Dopravné správy

Strojvůdci CityElefanta hrozí 8 let vězení

V souvislosti s říjnovým vykolejením vlaku v Ostravě policie obvinila 42letého strojvedoucího. Při nehodě se zranilo sedm lidí. Strojvedoucí podle policie zanedbal své povinnosti, a proto byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Pokud se dostane před soud, může ve vězení strávit až osm let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zbytočná tragédia na priecestí

Tragická nehoda sa stala vo štvrtok večer na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi v Dunajskostredskom okrese. Po zrážke s vlakom zahynula celá posádka osobného auta. Ako informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, 61-ročný vodič Fiatu Punto zo Štúrova vošiel na priecestie napriek tomu, že svietila červená.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklopůjčovny ČD úspěšné i na Karlovarsku

Půjčovny kol Českých drah v Karlovarském kraji zakončily první sezónu. V rámci společného projektu Českých drah a Karlovarského kraje zahájily 1. dubna provoz pobočky v Mariánských Lázních, Chebu, Sokolově a na dolním nádraží v Karlových Varech a kola si zájemci půjčovali až do 31. října. Celkem Krajské centrum osobní dopravy Českých drah v Karlových Varech zaznamenalo na 400 výpůjček, z nichž některé byly až desetidenní. Více informací najdete v tiskové zprávě

Na sprevádzkovanie Kométy chýbajú peniaze

Tatranská električka Kométa má budúci rok osláviť stovku. No keďže jej v auguste zhorel trakčný motor, je otázne, či ju budú zachraňovať, alebo či sa nestane múzejným exponátom. Kométu vyrobili v Budapešti pred 99 rokmi a v Tatrách vozila poštu. Tak to bolo až do roku 1977, keď svoju službu skončila. Potom sa jej ujali nadšenci z Veterán klubu v Poprade, ktorí sa o ňu starajú dodnes.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet se lekl zimy a zrušil plánované spoje

Společnost RegioJet, která od konce září konkuruje na trase mezi Prahou a Havířovem Českým drahám, navýší od 11. prosince počet vlaků méně, než původně slibovala. A to i přesto, že devět vlaků v každém směru je už uvedeno ve vytištěných jízdních řádech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Peniaze na cesty a železnice idú najmä na sever

Investície do budovania diaľnic a rýchlostných ciest i do modernizácie železničnej infraštruktúry by mali podľa Strany maďarskej koalície (SMK) smerovať viac aj do južnejších regiónov Slovenska. Práve tie totiž zápasia s vysokou mierou nezamestnanosti, ktorú by mohla pomáhať znižovať aj lepšia infraštruktúra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation pobila Bombardier v Číně

Čínský úřad pro rozvoj a reformy (obdoba českého ÚOHS) definitivně zamítl stížnost německo-kanadské skupiny Bombardier a potvrdil vítězství firmy Škoda Electric v tendru na dodávky pro metro ve městě Su-čou. (...) Kontrakt na dodávku motorů a řízení vlaků celkem za půl miliardy korun získala Škoda v červenci, Bombardier podal stížnost proti vyhodnocení technické části tendru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava chystá výpredaj železničných zariadení

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja sa vzdá jedenástich zo 118 účelových zariadení v rámci rezortu. Ide o prebytočný majetok v správe Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., Slovenskej pošty, a.s., Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a Služieb železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Náměstek pro správu majetku ČD skončil úplně

Velké personální změny v Českých drahách pokračují. Poté, co dozorčí rada minulý týden vyměnila dva členy představenstva, došlo i na prvního náměstka Milana Matzenauera. Matzenauer, který končí na postu náměstka pro správu majetku, už minulý týden přišel o křeslo v představenstvu. "Odchází z drah úplně," potvrdil místopředseda představenstva Vladimír Bail.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Koľajnice zmĺkli rovnako ako staničné budovy

Po redukcii železničných tratí začali pustnúť aj mnohé železničné stanice a zastávky. Niektoré historické stavby museli takmer spadnúť, aby vznikla šanca na ich záchranu. V blízkosti iných zas namiesto cestujúcich narazíte skôr na ovce a kozy.

Reportáž nájdete na tejto stránke.

