Dopravné správy

Koridor bude mít informační centrum

Informační centrum, první svého druhu na budovaných železničních koridorech v Česku, chce zřídit na připravovaném úseku z Rokycan do Plzně plzeňská Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Informační kancelář bude veřejnosti i firmám odpovídat na veškeré dotazy, které se této stavby týkají. Začne fungovat na jaře 2012 a bude otevřená až pět dní v týdnu...

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK majú vzrásť tržby o 6,6 milióna eur ročne

Cestujúci si v železničnej doprave priplatia od utorka (1.11.) za lístky viac. Od novembra sa totiž zvyšujú ceny cestovného vo vlakoch v priemere o 10 %. (...)  Rastom cien lístkov vo vlakoch majú ZSSK vzrásť tržby o približne 6,6 milióna eur ročne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Svezte se jednotkou EN57 po polské trati!

V Polsku se koná železniční akce a chybí několik osob, aby nebyla zrušena, takže na požádání organizátora zasílám informaci s prosbou, aby se zveřejnila někde na Vašich stránkách. Třeba někoho zaujme:

Organizátor: Ziemowit Czerski (
ziemowit_czerski@wp.pl)

Den konání: 12.11.2011
Jízdní řád a trasa:

Dęblin 11.05
11.39 Bąkowiec 11.54
12.06 Garbatka Letnisko 12.21
14.06 Świerże Górne (elektrárna Kozienice)
Świerże Górne 15.10
16.22 Dęblin

Souprava: EN57
Cena: 80 PLN (lze platit ve vlaku)
 

Další infomace najdete na této polské stránce.

Figeľ vypravil ďalšie dve poschodové súpravy

Helena a Marta, dve nové elektrické poschodové vlakové súpravy typu push pull začali premávať na trati Bratislava - Leopoldov - Nové Mesto nad Váhom. Na trnavskej železničnej stanici ich slávnostne uviedli do užívania minister dopravy Ján Figeľ, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec a ďalší hostia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU doporučuje VRT Praha - Drážďany

Evropská unie bude v letech 2014 až 2020 investovat především do železnic a do přístavů. Čechům bruselští úředníci v doporučují, ať společně s Němci připravují stavbu vysokorychlostní železniční trati, která by propojila Drážďany s Prahou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR podopreli cintorín

27. októbra - Železnice SR (ŽSR) a obec Malá Lodina v okrese Košice-okolie dali dnes slávnostne do užívania novú komunikáciu k cintorínu ako aj pilótovú opornú stenu, ktorá spevnila svah pod cintorínom a zabráni jeho ďalšiemu zosúvaniu na hlavnú železničnú trať Košice – Žilina.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD Praha má v Bělorusku další úkol

Česká firma AŽD Praha vybuduje za 65 milionů korun v Bělorusku zabezpečení železniční stanice Ždanoviči na atypickém tříkolejném úseku, který se nachází na trati z Minska. AŽD bude během akce spolupracovat s místním podnikem Betz. Ten se bude na výrobě podílet zhruba jednou třetinou. Jedná se již o pátý významný kontrakt AŽD v tomto regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavským krajom s jedným lístkom - iba autobusom

Plán Bratislavského samosprávneho kraja je, aby v druhej polovici budúceho roka prešla aspoň časť župy a Bratislavy na integrovanú dopravu. Ľudia by tak necestovali v rámci regiónu na tri lístky, ale by im na to stačil jeden.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice není silnice, vzkazuje MD Jančurovi

Na trasu Praha - Brno vstoupíme, i když ministr dopravy naši nabídku nepřijal, nechal se slyšet podnikatel Radim Jančura, majitel skupiny RegioJet. "Žádná povolení neexistují, můžeme tam začít jezdit klidně od zítra," řekl Aktuálně.cz. Ministerstvo je ovšem jiného názoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo smeruje k čiernym číslam?

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK CARGO), a. s., dosiahla za deväť mesiacov tohto roka kladný prevádzkový hospodársky výsledok (EBITDA) v hodnote 51,9 milióna eur. Oproti plánu bol tento výsledok lepší takmer o 9 miliónov eur a v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2010 až o 48,7 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o lokálku z Moravských Budějovic do Jemnice

Boj o zachování vlaku z Moravských Budějovic do Jemnice sílí. Jemnická železniční trať oslaví zanedlouho 115. výročí. Objevují se snahy ji převést do majetku města, nebo svazku obcí, který by za tímto účelem mohl vzniknout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezdomovci sa budú sťahovať zo stanice

