Dopravné správy

Zriaďovacia stanica Žilina-Teplička je v SR unikátna

Prevádzku stanice v dennej zmene zabezpečuje 27 turnusových a 8 neturnusových zamestnancov ŽSR. "Stanica je riadená z dispečerského pracoviska, na ktorom je umiestená veľkoplošná zobrazovacia jednotka s vyobrazením reliéfu koľajiska so spätnou projekciou. Ide o prvé takéto zariadenie na sieti ŽSR...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ekologové proti projektu olomoucké tramvaje

O stavbu nové tramvajové tratě v Olomouci se začala zajímat švýcarská vláda. Právě Švýcarsko totiž má na Hanou poslat na stavbu 225 milionů korun. Švýcarům si však stěžovalo Hnutí Duha, kterému vadí, že radnice zvolila trasu, která je podle něj nevhodná a navíc dvakrát dražší, než varianta, již prosazují ekologové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa výluka v úseku Devínska Nová Ves – Marchegg

Od pondelka 16. apríla do soboty 21. apríla 2012 nebudú jazdiť vlaky v úseku Devínska Nová Ves – Marchegg. Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) bude zabezpečovať náhradnú autobusovú dopravu na trase Bratislava hlavná stanica – Marchegg cez hraničný priechod Berg.

Vlaky cez pohraničný priechod Bratislava–Petržalka – Kittsee budú premávať v plnom rozsahu bez obmedzenia. Pre presun z hlavnej stanice do stanice Bratislava–Petržalka bude slúžiť pravidelná linka MHD č. 93. Počas výluky budú platiť všetky typy medzištátnych vlakových cestovných lístkov medzi Slovenskom a Rakúskom aj v linke MHD č. 93 obojsmerne na jednu jazdu výlučne medzi zastávkami „Hlavná stanica“ a „žst. Petržalka“.
Dôvodom výluky je oprava železničného mosta medzi stanicami Devínska Nová Ves a Marchegg, ktorú realizujú Železnice SR.

Nový šéf úzkokolejek má ambiciózní plány

Změny ve vedení akciové společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), které v únoru opustil Jan Šatava, vyvolaly řadu otázek ohledně budoucnosti dopravy na úzkokolejce. Nový předseda představenstva Boris Čajánek v rozhovoru pro Deník ujišťuje, že prioritou na obou tratích této železnice je dopravní obslužnost regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vedenie električiek v Bratislave sa priblíži západnej Európe

Cestujúca verejnosť už od budúceho týždňa pocíti efektívnejšiu električkovú dopravu v hlavnom meste. Električky budú jazdiť častejšie, zvýši sa pravidelnosť dopravy a v každej riadiále budú zabezpečené dve linky. Interval medzi spojmi jednotlivých električkových liniek sa skracuje z 12 minút na 8 minút cez pracovný deň a z pôvodných 20 minút na 15 minút cez víkendy. Následný interval súbežných liniek ostáva zachovaný.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrcholný funkcionář ČD je bezpečnostním rizikem

Vladimír Bail, který je od loňského listopadu prvním místopředsedou představenstva Českých drah (ČD), má potíže se svojí bezpečnostní prověrkou. V nynější funkci by ji měl mít, dle informací týdeníku Ekonom zatím ale nebyla ze státní firmy odeslána ani příslušná žádost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Atentátnici z minského metra boli zastrelení

Štátna bieloruská televízia v nedeľu potvrdila, že obaja páchatelia minuloročného bombového útoku na minské metro boli popravení. Médium spadajúce pod kontrolu režimu prezidenta Alexandra Lukašenka uviedlo, že k vykonaniu trestu smrti zastrelením došlo ešte v piatok. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Studénka-Mošnov projde přestavbou

Vláda schválila parametry veřejné zakázky na modernizaci železniční tratě Studénka - Mošnov, informoval ČTK zdroj obeznámený s jednáním vlády. Součástí zakázky, jejíž hodnotu úřad odhadl na 501 milionů korun, je rozšíření jednokolejné trati o druhou kolej a zvýšení maximální povolené rychlosti v úseku na 120 kilometrů za hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úvraťová železnička sa pripravuje na sezónu

Skanzen a lesná úvraťová železnička v Kysuckej Vychylovke očakávajú aj tento rok rekordnú návštevnosť. Unikátnym úvraťovým systémom ponúkne návštevníkom nové možnosti dostať sa z Kysúc až na Oravu. Už počas tejto sezóny sa teda obnoví spojenie na doteraz nevyužívanom úseku, ktorý pri prevýšení 217 metrov ponúkne návštevníkom atraktívne výhľady do okolia...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nechtějí, aby Nákladové nádraží bylo památkou

Majitel nákladového nádraží Žižkov se odvolá proti prohlášení objektu za kulturní památku. Oznámil to dnes Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah, které jsou většinovým vlastníkem společnosti Žižkov Station Development. Hlavní budovu nádraží prohlásilo za památku ministerstvo kultury v únoru již podruhé. Po druhém odvolání vlastníka se bude případem zabývat ministryně kultury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trenčianskej stanici úradoval RAILPOL

