Dopravné správy

SŽDC pomůže nákladní železniční dopravě

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace zahájila projekt „Implementace TSI-TAF do informačních systémů SŽDC“. Realizací projektu dochází ke zvýšení konkurenceschopnosti nákladní železniční dopravy, zvýšení reputace železniční nákladní dopravy v ČR a posílení konkurence vůči silniční dopravě.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

3,5 mil. € pre odchádzajúcich z Carga

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. naďalej trvá na tom, že v tomto roku neprepustí všetkých pôvodne plánovaných 1 800 zamestnancov. Počet pracovníkov v štátnom nákladnom dopravcovi za jedenásť mesiacov tohto roka klesol o 1 264 a začiatkom decembra v spoločnosti zostávalo 8 066 ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD posílí spoje v období Vánoc o 10 tisíc míst

V souvislosti s vánočními svátky posílí České dráhy dálkové vlaky na nejdůležitějších tratích v republice. Více míst k sezení nabídne dopravce zejména ve čtvrtek 22. a v pátek 23. prosince. Tyto dva dny bude ve vlacích Českých drah o více než 7 tisíc míst k sezení více než obvykle. Větší kapacitu budou mít spoje také na Štědrý den a 2. svátek vánoční. České dráhy nasadí do provozu maximální možné množství posilových vozů. Předpokládáme, že místa navíc využijí i cestující, kteří zamíří na pohřeb Václava Havla.

Těsně před Štědrým dnem rozšíří posilový expres Hradčany spojení mezi Prahou a Košicemi a větší kapacitu budou mít také autovlaky mezi těmito dvěma městy. Přestože bude v dálkových vlacích v období Vánoc k dispozici přes 10 tisíc dodatečných míst, cestujícím doporučujeme zakoupit si do dálkových spojů včas místenky. V některých čtvrtečních a pátečních odpoledních vlacích totiž zbývá jen několik volných míst.

V období od 27. do 31. prosince také upozorňujeme na traťovou výluku Německých drah v úseku mezi Děčínem a Drážďany (úsek Bad Schandau - Königstein), která ovlivní jízdu všech mezistátních vlaků mezi Prahou, Děčínem a Drážďany.

Podrobnosti o posilových vozech, vánočním provozu ČD a o výluce mezi Děčínem a Drážďany naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Lístky na IC vlaky sa rýchlo míňajú

Ľudia, ktorí chcú pred sviatkami cestovať na východ a stále nemajú kúpený lístok, už pravdepodobne IC vlakom nepocestujú. Väčšina InterCity vlakov je už vypredaná, mimoriadne vlaky sú však takmer prázdne. (...) Plné sú štvrtkové aj piatkové IC vlaky Šariš (odchod o 17:40), Tatran (odchod o 9:34) a Rysy (odchod o 13:37).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Není nad závory s klikou

Blíží se vlak od Třebíče. Výpravčí a závorář v jedné osobě Oldřich Benáček roztáčí velkou železnou kliku a dobře promazané řetězy se dávají do pohybu. Hlasité údery zvonku upozorňují, že za půl minuty začnou padat závory. V době iPadů funguje v Kralicích nad Oslavou jeden z posledních železničních přejezdů na Vysočině s mechanickými závorami. "Naši předkové to dobře vymysleli. I po těch mnoha a mnoha letech je to velmi spolehlivý systém. Teda pokud tu závoru někdo neurazí," pochvaluje si Benáček.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst v patnáctém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Ministerstvo dopravy rozdalo na odmenách 530 tisíc €

Rozdávanie vianočných odmien pre štátnych zamestnancov pokračuje. Suma, ktorú ministerstvá, Úrad vlády a Kancelária Národnej rady v čase krízy rozdali, sa blíži k 16 miliónom eur. Vláda pritom stále tvrdí, že napríklad na zvýšenie platov lekárov nie sú žiadne zdroje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Turnovem a Tanvaldem chybí 6 vlaků

Lidé jezdící ze Železného Brodu a okolí za prací do Turnova mají už týden víc starostí s tím, jak se dostanou do zaměstnání. Podle nového jízdního řádu totiž jezdí na železniční trati mezi Turnovem a Tanvaldem o šest rychlíků méně. Starosta Brodu proto požádal kraj, aby rychlíky nahradil osobními vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovské trolejbusy porušujú predpisy

Nesúlad medzi trolejovým vedením a vodorovným dopravným značením trápi vodičov prešovských trolejbusov. Pre nesprávne namaľované čiary na ceste ich policajti obviňujú z jazdy v protismere. Nejednému z nich už hrozili odobratím vodičského preukazu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Finské dráhy mají zájem o lokomotivy Škoda

