Dopravné správy

Škodě Transportation přibyl pátý majitel

Novým spoluvlastníkem akciové společnosti Škoda Transportation se stane dvaačtyřicetiletý Jaromír Šilhánek, který až dosud zastával funkci předsedy představenstva a generálního ředitele dceřiné společnosti Škoda Electric. (...) Vedle Tomáše Krska, Michala Koreckého, Marka Čmejly a Jiřího Diviše získá největší strojírenský podnik v zemi svého pátého vlastníka, sdělila jeho mluvčí Lubomíra Černá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Boj o rozpočet vyhrali cesty a železnica

Víťazom boja o štátny rozpočet sú slovenskí vodiči a cestujúci vo vlakoch. Na výstavbu ciest a železníc a na ich opravu dá vláda budúci rok najviac peňazí v histórii. Celkovo majú ísť do infraštruktúry takmer dve miliardy eur. Výstavba ciest je podľa ekonómov jednou z najlepších investícií na podporu ekonomiky. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pozemek pro koridor spekulantovi vyvlastnili

Krajský úřad v Plzni schválil vyvlastnění pozemku v Kyšicích, který stál v cestě plánované přeložce plzeňsko-pražské železniční trati. Majitel – podle svých sousedů spekulant, který ve skutečnosti v obci vůbec nežije – se zdráhal půdu státu prodat, podle Správy železniční dopravní cesty tak hrozilo, že propadne nárok na evropské dotace. Ty jsou přitom pro ambiciózní stavbu s tunelem napříč vrchem Chlum klíčové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova trate pri Bratislave bola podľa Figeľa potrebná

Za účasti ministra dopravy Jána Figeľa (...) bola symbolicky uvedená do užívania upravená trať, na ktorej má od marca začať jazdiť súkromný dopravca RegioJet. "Stretáva sa tu vzácny Albatros z roku 1954 s rýchlikovými vozňami, ktoré sú najstaršie a muzeálne z roku 1931 na novej trati, na ktorú zakrátko prídu moderné nemecké vlaky Bombardier," opísal Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Pardubicích vymysleli solární vlak

Na Dopravní fakultě Univerzity Pardubice vznikly dvě studie zabývající se solárním pohonem železničních vozidel. Jedna se věnovala přímému napájení vlaku pomocí fotovoltaických článků, druhá zkoumala možnost nabíjení akumulátorů v koncových stanicích dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od zajtra nižší objem vlakových kilometrov

Od nedele (11.12.) začnú slovenské vlaky jazdiť podľa nového cestovného poriadku, ktorý bude platný najbližší rok. Najvýraznejšie zmeny v novom grafikone predstavil na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavel Kravec. "Železničná spoločnosť bude voziť nižší objem vlakových kilometrov oproti začiatku roka 2011," priblížil hlavnú zmenu Kravec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

StudentAgency bude jezdit pro Deutsche Bahn

Autobusový dopravce Student Agency začne v neděli ve spolupráci s německým Deutsche Bahn jezdit na lince z Prahy do Mnichova. Denně pojedou čtyři spoje v obou směrech. Dva z nich zastaví i na letišti v Mnichově. Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje bude jízdní doba necelých pět hodin. Autobusová linka tak má být až hodinu rychlejší než vlakové spojení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava čakajú tvrdé redukčné opatrenia

Predložený budúcoročný návrh rozpočtu hlavného mesta SR predstavuje zníženie prevádzkových zdrojov pre Dopravný podnik Bratislava oproti roku 2011 o 3,5 milióna eur a nulové kapitálové investície na modernizáciu vozidlového parku a koľajových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hospodaření DP Praha zavání

Hospodaření pražského dopravního podniku prověří externí audit. Dozorčí rada dnes pověřila představenstvo podniku, aby audit vypsalo, řekl novinářům předseda dozorčí rady Miloslav Ludvík (ČSSD). Podle Ludvíka by se měl audit zaměřit také na současnou kauzu kolem nákupu jízdenek, z kterých jsou vyváděny peníze na Britské Panenské ostrovy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osobné vlaky už nemusí vypravovať výpravca

Od nedele 11. decembra 2011 vstupuje do platnosti nový Cestovný poriadok vlakov osobnej dopravy pre obdobie 2011/2012 a zároveň dochádza ku zmene v spôsobe vypravovania vlakov v tých železničných staniciach, kde to umožňuje zabezpečovacie zariadenie a predpisy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád ČD přinese náhrady za zpoždění

Od neděle 11. prosince začne platit nový jízdní řád Českých drah. Nejpodstatnější změnou je pětiprocentní zdražení jízdného, které má podle dopravce pokrýt náklady spojené s růstem DPH a zdražením pohonných hmot. Další významnou změnou je omezení počtu některých dálkových spojů. České dráhy zároveň začnou cestující odškodňovat za zpožděné vlaky podle evropských norem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zo Žiliny do Prahy RegioJetom alebo Pendolinom?

