Dopravné správy

Lidlenky opäť na scéne

Železnice spustia predaj celodenných lístkov cez reťazec. Bude sa dať na ne cestovať na Deň boja za slobodu a demokraciu – 17. novembra. Do vlakov by sa mali všetci zmestiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Památkáři proti odsunu brněnského nádraží

Ministerstvo kultury nesouhlasí s případným odsunem brněnského železničního nádraží z historického jádra města. Jde o další komplikaci v přípravách projektu za 20 miliard korun, který dosud nemá ani územní povolení. Ministerstvo kultury, pod které spadají čeští památkáři, svůj nesouhlasný postoj projevilo v připomínkách k novému územnímu plánu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať pre RegioJet sa opravuje priam údernícky

Rekonštrukčné práce, ktoré začali 19. septembra tohto roku na úseku železničnej trate Podunajské Biskupice – Dunajská Streda, budú ukončené v stanovenom termíne. „Rekonštrukcia dokonca beží s predstihom, a ak sa nevyskytnú neočakávané okolnosti, tak úsek odovzdáme do užívania v stanovenom termíne, t.j. 5. decembra,“ povedala hovorkyňa spoločnosti TSS Grade Michaela Kroková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurovy vlaky nestojí za nic

Česká železnice má nového experta na hodnocení kvality vlaků. Je jím poslanec, bývalý ministr dopravy a neformální vůdce VV Vít Bárta. Ten se poněkud nečekaně pustil do kritiky projektu žlutých vlaků RegioJet podnikatele Radima Jančury, který dříve veřejně přiznal, že Bártovu stranu volil, ale nedávno Bártu ostře kritizoval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historická električka sa vrátila do Bratislavy

Historická električka z roku 1913, ktorá premávala medzi Viedňou a Bratislavou, sa dnes vrátila do hlavného mesta SR. Zásluhu na záchrane tejto historickej pamiatky má Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, Bratislavský okrášľovací spolok, samospráva Bratislavského kraja, fond starostky Starého Mesta Táni Rosovej, ako aj ďalší jednotlivci, ktorí prispeli zbierkou na záchranu tohto technického unikátu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změna času ovlivní 10 spojů ČD

V noci ze soboty 29. na neděli 30. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Tato změna se dotkne celkem deseti přímých nočních vlaků Českých drah, které budou uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v době změny času žádné nejedou.

Seznam přímých vlaků, které budou v průběhu noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Na dušičky 8 mimoriadnych vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilňuje osobnú vlakovú dopravu a pridáva osem mimoriadnych vlakov. "Dôvodom je zvýšený záujem o cestovanie vlakom počas Sviatku všetkých svätých," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ZSSK Jana Grešnerová. Dva mimoriadne vlaky z Bratislavy hl. st. cez Žilinu do Košíc ZSSK vypraví už vo štvrtok o 14:31 a 16:21. Odchod prvého vlaku bude z jednotlivých staníc približne 35 minút po odchode vlaku R 609 Bayer, odchod druhého vlaku z jednotlivých staníc bude približne 25 minút po odchode vlaku R 611 Považan.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kuchtík špatně zadělal na čínskou trať

Čínské dráhy, kterými po nehodě rychlovlaků zmítají skandály, mají další problém. Média odhalila, že stavbu dvou mostů a tunelu na severu Číny dostal na starosti kuchař, který neměl s dopravními stavbami žádné zkušenosti. Kuchtík Lu Tchien-po, který jednoho dne odložil pánev wok a vydal se na dráhu námezdního stavebního dělníka, se na stavbu za 230 milionů liber dostal ilegálně jako pracovník najaté stavební společnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky sú takmer vypredané

Slováci, ktorí sa chystajú na dušičky vycestovať z Bratislavy, by si mali čím skôr kúpiť lístky. Odporúča to Železničná spoločnosť Slovensko aj autobusová firma Slovak lines. „Čím skôr, tým lepšie. Niektoré spoje na východ sú už vypredané,“ povedala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. „Čím skôr si ľudia kúpia lístky, tým je to lepšie. Následne aj my vieme zareagovať a posilniť vlaky,“ povedala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Jana Grešnerová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura neohrozí ČD, ale veřejné rozpočty

Už měsíc jsou České dráhy vystaveny soukromé konkurenci, navíc jejich generální ředitel Petr Žaluda (45) čelí zprávám, že bude po kongresu ODS konaném o tomto víkendu odvolán. * Co váš souboj se šéfem Student Agency Radimem Jančurou? Vypadá to, jako kdyby až on probudil České dráhy ze spánku.

Rozhovor najdete na této stránce.

