Dopravné správy

Komu patrí medokýš pri zvolenskej stanici?

Medokýš pri železničnej stanici vo Zvolene, od vlastníctva ktorého sa dištancujú železnice aj mesto, nevyhnutne potrebuje opravu. Kanalizácia, ktorou prameň odteká, sa upcháva, voda nestíha odtekať a zaplavuje priestor okolo fontánky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trest za Studénku nejdřív za dva roky

Naposledy v tomto roce proběhly u novojičínského soudu výslechy svědků v kauze železniční tragédie ve Studénce. Vypovídali dva dělníci, kteří na stavbě v osudný den pracovali. Soud zasedne opět až na jaře příštího roku. Podle odhadů jeho účastníků se dá verdikt očekávat nejdříve za dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odbyt spoločnosti Siemens stagnuje

Nemecký priemyselný konglomerát Siemens zaznamenal v poslednom štvrťroku svojho obchodného roka 2010/2011 zisk, ale nižší ako sa očakávalo. Koncern zároveň predpovedá, že v novom fiškálnom roku, ktorý sa začal 1. októbra 2011, bude jeho zisk stagnovať, pretože rast odbytu sa spomaľuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý náměstek se Českým drahám (ne)vyplatil

Po několika odhaleních, jak jsou zajištěni vrcholní manažeři státní akciové společnosti České dráhy, přichází další příklad jejich luxusních benefitů. Generální ředitel Petr Žaluda, o jehož odvolání ve středu jednala dozorčí rada, podepsal před třemi lety pro vrcholné vedení společnosti možnost využívat velkorysý příspěvek na školné pro děti. Ročně se pohyboval v řádu stovek tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR si mastia vrecko legálne, morálka ide stranou

Aký dobrý kšeft sme spravili! - pochvaľuje si štátna firma Železnice Slovenskej republiky po tom, čo predala pozemky pod cestami a chodníkmi v centre mesta Turzovka. Ako oznámila hovorkyňa železníc - ponuky vysoko prevyšovali vyvolávacie ceny. Komu pozemky predali, taja. Vraj kým nie sú podpísané zmluvy, verejnosť sa meno nového majiteľa nedozvie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží musí zůstat státu, ale ne v majetku ČD

Ministerstvo dopravy připravuje prodej nádražních budov, které v současné době spravují České dráhy. Prodej by měl podle ministra dopravy Pavla Dobeše vynést deset až dvanáct miliard korun. Nádraží by měla zůstat státu. Dobeš plánuje, že by je koupily obce nebo větší kraje, a když o ně nebude zájem, koupit je má Správa železniční dopravní cesty.

Celou, svým obsahem mírně zmatenou, zprávu najdete na této stránce.

Vlaky TEŽ zdraželi až o 150 %

Obyvatelia regiónu, ktorí na cestu za prácou či inými povinnosťami, využívajú vlaky alebo Tatranské elektrické železnice, museli od minulého utorka pri kúpe cestovného lístka načrieť oveľa hlbšie do peňaženky. Od 1. novembra začal platiť nový cenník Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v osobnej železničnej doprave. Nárast cien cestovného ZSSK odôvodňuje nárastom ich nákladov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soukromníci budou platit nádražní taxu

Využívání nádražních budov by v budoucnu měla řešit nádražní taxa, kterou by po otevření trhu platili jednotliví dopravci. Na dnešním Žofínském fóru to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Nádraží v současnosti vlastní a spravuje jediný dopravce - České dráhy. Ty jsou podle ministra kvůli nutným investicím do provozu a údržby nádraží vůči soukromým dopravcům znevýhodněné. 

Celou zprávu z 10.11. najdete na této stránce.

Nová lanovka v Lomnici, drahšie skipasy všade

Počas tohtoročnej zimnej sezóny si budú môcť lyžiari vo Vysokých Tatrách vyskúšať aj novú osemsedačkovú lanovku v Tatranskej Lomnici, ktorá zvýši prepravnú kapacitu ľudí v stredisku o 2 400 osôb za hodinu. Zároveň sa však túto zimu zvýšia ceny skipasov pre lyžiarov vo Vysokých aj Nízkych Tatrách medziročne v priemere o 10 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žaludovi sice zůstal post, ale ne pravomoci

Petr Žaluda sice i po středečním zasedání dozorčí rady zůstal v čele Českých drah (ČD), ale má omezené pravomoci. K uzavírání smluv nad 50 milionů Kč potřebuje spolupodpis prvního místopředsedy představenstva Vladimíra Baila, informuje tisk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba koridoru sa ešte viac oddiali

