Dopravné správy

Rušenie súběžnych spojov sa nedarí

Zámer ministerstva dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) rušiť súbežne jazdiace vlaky či autobusy a ušetriť tak štátne dotácie, dostáva trhlinu. Kraje sa stoviek vlakových či autobusových spojov, pri obmedzení ktorých by ľudí čakalo viac prestupovania, vzdať nemienia. Župy tvrdia, že napriek tomu, že autobus aj vlak idú súčasne, oba bývajú naplnené a v niektorých prípadoch až preplnené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K železniční nehodě by nedošlo, kdyby...

Česká televize dnes zjistila, že úsek, na kterém v sobotu vykolejila souprava u Ostravy, nebyl na rozdíl od okolních tratí opatřen systémem tzv. automatického vedení vlaku - AVV. Ten by přitom havárii podle železničářů zabránil. 

Celou zprávu z 25.10. najdete na této stránce.

Až päťročné väzenie za údajnú bombu vo vlaku

Považskobystrickí policajti v pondelok (24.10.) obvinili z prečinu šírenia poplašnej správy 23-ročného muža z okresu Považská Bystrica. Nahlásil bombu vo vlaku. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se zbavují Masarykova nádraží - pod cenou

I když České dráhy oficiálně tvrdí, že představenstvu společnosti nezbývá než prodat lukrativní pozemky v okolí Masarykova nádraží, není obchod podle nových dokumentů zcela nevyhnutelný. Představenstvo Českých drah se přitom už pod vedením generálního ředitele Petra Žaludy chystá 77 tisíc metrů čtverečních prodat. Firma uvedla, že ji k prodeji nutí nevýhodná smlouva uzavřená minulým vedením Josefa Bazaly v roce 2006.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci sa na Hlavnú stanicu električkou nedostanú

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vzhľadom na havarijný technický stav koľajovej trate prijal mimoriadne opatrenie, na základe ktorého bude v Bratislave od 2. novembra 2011 odstavená električková trať na úseku Radlinského Hlavná stanica. Informovala o tom hovorkyňa DPB Agáta Staneková. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smrtící železniční viadukt bude bezpečnější

Železniční viadukt v obci Rybník u Dolního Dvořiště by už měl být bezpečnější. Správa a údržba silnic dnes na místo, kde před dvanácti dny havaroval rakouský autobus, nainstalovala nové reflexní dopravní značky výškového limitu. Policisté ale upozorňují, že nebezpečných míst je na krajských silnicích mnohem víc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka je zachránená, ale kam s ňou?

Kúpna cena lokomotívy GANZ Eg 6 bola 9 500 eur, jej preprava do Bratislavy stála 3 000 eur a cena za rekonštrukciu lokomotívy do vystavovateľnej podoby bude zhruba 10 000 eur. (...) ... okrášľovací spolok hľadá riešenie toho, kde by bolo možné električku vystaviť po tom, ako bude zrekonštruovaná do podoby, akú mala v roku 1914, keď začala premávať. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brňáci do „šaliny“ jen s mobilem

Jízdenku pro cestování brněnskou hromadnou dopravou budou moci příští rok lidé v Brně platit přes mobilní telefon. Brno se tak má připojit k městům, která takový systém placení už dřív zavedla. Novinka má vyjít vstříc hlavně mladším cestujícím...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanica Petržalka sa bude v noci zamykať

Železničnú stanicu Petržalka od 1. novembra z prevádzkových dôvodov uzavrú v čase od 24.00 h do 4.00 h. Ako informovala hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Petržalka Mária Grebeňová-Laczová, dôvodom je neustála devastácia a znečisťovanie priestorov neprispôsobivými občanmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Prahou a Ostravou rychleji a častěji

Měsíc po startu provozu nasadí RegioJet další pár vlaků na trase mezi Prahou a Havířovem. Každý den tak bude jezdit celkem 8 vlaků. RegioJet už pustil lístky na dva nové vlaky do prodeje. Z Havířova vyjíždí v 8:27, z Prahy v 15:27. "Do provozu nasadíme další vozy, které prošly úpravami," řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petícia za zachovanie spojov bola zbytočná