Medzinárodná policajná akcia siete európskych železničných polícií RAILPOLu s názvom Čistá stanica sa konala počas dvoch dní, 13 . a 14. marca vo vybraných osobných vlakoch, na vybraných slovenských železničných staniciach, aj na trenčianskej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muzeum koněspřežky se rozšíří

Nová venkovní expozice má do dvou let obohatit českobudějovické muzeum nejstarší železnice v kontinentální Evropě – koněspřežné dráhy Budějovice–Linec. Peníze na novou expozici částečně přijdou z Rakouska, o zvětšení nepříliš reprezentativního budějovického muzea se zasadí Spolek koněspřežné dráhy z hornorakouského Kerschbaumu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavské električky vraj budú chodiť načas

Vďaka novému linkovaniu električiek bude doprava plynulejšia a efektívnejšia. Tvrdí to Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý od pondelka 19. marca ruší niektoré linky a iným mení trasu. "Električky budú jazdiť častejšie, zvýši sa pravidelnosť dopravy a v každej radiále budú zabezpečené dve linky," informovala hovorkyňa DPB Agáta Staneková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výběrové řízení na šéfa SŽDC má svého favorita

Do výběrového řízení na nového generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se přihlásilo 25 zájemců. Informaci ČESKÉ POZICI potvrdil předseda správní rady SŽDC Adolf Jílek. „Deset z nich bylo vyzváno, aby doplnili informace,“ dodal Jílek. Konkrétní jména účastníků zveřejnit nechce, aby předešel tlaku na tyto osoby. Zdroje ČESKÉ POZICE uvádějí, že favoritem výběrového řízení je Jiří Kolář, náměstek generálního ředitele Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Exminister financií má šéfovať rezortu dopravy

V Smere-SD sa aj vo štvrtok diskutovalo o obsadení vládnych postov. Zasadalo vedenie strany spolu s krajskými predsedami. Predseda Smeru-SD Robert Fico opäť v straníckej centrále rokoval s kandidátmi na ministrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Důležité výluky v Olomouckém kraji 19.3. - 23.3.2012

Správa železniční dopravní cesty uskuteční v průběhu příštího týdne několik výluk v Olomouckém kraji. České dráhy připravily pro své cestující níže uvedená opatření.

19. a 20. března 2012 vždy od 8:00 do 18:00 proběhne výluka v úseku Nezamyslice – Prostějov hl.n.
Po dobu výluky platí výlukový jízdní řád!

Rychlíky jsou nahrazeny autobusy v úseku Nezamyslice – Prostějov hl.n.. Souběžně jsou všechny rychlíky i spěšné vlaky vedeny odklonem přes Přerov.

Za osobní vlaky jsou vedeny dva spoje náhradní autobusové dopravy v úseku Nezamyslice – Prostějov hl.n. Jeden autobus bude odjíždět dříve tak, aby přijel do cílové stanice v pravidelný čas. Druhý pojede vždy v čase pravidelného odjezdu vlaku, do cílové stanice pak přijede se zpožděním. Návazné vlaky jsou pouze ty, které odjíždějí po pravidelném příjezdu spoje náhradní dopravy dle výlukového jízdního řádu.

Prosíme cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost při plánování cesty po této trati.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Nezamyslice - před staniční budovou,
Doloplazy - zastávka BUS Doloplazy, ObÚ,
Pivín - na křižovatce silnice pod železničních stanici,
Čelčice - zastávka BUS Čelčice,
Bedihošť - zastávka BUS Bedihošť,
Prostějov hl.n. - před nádražní budovou vlevo, stanoviště "G".

Ve dnech 19., 20., 21., 22. března 2012 vždy od 07:45 do 15:25 proběhne výluka v úseku Domašov nad Bystřicí - Hrubá Voda.
České dráhy přistoupily k následujícím opatřením:

Náhradní autobusová doprava v úseku Domašov nad Bystřicí - Hrubá Voda nebude zajištěna.

Cestující z vlaků dotčených výlukou ze směru od Krnova, kteří jedou do Hrubé Vody nebo dále směr Olomouc hl.n., budou z Domašova nad Bystřicí přepraveni od končících vlaků návaznou náhradní dopravou (NAD) na olomoucké hlavní nádraží.. Pro návrat do cílové stanice až po stanici Hrubá Voda použijí vhodný pravidelný vlakový spoj.

Cestující z nástupních stanic od Hrubé Vody až po Olomouc hl.n., kteří budou cestovat do Domašova nad Bystřicí nebo dále do Krnova, použijí pravidelný vlakový spoj do Olomouce, odkud budou do Domašova nad Bystřicí přepraveni náhradním autobusem s návazností na vlaky dotčené výlukou.

