Dopravné správy

Lôžko vo vlaku stojí ako izba v penzióne

Drahšie od novembra sú aj lôžka vo vlakoch. Cesta v nich stúpla o dvojnásobok. Kým ešte v októbri si cestujúci platili za ne niečo cez 5 eur, teraz zaplatia až desať. „Kupoval som si lôžko a skoro som spadol z nôh. Pani za priehradkou len kývla plecami. Nie je možné, aby za 30-ročné vozne pýtali toľko ako za izbu v penzióne,“ sťažuje sa čitateľ Tomáš zo Svidníka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf RegioJetu hlásí přestup ke konkurenci

Rok před ostrým startem získal soukromý železniční dopravce Leo Express významnou personální posilu. Z RegioJetu Radima Jančury přechází jeho provozní šéf Jan Paroubek, který stál u rozjezdu žlutých vlaků. "Mohu to potvrdit, jsme již dohodnuti," říká majitel Leo Expressu Leoš Novotný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Trenčíne objavili nadväznosť autobusov a vlakov

Doprava je jeden z kľúčových faktorov rozvoja každej modernej spoločnosti, pričom sama osebe nie je cieľom, ale prostriedkom hospodárskeho rozvoja a predpokladom na dosiahnutie sociálnej a regionálnej súdržnosti. Verejná osobná doprava je verejnou službou, ktorá zabezpečuje prepravné potreby ľudí na cestách do zamestnania, úradov, škôl, ale aj za oddychom a podobne. Rozhodujúcou mierou sa na tejto preprave podieľa prímestská autobusová doprava, čiastočne železničná doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzenští tramvajáci byli moc rychlí

Při pondělní namátkové kontrole přistihla Drážní inspekce a policie v Plzni tři řidiče tramvají, kteří porušili předpisy. Radar je usvědčil z toho, že sledovaný úsek s maximálně povolenou dvacetikilometrovou rychlostí projeli rychleji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cyklodoprava namiesto železničnej s pomocou EU

Opustené železničné trate by sa v budúcnosti mohli premeniť na cyklotrasy. Povedal to minister dopravy Ján Figeľ na brífingu po stretnutí s aktivistami z občianskeho združenia Cyklokoalícia. Premenu nevyužívaných koľajníc považuje za jednu z možností rozvoja cyklodopravy a cykloturizmu na Slovensku, čo aj v niektorých individuálnych projektoch realizuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD proti umírání novorozenců

Dnes 10. listopadu předaly České dráhy 14 monitorů BABYSENCE II novorozeneckému oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, osobně je převzal primář oddělení MUDr. Lumír Kantor. Ve spolupráci s Nadací Křižovatka pomáhají České dráhy dětem ohroženým „Syndromem náhlého úmrtí novorozenců – SIDS“. V prosinci roku 2009 předal dopravce celkem 30 těchto monitorů také do nemocnic na Vysočině.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK odporúča k lístkom z Lidlu aj miestenky

Železničná spoločnosť Slovensko organizuje ďalšiu časť spolupráce s reťazcom Lidl. Na sviatok 17. novembra a nasledujúce dva dni 18. a 19. novembra pripravili novú spoločnú ponuku. K dispozícii sú dva druhy cestovných lístkov. Za 6,99 eur je to celosieťový lístok pre vlaky všetkých kategórií a za 1,99 eur sieťový lístok pre osobné vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejdelší tunel SŽDC míří z prkna do reality

Nedaleko Plzně odstartuje na jaře stavba nejdelšího železničního tunelu v Česku. Čtyři kilometry dlouhými tubusy pod vrchem Chlum se vlaky na modernizované trati z Plzně do Prahy mají vydat v roce 2015. Největší železniční stavba v Plzeňském kraji za posledních 25 let nabrala v minulosti několikrát zpoždění. Téměř k ledu ji loni v srpnu poslaly škrty tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ má iné starosti, ako dopravu

Tvrdí, že jeho strana má na dvojciferný volebný výsledok a môže sa stať treťou najsilnejšou politickou silou na Slovensku. To isté však tvrdil aj pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Splní sa mu jeho želanie teraz, alebo si bude musieť zase počkať?