Český súkromný dopravca RegioJet, člen skupiny Student Agency, bude jazdiť s IC vlakom zo Žiliny cez Ostravu do Prahy a späť. Nové vlakové spojenie začne fungovať v nedeľu 11. decembra, keď vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok. Cestujúci budú môcť využívať vlak na tejto trati každý deň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Betlémské světlo opět přiveze vlak

Již tradičně o třetím adventním víkendu přivezou junáci a skauti vlakem z Vídně Betlémské světlo. „Světlonoši“ letos dorazí do Brna v sobotu 10. prosince v 18:33 vlakem EC 74 Franz Schubert. Od 17. prosince pak budou plamínek pokoje a míru rozvážet vlaky Českých drah po celé republice. Betlémské světlo se stalo neodmyslitelnou součástí Vánoční atmosféry nejen na náměstích, v kostelech, nebo veřejných institucích, ale také v řadě domácností.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Cestovné v IC vlakoch po novom

Vlaky InterCity na trase medzi Bratislavou a Košicami nebudú od januára budúceho roka dotované zo štátneho rozpočtu. Ich vypravovanie bude na komerčnej báze, čo znamená, že si na seba musia zarobiť samé. Cestovné tak ľuďom zdražie, no ak si lístky kúpia dostatočne skoro, môže ich doprava IC vlakom vyjsť lacnejšie ako teraz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD levně do zahraničí

S novým jízdním řádem začnou České dráhy na svém eShopu prodávat další levné jízdenky do zahraničí. Rozšíří tak stávající nabídku elektronických SporoTiketů Evropa o nové destinace v Polsku a zlevní některé nabídky do Německa.

Nově bude například možné cestovat přímými expresními vlaky do Mnichova nebo Norimberku už za 19 EUR, tedy levněji, než tomu bylo doposud. V nabídce přibude polské Kladsko a Vratislav. Na eShopu jsou v prodeji i jízdenky na Expressbusy DB Praha – Norimberk/Mnichov, které prodávají České dráhy ve spolupráci s DB Fernverkehr.

Další dobrou zprávou pro cestující je změna v podmínkách mezinárodních zpátečních jízdenek City Star, u nichž končí nutnost strávit minimálně jednu noc mezi sobotou a nedělí v cílové zemi. Tyto jízdenky jsou v prodeji u pokladních přepážek. Například za jízdenku City Star na In-kartu/Rail plus v 5členné skupině vlakem z Prahy do Mnichova zaplatí jeden cestující v jednom směru bezkonkurenčních 25 EUR (cca 648* CZK).

Další podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

ŽSR zrušia výpravcov

Tam, kde to umožní zabezpečovacie zariadenie a predpisy, už nebude osobné vlaky vypravovať výpravca, ale odídu po súhlase danom vlakovou čatou, teda vlakvedúcim alebo sprievodcom osobného vlaku. (...) "Zmena sa týka železničných staníc, kde to umožňuje zabezpečovacie zariadenie a predpisy, konkrétnejšie železničných staníc, v ktorých sú vedľa každej odchodovej koľaje priamo vpravo odchodové návestidlá"...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dálkové ovládání zabezpečení na další trati

Slavnostně zahájena dnes byla další akce zvyšující bezpečnost na české železnici, konkrétně realizace dálkového ovládání zabezpečení trati mezi městy Františkovy Lázně a Aš. Zásadním významem zahajované stavby je především zvýšení bezpečnosti železniční, ale i silniční dopravy – rekonstrukce osmi železničních přejezdů. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC).

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR pripravujú tender na stavbu novej stanice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) oznámili, že v januári budúceho roka chcú začať tender na prvú etapu prác v rámci projektu prepojenia železničného koridoru TEN-T s letiskom a železničnou sieťou v Bratislave. (...) Pripravovaná súťaž bude zameraná na vybudovanie novej železničnej stanice Bratislava-filiálka pri Trnavskom mýte a jej napojenie na železničnú stanicu Bratislava-Predmestie asi 2,5-kilometrovým tunelom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Dolní Lipce budou pohřbívat lokálky

Den D přichází. V neděli vstoupí v platnost nové a tolik diskutované autobusové a vlakové jízdní řády. Bouřlivé diskuze provázely optimalizaci železniční dopravy také na Králicku. A právě tam se v sobotu uskuteční svérázná nádražácká akce. Železniční nadšenci, nádražáci i cestující se rozloučí s provozem na tratích Dolní Lipka - Hanušovice a Moravský Karlov - Štíty i s funkcí výpravčího v Červeném Potoku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo využívaní vlakov sú Slováci na chvoste Európy

Ročne využije každý Slovák na cestovanie vlak priemerne osemkrát. Menej cestujú vlakmi napríklad v susednom Poľsku či zatiaľ nečlenskom Turecku, v iných krajinách je železnica využívaná podstatne viac. Napríklad Nemec či Rakúšan precestuje priemerne vlakom takmer jeden celý mesiac.

Celú správu nájdete na tejto stránke.