Dopravné správy

Jadrový vlak meškal takmer sto hodín

V nedeľu večer musela polícia odstraňovať z koľajníc ľudí, ktorí sa k trati pripútali reťazami. V putách skončilo až 1300 ľudí. Nemecká polícia ráta aj na poslednom, necelých 20 km dlhom, úseku prepravy jadrového odpadu z prekládkovej stanice v Dannebergu do medziskladu v Gorlebene, s protestmi odporcov mierového využívania jadrovej energie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha-Libeň má nové zabezpečení

Do zkušebního provozu bylo dnes uvedeno nové staniční zabezpečovací zařízení v železniční stanici Praha Libeň. Jedná se o elektronické stavědlo ESA-33 (AŽD Praha), které nahradí fyzicky dožité reléové zabezpečovací zařízení AŽD-71 z počátku sedmdesátých let minulého století.

Čelou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

TSS Grade zajtra zverejní nové fakty ku koľajovému megatendru

Krajský súd v Bratislave nevyhovel žalobe trnavskej firmy proti rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý nariadil vrátiť do železničného tendra jej hlavného konkurenta skupinu Skanska. Práva TSS Grade neboli rozhodnutím úradu dotknuté a súd preto konanie zastavil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý šéf SŽDC v hledáčku policie

Policie stíhá bývalého šéfa Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jana Komárka. Podle serveru iHned.cz je příčinou vyšetřování celkem 805 milionů korun, o které se správa soudí se státní energetickou firmou ČEZ. Server prý vychází ze sdělení důvěryhodného zdroje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Michalovská stanica ponúka množstvo zaujímavostí

Skalka, jazierko, gotický kostolík, 150-ročný stĺp a zbierka kaktusov. Toto všetko môžete nájsť na mieste, kde by ste to nikdy nečakali. Michalovská železničná stanica ponúka množstvo zaujímavostí, ktoré pútajú pozornosť cestujúcich, no mnohí domáci o nich nevedia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vozí v lůžkových vozech z Polska štěnice

Lůžkové vozy Českých drah na trase Krakow-Praha jsou zřejmě zamořené štěnicemi. Z vlaku si je cestující odnášejí domů, a to často i bez povšimnutí. Za kompletní dezinsekci pak zaplatí tisíce korun a náhrady se nemusí vůbec dočkat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepúšťaní železničiari sa pomoci dočkajú neskoro

Ministerstvo práce ešte stále nevybralo firmu, ktorá bude školiť železničiarov prepustených v rámci ozdravovania železníc a hľadať im prácu. Súťaž, ktorú na tieto služby rezort v auguste vypísal, najnovšie už zrušil. „Prihlásené subjekty nesplnili podmienky účasti alebo nezložili zábezpeku,“ zhrnula dôvody Daniela Šulcová z tlačového oddelenia ministerstva práce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O opravu MUVek SŽDC měla zájem jediná firma

Správa železniční dopravní cesty si nechá opravit za 86 milionů korun deset svých drezín na údržbu železničních tratí. Zakázku od státní organizace získal jediný soutěžící: společnost ING Lease, která současně zajistí odkup drezín a jejich zpětný pronájem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR prehĺbili stratu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za tri štvrťroky tohto roku zaznamenali stratu 82,03 milióna eur.
Oproti tomu istému obdobiu minulého roka negatívny výsledok hospodárenia prehĺbili o 72,13 milióna eur, ale v porovnaní s tohtoročným plánom ho zmiernili o 72,84 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další konkurent v rychlíkové dopravě na scéně

V soutěži o provoz rychlíkových tratí mezi Ostravou a Olomoucí přes Opavu a Krnov se může nakonec utkat až devět železničních dopravců. O provoz rychlíků projevil zájem další dopravce, o kterém se zatím nemluvilo: společnost Olomoucká dopravní, která dosud provozuje jen nákladní vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sníval o perpetuu mobile, vynašiel vlakovú brzdu

Pokiaľ často cestujete vlakom a na stanici máte chvíľu čas a len tak sa obšmietate okolo vagónov, možno si na ich spodnej časti všimnete množstvo rôznych symbolov, tvorených písmenami i číslicami. Možno tam nájdete aj písmeno W (prípadne v kombinácii s iným písmenom). No a keď máte v rodine železničiara, ktorý pracuje priamo v prevádzke, tak vám zrejme bude schopný vysvetliť, čo to písmeno W znamená.

