimosoudního vyrovnání.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR upravujú priecestné zabezpečovacie zariadenia

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali 16. novembra s úpravami priecestných zabezpečovacích zariadení (PZZ) na šiestich železničných priecestiach v úseku trate medzi železničnými stanicami Bánovce nad Bebravou a Chynorany.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD odmítají rozhodčí nález ve věci dodávky řady 380

Za dvacet lokomotiv Škoda 109E, které dostaly s několikaletým zpožděním, už České dráhy zaplatily společnosti Škoda Transportation přes 2,5 miliardy korun. Teď jim rozhodčí soud nařídil, že mají kromě doplatku kupní ceny 468 mil. korun (včetně úrokových nákladů) zaplatit výrobci dalších 760 milionů jako inflační navýšení. Smluvní pokutu za pozdní dodání Škoda Transportation platit nemusí.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Na linke Bratislava - Viedeň rastie konkurencia

Autobusovú linku z Bratislavy do Viedne čaká nárast konkurencie. Od dnešného dňa totiž začína na tejto trase vypravovať autobusy aj súkromný dopravca RegioJet. Už teraz jazdia do Viedne autobusmi napríklad Blaguss, Slovak Lines alebo ÖBB-Postbus.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD prohrály spor se Škodovkou o dodávku řady 380

České dráhy nezískají téměř miliardu korun za pozdní dodání lokomotiv řady 380 od Škody Transportation. Naopak budou muset přes miliardu korun zaplatit. Rozhodnutí potvrdily iDNES.cz zdroje z Českých drah i Škody Transporation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prístup ŽSR k miestam so systémom Eurokľúč

Minulý týždeň nás kontaktovali pacienti aj cestujúci, ktorí sa pýtali na vývoj prípadu v ŽST Žilina, kedy sme zistili, že na toaletu vybavenú systémom Eurokľúč na prvom nástupišti, sú vpúsťaní iba telesne postihnutí s vozíčkom s tým, že obsluha má takéto inštrukcie. Po konzultácii s náčelníkom železničnej stanice v Žiline sme oslovili listom príslušné orgány ŽSR a prípad zverejnili

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spojení mezi Prahou a Č.Budějovicemi už bez výluky

Cestující na frekventované trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi si mohou od pondělního večera alespoň trošku oddychnout. Končí více než dvouletá výluka a omezení na trase mezi Sudoměřicemi a Táborem, během které museli často lidé přesedat z vlaků do náhradních autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo vlakoch ZSSK pribudlo 21 percent cestujúcich

Zavedenie bezplatnej prepravy v osobnej železničnej doprave na Slovensku zásadne zvýšilo záujem o cestovanie vlakmi. Celkovo za rok využije prepravu zadarmo vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) približne 24 miliónov osôb. Ide o počet cestujúcich, ktorí do 17. novembra 2015, teda presne za rok, využili možnosť cestovania zadarmo (údaje za október a november ešte nie sú spočítané, ide o kvalifikovaný odhad).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hacker prolomil Opuscard a jezdil po Liberecku grátis

Počítačový hacker úspěšně a vysoce sofistikovaným způsobem zaútočil na systém karty Opuscard, která se používá v Libereckém kraji. Dokázal prolomit zabezpečení takzvané anonymní bezkontaktní čipové karty a díky tomu mohl jezdit opakovaně zadarmo, aniž by si kartu musel dobíjet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR zrekonštruujú priecestie v žst. Malacky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú komplexnú rekonštrukciu priecestia (JIČ–SP 1977) v km 24,905 v obvode železničnej stanice Malacky. Práce potrvajú od 18.11.2015 do 3.12.2015 a cestná uzávierka priecestia bude trvať nepretržite v termíne od 19.11.2015 do 4.12.2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet zamíří na Zlínsko

Společnost RegioJet zavádí od 13. prosince nový pravidelný spoj z Prahy do Přerova, Hulína, Otrokovic a Starého Města. Vlak vyjede z Prahy odpoledne a ze Slovácka do hlavního města vyrazí druhý den ráno. Spoj doplní stávající linky, kdy cestující z regionu mohou využívat pro cesty do Prahy kombinaci autobusů Student Agency a vlaků RegioJet jedoucích z Olomouce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena priecestia v Čadci na priechod pre peších

Železničné priecestie je tvorené križovaním jednokoľajnej neelektrifikovanej železničnej trate III. kategórie traťového úseku Čadca – Makov a účelovej komunikácie mesta Čadca, ulica Športovcov (SP0031). Vzhľadom na opakujúce sa nehodové udalosti na železničnom priecestí (zrážka železničného vozidla s užívateľmi priecestí) ŽSR navrhli, po prerokovaní a následnom zaslaní súhlasného stanoviska mesta Čadca a OR PZ ODI Čadca, zmenu užívania železničného priecestia na priechod pre peších.

Celé vyjdrenie nájdete na tejto stránke.

Poláci zdržují vlaky mezi Libercem a Žitavou

Polský správce železnic se zřejmě rozhodl cestujícím na trati mezi Libercem a německou Žitavou ukázat detailněji krásy příhraničí. Na několikakilometrovém úseku tratě, který vede přes Polsko, snížili maximální rychlost o třetinu. Vlaky se tu musí ploužit dvacítkou a nabírají tak zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návrh rozpočtu DPB sa spolieha na eurofondy

Na novembrové zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta Dopravný podnik Bratislava predložil návrh svojho rozpočtu na rok 2016 s výhľadom na ďalšie dva roky. V tomto článku prinášame jeho stručný prehľad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Ostrava chystá placení bezkontaktní kartou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) chystá společně se společností Visa Europe projekt bezkontaktního placení v tamní městské hromadné dopravě. “Terminály budou fungovat ve všech vozidlech DPO. Projekt je vyvíjen tak, aby se mohli přidat i další dopravci a bankovní karty byly akceptovány v celém Moravskoslezském kraji,” řekl E15.cz František Jungr, manažer pro regionální rozvoj Visa Europe.

Celou zprávu najdete na této stránce.