Dopravné správy

Ústí omladí park svých trolejbusů

Do ulic Ústí nad Labem vyjede 26 nových trolejbusů. Městský dopravní podnik vypsal výběrové řízení na jejich dodávku, která má nahradit stárnoucí vozidla typu 15Tr od Škody Ostrov. Zájemci mohou podávat nabídky do 13. února, předpokládaná cena 26 trolejbusů činí 340 milionů korun. Dopravnímu podniku by měla 40 procent vydaných peněz pokrýt evropská dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Naše železnice vraj zlepšujú svoje služby...

"Po zdražení cestovného zaplatím za jednu cestu približne o jedno euro viac. Mesačne to teda robí osem eur, čo síce nie je strašná suma, ale najmenej to tiež nie je," hovorí Ivana. Mladá Seničanka dopláca na to, že zdraženie železničnej dopravy sa prejavilo najmä na kratších tratiach. Zo Senice totiž najprv musí cestovať do Kútov a odtiaľ jej následne ide vlak do hlavného mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jinde propouštějí, plzeňská Škoda nabírá

Mnohé podniky se chystají s přelomem roku propouštět. V některých případech bude muset odejít z práce i deset procent zaměstnanců. Ne všechny firmy se však chystají dávat výpovědi. Některé z nich naopak naberou desítky i stovky zaměstnanců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železníce sa vlani výrazne zadlžovali

Deficit štátneho rozpočtu sa vlani oproti roku 2010 znížil o takmer 1,2 miliardy eur. Ministerstvo financií a analytici nemajú jednotný názor na to, do akej miery naplnil kasu úsporami štát a do akej ľudia cez vyššie dane. Štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška (SDKÚ) tvrdí, že to bol rok štátneho uskromňovania.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Plzeňský DP ruší automaty na jízdenky

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) začaly odstraňovat z ulic automaty na papírové jízdenky. Důvodem je ztrátovost provozu plechových skříní, které jsou častým cílem zlodějů a vandalů a využívá je stále méně cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvodcovia Carga chystajú štrajk aj žalobu

Federácia strojvodcov sa po niekoľkých mesiacoch opäť chystá štrajkovať. „Všetky kroky sa robia smerom k tomu,“ povedal Dušan Kaša, predseda rady organizácie. Zatiaľ nie je jasné, kedy by štrajk mohol vypuknúť. „Federácia strojvodcov je pružná organizácia, ale čo sa týka štrajku, je to taká vážna vec, že si nedovolím povedať, či ho pripravíme o tri dni, tri týždne alebo o tri mesiace,“ povedal Milan Hošták, prezident federácie rušňovodičov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nezodpovědná učitelka a rychlý strojvůdce

Vlak, který se v pondělí řítil v Měšicích u Prahy na skupinu dětí s učitelkou, jel rychlostí 88 kilometrů za hodinu. Strojvůdce si lidí na kolejích podle svých slov všiml asi na vzdálenost 150 metrů. Ihned použil rychlobrzdu a okamžitě začal houkat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo podpísala kolektivnú zmluvu

Zamestnanci Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. zarobia v tomto roku v priemere o 2 % viac ako vlani. Štátny nákladný dopravca sa k zvýšeniu platov zaviazal v kolektívnej zmluve na rok 2012, ktorú v stredu podpísali za Cargo generálny riaditeľ Pavol Ďuriník a ekonomický riaditeľ Martin Štochmaľ so zástupcami deviatich z jedenástich odborových centrál pôsobiacich v spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Střetů na přejezdech razantně ubylo!

V souvislosti se zveřejněnou statistikou Drážní inspekce České republiky o počtu MU na železničních přejezdech vydává také státní organizace Správa železniční dopravní cesty jako provozovatel drah ve vlastnictví ČR tiskovou zprávu s doplňujícími údaji o železničních přejezdech za sledované období.

Celý text najdete na této stránce.