Plzeňská Škoda Transportation usiluje o dodávku 80 lokomotiv do Finska, určených do extrémních zimních podmínek. Finské dráhy mají zájem o nové lokomotivy Škoda, které plzeňské strojírny dodávají pro České dráhy a Železniční společnost Slovenska (ŽSSK). Informovala o tom mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ľuďom chýbajú zrušené vlaky

Za škrtanie vlakov bez toho, aby o tom verejnosť dostala vopred jasnú informáciu, si železnice vyslúžili kritiku cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko od nedele 11. decembra zrušila vyše tridsať vlakov, niektoré spoje pridala a viaceré prestali zastavovať v menších obciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC se změní na Českou železnici

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) změní zřejmě už v lednu značku. Podle informací deníku E15 začne nově používat název Česká železnice, nové bude i logo. Změnu identity musí ještě vzít na vědomí správní rada, takže oficiální vyjádření jsou zatím opatrná. „Správa železniční dopravní cesty zvažuje změnu takzvané komunikační značky. K rozhodnutí o změně ani o nové grafické podobě dosud nedošlo,“ řekl mluvčí Pavel Halla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovanie v banskobystrickej MHD bude drahšie

Cestovanie v banskobystrickej mestskej verejnej osobnej doprave bude od Nového roka drahšie, pričom zdraženie sa týka cestujúcich platiacich v hotovosti a seniorov nad 70 rokov. Potvrdil to primátor Peter Gogola, ktorý dnes podpísal nové tarifné podmienky, určujúce dopravcom maximálne ceny cestovného.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD odvezly cestující nepojízdného vlaku RegioJet

Nevraživost Českých drah a RegioJetu je alespoň na chvíli zapomenuta. I bez vzájemné smlouvy, o které tito konkurenti na dráze jednají neúspěšně už několik měsíců, dráhy v pondělí pomohly RegioJetu v nouzové situaci. Dráhy přepravily cestující ze žlutého vlaku, kterému se porouchala lokomotiva. Za dobu provozu RegioJetu na české železnici je to poprvé, co k takové pomoci došlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Diktátor zomrel vo vlaku

Dlhoročný severokórejský komunistický vodca Kim Čong-il je mŕtvy, oznámila to v pondelok tamojšia televízna stanica, podľa ktorej zomrel počas návštevy neďaleko hlavného mesta Pchjongjang v sobotu o 8:30 miestneho času (00:30 SEČ) vo veku 69 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové Město n.M. má opravenou výpravní budovu

České dráhy dnes slavnostně otevřely nově zrekonstruovanou výpravní budovu v Novém Městě na Moravě. Během krátké doby tak České dráhy předávají cestujícím další zcela opravené nádraží na Vysočině. Novoměstská výpravní budova spolu se žďárskou budou důstojnou vstupní branou návštěvníkům mistrovství světa v biatlonu počátkem roku 2013. V Novém Městě na Moravě začaly práce v květnu letošního roku. Rekonstrukci hradily České dráhy z vlastních prostředků, náklady dosáhly výše necelých 6,3 mil. korun. Vedle kompletní rekonstrukce se odbourala i přístavba bytu, nádraží se tak přiblížilo své původní podobě z počátku minulého století. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Čo priniesol železničiarsky Nový rok

Železničiari, podobne ako pravoslávni, islamisti, budhisti či Číňania sa riadia vlastným kalendárom. Nový rok sa pre nich začína na prelome 11. a 12. decembra. Modrá armáda ho však neoslavuje. Starý rok sa na železnici končí zavedením nového grafikonu a cestovného poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Premiéru lanovky na Klínovec překazil vítr

Nová čtyřsedačková lanovka na Klínovec v pátek dopoledne svezla první zákazníky, zhruba po dvou hodinách ji však museli provozovatelé kvůli příliš silnému větru zase zastavit. Na vrchol Krušných hor se tak svezlo jen okolo dvou desítek lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bulharskí železničiari prestali štrajkovať

Zamestnanci zadlžených bulharských železníc BDZ odvolali trojtýždňový celoštátny štrajk proti plánovanému rušeniu pracovných miest, ktorý mal železniciam zabezpečiť pôžičku od Svetovej banky. Odborový zväz a manažment BDZ oznámili, že sa im podarilo dosiahnuť dohodu, vďaka ktorej zamestnanci neprídu o platy a železnice budú môcť uskutočniť potrebné reformy.
Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino poprvé dorazilo na západ Čech

Rychlovlak Pendolino poprvé dorazil na západ Čech. V sobotu dopoledne se vydal na trasu, která vedla i do Plzně, Mariánských Lázní, Chebu a Františkových Lázní. Při své premiéře však pendolino mělo přes půl hodiny zpoždění. Na Kolínsku totiž od rána vlaky nabíraly ztrátu kvůli tragické nehodě, při níž jiný vlak srazil na kolejích člověka.

Celou zprávu najdete na této stránce.