Dopravné správy

Pozostalí obetí z Polomky márne čakajú na spravodlivosť

Zapadal prachom? Pozostalí obetí nehody autobusu s vlakom v Polomke (okr. Brezno) márne čakajú na spravodlivosť už takmer 3 roky. Súdny spis z tohto tragického prípadu bol totiž donedávna stále na Okresnom súde v Brezne, kde už koncom mája padol rozsudok. Sudca uznal za vinníka nehody vodiča autobusu
Jána Minaroviča (49).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Adventní posilové vlaky v režii ČD + DB

V souvislosti s tradičním zájmem o cesty na Vánoční trhy v německých Drážďanech zavádějí České dráhy ve spolupráci s německým dopravcem DB Regio posilové spěšné vlaky Liberec – Dresden Hbf, které pojedou navíc vedle každodenních pravidelných spěšných vlaků. Posilové vlaky objednal a financuje Liberecký kraj, na německé straně objednavatelé, resp. Dopravní svazy ZVON a ZVOE.

Posilový spěšný vlak bude odjíždět z Liberce v 7:32, příjezd do Drážďan bude v 9:30 hod. Zpět ze saské metropole do Liberce bude posilový spoj odjíždět v 16:30, příjezd do Liberce bude v 18:26. Cestující z Liberecka mohou využít k cestě do sousedního Německa také pravidelné spěšné vlaky, které jezdí mezi Libercem a Drážďany ve zhruba čtyřhodinovém intervalu – z Liberce v 8:38, 12:38, 16:38 (od 11. prosince v 16:35) a 20:35, z Drážďan do Liberce pak v 7:09, 11:09, 15:09 a 19:09 hod.

Posilové spěšné vlaky pojedou o adventních víkendech – o sobotách 26. listopadu, 3., 10. a 17. prosince. Vzhledem k mimořádnému otevření drážďanských obchodních domů i o dvou nedělích pojedou posilové vlaky také v neděli 27. listopadu a 11. prosince.

Cestujícím, kteří se vypraví do Drážďan těmito spěšnými vlaky, doporučujeme využít regionální síťové jízdenky ČD Net + DB region Liberecký za 250 Kč (platí ve 2. třídě regionálních vlaků ČD a DB pro 1 osobu) nebo víkedové rodinné síťové jízdenky SONE+DB region Liberecký za 300 Kč (platí o víkendech ve 2. třídě regionálních vlaků ČD a DB pro skupinu 5 osob, z nichž max. dvě mohou být starší než 15 let). Přesné podmínky najdete na www.cd.cz v sekci Vlakem do zahraničí.

Podrobnosti včetně jízdního řádu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Slovenský developer získal pozemky PKP

Slovenská developerská spoločnosť HB Reavis ďalej expanduje v zahraničí. Minulý týždeň jej miestna projektová spoločnosť Polcom Investment VI vyhrala tendre, vďaka ktorým od poľských železníc PKP získa na 99-ročný prenájom dva pozemky v centre Varšavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr jednal s železničními konkurenty

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) na setkání se zástupci dopravních firem uvedl, že v lednu 2012 vypíše výběrové řízení na provozování rychlíkové linky Ostrava - Olomouc přes Opavu a Krnov. (...) Ministerstvo v květnu loňského roku schválilo postupné otevírání železničního trhu konkurenci. Dobeš uvedl, že jeho cílem je tento plán dodržet. Půjde o pilotní projekt dle tohoto harmonogramu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výhybkársky domček pripomína slávneho herca

Rodný dom Jozefa Kronera v Staškove na Kysuciach už nie je chátrajúcou ruinou. Je v ňom pamätná izba venovaná hercovi a jeho rodine. Hoci snaha o záchranu pripomínala nekonečný príbeh s mnohými prekážkami, počas víkendu sa predsa len skončil šťastne - premenou zo spustnutého železničiarskeho domu na maličké múzeum.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba plzeňského uzlu slavnostně zahájena

Slavnostního zahájení se dnes dočkala další významná etapa modernizace české železnice. Stavba „Průjezd železničním uzlem Plzeň ve směru III. TŽK“ řeší problematiku západní části uzlu od západního zhlaví osobního nádraží železniční stanice Plzeň hl. n. po západní zhlaví stávající železniční stanice Plzeň Jižní předměstí včetně nového přemostění řeky Radbuzy, Prokopovy ulice, Vejprnického potoka a Vejprnické ulice.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky idú do prevádzky s požehnaním kardinála

Na tratiach východného Slovenska budú od 11. decembra premávať nové dieselové motorové jednotky, ktoré nesú meno Mária a Eva. (...) Máriu a Evu dnes (25. 11.) na stanici v Humennom požehnal Jozef kardinál Tomko, ktorý pochádza z obce Udavské. "Po týchto tratiach som sa prevážal ešte pred vojnou a počas nej, keď som dochádzal každý deň do školy do Michaloviec," poznamenal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záhadné samovznícení cestujícího

Zatím neidentifikovaný muž vzplanul při čekání u švédské vlakové stanice v Göteborgu. Svědci uvedli, že muž stál před hudebním obchodem, když z ničeho nic začal hořet. Podivný incident podle tamějšího deníku muž přežil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nielen o „hightech“ lanovke Gaislachkoglbahn