Rekvalifikácia prepustených železničiarov s otáznikmi

Ministerstvo práce tají, kto bude školiť prepustených železničiarov a štátnych úradníkov. Hovorkyňa rezortu Slavomíra Sélešová tvrdí, že zákon im neumožňuje zverejniť nič, ani počty firiem, ktoré sa do súťaže na školenia prihlásili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exministr dopravy prošustroval milióny

Exministr dopravy Aleš Řebíček utratil za dobu svého působení v úřadu skoro 300 milionů korun za externí právnické služby. Řadu úkonů přitom mohli dělat sami úředníci. Vyplývá to ze smluv, které mají k dispozici Hospodářské noviny. Právníci podle nich psali správní rozhodnutí, vyhlášky nebo návrhy na změny zákonů. Na starosti měli také výběrová řízení a hlídání velkých staveb z evropských peněz. Kvůli předraženým silnicím a mostům teď ale Česko může přijít o devět miliard. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR ponúkli sedem staníc na revitalizáciu

Štátna spoločnosť Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásila verejné súťaže na revitalizáciu menších železničných staníc. V ponuke pre komerčných developerov sú Zvolen, Banská Bystrica, Ružomberok, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Spišská Nová Ves a Prievidza.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vídeň proti proudu Evropy: levnější MHD

Zatímco většina velkoměst v Evropě jízdné postupně zdražuje, Vídeň se vydává opačným směrem. Od příštího května výrazně srazí cenu kuponů v MHD. Roční má stát o pětinu méně, měsíční o desetinu. Mírně zato zdraží krátkodobé jízdenky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vojaci cvičili zásah pri havárii na železnici

Hasičské jednotky vzdušných síl armády nacvičovali počas tohto týždňa vo výcvikovom priestore Lešť spoluprácu pri špeciálnych činnostiach počas záchranných prác. Vyvrcholením cvičenia bol zásah pri simulovanom nešťastí, kde sa všetky cvičiace jednotky spoločne podieľali na odstraňovaní následkov hromadnej havárie osobného vlaku, nákladného vlaku, automobilu a autobusu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský kraj vybere dopravce osobních vlaků

O dotace na osobní vlaky na někdejší Dráze císaře Františka Josefa mezi Horažďovicemi, Plzní a Chebem se budou muset České dráhy utkat s konkurencí. Plzeňský kraj připravuje výběrové řízení, jehož výsledkem má být především zvýšení komfortu ve vlacích na této trase. Ačkoli jde o elektrizovanou trať, částečně dokonce o čerstvě zmodernizovaný koridor, dráhy na nich své cestující stále vozí na sedadlech potažených koženkou, jejíž červená barva už dávno ustoupila špíně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovné ZSSK zdražie aj o 87,5 %

Ľudia, ktorí cestujú vlakmi do práce či do školy, si od novembra priplatia. Nový cenník najviac postihne tých, ktorí cestujú na kratšie vzdialenosti. V niektorých prípadoch zaplatia cestujúci za lístok aj o polovicu viac ako v súčasnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

14 tisíc sedadel ve vlacích ČD navíc!

V souvislosti se svátkem 28. října, Dušičkami a prodejem akčních jízdenek ČD Promo a ČD Net Lidl posílí České dráhy na konci října dálkové vlaky o 14 tisíc míst. Posily vlaků budou jedny z největších v poslední době. Dopravce nabídne nejvíce dodatečných míst k sezení ve státní svátek a zejména pak v neděli 30. října, kdy se bude většina lidí vracet zpět domů. Kapacitnější soupravy budou jezdit na všech důležitých trasách – mezi Prahou a Bohumínem, Brnem, Otrokovicemi, Vsetínem, Českými Budějovicemi, Chebem, Plzní a Děčínem, ale také v rychlících spojujících Brno s Bohumínem nebo Jihlavou. Ve spolupráci se zahraničními dopravci budou mít větší kapacitu také mezistátní vlaky mezi Prahou a Bratislavou, Zvolenem nebo Košicemi a také vybrané vlaky Praha – Budapešť, Praha – Bělehrad a Bohumín – Vídeň – Villach. Kromě těchto mimořádně zařazených vozů pojedou ve vlacích i pravidelné posilové vagóny.

Přestože budou mít dálkové spoje Českých drah v období kolem 28. října větší kapacitu, dopravce doporučuje cestujícím, aby si do nich pořídili v dostatečném předstihu místenky, a to především do vlaků SC Pendolino. Jízdní doklady je možné zakoupit v předprodeji na pokladních přepážkách ČD, v jízdenkových automatech v klíčových stanicích, na eShopu ČD (www.cd.cz/eshop), případně telefonicky na lince Kontaktního centra ČD 840 112 113. Nákupem v předprodeji nebo alternativními prodejními kanály se cestující vyhnou frontám, které se mohou přes personální posílení pokladen ve stanicích tvořit.

Cestující mohou při cestách na Dušičky využít jednodenní síťové jízdenky ČD Net, které prodává až do 28. října řetězec Lidl za 199 korun. Více naleznete na www.cd.cz.

Podrobnosti o posilách vlaků na konci října naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlaky medzi Poľskom a Slovenskom budú jazdiť naďalej

Od decembra mali prestať medzi Slovenskom a Poľskom jazdiť osobné vlaky. Pre obyvateľov skalitskej doliny by išlo o veľký problém, keďže tieto využívali pri ceste za prácou či inými povinnosťami. Už v máji im spôsobili problém zmeny v grafikone, ktoré priniesli so sebou rušenie niektorých spojov na trati Čadca – Skalité.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stadler asi vyrazí za Hliníkem do Humpolce

Od 28. října začne na regionálních tratích na Vysočině jezdit nový osobní vlak Stadler. Bude nasazen s největší pravděpodobností na tratě Havlíčkův Brod - Humpolec a Havlíčkův Brod - Ždírec nad Doubravou. České dráhy jich pro Kraj Vysočina nakoupí celkem 17. Na tratě budou nasazovány postupně, plného počtu by měly dosáhnout do konce roku 2012.

Celou zprávu najdete na této stránce.