Dopravné správy

Do Prešova dorazili posledné trolejbusy Škoda 31 Tr

V utorok 8. decembra 2015 prišiel do Prešova predčasný vianočný darček v podobe dvoch plne klimatizovaných kĺbových trolejbusov Škoda 31 Tr SOR, ktoré obdržia evidenčné čísla #720 a 721. Od predchádzajúcich trolejbusov sa líšia nielen použitím celovozidlovej klimatizácie, ale aj odlišným usporiadaním sedadiel či sfarbením interiéru

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na ČD má dohlížet odvolaný šéf zemědělského fondu

Dozorčí rada Českých drah dozná ještě před koncem roku změny. Podle informací deníku E15 budou v polovině prosince, kdy zasedne řídící výbor drah, odvoláni a nahrazeni dva členové rady. Do vrcholového orgánu státního dopravce jsou nominováni Tomáš Révész a Milan Kucharčík. Prvního vysílá sociální demokracie, druhého hnutí ANO a nominaci bude ještě schvalovat vládní výbor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

B. Bystrica získa priame vlaky z Bratislavy

Banská Bystrica dostane priame vlakové spojenie s Bratislavou každé dve hodiny a do Košíc sa pôjde z hlavného mesta južnou trasou už len s prestupom vo Zvolene. Aj toto sú niektoré zo zmien, ktoré začnú platiť na železnici od nedele 13. decembra. Vtedy totiž vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V neděli začíná platit nový jízdní řád vlaků

V neděli 13. prosince začne platit jízdní řád železniční osobní dopravy pro rok 2016. Od tohoto data se opět rozjedou vlaky na několika přeshraničních úsecích do Německa a Polska, cestujícím také začnou sloužit nové železniční zastávky. Platnost nadcházejícího jízdního řádu skončí 10. prosince 2016. 

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Nový cestovný poriadok ZSSK prináša novinky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ponúkne počas najbližšieho roka denne v priemere 1455 vlakov, ktoré obslúžia 690 staníc na celkovo 2800 kilometroch železničných tratí. Novinkou pre cestujúcich bude priame spojenie Banskej Bystrice s hlavným mestom Bratislavou každé dve hodiny so skráteným cestovným časom, či možnosť dlhšieho oddychu i spánku v nočných vlakoch medzi východom a západom Slovenska. Súčasne zlacnie preprava automobilov v rámci vnútroštátnej aj medzinárodnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další železniční přejezdy budou bezpečnější

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně zahájila modernizaci železničních přejezdů na trati mezi Trutnovem a Teplicemi nad Metují. Největším přínosem projektu je zvýšení bezpečnosti drážní dopravy v tomto úseku, plynulosti železničního a silničního provozu a zajištění vyššího komfortu pro cestující.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR, zrušené IC vlaky ZSSK a RegioJet

Dobrý deň, v súvislosti s rušením IC vlakov ZSSK od 18. januára by som sa chcel opýtať, či už niektorý zo slovenských alebo zahraničných súkromných dopravcov požiadal o pridelenie spojov na hlavnej trati (Bratislava) – Žilina – Košice? Napriek tomu, že v tomto novom grafikone, ktorý bude platiť od 13.12.2015 nie sú ďalší (noví) dopravcovia, mám informáciu, že spoločnosť Regiojet má nielen požiadané ale už aj schválené od ŽSR, že ak budú potrebovať, tak od 18. januára môžu navýšiť či už počet vagónov na svojich súčasných spojoch, ale podľa potrieb môžu doplniť aj ďalšie 3 vlaky každým smerom, čiže spolu 6 nových spojov – a to do grafikonu, ktorý začne platiť od 13.12. Viete nám túto informáciu potvrdiť alebo negovať? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Skauti přivezou ČD railjetem Betlémské světlo

Každoroční cesta Betlémského světla z Vídně do Brna se uskuteční tuto sobotu 12. prosince. Symbol Vánoc přivezou čtyři členové Junáku vlakem railjet 370 Joseph Haydn. Za týden, v sobotu 19. prosince, se pak začne Betlémské světlo rozvážet za pomoci Českých drah do všech koutů republiky.

Betlémské světlo se k nám tradičně dopraví z Vídně, kde ho rakouští skauti předávají o třetím adventním víkendu delegacím z celé Evropy. Čeští junáci pojedou z Vídně do Brna vlakem railjet 370 Joseph Haydn, konkrétně ze stanice Wien Hbf v 17:07. Do Brna dorazí v 18:39. Na spoji bude nasazena jednotka ČD railjet.

Seznam vlaků a úseků, kterými rozvezou skauti 19. prosince 2015 Betlémské světlo, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

V Moldave nad Bodvou spustia TIOP

Prevádzka terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP) v Moldave nad Bodvou (okr. Košice – okolie) sa začne 13. decembra. Zabezpečí prestup cestujúcich medzi železničnou, autobusovou, individuálnou automobilovou, cyklistickou a pešou dopravou. Uvádza sa to v informatívnej správe o tomto pilotnom projekte na Slovensku, ktorú tento týždeň vzalo na vedomie Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dokončily vylepšení 64 vozů pro vozíčkáře

České dráhy dokončily vylepšení 64 bezbariérových rychlíkových vozů vybavených pro komfortní cestování vozíčkářů. Úpravy se uskutečnily na doporučení odborníků z Národní rady osob se zdravotním postižením. Vozy zajišťují komfortní cestování osob odkázaných při pohybu na vozík například v rychlících z Prahy přes Plzeň i Ústí nad Labem do Chebu, z  Prahy do Českých Budějovic, mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem a Brnem i mezi Brnem, Přerovem a Ostravou.

