Dopravné správy

Novinky pre cestujúcich v Bratislavskom kraji

Od 1. novembra 2015 bude zavedená II. a III. etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). V tomto článku prinášame prehľad najvýznamnejších noviniek pre cestujúcich v regióne. Upozorňujeme, že vo vlakoch bude platiť duálna tarifa, čo znamená cestujúci bude mať možnosť cestovať aj podľa doterajších podmienok železníc, alebo podľa tarify IDS (podľa jeho voľby).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážka vlaků omezila osobní dopravu na trati 131

V souvislosti s nehodou privátních nákladních vlaků u Úpořin na severu Čech došlo k omezení dopravy na trati č. 131 Ústí nad Labem - Úpořiny - Bílina. Jedná se o vedlejší trať, na které jsou v provozu pouze menší motorové soupravy ve dvouhodinovém intervalu. V postiženém úseku je až do odvolání zavedena náhradní autobusová doprava. Délka jejího provozu bude upřesněna v závislosti na odstraňování následků nehody. Podrobnosti získají cestující např. na webu www.cd.cz.

Provoz na hlavní železniční tepně č. 130 z Ústí nad Labem přes Teplice do Bíliny, Mostu a dále na Karlovarsko není nijak dotčena. Rychlíky Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb i osobní vlaky mezi Ústím nad Labem, Teplicemi, Bílinou, Mostem a dále jezdí bez omezení a bez komplikací.

Informaci o vlastní nehodě VLAKY.NET zveřejnily ve své Černé kronice

Problémy nových trolejbusov DPB pretrvávajú

Na jar sme informovali o jednom z problémov nových trolejbusov, ktorým je signál pred zatvorením dverí. Ten je výrazne dlhší ako pri iných vozidlách MHD a trvá až 8 sekúnd. Pokiaľ nepríde k zmene, bude to ročne to bude stáť dopravný podnik pol milióna, a ak použijeme heslo „čas sú peniaze“, o tie prídu aj cestujúci, ktorým cesta trvá dlhšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň přijde o jedno nádraží a získá novou zastávku

V Plzni se chystá pozoruhodný přesun vlakové zastávky na trati Plzeň- České Budějovice. Nádraží v Koterově se zruší a místo něj má vzniknout zastávka Plzeň-Slovany, která bude u křižovatky Částkovy a Lobezské ulice. Záměr už schválila městská rada.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vraj cielene klame a útočí na ZSSK

Pokiaľ sa v nasledujúcich dňoch nevyrieši prevádzka stratových IC vlakov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), je český súkromný prepravca RegioJet pripravený v decembri zrušiť svoje spoje na linke Bratislava – Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spolutvůrce „Slovenské strely“ se dočkal pomníku

Odhaleným pomníkem v rožnovském skanzenu splatilo Valašsko dluh vynálezci a odbojáři Josefu Sousedíkovi. Prezidentského vyznamenání se ale nedočká ani letos. Hrob nikdy neměl, to aby se z něj nestalo poutní místo, aby jeho odkaz neposiloval další následovníky. Teprve nyní, 71 let po smrti, získal Josef Sousedík (1894–1944) náhrobní kámen na nejprestižnějším hřbitově Valašska – na Slavíně v areálu rožnovského skanzenu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK odmieta obvinenia RegioJetu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tvrdí, že jej IC vlaky nie sú krížovo financované z dotácií štátu. Majú samostatné hospodárenie oddelené od vlakov, ktoré si zmluvne objednáva štát. ZSSK v reakcii na útok RegioJetu uviedla, že ho svojou politikou nevytláča z trhu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklohráček se rozloučí jízdou do zlonického muzea

Nadcházející víkend bude zároveň posledním víkendem provozu dětského výletního vlaku Cyklohráček. Na závěr úspěšné sezony jsme připravili na sobotu 31. října speciální prodlouženou jízdu do Zlonic k zdejšímu železničnímu muzeu.

Podrobnosti najdete ve společné tiskové zprávě Českých drah a ROPID, kterou přikládáme
.