Zamestnanci ŽSR si v priemere polepšia o 5 %

Zástupcovia 11 odborových železničiarskych organizácií a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimír Ľupták podpísali kolektívnu zmluvu na rok 2012 pre 15 000 zamestnancov. "Prináša pre zamestnancov ŽSR zvýšenie priemernej mzdy o 5 %. Súvisí to so zavedením nového systému odmeňovania v ŽSR, ktorý odstraňuje doteraz garantovaný princíp seniority... 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyšetřit nehodu na přejezdu je složité

V plném proudu je i nadále vyšetřování závažné dopravní nehody, která se stala týden před Vánocemi v samém centru Třebíče u starého hřbitova. Ve čtvrtek 15. prosince v půl šesté večer tu nákladní vlak na železničním přejezdu v Ruské ulici doslova smetl škodovku, kterou řídil devatenáctiletý mladík z Třebíče.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodiči pripravujú štrajk

Federácia strojvodcov SR sa podľa jej prezidenta Milana Hoštáka pripravuje štrajkovať. Protestná akcia by mala byť najmä v nákladnej železničnej doprave a v podobe solidarity aj v osobnej doprave. Odborové združenie rušňovodičov nesúhlasí s pripravovaným podpisom kolektívnej zmluvy v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., ktorý je plánovaný na stredu 4. januára o 14:00. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rok 2011 na dráze: Méně nehod – více usmrcených

V roce 2011 došlo k výraznému navýšení tragičnosti a závažnosti mimořádných událostí na dráhách – usmrcených je nejvíce v historii Drážní inspekce a počet závažných nehod stoupl oproti dlouhodobému průměru o téměř 300 %.

Více v přiložené tiskové zprávě.

Rekord v počte cestujúcich v autobuse MHD

Aj na Slovensku sú ľudia, ktorí radi prekonávajú samých seba. Tí najlepší sa dostanú aj do knihy slovenských rekordov. (...) Rekord v počte cestujúcich v autobuse mestskej hromadnej dopravy sa v Partizánskom podaril. Do pristaveného autobusu ako prvý vstúpil primátor mesta Jozef Božik.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čo tak skúsiť motoráčik radu 810?

Kozí dráha je rájem pro zloděje

Trati z Děčína do Oldřichova u Duchcova hrozí zánik v případě, že nezíská svého mecenáše. Správa železniční dopravní cesty přiznává, že na údržbu nejsou peníze. Přitom okolní obce mají zájem, aby se vlaky vydaly na trať alespoň při občasných vzpomínkových jízdách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice dostanú historicky najviac peňazí

Železničný sektor dostane tento rok historicky najviac peňazí. Zo štátnej kasy im spolu pritečie viac ako 925 miliónov eur. Aj to, ako aj prijatie ozdravného plánu vlani na jar zrejme spôsobí, že tri železničné firmy – Železnice Slovenskej republiky, osobná Železničná spoločnosť Slovensko a nákladná Železničná spoločnosť Cargo – by po dlhom čase mohli hospodáriť bez straty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice EU potřebuje silný regulační orgán

Evropský parlament v polovině listopadu poslal do dalšího čtení revizi prvního železničního balíčku. Po více než devíti měsících tak skončilo období intenzivních a vzrušených diskusí nad velmi komplexním návrhem z dílny Evropské komise. Podle Sdružení evropských železnic a infrastrukturních společností (CER) vytvářejí výsledky hlasování dobrý základ pro další jednání během druhého parlamentního čte­ní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava dobuduje IDS s pomocou fondov

Až 10 miliónov eur chce v roku 2012 čerpať z externých finančných prostriedkov Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Župa plánuje získať peniaze zo štrukturálnych fondov, finančných mechanizmov Európskeho hospodárskeho priestoru, nadačných zdrojov či grantových systémov. Peniaze by mali ísť na financovanie prioritných projektov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nehrejte si ve vlaku se zbraní!

Jednašedesátiletý muž, který cestou ve vlaku leštil slinami revolver a přitom čile konzumoval alkohol, vyděsil spolucestující. Když se zbraní začal šermovat, průvodčí zavolal policii. Ukázalo se, že revolver byl jen poplašný, muž ale skončil v poutech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bystrickej MHD bude výhodnějšia čipová karta

Nový rok priniesol zmeny v tarifách cestovného v banskobystrickej mestskej hromadnej doprave. Podľa slov primátora mesta pod Urpínom Petra Gogolu chcú takto motivovať verejnosť, aby používala čipovú kartu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.