Dopravné správy

OREDO přiznává výrazné zdražení

Společnost OREDO, která organizuje veřejnou dopravu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, výrazně zvedla tarify. Jednatel firmy spoluvlastněné oběma regiony Vladimír Záleský přiznal, že zvýšení cen místy postihlo cestující velmi výrazně, když přesáhlo míru plánovaného zvýšení DPH. V Pardubickém kraji je integrovaný dopravní systém nazvaný IREDO zaveden od neděle zcela nově a právě zde byla změna tarifu výraznější. V Královéhradeckém kraji, kde systém fungoval už v předchozích letech, bylo zdražení mírnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový návrh brněnského nádraží koleje neřeší

Přesun brněnského nádraží do Jižního centra je finančně tak náročný projekt, že vedl mladé brněnské architekty k myšlence, namalovat jeho novou podobu tam, kde stojí. Jen v moderním hávu. Novou halu umístili vedle stařičké budovy nádraží a funkcionalistické pošty na ulici Nové sady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy podporí zavádzanie IDS

Ministerstvo dopravy podporuje zavádzanie integrovaných dopravných systémov v najväčších mestách. Cieľom je postupné zvýšenie verejnej osobnej dopravy, ktorej podiel v celkovej osobnej preprave dosahuje len okolo 20 až 25 % a tento nepriaznivý vývoj naďalej pokračuje. Vyplýva to z informácie ministerstva dopravy o podmienkach pre integrované dopravné systémy v najväčších mestách, ktorú vláda v stredu vzala na vedomie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Královéhradecký kraj má přemíru motoráků

Královéhradecký kraj doplácí na vlakovou dopravu přes 350 milionů korun ročně, to je hned po severní Moravě nejvíc ze všech krajů. Spoje jsou ztrátové i kvůli tomu, že přes osmdesát procent vlaků křižujících region jezdí na stále dražší naftu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčianska Teplá kúpila vozidlá aj budovu depa TREŽ

O licenciu na prevádzkovanie železničnej dopravy medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami tento týždeň požiada nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica. Pravidelná doprava na tejto trati pred pár dňami zanikla a neziskovka chce električku s viac ako 100-ročnou tradíciou zachrániť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha si půjčí na metro

Hlavní město potřebuje na dostavbu trasy metra A další peníze. Od Evropské investiční banky si proto půjčí dvě až tři miliardy. Plán schválili na svém úterním jednání radní hlavního města. Radní projednali smluvní dokumentaci k úvěru a Praha si bude moci půjčit, pokud bude třeba, až 11 miliard Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predaj a prenájom pozemkov pre TEN-T odsúhlasený

Novomestská samospráva definitívne odsúhlasila predaj a prenájom pozemkov, cez ktoré bude viesť nový železničný koridor. Po dvoch neúspešných pokusoch o schválenie našlo miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Nové Mesto v utorok 13. decembra potrebnú trojpätinovú väčšinu hlasov všetkých poslancov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začala rekonstrukce na trati Brno hl. n. – Havl. Brod

Účelem dnes slavnostně zahájené stavby je zejména odstranění nevyhovujícího stavebně-technického stavu železničního svršku, mj. rekonstrukce dvou mostů v km 34,341 a 35,529. Stávající železniční svršek je z roku 1976. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Nové řešení pro brněnské nádraží v centru

Jak může po vhodné rekonstrukci vypadat hlavní nádraží v Brně zachované v současné poloze, ukázala skupina mladých architektů, kteří navrhli jeho novou podobu. Zachovali důstojnou pozici historické nádražní budovy, kterou doplnili moderními přístavbami a prostorným podchodem, který umožní propojit historické jádro s budoucím Jižním centrem. Návrh vypracovali architekti na zakázku sdružení Nádraží v centru, které se snaží zamezit plánovanému přesunu nádraží na jih.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské hlavní nádraží přivítalo první vlak 14.12.1871

Formálně pouhá odbočka, ve skutečnosti ale jeden z nejvýznamnějších tahů v rakouské monarchii byl železniční tah z Gmündu do Prahy, součást Dráhy císaře Františka Josefa, která měla především spojit Vídeň s Chebem a Bavorskem. Odbočka do Prahy ale měla vyšší prioritu, ačkoli šlo už o čtvrtou železniční spojnici obou největších měst Rakouska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový rušeň prispeje k zvyšovaniu kvality cestovania

