Dopravné správy

Odpůrci blokují stavbu lanovky v Orlickém Záhoří

Stavba nového lyžařského areálu a lanovky z Orlického Záhoří na hřeben Orlických hor se protahuje a je otázka, zda vůbec začne. Proti vydání územního rozhodnutí o umístění stavby se odvolali občanské sdružení Dědictví Orlických hor a majitel dotčených pozemků Jan Židlický. Ti už dříve měli proti plánu námitky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave ubúda električkových liniek

MHD dostáva najväčšiu dotáciu z mesta, topí sa však v dlhoch. Doplatili na to aj cestujúci – za menej spojov platia viac. Riaditeľ dopravného podniku a bývalý šéf televízie TA3 ĽUBOMÍR BELFI pripúšťa, že linky sa budú ešte výrazne meniť.

Rozhovor s ním nájdete na tejto stránke.

Ruskou železnici postaví Češi

Těsně před podpisem je první část obří české zakázky na stavbu železnice v Rusku. Projekt za 40 miliard korun tak může být největším obchodem zdejší firmy na území bývalého Sovětského svazu. Detaily smlouvy se dolaďují a první část obchodu by měl ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsat již příští týden, během své návštěvy Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice potrebujú milióny na trolejbusy

Po Košiciach momentálne premáva v mestskej hromadnej doprave 27 kusov trolejbusov, najstaršie boli vyrobené v roku 1993. Niektorí Košičania sa sťažujú, že sú rozhegané, v dezolátnom stave. Dopravný podnik (DPMK) potrebuje na obnovu trolejbusovej dopravy státisíce eur. Ak nebude do nej investovať, môže dôjsť k jej utlmeniu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Masarykovo nádraží má opravenou dvoranu

České dráhy otevřely nově zrekonstruovanou dvoranu Masarykova nádraží. Jde o první fázi chystaných oprav této druhé nejdůležitější pražské železniční stanice za zhruba 60 milionů korun. Další etapy rekonstrukce mají následovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zachránia TREŽku miestne samosprávy?

Od 10. decembra už nebude premávať električka medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami. Zrušenie jej hrozilo v poslednom období už viackrát. Na jar Železničná spoločnosť Slovensko obmedzila počty spojov a ponúkla ju na privatizáciu. Záujem prejavila organizácia, ktorá už takmer dvadsať rokov spravuje Čiernohronskú železnicu v Čiernom Balogu, problémom však boli financie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konkurence dopravců zdraží důchodcům jízdné

Českým seniorům může od ledna výrazně podražit cestování vlaky a autobusy, které jezdí na takzvané komerční riziko. Jde o spoje, které si neobjednává stát či kraje, tedy například o všechny dálkové vlaky mezi Prahou a Ostravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave bude premávať vianočná električka

Vianočnú atmosféru v hlavnom meste v dňoch 6. až 23. decembra spríjemní aj sviatočne vyzdobená a vysvietená historická električka. Dopravný podnik Bratislavy (DPB) sa týmto spôsobom rozhodol prispieť k šíreniu predvianočnej nálady a zatraktívneniu Vianočných trhov, ktoré sa konajú v centre Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zahájily na Pardubicku předprodej jízdenek IREDO

České dráhy odstartovaly předprodej jízdenek platných v rámci integrovaného dopravního systému IREDO, který bude od 11. prosince platit v celém Pardubickém a sousedním Královéhradeckém kraji. Jízdenky IREDO je možné už od 1. prosince zakupovat u všech přepážek ČD v Pardubickém kraji a lidé je budou moci poprvé použít v neděli 11. prosince. Cestující, kteří při svých cestách do zaměstnání, školy nebo za kulturou využívají pouze vlaky ČD, mohou zůstat věrni tarifu Českých drah, který bude s In-kartou pro jejich cesty výhodnější.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK Cargo pred sviatkami nebude prepúšťať

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia chcela v závere tohto roka uvoľniť ešte ďalších šesťsto pracovníkov. Najnovšie však tvrdí, že ich do konca roka neprepustí. „Predpokladáme, že do konca roka nepríde k optimalizácii uvedeného počtu zamestnancov,“ informovala riaditeľka odboru komunikácie a hovorkyňa Carga Monika Schmidtová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf DP Praha se pochválil a odešel z funkce

