Dopravné správy

Tragédie ve Studénce znovu ožívá před soudem

31. 10. 2011 - Nového svědka dnes vyslechl ostravský soud při dalším projednávání okolností železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, kde se 8. srpna 2008 zřítil opravovaný most. Do trosek narazil mezinárodní rychlík, nehoda si vyžádala osm lidských životů a devět desítek zraněných. Vedoucí výroby dodavatelské firmy ODS - Dopravní stavby Ostrava Jiří Muroň vypověděl, že při kontrole na stavbě narazil na problém s pojízdnými vozíky, které most podpíraly. Podle svědectví Jiřího Muroně se kolečka mobilních podpěr obrušovala, zástupci firmy Bögl & Krýsl mu však prý tvrdili, že jde o běžnou záležitost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ prilepší kamionistom

Kamionisti si môžu prilepšiť. Ministerstvo dopravy totiž chystá zrušiť približne polovicu mýtnych úsekov. 53471840
Dôvodom sú milióny eur, ktoré má na tom štát ušetriť. Dnes podľa zmluvy so súkromnou firmou Skytoll totiž platí za každú transakciu navyše peniaze. Čím je teda viac úsekov, tým viac štát platí súkromníkovi. Dopravcov sa zmena negatívne nedotkne, práve naopak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád přinese zdražení jízdného ČD

01.11.2011 - České dráhy zdraží od 11. prosince jízdné zhruba o pět procent, potvrdil dnes ČTK mluvčí firmy Petr Šťáhlavský. Ředitel ČD Petr Žaluda před dvěma týdny řekl, že dráhy zdraží o čtyři až pět procent kvůli vyšší sazbě DPH v příštím roce. Ode dneška do 10. prosince si cestující mohou na spoje jedoucí podle nového jízdního řádu pořídit rezervace za současné ceny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatranské lanovky sa zastavili

2. 11. 2011 - Všetky lanovky v strediskách Štrbské Pleso, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica vo Vysokých Tatrách sú oddnes mimo prevádzky. Dôvodom je technická údržba lanoviek pred zimnou sezónou. Pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok bude opäť v prevádzke od 11. novembra. Technická údržba bude na pozemnej lanovke pokračovať od 21. novembra do 1. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Březenský železniční tunel už nebude nejdelší u nás

Příští rok na jaře odstartuje největší železniční stavba v Plzeňském kraji za posledních 20 let. Úsek III. koridoru z Rokycan do Plzně, který přijde na necelých osm miliard korun, bude hotový v roce 2015. Zhruba polovinu nákladů na novou trať, po níž budou vlaky jezdit 160 km/hod., spolkne nejdelší český železniční tunel z Kyšic za známý plzeňský vrch Chlum, který bude měřit přes čtyři kilometry.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK ponúka širokú paletu zliav

Od 1. novembra platí nový cenník Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v osobnej železničnej doprave. Cestovné sa určuje podľa prejdených kilometrov, na rozdiel od doterajšieho pásmového systému. Po novom každý zaplatí len za toľko kilometrov, koľko v skutočnosti precestuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha si chce půjčit na metro

Praha uvažuje o tom, že by si od Evropské investiční banky (EIB) půjčila až 11 miliard korun na výstavbu prodloužení metra A z Dejvické do Motola. (...) O tom, zda si Praha úvěr vezme, se rozhodne poté, co bude znám konečný návrh rozpočtu na příští rok. Z druhého čtení rozpočtu vyplynulo, že by Praze mohlo na krytí výdajů v příštím roce chybět až devět miliard korun. Problémy se splácením závazků má rovněž dopravní podnik.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Indický vlak symbolom preplnenej Zeme

31.10.2011 - Od dnešného dňa žije na Zemi sedem miliárd ľudí. O titul človeka s jubilejným poradovým číslom sa už sporia Filipíny i Rusko. Štatisticky pripadne titul prvému dieťaťu narodenému po dnešnej polnoci. Ako bude vyzerať jeho život?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace trati Votice – Benešov u Prahy pokračuje