Viac návštevníkov príde len do hlavného mesta Rakúska Viedne. Tak by sme mohli jednou vetou charakterizovať postavenie tirolského údolia Ötztal v rakúskom turizme. S 3,5 milióna prenocovaní ročne je tento región na druhom mieste v rakúskych štatistikách. Údolie, ktoré je so 65 kilometrami najdlhším v Tirolsku, je známe najmä ľadovcom a mestečkom Sölden a špičkovým strediskom Obergurgl-Hochgurgl.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravské hlavní nádraží prokoukne

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz zahájí příští rok na jaře obnovu prostoru před Hlavním nádražím v Ostravě. Peníze už má zajištěny. Na projekt Estetizace přednádražního prostoru totiž v těchto dnech souhlasně kývla Regionální rada Moravskoslezsko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dvanásťročný génius vie všetko o vlakoch

O malého Angličana sa rodičia nemusia obávať, že by niekde zablúdil. Ovláda trasy londýnskeho a parížskeho metra ako aj systém vlakovej a autobusovej dopravy v grófste Veľký Manchester. Luke Brown je totiž postihnutý autizmom. Táto vývojová porucha sa u ľudí prejavuje aj tým, že majú geniálnu pamäť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novou lanovku na Sněžku nechce nikdo financovat

Do výběrového řízení na financování stavby nové lanovky na Sněžku se nikdo nepřihlásil. Peci pod Sněžkou tak stále chybí 70 až 90 milionů korun na dokončení už zahájené a ostře sledované stavby. Výběrové řízení na poskytovatele úvěru musela radnice zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Betlehemské svetlo pocestuje vlakom aj lanovkou

Tento rok vynesú skauti svetlo na Lomnický štít vo štvrtok 22. decembra v dopoludňajších hodinách. (...) Reťaz svetla už pred samotným vynesením na Lomnický štít spojí celé Slovensko v nedeľu 18. decembra, kedy sa od skorého rána rozbehnú vlaky so skautskými posádkami po celej krajine. Počas jedného dňa ho doručia po dvadsiatich hlavných i vedľajších železničných tratiach do 300 miest a obcí Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České Budějovice přijdou o rychlíky

Cestující se musí připravit na mírné zdražení a změny v jízdním řádu na jihočeské železnici. Od 11. prosince bude také jezdit o něco méně vlaků. Dráhy v kraji vypraví denně v průměru 393 vlaků, které ročně najedou 5 192 073 kilometrů. Meziročně je to pokles o 0,67 procenta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci ocenia vlaky 21. storočia, verí minister

„Modernizácia železničnej dopravy na Slovensku nie je len symbolickým, ale v prvom rade reálnym pozvaním pre verejnosť cestujúcu do škôl, za prácou či rekreáciou. Domáce obyvateľstvo i zahraniční hostia môžu využiť kvalitnejšie, spoľahlivejšie, bezpečnejšie a komfortnejšie služby, lebo toto sú vlaky 21. storočia," uviedol pre TASR minister dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradec Králové má další nové trolejbusy

Šestice nízkopodlažních trolejbusů posílí městskou hromadnou dopravu v Hradci Králové. První cestující se novými vozy svezou už ve čtvrtek. Jde o druhou dodávku z objednané 31kusové série trolejbusů Škoda, které mají doplnit královéhradecký vozový park tak, aby mohly z ulic nadobro zmizet staré vozy se zvýšenou podlahou. Poslední mají v hradecké MHD přestat jezdit v roce 2013.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mikuláš vo vlaku, Ded Moroz v Prešove

Už o pár dní – 3. decembra budú môcť deti spolu so svojimi rodičmi zažiť mikulášsku jazdu v historickom vláčiku na trati Košice – Prešov a späť. Počas tejto jazdy bude vo vlaku naozajstný Mikuláš s anjelom a čertom. Rozdávať sa budú mikulášske balíčky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec dotací vlaků mezi Prahou a Ostravou je jen gesto

Prosincový začátek nového jízdního řádu na železnici přinese redukci počtu vlaků, které objednává a platí stát, celkem více než o sedm procent. Státní rozpočet však podle zjištění deníku E15 mnoho neušetří. Smlouva mezi dopravcem a ministerstvem dopravy na příští rok sice není ještě formálně podepsána, ale dráhy podle ní za dálkové vlaky dostanou od státu 3,95 miliardy korun. To je o pouhých 50 milionů (zhruba o 1,2 procenta) méně než letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové trolejbusy v Prešove pod stromček

Na linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove by mali do konca tohto roka premávať štyri nové kĺbové trolejbusy. ... nákup nových vozidiel za takmer 2 milióny eur financujú z vlastných zdrojov a bankového úveru. Prvé z týchto vozidiel už nasadili na trasy MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucký kraj zdraží integrované jízdné

Olomoucký krajský úřad od března navýší jízdné v Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje (IDSOK). Například cena jednozónové jízdenky se zvýší z osmi na devět korun. Hejtmanství tak reaguje na zvýšení DPH v příštím roce o čtyři procenta. Pokud by ceny nezvedl, celkem 17 dopravcům by musel uhradit deset až 13 milionů korun...

Celou zprávu najdete na této stránce.