Stavbu koridoru brzdí spekulant

Příprava stavby nové železniční trati z Plzně k Rokycanům se stále nedostala za kritický výkup pozemků. Už na jaře zjistila Správa železniční dopravní cesty, která bude přeložku III. tranzitního koridoru stavět, že v Kyšicích patří část potřebných pozemků muži, jehož nároky na kompenzace jsou neskromné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektráreň Nováky bude voziť biomasu aj po železnici

Tepelná elektráreň Nováky so sídlom v Zemianskych Kostoľanoch začala spoluspaľovať biomasu. Bude to mať pozitívny dopad na životné prostredie. Emisie CO2 sa znížia o 35 000 ton, popoloviny o 5000 ton ročne. Drevná štiepka zároveň obsahuje minimum síry. Počas prvej fázy predstavuje podiel drevnej štiepky 10% a zvyšok mixu tvorí hnedé uhlie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kyjovské nádraží má novou tvář

Po půl roce oprav dnes České dráhy slavnostně otevřely výpravní budovu v Kyjově. Budova prošla kompletní rekonstrukcí, včetně částečných dispozičních úprav, myslelo se i na cestující se sníženou schopností pohybu a orientace. Vznikly nové komerční prostory, instaloval se nový informační systém. Budova dostala novou fasádu, citlivě doplněnou pruhy ručně malovaných slováckých ornamentů. Rekonstrukce objektu začala v polovině května letošního roku a České dráhy do ní investovaly 14,8 mil. korun.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

1,5 milióna eur zamestnancom ŽSR

Po tom, ako si stoeurovými odmenami prilepšilo 4000 zamestnancov Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá má na starosti osobnú vlakovú dopravu, dostanú odmeny aj ich kolegovia zo Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Táto firma spravuje koľajnice. Pôvodne odmeny vyplatiť neplánovala. Teraz to vidí inak. Na výplatu stoeurových odmien pre asi 15­tisíc ľudí dá 1,5 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Veselí n.M. se dočkalo dopravního terminálu

Stavba, která má zajistit přímé a bezbariérové propojení nástupišť vlakového nádraží s autobusovým nádražím a s přednádražním prostorem ulice Národních mučedníků, se ve Veselí nad Moravou oficiálně po roce a čtvrt prací otevřela v pátek jedenáctého listopadu. Město ale musí ještě vyřešit smlouvu o nájmech. Není totiž majitelem pozemků, na kterých přestupní terminál stojí. Tím je Správa železničních a dopravních cest a České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát ponúka trate pred zrušením iným subjektom

Železnice Slovenskej republiky zvažujú možnosti vybudovania cyklotrás na nevyužívaných železničných tratiach. Podľa správcu železničnej infraštruktúry by mohli byť predbežne takto zmenené trate Poltár - Rimavská Sobota, Kvetoslavov - Šamorín, Devínske jazero - Stupava, Komárno - Kolárovo a Piešťany - Vrbové. Odhadované náklady sú 35-tisíc až 40-tisíc eur na vybudovanie kilometra cyklotrasy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Věcně veřejný kurátor platů špiček ČD

Ministr dopravy Pavel Dobeš (Věci veřejné) chce vyjmout rozhodování o platech šéfů Českých drah z libovůle představenstva této společnosti. Byli to totiž právě jeho členové, kteří si vytvořili rámec, podle nějž si následně tvořili platy a vypláceli odměny s bonusy. České dráhy jsou sice společností, již vlastní stát, nicméně její šéfové si dlouhodobě hospodaří "po svém".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budova ŽSR ukrýva dopravný poklad

Zažiť pocity úradníka z prvej československej republiky sa dá na Slovensku aj dnes. Bratislavské ministerstvá a niekoľko ďalších budov skrývajú historickú, no dodnes plne funkčnú technickú vzácnosť – výťah paternoster. Pre niektorých postrach, v skutočnosti ale spoľahlivý dopravný prostriedok, nachádzajúci sa hlavne v administratívnych a bankových budovách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem šumavskou krajinou

Historické vagony tažené parní lokomotivou šplhají do šumavských kopců. Následně sestupují k břehům lipenského jezera. Cestující se kochají pohledem na masiv Plechého s nepřehlédnutelnou jezerní stěnou. K tomu hraje dixielandová hudba. Stylově strávený den v sobotu 19. listopadu nabízejí České dráhy ve spolupráci s českokrumlovským Museem Fotoatelier Seidel. Oslaví tak výročí 120 let od otevření trasy České Budějovice - Kájov.

Celou zprávu najdete na této stránce. A další podrobnosti v tiskovém sdělení ČD.

Zuzana začne jazdiť do Kútov od 11. decembra

V súčasnej dobe sú poschodové jednotky v skúšobnej prevádzke na traťových ramenách Bratislava hlavná stanica - Nové Zámky a Bratislava hlavná stanica - Trnava. „S účinnosťou od nového grafikonu vlakovej dopravy, teda od 11. decembra 2011, budú tieto jednotky zachádzať tri razy aj do Kútov,“ informoval prednosta železničnej stanice Kúty Peter Rajčák.

Celú správu nájdete na tejto stránke.