Vzhledem ke klimatickým podmínkám se mohou plně rozvíjet plá­nované pracovní postupy, práce na modernizaci trati Votice – Benešov u Prahy jsou v plném proudu, a to zejména vzhledem k pokračující výluce celé liché kolejové skupiny železniční sta­nice Olbramovice včetně zaústění lokální trati od Sedlčan.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK na neistej pôde

Zvýšenie cestovného v osobnej železničnej doprave priemerne o takmer 10 percent, ktoré platí od 1. novembra, môže znížiť počet cestujúcich vo vlakoch. Upozorňujú na to poslanci koalície i opozície. "Skokové, jednorazové zvýšenie ceny môže koniec koncov viesť k celkovému poklesu tržieb a odchodu cestujúcich hlavne na krátke vzdialenosti na individuálnu prepravu," uviedol poslanec NR SR a exporadca premiérky Ivety Radičovej pre dopravu Ondrej Matej (SDKÚ-DS), niekdajší šéf Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovka na Ještěd si týden oddechne

Od pondělí 7. listopadu 2011 bude mimo provoz lanovka na Ještěd a výluka potrvá do neděle 13. listopadu. V této době proběhne pravidelná revize lanové dráhy.

Oproti jiným rokům bude letošní podzimní výluka kratší. Je to proto, že během dvacetidenní jarní revize byla spolu s nosnými lany vyměněna i jedna z kabin a zároveň na ní byly provedeny revizní práce. Během týdenní odstávky budou zhotoveny nové koncovky na tažném a přítažném lanu na kabině č. 2, revizí projde celé zařízení a proběhnou také předepsané zkoušky.

Lanová dráha z Liberce na Ještěd je jedinou lanovkou Českých drah. V příloze posíláme tiskovou zprávu.

Nový cenník vlakov je spravodlivejší

Od utorka 1. novembra platí nový cenník Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) v osobnej železničnej doprave. Nové základné obyčajné cestovné stúplo oproti starým cenám v priemere o 9,96 %. "Aby boli ceny pre zákazníkov znesiteľnejšie, ponúka ZSSK širokú paletu zliav, nastavenú na potreby a návyky cestujúcej verejnosti. Každý má možnosť zvoliť si zľavu, aká mu vyhovuje,"...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tvůrce „Slovenské strely“ se ocenení nedočkal

Josef Sousedík. Jméno, které vám možná mnoho neřekne. A přesto je to jeden z nejvýznamnějších českých vynálezců. Sestrojil například první auto na hybridní pohon, nebo ve své době nejrychlejší vlak na světě Slovenskou strelu. Byl to také velký bojovník proti nacismu, což ho během druhé světové války stálo život. Vděku se však nedočkal, nepohodlný byl totiž i komunistům a tak jeho jméno zmizelo z učebnic. Lidé na tohoto českého velikána neprávem zapomněli. Pojďme si ho tedy připomenout...

Celý článek najdete na téo stránce.

Ozdravenie železníc má zachrániť nielen ich samé

Realizácia programu revitalizácie troch štátnych železničných spoločností bude pokračovať. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja to zdôvodňuje tým, že ozdravenie železníc je nielen o záchrane tohto druhu dopravy na Slovensku, ale aj o záchrane viac ako 28 tis. pracovných miest. Železničiari by o ne prišli v prípade ich bankrotu, ktorý podľa rezortu dopravy takmer zapríčinila minulá vláda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdní řád 2012 ještě není, ale místenky se prodávají

České dráhy dnes zahajují prodej rezervačních dokladů na nový jízdní řád platný od 11. prosince 2011. Cestující si tak mohou pořídit již nyní rezervační doklady na všechny vnitrostátní spoje Českých drah a na mezistátní vlaky do / z Německa, Rakouska a na spoje EN/CNL směrem z / do Německa. Je možný také nákup rezervací na další spoje z ČR spravované Českými drahami, např. ve směru na Slovensko, do Polska a do Maďarska kromě vlaku EN Slovakia. Ve směru ze Slovenska, Maďarska a Polska, kde jsou rezervace spravovány národními dopravci, je zatím omezena možnost nákupu rezervačních dokladů pouze na denní spoje Košičan, Fatra, Hradčany a Detvan ze Slovenska.Od 3. listopadu předpokládáme zahájení prodeje rezervačních dokladů také na lůžkový vlak a autovlak EN Slovakia, a to v obou směrech, a následně v dalších dnech předpokládáme zpřístupnění rezervací na zbylé spoje ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Zároveň upozorňujeme, že pro dny 9. a 10. prosince, tedy na dny předcházející změně jízdního řádu, bude výrazněji zkráceno rezervační období. Příčinou jsou mimořádné úpravy oběhu souprav a řazení jednotlivých vozů vyvolané změnami jízdních řádů a s tím spojené mimořádné přesuny souprav a vozů. Děkujme za pochopení.