Mestská časť Petržalka upozorňuje občanov, že od 1. novembra bude Železničná stanica Petržalka z prevádzkových dôvodov každú noc uzatvorená, a to od 24.00 h do 4.00 h. Dôvodom je neustála devastácia a znečisťovanie priestorov neprispôsobivými občanmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet by rád jezdil mezi Prahou a Ústím

Na železniční trati mezi Děčínem a Prahou by v budoucnosti mohly jezdit i jiné vlaky než Českých drah (ČD). Ministerstvo dopravy potvrdilo, že vyhlásí výběrová řízení na vybraná dálková železniční spojení. Zájem o provoz rychlíků na mezinárodním koridoru, jenž vede přes Ústí nad Labem, má i společnost RegioJet, řekl její mluvčí Aleš Ondrůj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na železniciach a cestách sa dá ušetriť 100 miliónov

Štáty západného sveta si napožičiavali toľko peňazí, že ich dobieha dlhová kríza a súčasný životný štandard už zrejme nebude možné udržať. Mimovládny bratislavský inštitút INESS vypočítal, aké škrty by musel vo verejných financiách urobiť rozumný vládca, ktorý by nasledujúce generácie nezaťažil žiadnymi záväzkami, čím by zabránil akýmkoľvek dlhovým krízan.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Selhal strojvedoucí nebo vlak?

Co se dělo krátce před sobotní nehodou osobního vlaku v Ostravě, začíná být záhadné. Vyšetřovatelé stále předpokládají, že šlo o důsledek pochybení strojvedoucího, zdaleka však není vyloučena ani technická porucha elektrické jednotky. Ačkoli Drážní inspekce a policie pokračují ve zjišťování příčin neobvyklého vyjetí ze slepé koleje, jasno do ní nejspíš vnese až svědectví samotného strojvedoucího.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za prejazd cez železničné priecestie 300 eur

Ministerstvo vnútra chystá bič na arogantných vodičov. O pokute za prekročenú rýchlosť by po novom nemusel šofér vôbec vedieť. Nový systém by ju poslal majiteľovi auta až priamo domov. "Vodiči sa často spoliehajú na to, že policajné hliadky sa na niektoré miesta nedostanú a ich priestupok tak nikto nezaznamená. Neberú ohľad na možné následky svojho konania. Vďaka tomuto inštitútu už nebude možné páchať v takej miere tzv. latentné priestupky," odôvodňuje ministerstvo, prečo Slovensko potrebuje zaviesť novinku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novináři objevili „protijančurovský“ manuál ČD

Když na konci září vyjel na trať mezi Prahou a Ostravou konkurenční vlak společnosti RegioJet, zaměstnanci Českých drah dostali podrobný manuál, co dělat, aby v jejich vlacích udrželi co nejvíc cestujících. Například je nabádá, aby udržovali rozprašovače vůně na toaletách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena času trochu inak

V noci zo soboty 29. októbra na nedeľu 30. októbra si o 03:00 posunieme ručičky hodiniek o hodinu späť na 02:00.  Počas svojej existencie obdobie letného času ovplyvnilo množstvo nepredstaviteľných udalostí, uvádza stránka webexhibits.org/daylightsaving. Znemožnilo teroristický útok, údajne znižuje účasť vo voľbách a množstvo Halloweenskych obchôdzkarov a z rôznych dôvodov komplikuje život mnohým ľuďom, niektorým ale naopak, život zachránilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky pod Ještědem budou „takové divné“

4. listopadu bude v Liberci slavnostně pokřtěn vlak Nisa. Jedná se o první z šestnácti nových vlaků značky Stadler, které dostanou jména podle měst kraje. Nařadě je Liberec, ale i Jablonec n. N. či Tanvald.
Není to však zdaleka taková novinka. Mašiny se pojmenovávaly již od 40. let 19. století. A vydrželo to až do roku 1925. Směrem na Tanvald pak vyjely pojmenované vlaky v roce 1888, kdy zde byla železnice vystavěna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci je pre železničiarov príťaž

Vlaky ma vždy fascinovali. Ešte od čias, keď sa asi 50 metrov od domu môjho dedka preháňali parné lokomotívy a ja ako dieťa som obdivoval ich dymenie, syčanie a rachot. Bola to bočná trať, elektrinu na nej tuším doteraz nezaviedli. Píšem to len preto, aby pospolitý čitateľ pochopil, že vlakom cestujem z číreho nadšenia. Určitú úlohu v mojej motivácii hrá aj raňajšia zápcha na ceste do Bratislavy, tých 10 minút slimačieho tempa navyše za volantom by sa však dalo zvládnuť. Je v tom však kus fanúšikovstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.