Dopravné správy

Podívejte se na změny tarifu ČD!

Již jsme Vás informovali o připravovaném zvýšení cen jízdních dokladů na vlaky ČD v souvislosti se zvýšením daně z přidané hodnoty. České dráhy jsou nuceny zohlednit loňské zvýšení DPH o 1 a letošní o 4 %. Celkově tedy jízdenky průměrně podraží o 5 %. K úpravám cen dojde od 11. prosince. Prostředky vybrané na DPH nejsou příjmem Českých drah, dopravce je v plné výši odevzdává státu.

Od 11. prosince však dochází i ke změnám, které, jak věříme, zákazníci přivítají. ČD budou odškodňovat nově také cestující ve vnitrostátní přepravě v případě zpoždění vlaku v souladu s evropskými pravidly (i přesto, že vnitrostátní právo ČR tuto povinnost nestanoví). Dochází ke snížení ceny místenek na 35 korun (vyjma vlaků SC) a dopravce nabídne novou „startovací“ In-kartu IN 25 START za 150 korun na 3 měsíce opravňující ke slevě 25 %.

V přiložené tiskové zprávě najdete základní přehled úprav.

Radšej vlakom, ako v preplnenom autobuse

Študenti zo Starej Ľubovne, ktorí denne dochádzajú do škôl, sa musia neraz prepravovať doslova v neľudských podmienkach. Najhoršie sú na tom autobusy prímestských liniek. Prešovský samosprávny kraj však nemá dosť financií a aj preto je nepravdepodobné, aby v blízkej budúcnosti riešili túto alarmujúcu situáciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj RegioJetu s ČD prohrávají cestující

Už dva měsíce soupeří České dráhy a RegioJet na trati Praha-Ostrava. Česká televize zjistila, že vyostřené vztahy obou dopravců odnášejí i cestující. A nejvíce ti, kteří potřebují největší pomoc - vozíčkáři. Do vlaků je musejí průvodčí i strojvůdce nosit na rukou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Štiavnická Anča“ sa zmenila na kryštál

Počas víkendu ho do nového šatu premaľoval grafický dizajnér Ondrej Gavalda. TASR o tom informoval vedúci tímu komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Alexander Buzinkay. Originálne premaľovaný vlak vyrazil s prvými cestujúci na pravidelnú linku v nedeľu (13.11.) popoludní zo štiavnickej železničnej stanice.

Celú správu (s viac ako nepatričnou fotografiou vozňa radu 854 ČD) nájdete na tejto stránke.

Levná jízda tramvají pro Romy narazila

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) čelí vlně kritiky za zvýhodněné jízdenky pro Romy z periferie Jablonce nad Nisou. Projekt, který iniciovaly sociální pracovnice, měl rodiče z vyloučené lokality přimět k tomu, aby své děti posílaly do školy. Projekt byl zatím zkušební, jízdenky platí do konce roku, kvůli negativní reakci veřejnosti už nebude pokračovat...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trest smrti zastrelením za útok v metre

Bieloruskí prokurátori v pondelok požiadali o trest smrti zastrelením pre dvoch mužov, ktorých aprílový útok na minské metro si vyžiadal 15 obetí. Zástupca generálneho prokurátora Alexej Stuk predložil súdu žiadosť o "výnimočný potrestanie v podobe trestu smrti" pre Dmitrija Konovaľova a Vladislava Kovaľova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na 7 000 sedadel ve vlacích ČD navíc

Rádi bychom Vás informovali o připraveném posílení spojů v souvislosti se 17. listopadem. Zítra spoje pojedou jako v pátek a v následujících dnech České dráhy posílí vybrané dálkové spoje na hlavních trasách o téměř 7 000 míst k sezení.

Více v tiskové zprávě.

Privatizácia ZSSK Cargo sa odloží o niekoľko rokov

Predčasný „sebakolaps“ vlády zastavil rozbiehajúcu sa privatizáciu zvyškov firiem v portfóliou Fondu národného majetku. Firmy hotujúce sa do boja o štátne teplárne či Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia môžu na niekoľko rokov svoje projekty odložiť.

Celý komentár nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric se prosadila v Uzbekistánu

Poprvé v novodobé historii firmy se Škoda Electric, jeden z největších světových výrobců trolejbusů, prosadila s dodávkami svých ekologických vozidel do Uzbekistánu. Uzbecké město Urgenč odebere devět "krátkých" škodováckých trolejbusů za více než 90 milionů korun a město už projevilo předběžný zájem o další vozidla. Podnik tam má další šanci, protože město bude linku prodlužovat. Uvedl to generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na stanici bol armagedon

Za lístok na vlak som zaplatila z pôvodných 1,25 eura podľa nového cenníka 1,65eura. Na ceste späť z Martina do Žiliny som ale zaplatila za lístok 1,42. Tá istá trasa iná cena. Ako to bolo len možné? Niekde sa stala chyba.

Celé blogovanie nájdete na tejto stránke.