Vlastní jízdní řády (traťové jízdní řády v tabulkách) budou na webových stránkách ČD zveřejněny do konce tohoto týdne, v elektronické podobě (vyhledávač spojení) by měly být k dispozici nejpozději v průběhu 46. týdne. Oficiální představení změn a nového jízdního řádu 2012 plánují České dráhy v týdnu od 21. listopadu, kdy začne postupně v železničních stanicích také prodej knižního jízdního řádu.

Při této příležitosti také připomínáme, že až do konce platnost stávajícího jízdního řádu, tedy do 10. prosince 2011, jsou v nabídce jízdní doklady za stávající ceny, a to v předprodeji až 60 dní. To znamená, že až do 10. prosince lze zakoupit např. jízdenky na vánoční a novoroční cesty za současné nyní platné ceny (vyjma vybraných akčních nabídek). ČD již avizovaly, podobně jako jiní dopravci a systémy IDS, že v souvislosti se změnou DPH upraví od nového jízdního řádu své tarifiy v průměru o cca 5 %.

Na vlak Eurocity s brokovnicou

Rýchlik Eurocity smerujúci z nemeckého Karlsruhe cez Salzburg do Klagenfurtu, metropoly rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, ktosi v sobotu večer v okolí a Chiemskeho jazera v Bavorsku ostreľoval z brokovnice.
Na vlakovej súprave rýchlika EC 1217 Nemeckých železníc (DB), konkrétne na lokomotíve a troch vagónoch, sa našli stopy po ôsmich zásahoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regionální doprava přijde o slevu za použití ŽDC

Kraje by od příštího roku měly za použití železnic platit o 100 milionů korun více. Ministerstvo dopravy navrhlo od 1. července zrušit slevu, kterou jim Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) poskytuje. (...) Kraje by tak zvýšily svůj příspěvek na financování regionální dopravy. Nyní mají kraje podle ministerstva ve slevách výhodu, která ostatní objednavatele diskriminuje. Ministerstvo zároveň chce od příštího roku sjednotit slevu za použití kolejí pro nákladní dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet preniká na Slovensko

V decembri začne jazdiť z Prahy cez Ostravu do Čadce, Kysuckého Nového Mesta a Žiliny český súkromný prepravca RegioJet. Začiatkom budúceho roku by mal začať prevádzkovať aj prvú súkromnú regionálnu trať na Slovensku z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Druhé africké metro se rozjelo v Alžíru

V alžírské metropoli dnes po třech desetiletích stavebních prací zahájilo provoz nové metro. Má deset stanic a mělo by ulevit metropoli sužované dopravními zácpami. Podle agentury AFP je Alžír prvním městem v zemích severozápadní Afriky a po egyptské Káhiře druhým na celém kontinentu, které má k dispozici tento typ prostředku veřejné hromadné dopravy.

Celou včerejší zprávu najdete na této stránce.

Vykoľajený nákladný vlak spôsobil kolaps

V piatok večer na takmer dve hodiny skolabovala vlaková doprava na úseku Bratislava – Košice. V Spišskej Novej Vsi sa vykoľajil nákladný vlak, ostatné spoje mali nútenú prestávku. Spomínaný vlak sa vykoľajil krátko pred devätnástou hodinou. Rýchlik smerujúci z Bratislavy do Košíc, ktorý musel ostať stáť v stanici v Spišskej Novej Vsi pustili krátko pred dvadsiatou prvou hodinou. Cestujúci nervózne vyčkávali na obnovenie dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.