Dopravné správy

Na železničnej stanici Bratislava-Nové Mesto horelo

Požiar na železničnej stanice Bratislava - Nové Mesto museli uprostred noci riešiť hasiči. Neznámy vandal polial prenosné toalety horľavinou. Oheň z nich potom ohrozoval aj stanicu. Polícia vedie vyšetrovanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci, po páchateľovi intenzívne pátra. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC proti osočení v televizi

Česká televize uvedla ve zpravodajském pořadu Události ze dne 2. 11. 2011 reportáž Luboše Rosího,
která poukazuje na zvyšující se počet závažných železničních nehod. Za viníka byla označena
nedostatečná údržba a zanedbání povinností ze strany provozovatele dráhy, tedy SŽDC. Proti těmto
tvrzením se SŽDC ohrazuje...

Pokračováníi najdete v tiskové zprávě.

Nitra bude mať novú železničnú stanicu

Železnice Slovenskej republiky pôvodne plánovali zrekonštruovať jestvujúcu budovu, nakoniec sa rozhodli postaviť nový objekt. Vyjde to o polovicu lacnejšie ako rekonštrukcia a bude to aj rýchlejšie, povedala hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková. Lepšie bude aj napojenie na autobusovú stanicu s prechodom cestujúcich do mesta. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský železniční uzel projde proměnou

Modernizace západní části III. tranzitního železničního koridoru Praha–Plzeň–Cheb je před zahájením klíčových staveb. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes pro zhotovení zakázyu ve výši 1,56 milardy vybrala společnost Skanska, která připravuje také uskutečnění stavby nové trati z Plzně do Ejpovic. Součástí stavby nazvané Průjezd železničním uzlem Plzeň bude i výstavba nového napojení domažlické trati, která se v budoucnu má stát hlavní spojnicí Čech a Bavorska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú priecestie na trati Galanta – Gáň

Železnice Slovenskej republiky začali v pondelok (7.11.) rekonštrukciu železničného priecestia na trati Galanta – Gáň. Priecestie je z tohto dôvodu úplne uzatvorené, obchádzková trasa je pre vodičov vyznačená prenosným dopravným značením. Uviedla to hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC bude mít jednotný poplatek pro všechny

„Chceme vybudovat transparentní a nediskriminační systém v železniční dopravě," těmito slovy začal ministr dopravy Pavel Dobeš v pondělí 31. října tiskovou konferenci na téma: Optimalizace slev v nákladní a osobní dopravě a Narovnání cenové politiky ve vztahu k výměru ministerstva financí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brusel možno Slovensku stopne peniaze na dopravu

Európska komisia pre závažné nedostatky pri využívaní eurofondov pozastavila priebežné platby na projekty v operačných programoch Životné prostredie a Informatizácia spoločnosti. Pozastavením vyplácania peňazí pohrozila aj pri operačných programoch Doprava, Zamestnanosť a sociálna inklúzia a Vzdelávanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC proinvestuje v ŽU Plzeň 942 milionů

Dnes byla oficiálně podepsána smlouva na modernizaci železničního uzlu Plzeň ve směru III. tranzitního koridoru. Stavbu v hodnotě 942 milionů korun (bez DPH) provede společnost Skanska během následujících dvou a půl let. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Finanční prostředky poskytne Státní fond dopravní infrastruktury a stavba je navržena ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Otvoria rodný strážny domček Jozefa Kronera

Rodný dom Jozefa Kronera v Staškove je tesne pred dokončením. Slávnostne ho otvoria 19. novembra, kedy sa po 12. rokoch presunie udeľovanie Ceny Jozefa Kronera z veľkých scén v Bratislave, Zvolene, Piešťanoch do obce na Kysuciach - Staškova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdenky ČD podraží až o 20 procent

