Dopravné správy

Hra s vláčky posloužila psychologům

Američtí vědci zkoumali etické dilema a potvrdili, že při minimalizování škod jsou lidé schopni obětovat i nevinné životy. Vyzkoušeli to na videohře. Usmrcení jiného člověka zakazují zákony i morální normy. Může být za určitých okolností obhajitelné? Na to se ptal pokus z Michiganu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co bude s hevlínskou lokálkou?

O další půlrok prodloužily úřady pauzu v řízení o rušení lokální trati mezi Hrušovany nad Jevišovkou a Hevlínem. Státní správci železnic mezitím chystají pravidla převodů nepotřebných tratí. Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě k nim poslal své připomínky. Materiál je podle předsedy spolku Martina Kouřila velmi nekvalitní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kolektivní smlouvu má už i ČD Cargo

Po Českých drahách a Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) dospěla k uzavření kolektivní smlouvy jednání i třetí železniční společnost, ČD Cargo. Zaměstnancům ČD Cargo v příštím roce vzrostou mzdy o 2,4 procenta. Jde o stejný procentuální nárůst, na jakém se po těžkých jednáních dohodly odbory s vedením ČD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svezou vás ČD s kočárkem?

Pro rodinu s kočárkem je jízda vlakem velký problém. Tvrdí to a stěžuje si Michal Hromada 
z Lanžhota. Vedení Českých drah tvrdí opak. Jde sice o zážitek už z počátku prosince, Michal Hromada z Lanžhota jej přesto odmítá hodit za hlavu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Evropskou železnici mohou ohrozit hackeři

Z právě probíhajícího kongresu bezpečnostních expertů a hackerů v Berlíně - Chaos Computer Congress 2011- zaznělo varování před nebezpečím hackerského útoku na systémy, které se starají o řazení a organizaci železniční sítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Voda ve vlacích ČD poteče až na jaře

Problém Českých drah – na záchodcích ani v umývárnách ve vlacích neteče voda, přestože denní venkovní teploty jsou výrazně nad nulou. Dopravce zimní režim zdůvodňuje tím, že při kolísání teplot má obavu ze zamrznutí nádrží. Zlepšení tak mají přinést až nové vlaky v dalších letech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Silvestra si jízdu vlaku raději ověřte!

Nejdřív osiřelé koleje, potom naopak železniční přepravní boom – takový scénář čekají České dráhy na poslední den starého roku a naopak na první dny ledna 2012. Na silvestra jako už tradičně nepojedou desítky jinak běžných spojů, proti tomu první odpoledne v novém roce dostane většina souprav posílení dvou až tří vagónů navíc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výber poradcu pre privatizáciu Carga pokračuje

Ministerstvo dopravy pokračuje v tendroch na výber poradcov pre vstup strategického partnera pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. a koncesionára na letisko v Bratislave. "Rozhodnutie či pokračovať v hľadaní strategického partnera pre Cargo a koncesionára pre bratislavské letisko, a teda aj ukončenie tendrov na poradcov bude v kompetencii až budúcej vlády" informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha hledá úspory v omezení spojů

Praha hledá možnosti, jak ušetřit při provozu pražské hromadné dopravy. V první řadě chce, aby byla efektivní. Prahou by tak měly jezdit pouze spoje, které budou plně využívány. Ostatní nejspíš čeká zrušení či omezení provozu. Dotknout by se to mohlo i vloni na podzim prodlouženého provozu metra o víkendových nocích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spolok tvrdošovských železničiarov je unikát

Modré uniformy si obliekalo okolo tisíc ľudí jednej z najväčších obcí kraja. Pracovali na tratiach s normálnym rozchodom koľajníc, ale aj na dvoch úzkokoľajkach vedúcich popri dedine. Roku 1925 si založili Spolok tvrdošovských železničiarov, ktorý bol činný až do roku 1944.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínská železniční tragédie má své viníky

Čínská vláda zveřejnila dlouho očekávanou zprávu o červencové srážce rychlovlaků u města Wen-čou, při které zahynulo 40 lidí a dalších 200 utrpělo zranění. Podle ní za nehodu mohou konstrukční vady a lajdácké řízení železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prednosť električky na prechode je problém

Nový cestný zákon, v ktorom sa píše, že električka má prednosť pred chodcami a automobilmi, platí už skoro dva mesiace. Chodci týmto zákonom strácajú absolútnu prednosť. Zároveň sa zvyšuje ich bezpečnosť a zákon prispieva k plynulejšej premávke električiek. Odstránením brzdenia pred priechodmi sa premávka zrýchli a zefektívni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muzeum zubačky je otevřeno i v zimě

Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově na Jablonecku zahájilo svoji čtvrtou zimní sezonu. Návštěvníci se seznámí především s tím, jak jediná ozubnicová železnice v Čechách funguje. "Velkými exponáty jsou ozubnicové kolo z lokomotivy a také kus ozubnicové trati. Návštěvníci tak vidí, jak kolo zapadá přímo do tratě," poznamenal Petr Prokeš, ředitel Železniční společnosti Tanvald, která se o zubačku stará.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cargo očakáva za rok 2011 stratu okolo 10 mil. eur

Pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, ktorá vykonáva nákladnú prepravu, znamenal tento rok naštartovanie jej finančnej stabilizácie. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Carga Pavol Ďuriník uviedol, že manažment spoločnosti v závere roka 2010 ešte riešil jej existenciu, ale realizované opatrenia umožnili finančnú stabilizáciu a životaschopnosť spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Provoz vlaků ČD na přelomu roku a po něm

České dráhy v souvislosti s očekávaným vyšším zájmem o přepravu v prvních lednových dnech budou posilovat množství dálkových spojů o desítky mimořádných posilových vozů, které nabídnou jen 1. a 2. ledna více než 7 000 dodatečných míst k sezení.

Přesto všem cestujícím doporučujeme včasný nákup rezervačních dokladů a jízdenek, a to nejen na přepážkách železničních stanic, ale také například na intrenetu v eShopu Českých drah.

V noci ze Silvestra na Nový rok ale dojde naopak k tradičnímu každoročnímu omezení dopravy. Cestujícím, kteří plánují přesuny v tomto čase oporučujeme věnovat zvýšenou pozornost jízdním řádům a především poznámkám u jednotlivých spojů souvisejících s případným omezením provozu ve vybrané dny.

Daší podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Železničiari vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Dve z jedenástich železničiarskych odborových združení pobúrili stredajšie (28.12.) rokovania o kolektívnej zmluve na budúci rok v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Po tom, čo sa jedenásť odborových centrál nedohodlo na mzdových nárokoch pre zamestnancov tejto železničnej firmy, zamestnávateľ rokoval len s deviatimi z nich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pískání tramvají Škoda 14T musí řešit odborníci

Jízda jednou z nejnovějších tramvají po Praze může být nepříjemná. Některé vozy 14T přezdívané Porsche totiž při teplotách kolem bodu mrazu neuvěřitelně pískají. Dopravní podnik o potížích ví. Chybu však napraví zřejmě až složitý systém, jenž se vyvíjí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo pridá zamestnancom po 15 €

Viac ako 8-tisíc zamestnancom nákladnej Železničnej spoločnosti Cargo stúpnu od januára platy. Každý si mesačne prilepší o 15 eur. Včera večer to HN potvrdil predseda Odborového združenia železničiarov František Petroci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co chystají ČD cestujícím v novém roce

Rok 2012 bude především ve znamení významného zvýšení kvality cestování v regionální dopravě. Do provozu bude uvedeno několik desítek zcela nových vozů a souprav, které nabídnou v regionální dopravě zcela nový komfort cestování - klimatizované prostory, komfortní interiér vozidel, bezbariérové řešení, uzavřený systém WC s možností použít WC také ve stanicích a nebo dokonce elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících, např. notebooky nebo mobilní telefony.

Do provozu bude uvedeno celkem více než 30 vozů RegioShuttle RS 1, další nové soupravy CityElefant i první z nových elektrických jednotek RegioPanter a motorových jednotek LINK.

Do provozu budou uváděny také první z vozů pro dálkovou dopravu, především restaurační vozy a vozy vybavené pro cestování vozíčkářů a cestujících s jízdními koly. Těmito vozy pokračuje rozsáhlá modernizace dálkových vlaků - expresů a rychlíků.

České dráhy v roce 2012 rozšíří své služby - rozšiřují počet bezbariérových spojů, vlaků s přepravou jízdních kol, s nabídkou elektrických zásuvek a úplnou novinkou bude např. bezdrátové připojení k internetu (WiFi) ve vlacích SC Pendolino.

Další podrobnější informace naleznete v příloze.

Šéf Siemensu vidí potenciál v širokorozchodnej

Spoločnosť Siemens očakáva v budúcom roku pokles spotreby a s tým previazaný prepad výroby, čo bude mať výrazný vplyv na firmy pri rozhodovaní o investíciách. (...) Potenciál vidí generálny riaditeľ Siemensu v projekte širokorozchodnej železnice, ako aj vo zvyšovaní efektívnosti v zdravotníctve.

Celú správu nájdete na tejto stránke.