Jihočeské cyklopůjčovny ČD úspěšné

Přesně 1724 kol si vypůjčili zájemci v železničních stanicích v rámci půjčoven ČD v Jihočeském kraji. Je to o 124 kol více než v předcházejícím roce. Sezóna cyklopůjčoven začíná vždy 1. dubna a většina je otevřena do 31. října. Novinkou letošního roku je celoroční provoz na pěti místech a možnost si kromě kol půjčit i koloběžky. V Jihočeském kraji je nejrozsáhlejší síť půjčoven kol ČD v rámci České republiky a už 9. rokem se těší velkému zájmu veřejnosti. Více informací včetně pořádí nejúspěšnějších míst najdete v tiskové zprávě.

Medzištátna cyklotrasa na telese bývalej železničky

Na rekonštrukcií zvršku trate, obnove lávok a priepustov ako i oprave niektorých úsekov trate sa v súčasnosti pracuje na kysuckej železničke, ktorá by onedlho mala slúžiť ako cyklotrasa. „Robíme zemné práce, kladú sa obrubníky a pripravuje sa podložie pod asfaltový koberec. Práce pokračujú tak, aby cyklotrasa mohla byť spustená do prevádzky v budúcom roku. V lete bude využívaná ako cyklotrasa a v zime ju chceme upraviť ako bežeckú trať pre lyžiarov“ ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklostezka místo 2,5 km olomoucko-pražské dráhy

Unikátním způsobem využil Zábřeh opuštěnou trať mezi obcemi Lupěné a Hněvkov. Místo kolejí teď po trati vede cyklistická stezka. Přestavba téměř dva a půl kilometru dlouhého úseku na trasu pro cyklisty a bruslaře přišla na více než dvanáct milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mobilná klinika v rýchliku Bratislava - Košice

Možnosť zmerať si vitálnu kapacitu pľúc, poradiť sa o pľúcnych ochoreniach, či ako prestať fajčiť, budú mať v stredu 16. novembra cestujúci v rannom rýchliku z Bratislavy do Košíc a späť. Rovnako ako minulý rok sa pri príležitosti Medzinárodného dňa bez fajčenia a Svetového dňa Chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) opätovne organizuje podujatie Vlak zdravých pľúc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavte pod parou 110 let tratě Břeclav – Lednice!

České dráhy si ve čtvrtek 17. listopadu připomenou jízdou zvláštním parním vlakem 110. výročí tratě Břeclav – Lednice. V čele mimořádného vlaku z brněnského hlavního nádraží pojede parní lokomotiva 475.101 „Šlechtična“, řazeny budou historické vozy 3. třídy „Rybáky“ s dřevěnými sedačkami a bufetový vůz s občerstvením a upomínkovými předměty. V Lednici je připraven bohatý program včetně prohlídky zámku Lednice za poloviční vstupné. Během dne se mezi Břeclaví a Lednicí uskuteční další parní jízdy.

Další informace a jízdní řád vlaku naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ďalšie prieťahy v železničnom tendri

Trnavská firma TSS Grade zdôvodnila podanie odvolania voči rozhodnutiu súdu tým, že chce zabrániť predčasnému podpísaniu zmluvy medzi Železnicami Slovenskej republiky a spoločnosťou Skanska o modernizácii železničného úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice opravovanou D1 nenahradí

Automobiloví dopravci se obávají komplikací, které mohou příští rok provázet modernizaci dálnice D1. Jednou z možností, jak bránit zácpám, je přesunutí kamionů na železnici. K tomu ale chybí vlakové soupravy i překladiště, informovali zástupci Sdružení dopravců Česmad Bohemia.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy nesplní všetky svoje záväzky

Za rok a pol práce stihli ministri splniť len časť z toho, čo si zaumienili po voľbách v roku 2010. Dnes je jasné, že nestihnú prepísať mnohé dôležité zákony. Vďaka nim by mohli napríklad zmiznúť čierne stavby, či fungovať nový systém na pomoc ľuďom postihnutým živelnými pohromami. Marcové voľby skrížili plány všetkým ministrom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Postarší sprejeři poputují z nádraží před soud

Až na jeden rok za mřížemi může skončit skupinka vandalů, která má podle policistů na svědomí posprejování vlakové soupravy na nádraží v Křižanově na Velkomeziříčsku. Šestici mužů ve věku kolem třiceti let zadrželi 4. listopadu kriminalisté společně s policisty z velkomeziříčského obvodního oddělení. Zahájeno již bylo trestní stíhání party sprejerů, kteří se budou zodpovídat z přečinu poškození cizí věci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ podviedol cyklistov

Propaganda na ministerstve dopravy nadobúda priam nebezpečné predvolebné kontúry, nazdáva sa poslanec za Smer-SD a exminister dopravy Ľubomír Vážny. Reaguje tak na stredajšiu tlačovú konferenciu ministra dopravy Jána Figeľa (KDH), ktorý sa po diskusii so zástupcami OZ Cyklokoalícia rozhodol vypracovať národnú stratégiu pre rozvoj cyklistickej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.