Dopravné správy

Rokuje sa o železničnom spojení Poprad - Kraków

Podtatranský región chce prepojiť železničnú dopravu s Poľskom. Snahou je, aby vlak s názvom Goral postupne spojil Poprad s Krakovom cez stanicu Plaveč. Obrovskou výhodou je, že toto koľajové spojenie už dávnejšie existuje. V súčasnosti však po ňom vlaky nepremávajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát dotuje vlaky šestkrát víc než autobusy

Upřednostňování železnice ruinuje státní a krajské rozpočty, tvrdí autodopravci. V kampani sdružení Česmad upozorňuje, že stát dotuje vlaky šestkrát víc než autobusy. Odborníci ale namítají, že cena na železnici se nedá snížit tak, aby byla s autobusy srovnatelná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia trate P.Biskupice - D.Streda sa skončila

Nákladná železničná doprava na uvedenom úseku bude obnovená 8. decembra a osobná doprava opäť začne fungovať 11. decembra spolu so zavedením nového cestovného poriadku. Rekonštrukčné a výlukové práce s celkovými nákladmi 10,85 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty financovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako správca infraštruktúry.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnský dopravní podnik koupí drážní vozidla

Brněnský dopravní podnik v příštím roce plánuje modernizaci svého vozového parku. Chce pořídit čtyři nové tramvaje a sedm trolejbusů. Dohromady na tyto investice vyčlenil asi 180 milionů korun. Další peníze půjdou do pronájmu autobusů, tendr zatím městský podnik chystá...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sprevádzkovanie nevyužívaných tratí pre IDS

K rozšíreniu koľajovej dopravy v hlavnom meste, ale aj v celom Bratislavskom kraji môže prispieť sprevádzkovanie nevyužívaných železničných tratí. Na brífingu pri príležitosti 100. výročia železničnej trate Zohor - Záhorská Ves, ktorú župa spoluprevádzkuje so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK), to povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slevy pro důchodce budou ČD poskytovat i nadále

České dráhy se musí ostře ohradit proti reportáži, kterou v dnešní hlavní zpravodajské relaci odvysílala veřejnoprávní Česká televize. V reportáži zaznělo, že České dráhy ruší slevy pro důchodce a od února budou důchodci platit ve všech vlacích Českých drah plné jízdné. Tato informace není pravdivá! Slevy pro důchodce ruší stát a České dráhy chystají vlastní komerční slevy.

Redaktor Petr Vašek měl informace o tom, že České dráhy připravují vlastní komerční slevy, které cestujícím představí během ledna a které budou důchodci využívat od února. Proto i příklady zdražení, které v reportáži zazněly, jsou zcela nepravdivé.
Senioři jsou velmi důležitou zákaznickou skupinou Českých drah, tvoří 7 až 8 % cestujících. Právě proto, aby pro ně České dráhy mohly nové slevy připravit a seznámit je s nimi, budou slevu pro důchodce poskytovat podle stávajícího modelu celý leden ze svého. Zamlčení této zásadní informace se redaktor dopustil hrubé manipulace. O chystaných slevách Českých drah nezazněla ani zmínka. Touto reportáží Česká televize poškodila obchodní zájmy i dobré jméno národního dopravce. České dráhy žádají omluvu a především vysvětlení skutečného stavu divákům.

Mgr. Radek Joklík
GŘ O26

Pod vlaky letos v ČR zahynulo už přes 200 lidí

V příloze najdete tiskovou zprávu týkající se 200 usmrcených lidí při střetu s vlakem. Ačkoliv je zpráva z dnešního pozdního odpoledne, v tuto chvíli již Drážní inspekce eviduje nikoliv 200 ale 201 usmrcených osob. Poslední obětí střetu vlaku s osobou se stal člověk, který byl usmrcen vlakem v 18.09 hodin v Otrokovicích. 

