Dopravné správy

Podtatranci nechcú prísť o modré vláčiky

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., chystala v decembri tohto roka presun šiestich nových vlakových súprav, ktoré verejnosť pozná ako modré vláčiky, a chcela ich nahradiť pôvodnými starými vlakmi. Ich presun však vďaka iniciatíve miestnych obvodných úradov i mesta Spišská Belá zatiaľ odložili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarský kraj a Sasko spolupracují na železnici

Karlovarský kraj a Sasko plánují spolupracovat na rozvoji železniční dopravy. Zástupci obou regionů podepsali memorandum, kterým se zavázali na příštích 15 let podporovat vlakové spoje tak, aby soupravy nemusely končit na hranicích. Dohoda má zjednodušit i jízdní řády a udržet zvýhodněné jízdné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK ušetrí na opravách vozidiel a pridá na platoch

Železničiarom pracujúcim u osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) stúpnu v budúcom roku mzdové tarify o 3,5 %. Vyplýva to z novej kolektívnej zmluvy, ktorúpodpísala ZSSK spolu s odborovými zväzmi za účasti ministra dopravy Jána Figeľa. Kolektívna zmluva by mala platiť najbližšie dva roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlastní slevu nabídne důchodcům i Regiojet

Zrušení státem dotovaných slev na jízdu vlakem dopadne na statisíce důchodců méně, než se čekalo. Vláda sice Českým drahám od Nového roku přestane proplácet padesátiprocentní slevy na jízdné, dráhy je ale budou celý leden platit ze svého a od 1. února nabídnou důchodcům svůj vlastní systém slev. Ty sice nebudou tak výhodné, i tak ale budou penzisté jezdit levněji než většina cestujících. Slevy nabídne důchodcům i firma Regiojet, která jezdí z Prahy do Ostravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eskalátor ako prostriedok MHD pre chudobných

Obrí exteriérový eskalátor pre obyvateľov jednej z najchudobnejších štvrtí uviedli v pondelok do prevádzky v Medellíne, druhom najväčšom meste Kolumbie. Oznámila to agentúra AP. Po celé generácie muselo 12.000 obyvateľov štvrte Comuna 13, nachádzajúcej sa na príkrom svahu, zdolávať stovky schodov. Tento výkon sami prirovnávali k výstupu na 28-poschodovú budovu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC propustí až 500 úředníků

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) propustí v souvislosti s chystanou reorganizací krajských a stavebních správ až 500 úředníků. Státní organizace ke konci roku zruší 13 krajských poboček a tři stavební správy, nahradí je sedm krajských správ a dvě správy stavební. Podnik zaměstnávající 18 tisíc lidí se tím snaží ušetřit provozní náklady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vykoľajenie vlaku na severe Austrálie s otáznikom

Prudké povodne vyvolané tropickým cyklónom spôsobili vykoľajenie nákladného vlaku na severe Austrálie. Rušňovodič utrpel pri nehode zranenia a previezli ho do nemocnice. Vlak prevážajúci železnú rudu zišiel z trate v Severnom teritóriu potom, čo koľaje na moste podmyla voda po cyklóne Grant, ktorý spôsobil rozsiahle záplavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínský rychlovlak může jet až pětistovkou

Čína o víkendu úspěšně otestovala rychlovlak, který je schopen dosáhnout rychlosti až 500 kilometrů za hodinu. Informovaly o tom dnes tamní sdělovací prostředky, které test oslavují jako další krok v ambiciózním čínském plánu rozvoje technologicky vyspělých rychlostních tratí. Nezmiňují přitom příliš problémy, s nimiž se tento sektor v poslední době potýká.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR už celosieťový cestovný poriadok nevydajú

Cestovné poriadky osobných vlakov, ktoré vydávajú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v tlačenej podobe, sa majú do roka zmeniť. Mali by byť menšie a praktickejšie. Predaj veľkých poriadkov, ktoré pokrývajú odchody a príchody všetkých vlakov na Slovensku, totiž podľa zástupcu riaditeľa odboru obchodu ŽSR Milana Neviďanského klesá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky RegioJet jsou obsazeny z 80 procent