Celý článok nájdete na tejto stránke.

Krajům se nelíbí vyšší poplatky za ŽDC

Kraje se obávají, že zdražením poplatků za užití železniční dopravní cesty chce stát dostat zpět část peněz, které napřesrok dá regionům na proplácení vlaků. Podle předsedy Asociace krajů Michala Haška zaplatí železniční dopravci státní Správě železniční dopravní cesty v příštím roce zhruba o sto milionů korun více než letos. Zvětší se tak ztráta i z provozu regionálních vlaků, kterou však železničním společnostem proplácejí krajské úřady. Podle ministerstva dopravy však už stát s kraji o zvýšení poplatků jednal a hejtmani se změně nebránili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatravagónka potrebuje nových zamestnancov

Spoločnosť Tatravagónka, a.s. Poprad plánuje v budúcom roku prijímať desiatky nových zamestnancov. "Evidujeme rastúci dopyt po cisternových vagónoch, z tohto dôvodu sme investovali do novej cisternovej linky," informovala agentúru SITA Zuzana Janečková z Tatravagónky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá tramvaje do Maďarska

Plzeňská společnost Škoda Transportation vyhrála tendr na dodávku 31 nízkopodlažních tramvají do severomaďarského města Miškolc. Hodnota zakázky dosahuje téměř dvě miliardy a její součástí jsou i deset let trvající servisní služby za 175 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba koridoru pri Trenčíne sko telenovela

S podpisom zmluvy v prípade tendra na modernizáciu železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá by sa podľa ministerstva dopravy malo počkať až do rozhodnutia súdov. "Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v tomto tak aj konajú. Je to dedičstvo po minulej vláde, ktoré, dúfame, nás už nebude dlho ťažiť," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo propouští

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo chce propustit do konce roku přes sto lidí. Záměr už schválilo představenstvo společnosti. Jako důvod uvádí reakci na předpokládaný vývoj české a evropské ekonomiky v příštím roce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Environmentálne záťaže sú aj na železnici

Odhaduje sa, že asi desať percent územia Slovenska je znečistené nejakou environmentálnou záťažou, ako sú napríklad staré či čierne skládky, alebo pozostatky priemyselnej, chemickej či poľnohospodárskej výroby. "V registri environmentálnych záťaží, ktorý je súčasťou verejne prístupného Informačného systému environmentálnych záťaží na www.enviroportal.sk, je momentálne registrovaných 1966 lokalít," priblížila hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Norimberk - Praha se dostala do sítě TEN-T

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uvítala zahrnutí železniční trati mezi Norimberkem, Domažlicemi a Prahou do soustavy evropských páteřních komunikací TEN-T. (...) Správa na této takzvané jižní větvi III. tranzitního koridoru předběžně počítá s modernizací do roku 2017. Nové rozhodnutí Evropské komise by ale mohlo všechno urychlit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky v roku 2012 pohltia takmer 200 miliónov

Vypravovanie osobných vlakov na slovenských železniciach by malo štát vyjsť v budúcom roku takmer na 200 miliónov eur. Vyplýva to z pripravovaného cestovného poriadku na budúci rok, o ktorom TASR informoval osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Nový grafikon má začať platiť od 11. decembra tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino začne jezdit na západ

Šest významnějších změn v jízdním řádu a poprvé v historii také rychlovlak Pendolino na pravidelné lince. To jsou nejdůležitější novinky, které přinese cestujícím v Plzeňském kraji nový jízdní řád Českých drah. Zákazníci stejně jako jinde v zemi musí navíc počítat i se zvýšením jízdného o zhruba pět procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.