Na slovenských železniciach pribudol prvý trojsystémový elektrický rušeň radu 381. (...) Nový rušeň môže plynule prechádzať medzi oboma napájacími trakčnými sústavami a v budúcnosti môže jazdiť aj na tratiach do Českej republiky, Rakúska, Maďarska a Poľska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Deska na nádraží v Šakvicích připomíná 106 mrtvých

Je to nejsmutnější koleda, která v předvánočním čase může na Břeclavsku zaznít. Minutové troubení vlaku včera v Šakvicích připomnělo sto šest mrtvých. Zemřeli před osmapadesáti lety. V rozdrcených vagonech, do kterých v osmdesátikilometrové rychlosti narazil rychlík. Na Štědrý den roku 1953. Od včerejška oběti vánoční tragédie připomíná pamětní deska.

Celou včerejší zprávu najdete na této stránce.

Bratislavský IDS zintegruje iba MHD a autobusy?

Do autobusov spoločnosti Slovak Lines bolo na konci novembra 2011 nainštalovaných 205 označovačov cestovných lístkov, ktoré budú neskôr slúžiť na označovanie jednotného cestovného lístka v rámci bratislavského regiónu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino bude vozit lázeňské hosty

Komfortní rychlovlak Pendolino prodlužuje svou trasu přes celou republiku. Každou sobotu, počínaje 17. prosincem zamíří brzy ráno z Ostravska do Prahy a odtud bude pokračovat přes Plzeň, Mariánské Lázně a Cheb do Františkových Lázní. Nazpátek se vydá ve stejný den krátce po poledni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Infláciu ťahalo aj zdraženie cestovného na železnici

Inflácia v októbri bola na úrovni 4,4 percenta. Rast spotrebiteľských cien bol tak najrýchlejší od novembra 2008. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Ceny stúpli rýchlejšie ako predpokladali analytici. Infláciu v predposlednom mesiaci roka ťahalo okrem iného zdraženie cestovného na železnici. To prispelo k medziročnému zvýšeniu cien v doprave o 11,6 percenta. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce Střelenského tunelu zahájena

Zahájená stavba řeší kromě potřebné rekonstrukce Střelenského tunelu z roku 1936 také obnovu koleje č. 1 trati Púchov (SR) – Hranice na Moravě (v úseku od státní hranice se SR do km 27,271) a opravu zastávky Střelná. Rekonstrukcí projde několik mostů, propustků a zárubních zdí. Předmětem stavby je také nové trakční vedení a úprava sdělovacího a zabezpečovacího zařízení, silnoproudé technologie a dálkového řízení trati. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Cestující osobáku byli rukojmími

Policisté zadrželi na nádraží v Brandýse nad Labem 35letého muže ozbrojeného nožem, který zřejmě ve městě přepadl banku a kasino. Na nádraží pak nastoupil do osobního vlaku a zhruba 20 minut držel cestující jako rukojmí. Při incidentu se nikomu nic nestalo, policie případ stále vyšetřuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC hospodaří dobře

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) po vyhodnocení hospodaření za tři čtvrtletí roku 2011 dosáhla velmi dobrých výsledků v oblasti snižování nákladů a zvyšování produktivity práce. V porovnání s údaji z předchozích let je skutečnost dosažených výsledků letošního roku nejlepším výsledkem ve všech stanovených ukazatelích hospodaření organizace.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK predstavila rušeň radu 381

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. v rámci obnovy svojho parku koľajových vozidiel v utorok predstavila v Bratislave prvý trojsystémový elektrický rušeň radu 381. Moderný rušeň môže ovládať vlakové súpravy push-pull (ťahaný - tlačený) a plynule prechádzať medzi napájacími trakčnými sústavami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro D do roku 2020 nebude, říká pražský primátor

Nová pražská koalice TOP 09 a ODS spřádá plány, jak vést hlavní město i v době ekonomicky krizových let. Ve společném programovém prohlášení, které nyní sestavuje, chce spíš nastínit možnosti rozvoje metropole než zavazovat město k nákladným investicím.

Celou zprávu najdete na této stránce.