Novinkou bude zavedení těchto bezbariérových vozů do Opavy na expresním spojení Opava - Ostrava - Olomouc - Pardubice - Praha.    
České dráhy průběžně rozšiřují možnosti bezbariérového cestování. Ve srovnání s rokem 2010 stoupl počet bezbariérových spojů na 4 656 z 2 562 (+81,7 %). Rychle roste také počet cestujících, kteří při pohybu využívají vozík. Předpokládáme, že počet registrovaných cestujících využívajících asistenci Českých drah letos poprvé překročí počet 5 000 osob.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlaky ZSSK za 10 mesiacov previezli 47 miliónov ľudí

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) prepravila za desať mesiacov tohto roka v dotovaných vlakoch celkovo 46,6 milióna cestujúcich. Z toho v rámci bezplatnej prepravy 20,2 milióna ľudí, čiže 43,3 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na křivoklátský adventní jarmark

Tuto sobotu 12. prosince vypraví České dráhy letos poslední „Křivoklátský expres“. Souprava sestavená z historických vozů a vozu bufetového pojede z Prahy-Smíchova na Křivoklát a zpět, v jejím čele bude nasazena parní lokomotiva „Šlechtična“. Vlakem mohou cestující vyrazit na hrad Křivoklát, kde se koná tradiční adventní jarmark. Cestující s jízdenkami na parní vlak získají 20% slevu na 1. prohlídkový okruh hradem Křivoklát.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

O rušení IC vlakov bude rokovať parlamentný výbor

O zrušení IC vlakov na železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami bude mimoriadne rokovať parlamentný výbor pre hospodárstvo. Rokovanie zvoláva jeho predseda Ján Hudacký (KDH). "Ministerstvo dopravy bezhlavo ustupuje súkromnému prepravcovi RegioJet," povedal v pondelok Hudacký pre agentúru SITA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pozvánka na jízdu parním vlakem Liberec - Křižany

V sobotu 12. prosince vypraví České dráhy zvláštní parní vlaky. Pojedou z Liberce do Křižan a zpět. Ve vlaku složeného z historických vagonů a tažených parní lokomotivou Kafemlejnek se o zábavu postarají Mikuláš se svojí družinou. První vlak vyjíždí z Liberce v 9:24, do Křižan přijede v 10:32, odjezd z Křižan v 11:40, příjezd do Liberce ve 12:22, odjezd Liberce ve 13:24, příjezd Křižany ve 14:32, odjezd Křižany v 15:40 a příjezd do Liberce v 16:22. Další informace jsou na http://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1406-parnim-vlakem-na-mikulasskou-nadilku

Do Bratislavy prichádzajú ďalšie električky Škoda 29T

V priebehu prvých decembrových dní začali do Bratislavy prichádzať ďalšie nové nízkopodlažné jednosmerné električky Škoda 29T ForCity Plus. Český výrobca Škoda Transportation postupne dodá 15 električiek s číslami 7416 až 7430, ktoré si bratislavský dopravný podnik objednal v rámci využitej opcie na nákup tohto typu električiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V jízdním řádu ČD už soukromníky nenajdete

Poprvé v historii nevydá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jízdní řád pro osobní dopravu v klasické knižní podobě. Vydají ho pouze České dráhy. Cestujícím však nebudou poskytovat informace o všech vlacích: státní dopravce z něj vymazal většinu vlaků soukromé konkurence.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestné zabezpečovacie zariadenie v Martine

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o vyjadrenie k zabezpečovaciemu priecestiu v Martine.  Na ulici Červenej armády bol už dávnejšie inštalovaný najmodernejší systém  zabezpečenia železničného priecestia na Slovensku. Bol v testovacej fáze. Momentálne sú rampy rozobraté a semafory sú prelepene. Prečo je priecestie momentálne odstavene?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

O vlacích z Liberce do Polska stále není jasno

Pět dní před zahájením provozu stále není jasné, zda přímé vlaky z Liberce do Sklářské Poreby v Polsku v neděli 13. prosince skutečně pojedou. České dráhy nemají podepsanou smlouvu se společností Koleje Dolnoslezské, která je partnerem projektu na polské straně. Smlouva by měla dorazit ve čtvrtek, kdy jsou v plánu také testy českých vlaků v Polsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a Žilinská univerzita prepoja teóriu a prax

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) uzavrú rámcovú zmluvu o vzájomnej spolupráci vo vedeckovýskumnej činnosti, rozvoji a vzdelávaní. Slávnostný podpis zmluvy sa uskutoční 10. decembra 2015 o 10.00 hod. v zasadacej sieni Vedeckej rady Žilinskej univerzity v Žiline (Stravovacie zariadenie).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ukončení staveb na trati Liberec - Harrachov

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila celkem tři stavby na jednokolejné regionální trati vedoucí z Liberce přes Tanvald, Desnou a Kořenov do Harrachova: rekonstrukce traťového úseku Liberec – Tanvald a Harrachovského tunelu a zřízení výhybny Harrachov.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.