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Žaluda v čele ČD přežil, dva jeho náměstci ne

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Petr Žaluda přežil středeční zasedání dozorčí rady, která měla na programu hlasování o personálních změnách v představenstvu. Za zády mu bude ale nově sedět kontrolor ministra dopravy Pavla Dobeše. Hrozba padáku se navíc nad tím vznáší i nadále, neboť ministr nyní prověřuje možná porušení zákona v souvislosti s jeho manažerskou smlouvou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát končí s prepúšťaním - okrem železníc

Ďalšie prepúšťanie zamestnancov vo verejnej správe sa po voľbách zrejme zastaví. Žiadna z parlamentných strán podľa dotazníka HN už nechce pokračovať v krokoch, ktoré začala dosluhujúca vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Len v troch štátnych železničných firmách má ešte prísť o prácu zhruba dvetisíc ľudí. Vyplýva to z ozdravného plánu. „Prečo by to malo byť záväzné pre budúcu vládu, keď súčasná sa tým neriadi?“ pýta sa exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský DP dotuje Panenské ostrovy

Pražský dopravní podnik (DPP) uzavřel nevýhodnou smlouvu na výrobu jízdenek. Část z desítek milionů korun, které platí na výrobu jízdenek, končí na Panenských ostrovech, což lístky zbytečně zdražuje. Podle České televize, která se zprávou přišla, to dokazuje smlouva, kterou získali její reportéři. DPP tvrdí, že se smlouvou nemá nic společného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka k Hlavnej stanici chýba

Poslanci Starého Mesta chcú, aby bratislavský magistrát v súčinnosti s Dopravným podnikom Bratislava, a.s. zabezpečil náhradnú dopravu v úseku Radlinského – Hlavná stanica, aby sa zasadil o opravu električkovej trate a oboznámil verejnosť s termínmi opráv.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vězněná Škoda 109E se dnes vrací z Rakouska domů

Lokomotiva 109E společnosti Škoda Transportation byla 19. května 2011 z popudu firmy Bombardier Transportation zajištěna během homologačních testů rakouskými úřady. Dnes v noci bude stroj převezen zpátky do České republiky, kde se budou zjišťovat škody způsobené neodborným uskladněním lokomotivy. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.


Zadržovaný stroj na snímku výrobce

„Kryštálový vlak“ do Štiavnice

Malý motorový vlak ozdobia geometrické tvary pripomínajúce kryštály minerálov. Netradične vyzerajúci dopravný prostriedok má trať do Banskej Štiavnice oživiť a prilákať na ňu nových cestujúcich. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský DP informuje on-line o mimořádnostech

Lidé už nebudou překvapeni, když dojdou na zastávku a zjistí, že tramvaje nejezdí. Než totiž vyrazí z domova či z kanceláře, mohou se nově podívat na stránky Dopravního podniku, kde se dozví aktuální dopravní situaci v MHD. Dopravce na své stránky umístil nový panel s názvem "mimořádné události".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rokovania o širokorozchodnej pokračujú ďalej

Októbrový pád vlády na Slovensku zakryl menej viditeľné udalosti. Jednou z nich bol podpis memoranda o spolupráci slovenských a ruských železníc iba tri dni po hlasovaní o eurovale. V Petrohrade dokument podpísal generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimír Ľupták a prezident Ruských železníc (RŽD) Vladimir Jakunin.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železničář před tragédií ve Studénce stavaře varoval

Prvním, kdo upozornil na vychýlení mostní konstrukce ve Studénce a na problémy s pojezdovými vozíky, byl jeden ze železničářů pohybující se u stavby den před tragickým sesutím mostu před mezinárodní rychlík. Když pak na výzvy vyšetřovatelů pár dnů po nehodě zareagoval a věc ohlásil, přiznaly problémy i stavební firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná doprava bude naďalej stratová

Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec pre HN: Keď liečite pacienta a nevyliečite ho úplne, je zdravý? Železničná spoločnosť chce pokračovať v ozdravnom pláne. Vidíme v tom zmysel, pretože na Slovensku sa máme stále v čom rozvíjať a rásť. Všade v Európe je vo veľkých mestách železničná doprava na vzdialenosť do 60 kilometrov veľmi využívaná. U nás v tom máme stále rezervy.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Orlickoústecké nádraží by mohlo dál sloužit, kdyby...

Historická budova nádraží v Ústí nad Orlicí, která nedávno po prohlášení kulturní památkou unikla zkáze, je v dobrém technickém stavu a po opravě zchátralých vnitřních prostor může opět sloužit svému účelu. Podle sdružení Nádraží nedáme!, které přispělo k zastavení ohlášené demolice staniční budovy, má takový závěr stavebně historický průzkum, který provedl Národní památkový ústav.

Celou zprávu najdete na této stránce.