Spoločnosť Skanska SK, a.s. sa odvolala voči rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave najmä preto, že jednoznačne nesúhlasí s posúdením jej ponúknutej ceny ako neobvykle nízkej, a to bez akéhokoľvek dokazovania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlodráha do Ruzyně jako hloupý vtip

Rekonstrukce železniční trati z Prahy do Kladna a výstavba nového úseku k ruzyňskému letišti pravděpodobně proběhne po roce 2014, dostane-li stát potřebné peníze od Evropské unie. Nová trať ale bude přinejmenším načas začínat až ve Veleslavíně, kde naváže na metro. Oznámil to ministr dopravy Pavel Dobeš po setkání se středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Celou zprávu najdete na této stránce. A můžete se zamyslet nad tím, k čemu to páně ministrovo řešení dopravy cestujících na letiště bude dobré.

Provládny magnát lacno kúpil cargo RŽD

Takmer trojštvrtinový podiel v ruskom železničnom nákladnom dopravcovi Pervaja Gruzovaja Kompanija (PGK) smeruje do rúk najbohatšieho Rusa, oceliarskeho magnáta Vladimira Lisina. Rozhodla o tom minulý týždeň aukcia. Víťazná ponuka za 75 percent mínus dve akcie dosiahla 125,5 miliardy rubľov (2,98 miliardy eur). Ruské železnice sa sťažujú, že suma mohla byť ešte vyššia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ukrást půl kilometru kolejnic? Brnkačka!

Troškaři nebyli zloději, kteří zvládli během pěti dnů ukrást z nádraží ve Vyšším Brodě půl kilometru kolejnic. Podle policejních propočtů tak museli odvézt kov vážící celkem 22 tun. Po zlodějích kriminalisté pátrají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zbytočné železničné vlečky zmiznú

Veľké závody v mestách používali na dopravu železničné koľajnice. V niektorých miestach križujú hlavné cesty. Fabriky ich prestali využívať, vlečky na cestách zostali a zbytočne obmedzujú dopravu. Fabriky v Liptovskom Mikuláši využívali na prepravu dvanásť vlečiek, v Ružomberku ich bolo desať. Dosiaľ odstránili len šesť železničných dráh. Z tých, ktoré zostali, je dnes v prevádzke iba zlomok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní fond dopravní infrastruktury s novým šéfem

Šéfem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) se stal jeho dosavadní náměstek Tomáš Čoček. Na volné místo ředitele fondu nastoupí po exministru dopravy Gustavu Slamečkovi, který v červnu z pozice odešel poté, co byl zvolen předsedou představenstva nákladního železničního dopravce ČD Cargo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Policajti troch krajín vo vlakoch

V obvode železničných dráh sa dnes uskutoční dvadsaťštyrihodinová medzinárodná policajná akcia pod názvom Modrá-24. Policajti sa zamerajú najmä na železničné priecestia, stanice a osobné vlaky. Cieľom akcie je podľa hovorcu Prezídia PZ Michala Slivku prevencia, kontrola dodržiavania predpisov a odhaľovanie trestnej činnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regiojet Českým drahám cestující nepřebral

Za první měsíc provozu svých expresních vlaků mezi Prahou a Ostravskem svezla společnost Regiojet 30 tisíc cestujících. Podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje jsou všechny spoje plné z 80 až 90 procent. Konkurenční České dráhy si však nestěžují na úbytek cestujících. Za měsíc – kdy vypravily mnohem víc vlaků než Regiojet – svezly mezi Prahou a Ostravou na čtvrt milionu lidí. Podle zástupců společnosti je to podobně jako v předchozích obdobích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatravagónka bojuje s krízou cisternami

Recept spoločnosti Tatravagónka v Poprade na prípadné ďalšie kolo hospodárskej krízy sa volá cisterny. Firma investuje 4 milióny eur do novej linky na výrobu vagónových cisterien. Podľa vedúcej marketingu Tatravagónky Zuzany Janečkovej práve po tomto druhu vagónov dnes v Európe rastie dopyt.
Celú správu nájdete na tejto stránke.

Souvisí nárůst mrtvých na kolejích s podzimem?

Podzim s sebou přinesl velké množství nehod na železnici. Lidé teď na kolejích umírají skoro každý den – takřka vždy kvůli vlastní neopatrnosti. Naposled dnes před polednem zahynul člověk pod koly rychlíku v Královéhradeckém kraji. Přidal se tak například k dívce, která přišla o život ve středu, když přebíhala koleje v Brně, nebo muži, který v minulý týden na Jičínsku prořezával náletové křoviny u trati.

Celou zprávu najdete na této stránce.