Dopravné správy

Railjety, škodovácké lokomotivy a Žaludův vyhazov

Po nedávném odchodu Martina Romana z čela ČEZ padne podle informací HN další mocný manažer ve službách státu, a to generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Nic o tom nevím, řekl pro IHNED.cz při příležitosti představení nového vlaku RegioPanter od Škody Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

A čo presun nákladnej dopravy na železnicu?

Národná diaľničná spoločnosť zabezpečí postupne do konca tohto roka osadenie dopravného značenia na vybraných úsekoch ciest druhej a tretej triedy so zákazom tranzitu pre ťažké nákladné automobily nad 12 ton. Zákaz má zamedziť tomu, aby dopravcovia obchádzali mýtom spoplatnené komunikácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jižní Morava chce konkurenci na železnici

4. 11. 2011 - Jihomoravský kraj má ode dneška volné ruce k tomu, aby pustil konkurenci na regionální železnici. Podle předběžných plánů by noví dopravci mohli začít fungovat už za pět let. Dopravu na velké části tratí budou i nadále zajišťovat České dráhy, které se chystají pro jihomoravské tratě nakoupit moderní vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak je nový a krásný, koleje zůstávají staré a ošklivé

Motorový vůz typu Stadler Regioshuttle RS1 pokřtěný jménem Nisa svezl své první cestující v Libereckém kraji. Ačkoli se vozidlem téhož typu mohli svézt cestující už minulý týden v Jihlavě, v nejbližší době si regioshuttlů užijí nejvíce především severočeští cestující. Do regionu přibude v průběhu listopadu a prosince dalších patnáct vozidel, která postupně převezmou provoz mezi Frýdlantskem, Libercem a Harrachovem. Liberecký kraj tak se začátkem příštího roku rázem bude mít nejmodernější železniční vozový park v zemi.

Celou zprávu najdete natéto stránce.

Cestujte s ČD výhodně z Prahy do Lipska!

Od středy 9. listopadu budou České dráhy ve svém internetovém obchodě prodávat výhodné jízdenky ČD Tip z Prahy do saského Lipska. Jednosměrná jízdenka ČD Tip vyjde na 481 korun, zpáteční na 962 korun. Oproti běžným jízdenkám SporoTiket tak cestující ušetří v obou směrech 500 korun, ve srovnání s běžným mezinárodním jízdným činí úspora až 1 400 korun. Jízdu bude možné podniknout v době od 14. listopadu do 10. prosince 2011 stanovenými vlaky. Cestující z ČR tak mají letos možnost před Vánoci levně navštívit nejen saskou metropoli Drážďany, ale také největší město Saska, jímž je právě Lipsko.

Do Drážďan České dráhy nabízejí levné jízdenky SporoTiket od 557 korun (Praha - Drážďany a zpět ve 2. třídě). Zákazníci mají možnost koupit si tyto levné jízdenky také v kombinaci s dokladem, který platí v rámci Dopravního svazu Horní Labe (VVO). Ten integruje jak dráďanskou MHD, tak příměstské vlakové i autobusové linky. Nejlevnější jízdenka z Prahy do Drážďan a zpět v kombinaci s dokladem na VVO stojí 658 korun. Podrobnosti včetně jízdného a podmínek najdete na www.cd.cz v sekci
Vlakem do zahraničí, jízdenky jsou v prodeji na www.cd.cz/eshop.

Podrobnosti k jízdenkám ČD Tip do Lipska naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Konec soukromnických dieselů pod trolejí?

Železniční nákladní dopravci se obávají návrhu ministerstva dopravy na změny v poplatcích za používání kolejí, mohl by prý vést k zastavení přesunu nákladu ze silnic na železnici. Vadí jim zejména snížení slev za kombinovanou dopravu v ucelených vlacích ze současných 40 na 35 procent a růst poplatku za provozování dieselových lokomotiv na elektrifikovaných tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberecký kraj dostal svůj Regio-Shuttle

Dnes slavnostně startuje zkušební provoz nových motorových vozů RegioShuttle RS 1 v Libereckém kraji. Na přelomu letošního a budoucího roku bude v kraji všech 16 nových motorových vozů, které zásadním způsobem omladí a zmodernizují regionální dopravu na tratích Libereckého kraje. Cestujícícm v Libereckém kraji bude do dvou měsíců sloužit jeden z nejmodernějších vozidlových parků v České republice a ve střední Evropě. Drtivá většina spojů bude provozována novými nebo modernizovanými soupravami, vozidla starší 15ti let budou na Liberecku nasazována jen na okrajové výkony nebo na některé méně frekventované tratě.