„Podpíšte petíciu proti redukovaniu autobusu 83,“ vyzýva obyvateľka bratislavskej Dúbravky okoloidúcich. Ľuďom vraví, že jediný autobus, ktorý spája hornú časť Dúbravky s centrom mesta majú obmedziť. Dúbravčania podpisovali bez váhania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Silák místo lokomotivy

Silák ze Sýrie Adnan Ismail al-Awad minulý týden v hlavním městě Damašku táhl vlak plný cestujících jen za pomoci své vlastní síly. Na jeho mimořádný výkon se přišlo podívat velké množství lidí. A není se co divit, vlak vážil 150 tun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

15-ročný chlapec ukradol električku

Ruská polícia v piatok informovala o kurióznom prípade v meste Zlatoust na Urale, kde istý 15-ročný chlapec začiatkom mesiaca ukradol električku a okolo 40 minút ňou jazdil po meste, kým sa ho podarilo zastaviť. Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP policajný dôstojník Pavel Pavlov, mladý študent neodolal pohľadu na prázdny vozeň stojaci na odstavnej koľaji a rozhodol sa na ňom povoziť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražané se loučí s tramvajemi T3

Pražané se mohou pomalu loučit s "klasickými" tramvajemi T3. V ulicích hlavního města jezdí už jen poslední dva kusy, které patří do této dnes již legendární řady tramvají. Jejich odkaz tu ponesou už jen jejich modernizované verze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hasiči sa naučia bojovať s ohňom v tuneloch

Takmer 90-tisíc eur. Toľko zaplatí naše ministerstvo vnútra za školenie hasičov. Nebude to však len taký obyčajný výcvik. Tentoraz sa hasiči pôjdu školiť do Švajčiarska, aby sa naučili bojovať s ohňom v tuneloch. Trénovať budú v systéme banských štôlní v meste Sargans, kde sa dajú simulovať reálne podmienky požiaru, jeho zdolávanie aj likvidácia. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První Regio-Shuttle Liberecka ponese jméno Jablonec

Motorový vlak Jablonec bude jezdit po železničních tratích v Jizerských horách. Mluvčí Jablonce nad Nisou Jana Fričová agentuře Mediafax sdělila, že nového názvu se motorák dočká v listopadu. "Motorové vozy Jizerskohorské železnice budou nést názvy měst, obcí a symbolů Libereckého kraje, musí však souviset s Jizerskými horami. Polepovat se nebudou všechny vozy, ale jen ty nové...

Celou zprávu najdete na této stránce.

VLAK a LIDL v predaji od 31. októbra!

Jednodňový neprenosní sieťový lístok pre jednu osobu vo variante pre osobné alebo pre všetky vlaky bude platný v druhej vozňovej triede vlakov na území Slovenskej republiky počas vybraného dňa v dobe od 17. do 19.11.2011. Podrobnosti nájdete na tejto stránke.

Stát odpouští SŽDC její dluhy

Stát odpustí Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) dluhy ve výši 5,9 miliardy korun, rozhodla dnes vláda. Společnost závazky zdědila po Českých drahách. O schválení návrhu ministerstva dopravy novináře informoval premiér Petr Nečas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD mení režim

Počas jesenných školských prázdnin 28.-31. októbra budú linky bratislavskej MHD premávať podľa prevádzkového režimu školských prázdnin. Tento režim nebude platiť pre všetky trolejbusové linky, ktoré budú mať počas týchto štyroch dní zachovaný štandardný cestovný poriadok. Prázdninový režim sa nedotkne ani autobusov č. 31 a 39, 32, 80 a 133, aby bola v čase prázdnin zabezpečená obslužnosť frekventovaných spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovanská epopej na pražském hlaváku?

Společné memorandum za umístění slavné Muchovy Slovanské epopeje ve Fantově budově na pražském hlavním nádraží předaly minulý týden vedení metropole České dráhy, Grande Stazioni a Mucha Trust. Křídla secesní budovy jsou dle nich tím nejvhodnějším místem, kde by se velkoformátové obrazy mohly vyjímat. „Jsme přesvědčeni, že Fantova budova bude po rekonstrukci jedinečným místem pro důstojné prezentování celého cyklu obrazů Slovanské epopeje.

Celou zprávu najdete na této stránce.