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce

Tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Moderné vozne ZSSK na vlakoch REX do Viedne

Na trase medzi Bratislavou a Viedňou začala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) radiť do cezhraničných zrýchlených vlakov REX aj moderné vozne slovenského železničného dopravcu. (...) "Ide o modernizované klimatizované vozne radu Bdteer. Prvý išiel z Bratislavy do Viedne 29. novembra," uviedol riaditeľ Úseku prevádzky ZSSK Jozef Rojík.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odsun brněnského hlavního nádraží v nedohlednu

Odsun brněnského nádraží se opět odsouvá na neurčito. Vedení města totiž v úterý na základě odvolání z mnoha stran zrušilo územní rozhodnutí týkající se některých staveb, které s odsunem nádraží souvisí. Podle některých se tak město připravilo o možnost získat dotace z Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vianočná električka bude mať humanitárny rozmer

Vianočnú atmosféru v hlavnom meste v dňoch 6.- 23. decembra spríjemní aj sviatočne vyzdobená a vysvietená historická električka. DPB sa týmto spôsobom rozhodol prispieť k šíreniu predvianočnej nálady a zatraktívneniu Vianočných trhov, ktoré sa konajú v centre.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dětská soutěž na polep tramvají zmanipulována

Blamáží skončila soutěž, kterou pro pražské školáky vyhlásil magistrát a Dopravní podnik. V ní měly děti navrhnout, jak by pomalovaly tramvaj. Lidé pak na webových stránkách vybírali vítěze. Jenže někdo soutěž zneužil, zapojil do ní hlasovacího robota a "dotlačil" svého favorita k vítězství.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Taxíky ČD v Brně netáhnou

Už tři měsíce postávají před brněnským nádražím desítky taxíků polepené nápisem ČD taxi. Často marně. Cestující s jízdenkou většinou ani netuší, že mají přednostní právo na taxík, který jim slibuje klimatizovaný interiér, upraveného řidiče a hlavně pevnou cenu. V Brně to je totiž jedno. Řidiči ČD taxíků si totiž účtují stejné ceny jako ostatní brněnští šoféři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zlín dostává lepší železniční spojení

Od příští neděle začnou platit nové jízdní řády Českých drah. Už dnes z nich vyplývá, že cestující se nově dostanou ze Zlína přímým vlakovým spojem do Olomouce, ale také třeba do Uherského Brodu. A zlepší se i spojení s hlavním městem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak se rodí tramvaj 15T For Prague

Poslední model tramvaje pro Prahu se od cestujících dočkal vřelejšího přijetí než předchozí "Porsche". Potěšil především tichý provoz a praktičtější prvky interiéru. Podívejte se, jak v Plzni v továrně ŠKODA TRANSPORTATION neobyčejně tichý vůz vzniká.

Celý článek najdete na této stránce.

Karlovarské nádraží na jaře podlehne bagrům

Stavba nové výpravní budovy na Horním nádraží v Karlových Varech začne se zpožděním. Bourání stávající budovy, které bylo původně plánované na podzim, se uskuteční nejspíš až na jaře. Drážní úřad dosud nevydal stavební povolení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Olomouc pomáhá handicapovaným

Město Olomouc získalo cenu Evropské komise za odstraňování bariér pro tělesně postižené a také za podporu jejich rovnoprávného zapojení do života. Olomouc obstála v konkurenci 114 měst ze 23 členských zemí Evropské unie. Hlavní ocenění získal rakouský Salcburk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brigádníci se starají nejen o železniční most

Vrátit lesk a důstojnost historickému železničnímu mostu přes Hadovku nedaleko Konstantinových Lázní se pokouší parta dobrovolníků. Aby stavba vynikla, sešli se proto na společné brigádě. „Cílem setkání bylo upravit okolí turistické naučné stezky u železničního mostu přes Hadovku. Především se vyřezávaly okolní náletové křoviny, aby půvab této 110 let staré stavby opět vynikl,” informoval ve čtvrtek železniční historik Miroslav Klas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zapomětlivec evakuoval ústecké nádraží

Do Krušovické hospody v uličce v Jirchářích se ve čtvrtek náhle nahrnulo mnoho lidí. Vůbec by tam nepřišli a neudělali by hostinské tržbu. Nebýt toho, že před ústeckým hlavním nádražím stála policejní auta, dva hasičské vozy, jedna sanitka, poletovali mezi nimi holuby a natažené pásky zakazovaly vstup do prostoru nádraží. Na nástupišti měla být bomba.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový vlak firmy Alstom přivezl smrt

Zkušební jízda nového vlaku na severovýchodě Francie skončila tragédií. Souprava mezinárodního koncernu Alstom srazila a usmrtila tři zaměstnance firmy, dalších pět dělníků utrpělo lehké zranění, sdělil na svých internetových stránkách francouzský deník Le Figaro.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD se konečně zbavily paláce v Hybernské ulici

České dráhy prodaly na šestý pokus ve veřejné dražbě barokní Sweerts - Šporkovský palác v pražské Hybernské ulici za 190,22 milionu korun. (...) Dráhy se palác snažily prodat od roku 2008, původní prodejní cena byla půl miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.