V současné době navíc probíhá výběrové řízení na dodávku dalších 4 vozů obdobné konstrukce, které budou určeny pro trať Liberec - Česká Lípa - Děčín.

Včerejší tiskovou zprávu najdete na této stránce a na naší stránce hlavní jste už mohli číst i naši původní reportáž z události.

Žluté vlaky zmizely z jízdního řádu

Vlaky RegioJet přestanou od prosince existovat. Takový dojem může mít návštěvník webových stránek Českých drah, když začne zkoumat nové traťové jízdní řády platné od 11. prosince letošního roku. České dráhy se totiž rozhodly z virtuálních jízdních řádů vlaky RegioJetu mezi Prahou a Havířovem zcela vymazat. "Nechceme poskytovat informace o konkurenci,“ vysvětlil krok dopravce mluvčí Petr Štáhlavský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation předvedla novou elektrickou jednotku

"RegioPantery budou jezdit na tratích v Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, kde jsou v současné době nasazovány klasické soupravy tažené lokomotivou nebo staré pantografy řady 460," uvedl generální ředitel ČD Petr Žaluda. Nákup všech souprav je spolufinancován regionálními operačními programy EU ve výši až 40 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce. A původní reportáž VLAKY.NET v našich aktualitách.

V Lehniciach bude nový tarifný bod ZSSK

Novú zastávku náhradnej autobusovej dopravy (NAD) zriadia od pondelka priamo v obci Lehnice. "Náhradná zastávka autobusov bude umiestnená na zastávke SAD „Lehnice Jednota“ a bude obsluhovaná v zmysle uvedeného cestovného poriadku NAD," informoval vedúci tímu komunikácie Kancelária generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko Alexander Buzinkay. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po trati Cheb – Františkovy Lázně nepojedou vlaky

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční plánované výluky na trati Karlovarského kraje. České dráhy v souvislosti s výlukou připravily opatření pro cestující.

Z důvodu nutných prací na trati Cheb – Františkovy Lázně v České republice a ve stanici Bad Brambach v Německu budou od soboty 5. listopadu 2011, 6:00 hodin do pondělí 7. listopadu do 15:00 hodin všechny vlaky v úseku Cheb – Bad Brambach a opačně nahrazeny autobusy podle výlukového jízdního řádu. V uvedeném období platí v úseku Cheb – Bad Brambach a zpět výhradně výlukový jízdní řád. Po dobu platnosti výlukového jízdního řádu budou místo stávajících železničních zastávek zřízeny náhradní zastávky autobusů. Tyto náhradní zastávky jsou v Chebu, Františkových Lázních a v Bad Brambachu před nádražími, ostatnízastávky jsou umístěny na zastávkách pravidelných autobusových linek. Autobusové spoje zastaví i na některých zastávkách, kam vlaky trati nejezdí: v osadě Starý Rybník a ve městě Skalná.

Výluka se týká také tratě Cheb – Aš – Hranice v Čechách. Na této trati budou v uvedené době nahrazeny autobusy všechny vlaky v úseku Cheb – Františkovy Lázně. Také na této trati bude v celém úseku Cheb – Hranice platit odchylný výlukový jízdní řád. Také některé návazné autobusové linky Aš – Hranice a Aš – Doubrava pojedou v důsledku výluky v upravených časech tak, aby byla zachována návaznost vlak – autobus a opačně.

Výluka mezi stanicemi Cheb – Františkovy Lázně bude pokračovat i v období od pondělí 7. listopadu do následujícího pondělí 14. listopadu. V tomto období pojedou všechny vlaky tratí Cheb - Františkovy Lázně a Cheb - Aš - Hranice v Čechách odklonem přes stanici Tršnice, pouze jeden ranní pár vlaků Cheb – Plesná a opačně bude nahrazen autobusem v celé trase. Na obou tratích bude platit odchylný výlukový jízdní řád včetně úprav návazných autobusových linek.

Cestujícím se omlouváme za komplikace způsobené výlukami. Veškeré informace o výlukách a zajištění dopravy naleznou cestující na stránkách
www.cd.cz/vyluky nebo ve stanicích.