Železniční dopravce RegioJet během čtvrt roku působení na dráze zvolnil plánované tempo rozšiřování služeb na trati mezi Prahou a Ostravou. Místo plánovaných 18 spojů denně zajišťuje nyní svými žlutými vlaky deset spojů. Původně zamýšlené kapacity by chtěl dosáhnout do konce března. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ozdravenie železníc podľa Figeľa prináša ovocie

Rok 2011 bol podľa predsedu KDH Jána Figeľa náročný rok mnohých zmien, väčšinou pozitívnych, rok nového rozbehu, ale aj prudkého brzdenia. „Rozbehli sa mnohé ozdravné procesy, ktoré Slovensko jednoznačne potrebuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Havarijní stav tunelu si vyžádal opravu

Téměř 300 metrů dlouhý železniční tunel u obce Střelná na Vsetínsku se začal opravovat. Tunel na dvojkolejné trati z Horní Lidče směrem na Slovensko za čtyřicet let nikdo ze stavebníků nesáhnul a nyní je v havarijním stavu. Hlavní práce začnou na jaře, místní se musejí připravit na výluky dopravy, prach a hluk ze stavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický darcovia krvi budú mať MHD zadarmo

Od Nového roku nastanú zmeny v tarife Dopravného podniku mesta Košice (DPMK). Platí súčasná tarifa, avšak pribudne nová skupina cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu. Nositelia medaily MUDr. Kňazovického majú nárok na bezplatnú dopravu. Vedenie dopravného podniku upozorňuje túto skupinu cestujúcich, aby si vybavili osobitnú bezkontaktnú čipovú kartu (BČK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolektivní vyjednávání v ČD Cargo vázne

Dne 12. 12. 2011 došlo zatím k poslednímu kolektivnímu vyjednávání, kde zaměstnavatel mimo jiné předložil návrh na navýšení mezd ve společnosti ČD Cargo, a. s., na rok 2012, a to ve výši 0,7 % do tarifního stupně. Odborové centrály tento návrh jednotně odmítly a přišly s vlastním návrhem, a to s ohledem na předložený optimistický podnikatelský plán na rok 2012 navýšit mzdy o 4 procentní body.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chce ľuďom zabezpečiť vyššiu kvalitu

Cestujúci v InterCity (IC) vlakoch budú mať od januára 2012 vyššie práva. Po tom, ako začnú IC vlaky jazdiť na komerčnej báze, posilnia sa aj výhody pasažierov využívajúcich ich služby. Cestujúci tak budú môcť žiadať odškodnenie napríklad za meškajúci vlak či priveľkú zimu alebo teplo vo vozňoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarské horní nádraží je ostudou města

Horní nádraží je ošklivou vizitkou města. Nové budovy se ale cestující jen tak nedočkají. .O rekonstrukci, anebo dokonce výstavbě nového Horního nádraží v Karlových Varech kdekdo mluví už skoro deset let. Kdy se ale cestující i zaměstnanci konečně dočkají? Podle vedení Českých drah stavbaři s pracemi začnou příští rok na jaře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jadranské prístavy prosperujú vďaka železnici

Prístavy Jadranského mora majú šancu ukrojiť v najbližšom období z obchodu európskym jednotkám ako Hamburg a Rotterdam. Umožňuje im to zmodernizované železničné prepojenie, ktoré urýchľuje vykládku tovaru z lodí a dokončenie dodávky po súši.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Předvánoční zázrak na australské železnici

Předčasný vánoční dárek dostala matka pětiletého chlapečka. Její syn totiž vypadl z jedoucího rychlíku a přežil. Matka se svým pětiletým synem a jeho třemi sourozenci cestovala z australského Brisbane do Cairns. Během cesty rychlíkem, která byla dlouhá 1670 kilometrů se jí její syn ztratil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Londýnske metro zastavil vianočný štrajk

Vodiči vlakových súprav londýnskeho metra spustili v pondelok 24-hodinový štrajk a ochromili tak verejnú dopravu v britskej metropole. Odborári žiadajú vyplatenie nadčasov za slúženie počas druhého sviatku vianočného, ktorý je v krajine známy ako Boxing Day.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záznam staniční kamery v boji proti pití a drogám

Britská policie varuje od čtvrtka před působení návykových látek v šokujícím videu, které není hrané, ale využívá záběru bezpečnostní kamery, která zachycuje, jak žena pod vlivem spadne pod vlak. Uvedla to agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.