Tarifní opatření:
Cestující ze stanice Bystrovany, Velká Bystřice, Velká Bystřice zastávka, Hlubočky-Mariánské Údolí, Hlubočky zastávka, Hlubočky, Hrubá Voda zastávka a Hrubá Voda do stanice Domašov nad Bystřicí a následujících stanic směr Krnov a opačně nedoplácejí při použití náhradní vlakové a autobusové dopravy rozdíl jízdného za jízdu oklikou přes stanici Olomouc hl. n.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Olomouc hlavní nádraží - ulice Táborská, u východu z nového podchodu,
Hrubá Voda - Smilov při výlukách se neobsluhuje,
Jívová - v obci zastávka BUS ''Jívová, nám.'',
Domašov nad Bystřicí před nádražní budovou.

Další výluka proběhne 21. a 22. března 2012 vždy od 07:50 do 13:10 v úseku Věžky - Chropyně na trati 300 - Brno - Přerov (- Bohumín) (a zpět)

České dráhy zavedou za osobní vlaky v úseku Věžky - Chropyně náhradní autobusy. Mimořádně budou cestující z osobního vlaku Os 3304 (Mosty u Jablunkova - Nezamyslice) přestupovat v Přerově.

Rychlíky: R 832, R 734, R 736, R 733, R 735, R 737 (rychlíky Bohumín - Brno) pojedou odklonem z Přerova do Hulína (na trati 303) a opačně, z Hulína do Kojetína a opačně budou cestující přepraveni náhradní autobusovou dopravou.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Hulín (na trati 303) - před nádražní budovou
Kojetín - řped nádražní budovou
Chropyně - před nádražní budovou
Věžky - u žel. přejezdu

21., 22. března 2012 vždy od 08:05 do 18:05 v úseku Mikulovice - Písečná na trati 292 - Šumperk - Krnov (a zpět).

Všechny vlaky budou v daném úseku nahrazeny autobusy.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Písečná - před nádražní budovou,
Hradec-Nová Ves - na hlavní silnici, zastávka BUS ''Hradec-Nová Ves, žel.st.'',
Mikulovice - před nádražní budovou.

23. března 2012 od 07:30 do 15:20 se uskuteční výluka v úseku Hlubočky - Hrubá Voda na trati 310 - Olomouc - Opava východ (a zpět).
České dráhy nahradí rychlíky autobusovou dopravou v úseku Olomouc hl.n. – Hrubá Voda a opačně, osobní vlaky jsou nahrazeny v úseku Hrubá Voda - Hlubočky a opačně.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Olomouc hl.n. - ulice Táborská, u východu z nového podchodu,
Hlubočky-Mariánské Údolí - před nádražní budovou,
Hlubočky - před nádražní budovou,
Hrubá Voda zastávka - u žel. přejezdu,
Hrubá Voda - před nádražní budovou.

Poslední výluka proběhne 23. března 2012 od 08:10 do 13:40 v úseku Němčice nad Hanou - Kojetín na trati 300 - Brno - Přerov (- Bohumín) (a zpět).

Dopravce České dráhy zavedou Náhradní autobusovou dopravu, za rychlíky v úseku Kojetín – Vyškov na Moravě a opačně, za osobní vlaky v úseku Kojetín - Němčice nad Hanou a opačně.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Vyškov na Moravě před nádražní budovou
Němčice nad Hanou před nádražní budovou
Měrovice nad Hanou na křižovatce k zastávce
Kojetín před nádražní budovou

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukami.

Člen VLAKY.NET škatuľkovým rekordmanom

Televíznu reportáž z unikátnej výstavy zápalkových škatuliek Mareka Guspana nájdete na tejto stránke.

Pražanům chybí nádraží Těšnov

Denisovo nádraží na pražském Těšnově srovnaly se zemí dynamitové nálože 16. března 1985. Čtenáři iDNES.cz to v anketě označili za nejhorší architektonický počin v Praze. Mezi zmizelými památkami kromě toho litují i ztráty domů mezi Václavským náměstím a Vinohradskou třídou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako sa dostať na vlakovú stanicu v Kútoch?

Zabezpečenie prípojných autobusových liniek na vlakovú stanicu v Kútoch by podľa predbežných výpočtov stálo obec ročne približne 32 tisíc eur. Táto suma je však pre obec príliš vysoká. Obecné zastupiteľstvo preto vedeniu obce odporučilo, aby sa pokúsilo hľadať lacnejšiu alternatívu k mestskej hromadnej doprave. Do úvahy preto pripadá oslovenie súkromného dopravcu s mikrobusom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express má ekonomickou ředitelku

Ekonomickou ředitelkou železniční společnosti LEO Express se stala Ing. Markéta Kavanová. Bude zodpovědná za ekonomické řízení společnosti a controlling. Markéta Kavanová od roku 1997 do 2012 pracovala v top managementu firmy Hamé, kde měla na starost řízení ekonomiky, financí, controllingu, IT a HR.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.