Železničiari chcú vyššie platy

Predseda Odborového združenia železničiarov František Petroci pre HN * Ak neprejde štátny rozpočet, hrozí, že vláda si nebude plniť záväzky voči železniciam. Šetriace opatrenia by tak boli zbytočné a ich výsledok nulový, tvrdí Petroci.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Vlaky SuperCity budou mít zóny ticha

V rámci zvyšování kvality zavádějí České dráhy od 14. listopadu ve vlacích SuperCity tzv. tiché oddíly. Jejich smyslem je umožnit zákazníkům cestovat v klidném prostředí, ve kterém nebudou rušeni vyzváněním mobilních telefonů, telefonickými hovory, hlasitou hudbou či jinými hlasitými projevy spolucestujících. V předprodeji bude možné místenku SC do tichého oddílu zakoupit prostřednictvím eShopu ČD nebo pokladní přepážky od 3. listopadu 2011.

Tichý oddíl se nachází ve vlacích SuperCity (s výjimkou spoje SC 278) v celém voze č. 1 (pro cestující 1. vozové třídy) a v celém voze č. 7 (pro cestující 2. vozové třídy). Tyto vozy jsou ve vstupních částech označeny piktogramem „Tichý oddíl“ a piktogramem „Zákaz používání mobilních telefonů“. Dopravce děkuje svým zákazníkům, že budou tiché oddíly ve vlacích SC Pendolino respektovat.

Podrobnosti o této novince naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Bratislava nemá peniaze na električkovú trať

Je v záujme vedenia mesta Bratislava, aby bola električková doprava na hlavnú stanicu obnovená. Uviedol to hovorca primátora Ľubomír Andrassy, ktorý uznáva, že električková trať v úseku Radlinského – hlavná stanica nemôže byť odstavená päť rokov, kým investor I.P.R. Slovakia, s. r. o. obnoví trať v rámci projektu výstavby Predstaničného námestia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přežije generál ČD?

Někdejší ředitel vítkovických železáren Vladimír Bail dostal nabídku od ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) na místo generálního ředitele Českých drah. Bail to řekl Hospodářským novinám (HN), ministr Dobeš to deníku nepotvrdil. Personální záležitosti má na programu dozorčí rada ČD 9. listopadu...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo vlaku si ľudia najčastejšie zabúdajú oblečenie

Vlaková čata, ktorú tvorí vlakvedúci a sprievodcovia, skontroluje na konečnej stanici celý vlak. Ak niečo nájde, odovzdá zabudnuté veci pokladníčke na Centre predaja, alebo ich prinesie na komando svojej domovskej stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ Loko úspěšná v Lotyšsku

Společnost CZ Loko z České Třebové na Orlickoústecku dodá během dvou let do Lotyšska 14 posunovacích lokomotiv v hodnotě přes 300 miliónů korun. První z nich už je nasazena do provozu na seřaďovacím nádraží v jiholotyšském Daugavpilsu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Havarijný stav trate zastavil električky

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vo štvrtok odstaví električkovú trať v úseku Radlinského - Hlavná stanica. "Dôvodom je havarijný technický stav koľajovej trate," informovala o tom hovorkyňa DPB Agáta Staneková. Na kritickú situáciu poukázala Správa koľajových tratí po diagnostike z augusta a septembra tohto roka.

Celú včerajšiu správu nájdete na tejto stránke.

Ekologičnost železnice je mýtus, tvrdí autobusáci

Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia spustí informační kampaň, ve které chce akcentovat nepoměr ve státních dotacích pro autobusovou a železniční osobní dopravu. Podle ní je zvýhodnění vlaků nespravedlivé a nižší dopad železniční dopravy na životní prostředí je podle organizace autodopravců údajně jen mýtus. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak lepší ako autobus

„Mali ste tu byť v pondelok. Bol tu „nátresk“ a dlhočizné rady, teraz na druhý deň už nemáme takmer žiadnu robotu,“ reagovala včera na otázku ohľadne zdražovania pokladníčka Mária na železničnej stanici Poprad. Prázdne pokladnice počas Sviatku všetkých svätých, kedy sa z jedného kúta do druhého presúva celá krajina, železničiari nepamätajú. Vlaky však boli plné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.