Odstupující šéf pražského dopravního podniku DPP Martin Dvořák při svém posledním vystoupení před novináři v roli ředitele nešetřil sebechválou. Podle něj nebyly výsledky jeho práce pouze „docela dobré“, jak uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS), ale mimořádně dobré. Nicméně řešení firemní zadluženosti už přenechává „nové krvi“, jelikož už se cítí unaven.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ nestihol návrh presunu peňazí z eurofondov

Vláda zrušila ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH) na jeho návrh úlohu, podľa ktorej mal na rokovanie kabinetu predložiť analýzu voľných zdrojov operačných programov a návrh realokácie finančných prostriedkov v rámci operačných programov na čerpanie európskych prostriedkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mikulášský vlak Letohrad – Dolní Lipka a zpět poveze „Líza“

České dráhy ve spolupráci s Letohradským železničním klubem vypraví tuto sobotu 3. prosince tradiční Mikulášský vlak z Letohradu do Dolní Lipky a zpět. V čele sedmivozového parního vlaku pojede parní lokomotiva 423.009 zvaná „Líza“. Vlakem pojede Mikulášská družina, která obdaruje všechny odvážné a hodné děti. Akce se letos koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Trať do Dunajskej Stredy otvoria 10. decembra

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sleduje pravidelne postup rekonštrukčných prác na železničnej trati medzi stanicami Bratislava-Podunajské Biskupice a Dunajská Streda. Podľa štátneho tajomníka Arpáda Érseka vlaky začnú na tomto úseku premávať 10. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ÚOHS prošetřuje cenovou politiku Českých drah

Antimonopolní úřad chystá na příští rok sektorové šetření v železniční dopravě. Chce se připravit na liberalizaci, která trh čeká. Také dostává stále více podnětů, které v této oblasti musí řešit. (...) Aktuálně se ÚOHS zabývá například konkurenčním bojem mezi Českými drahami a RegioJetem podnikatele Radima Jančury. České dráhy podezřívá z uplatňování predátorských cen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát by si mal Cargo podľa Vážneho ponechať

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. by mala podľa poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) naďalej zostať vo vlastníctve štátu. Bývalý minister dopravy tak nie je naklonený plánovanému predaju najmenej 66 % akcií štátneho nákladného dopravcu.
Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC prodá tratě - jen neví jak a které

Sdružení železničních společností (SŽS) se obává, že chystaný výprodej desítek regionálních tratí nutně povede k jejich zániku a tratě se stanou předmětem obchodu s železným šrotem. Podle připravovaných pravidel prodeje budou mít totiž noví nabyvatelé tratí nárok na státní peníze jen v případě, že na trase celoročně objedná dopravu kraj nebo stát. Pravidla navíc neobsahují podmínku, že kupec bude zavázán dráhu dále provozovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Projekt TEN-T má pozemky

Poslanci miestneho zastupiteľstva Bratislava-Nové Mesto na dnešnom druhom mimoriadnom rokovaní schválili predaj a prenájom pozemkov pre dopravnú verejnoprospešnú stavbu TEN-T. (...) Starosta Rudolf Kusý (nezávislý) povedal, že hlasovanie nebolo o samotnom projekte TEN-T, ten je štátny. Úlohou mestskej časti je dosiahnuť, aby jej obyvatelia boli čo najmenej dotknutí stavbou.

Celú správu z 29.11. nájdete na tejto stránke.

Výstavba rádiové sítě GSM-R pokračuje

Odborným seminářem dnes byla slavnostně zahájena další etapa realizace GSM-R na železniční trati Ostrava – Opava, Dětmarovice – státní hranice se Slovenskem a spojku obou hlavních koridorů Přerov – Česká Třebová. Půjde o úseky, které doplní stávající železniční síť již pokrytou celoevropským digitálním rádiovým standardem GSM-R. V České republice je systémem GSM-R vybaven kompletní I. a II. národní železniční koridor. GSM-R je systém, který zvyšuje bezpečnost klíčových železničních tratí, a proto je jeho zavádění podporováno Evropskou unií. Stavba „GSM-R, uzel Ostrava – st. hr. SR a Přerov – Č. Třebová“ má být podle smlouvy do-končena nejpozději v lednu 2013.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ je spokojný s vývojom Carga

Po prvých 10 mesiacoch dosiahla Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. zisk takmer 1,2 milióna eur. Vďaka tomu firma uzavrie rok s menšou stratou, než sa plánovalo. "Cargo už stojí na nohách, ale proces musí pokračovať ďalej," povedal minister dopravy Ján Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.