RegioJet hrozí odchodom z trate Bratislava - Košice

Spoločnosť to zdôvodňuje pokračujúcou nečinnosťou ministerstva dopravy pri riešení dlhodobého poškodzovania RegioJetu podnákladovými cenami v stratových IC vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chce elektrizovat další tratě

Stovky kilometrů nových tratí chce v příštích letech „zadrátovat“ Správa železniční dopravní cesty. Provoz vlaků by tak na nich měl být ekologičtější než dosud, na některých tratích by měla elektrifikace umožnit také více přímých spojení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plán dopravnej obslužnosti Prešova schválený

Mestské zastupiteľstvo Mesta Prešov schválilo Plán dopravnej obslužnosti a optimalizácie liniek MHD v alternatíve A, ktorý je minimalistický a bez výraznejších zmien. Obsahuje hlavne: ponechané súčasné číslovanie liniek, zrušenie liniek s 1 - 3 spojmi za deň, nezmenené školské linky, nezmenené výkony MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD po čtyřech letech opraví poničený „ešus“

České dráhy vrátí na koleje jednotku CityElefant, kterou musely v roce 2011 kvůli velkému poškození způsobeném srážkou s posunovací lokomotivou odstavit. Na opravu pak čeká také další vlak poničený při letošní červencové nehodě na Masarykově nádraží, kdy vjel až na nástupiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky môžu opäť začať premávať cez Jesenského

Po Jesenského a Mostovej ulici v Bratislave už môžu opäť začať premávať električky. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo dnes totiž podpísal povolenie hlavnému mestu o spustení električkovej dopravy na trati Jesenského – Štúrova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sbohem, uherskobrodská výpravno!

Stojím před nádražní budovou v Uherském Brodě, kterou tak originálně architektonicky ztvárnil Dušan Jurkovič. Její vzhled ostře kontrastuje s dnešním, vedle se nacházejícím, moderně utvářeným autobusovým nádražím. Sleduji dění kolem sebe. Před budovou nádraží už postává větší zástup cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Katka sa rozlúči na Tekvicovú sobotu

OZ Detská železnica Košice pripravila pre svojich priaznivcov aj v tomto roku rozlúčku s najstaršou – 131-ročnou parnou lokomotívou Katkou. Už tradične sa tak stane počas Tekvicovej soboty 31. októbra. V programe plnom tekvíc, strašidiel a jedinečnej výzdoby zabafká Katka naposledy, potom ju čaká náročná oprava kotla. V nedeľu 1. novembra zasa definitívny koniec sezóny odpískajú motorové dvojičky Danka a Janka. Jazdíme o 11:15, 13:15 a 15:15.

Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe a na plagáte.

Vlárská dráha je bez výpravčích

Typický obrázek výpravčího mávajícího plácačkou postupně mizí z řady železničních stanic na Slovácku. Důvodem je modernizace zabezpečovacího zařízení na trati Staré Město u Uherského Hradiště – Vlárský průsmyk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 43. týždeň

V priebehu 43. týždňa 2015 zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvá smrteľná nehoda sa stala na trati Bratislava-Vajnory – Bernolákovo. Vlak zrazil a usmrtil osobu mužského pohlavia v nedeľu (25.10.2015.). Druhý tragický prípad sa odohral taktiež včera vo večerných hodinách na trati Cífer – Šenkvice. Z rýchlika vyskočil cestujúci, ktorý vypadol na vedľajšiu koľaj po ktorej následne prechádzal ďalší vlak. Pri obhliadke miesta nehody bola nájdená aj ďalšia usmrtená osoba, pravdepodobne išlo o osobu, ktorá taktiež vyskočila z toho istého rýchlika. Tragickú nehodu vyšetruje polícia. Dôsledkom tejto nehody malo meškanie 9 vlakov dokopy 1343 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další revoluce v pražské MHD na obzoru

Organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, chce od 1. července 2016 zavést plošné změny ve veřejné dopravě. V rámci změn bude integrována do pražské dopravy oblast Kladenska, změněny budou trasy tramvají a autobusů, změn se dočkají i noční spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výhodnejšie cestovanie košickou MHD končí

Dopravný podnik upozorňuje cestujúcich, že kompenzácie cestovného v košickej mestskej hromadnej doprave budú platiť už len do 31. októbra 2015. Výhodnejšie cestovanie mestskí poslanci schválili pre zložitejšiu dopravnú situáciu len počas výstavby tratí integrovanej koľajovej dopravy a rekonštrukcie električkových uzlov, teda od 1. júla do 31. októbra 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na stavbě nejdelšího tunelu SŽDC se střílelo

Série výbuchů se před několika dny ozvala pod vrchem Chlum u Plzně. Stavbaři, kteří tu razí železniční tunel, totiž museli s pomocí pyrotechniků odstřelit skálu u budoucího plzeňského tunelového portálu. Použili na to více než dvě tuny trhavin.

Celou zprávu najdete na této stránce.