S novými jízdními řády přijdou České dráhy 11. prosince i s novými cenami. Odkazují na plánované zvýšení DPH a mluví asi o pětiprocentním zdražení. Nejvíc ho ale pocítí pravidelní cestující, a to hlavně na kratších trasách. Na některých se jízdné ve skutečnosti zvedne i o dvacet procent. Kdo chce ušetřit, může nakoupit jízdenky předem. Za současné ceny budou až do 10. prosince. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Drahé depo MHD budí v Plzni odpor

Stavba nového depa pro Plzeňské městské dopravní podniky může město zadlužit na 30 let. Projekt plzeňského vedení za 14 miliard korun proto vyvolává spory. Radniční opozice dokonce přišla s alternativním projektem za 300 milionů. Neuspěla však a radnice pokračuje ve výběru firmy, která nové čtrnáctimiliardové depo postaví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Proti vlaku nemá šanci ani slon

V sobotu v noci srazil vlak v Západním Bengálsku na východě Indie slona. Zvíře srážku nepřežilo, na místě podlehlo těžkým zraněním. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. Informuje o tom agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soutěže o krajské vlaky už za dva roky

Už za dva roky by na první mezikrajské tratě mohly vyjet vlakové soupravy jiného dopravce než Českých drah. Ministerstvo dopravy chce totiž ještě letos vypsat první výběrová řízení na provozování mezikrajských rychlíků. O regionální spoje v Olomouckém kraji by se pak mělo začít bojovat zhruba do dvou let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vítěz Dakaru ukradl lokomotivu

Jeden z našich nejlepších motocyklových jezdců, Martin Macek, známý ze závodů Paříž - Dakar, je za mřížemi. Je podezřelý z celé série podvodů. Poslední z nich je velmi kuriozní. Macek zorganizoval krádež celé lokomotivy, kterou nechal rozřezat a odvézt do sběru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo posiluje v Polsku

Společnost Koleje Czeskie Sp. z o. o., založená jako zastoupení společnosti ČD Cargo ve Varšavě, se v září stala plnohodnotným železničním dopravcem na polské železniční síti. Získala důležité licence a certifikáty A+B, které by měly zvýšit podíl ČD Cargo na nákladní dopravě v Polsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Béčko“ pražského metra jezdí 26 let

Pražské metro - kdo by ho neznal. Tři linky, vedoucí křížem krážem téměř celým městem. Jeho historie se, byť jen na papíře, táhne až na počátek 20. století. Jasnou podobu dostaly plány až v polovině 60. let, kdy se s velkou parádou začala budovat první část sítě podzemní dráhy - linka C.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční nehody přibývají kvůli strojvůdcům

České železnice zažívají rok plný závažných nehod. Do této kategorie patří havárie s oběťmi na životech, s vyšším počtem těžce zraněných nebo se škodou nad pět milionů korun. Zatímco v předchozích letech k nim v Česku docházelo v průměru zhruba třikrát do roka, letos už vyšetřovatelé vyjížděli k sedmnácti takovým událostem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakem až do galerie aneb Nádražní epopej

V souvislosti se přemístěním Slovanské epopeje Alfonse Muchy z Moravského Krumlova do Prahy se nepřetržitě odehrává otevřená válka mezi odpůrci stěhování a jeho iniciátory. Nelibost vzbuzuje i pražský návrh umístit Muchovo dílo do Fantovy kavárny na hlavním nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestující zahynuli ve Studénce kvůli úsporám

Více než tři roky po železničním neštěstí ve Studénce se potvrzuje dosud jen pravděpodobný důvod, proč v mezinárodním expresu Comenius zahynulo osm lidí a devadesát jich bylo zraněno. Krajský úřad Moravskoslezského kraje jako investor stavby totiž připustil, aby během rekonstrukce mostu nebyla na jednom z nejvytíženějších železničních koridorů omezena doprava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Expremiér dostal zetě na teplý flíček u ČD

Mirek Topolánek sice už není premiérem ani šéfem ODS, ale o své blízké se umí postarat! Dceři Petře (31) už dřív dal podíl ve firmě Free Zone Ostrava a jejímu muži Marku Demelovi (34) teď zase sehnal velmi dobře placené místečko.
Celou zprávu najdete na této stránce.