Dopravné správy

ČD úspěšně lákají nové cestující

Akční nabídky ČD Promo na relacích Praha – Hradec Králové a Praha – Brno, které národní dopravce vyhlásil 3. října, v neděli končí. Výhodné ceny jízdenek přilákaly do vlaků o desítky procent více cestujících, což se pozitivně odrazilo na tržbách. České dráhy chtějí do vlaků přilákat cestující hlavně na trase Praha – Brno, kde železnici konkuruje dálnice. Od pondělka proto vyhlásí na této relaci novou akční nabídku.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Eurotunnel hlási nárast tržieb

Britsko-francúzska spoločnosť Eurotunnel, ktorá prevádzkuje podmorský železničný tunel pod Lamanšským prieplavom, zaznamenala v 3. štvrťroku 2011 nárast tržieb o 10 % na 231,7 miliardy eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do ČR přijíždějí první motorové vozy RegioShuttle RS 1

Do České republiky přijel v pondělí 17. října první z nových motorových vozů RegioShuttle RS 1 od společnosti Stadler. Vůz byl vyroben v jejím berlínském závodě a patří do skupiny úspěšných motorových vozů, který bylo vyrobeno a u různých dopravců je provozováno více než 400 kusů.

První dva vozy míří do Havlíčkova Brodu na Vysočinu a do Liberce. V současné době na nich proběhne zácvik strojvedoucích, dílenského personálu v depech, který se o ně bude starat a samozřejmě vykonají řadu zkušebních jízd. Předpokládáme, že do zkušebního provozu s cestujícími by mohly být uvedeny na přelomu října a listopadu. První cestující se s nimi pravděpodobně svezou v Jihlavě v Kraji Vysočina dne 28. října, kdy budou oficiálně představeny veřejnosti a médiím na Vysočině. V Libereckém kraji se předpokládá jejich oficiální představení veřejnosti a médiím a uvedení do zkušebního provozu s cestujícími nejspíše 4. listopadu.

Náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Antonín Blažek k tomu uvedl: „Do konce roku by mělo být do ČR dodáno až 17 vozů, především do Libereckého kraje. Na Vysočinu zamíří v současnosti jden z vůbec prvních vyrobených vozů a další pak v roce 2012. Nové motorové vozy nahradí starší soupravy, například v Libereckém kraji zásadně omezí např. provoz starších motorových vozů řady 810 známých jako „kufr“. Novější soupravy Regionova a motorové vozy z poloviny 90. let zamíří do dalších regionů České republiky i na Liberecku a dojde tak k omlazení a zvýšení kultury cestování na mnoha dalších tratích i mimo tyto kraje.“

Motorové vozy RegioShuttle RS 1 nabízejí např.:

- nízkopodlažní bezbariérové nástupní prostory;
- klimatizovaný oddíl pro cestující;
- místa pro vozíčkáře, ale také jízdní kola a objemná zavazadla;
- uzavřený systém WC v bezbariérové úpravě vybavený např. sklopným pultem pro přebalování kojenců;
- moderní textilem potažené sedačky;
- audiovizuální informační systém atd.

Objem zakázky pro Vysočinu je ve výši 898 mil. Kč a představuje 17 vozů. Evropská unie by se měla podílet na jejím financování příspěvkem 200 mil. Kč. Zakázka pro Liberecký kraj pak představuje finanční objem 878 milionů Kč a 16 vozů. Evropská unie by se na něm měla podílet přibližně 300 miliony Kč. 

Fotografie najdete v mediálním zpracování tohoto sdělení na této stránce.

DP Praha neplatí za nakoupená vozidla

Pražskému Dopravnímu podniku hrozí, že přijde o miliony korun. Už totiž několik měsíců neplatí za dodávku nových vozů z let 2004 až 2006. Pokud by se dodavatelé rozhodli, že peníze chtějí, musel by podnik vyplatit jen za pokuty kvůli zpoždění plateb 140 milionů. Vyplývá to z usnesení dozorčí rady podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční policajti nedovolené násilie popreli

Príslušníci železničnej polície v Košiciach sa žiadneho násilia voči podozrivému z krádeže nedopustili. Takto ukončila inšpekcia ministerstva vnútra vyšetrovanie, ktoré spustil Rudolf J. (48) z Košíc. Nezamestnanému mužovi ešte v januári v supermarkete na železničnej stanici v Košiciach bezpečnostná služba našla kávu a džús, za ktoré nezaplatil. Ku krádeži bola privolaná hliadka železničnej polície.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation privatizuje DP Praha?

Opoziční TOP 09 kritizuje outsourcing tramvajových opraven pražského dopravního podniku, který v úterý večer schválila dozorčí rada podniku. Podle TOP 09 je nevýhodný. Jedná se o privatizaci majetku dopravního podniku ve prospěch Škody Transportation...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poklady z rozhlasového archívu: Trať mládeže

Tip na počúvanie:

Rádio Slovensko, 23. 10. 2011, 15:10

Poklady z rozhlasového archívu.

Ukážky z dvoch relácií z roku 1983 a z roku 1989 o Údolí radosti, Trati mládeže z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice.

Virtuální drogerie v pražském metru

Pražané mohou nově nakupovat i na nástupišti v metru při čekání na vlak. Ve čtyřech stanicích byla totiž otevřena virtuální drogerie. Jednotlivé výrobky si cestující mohou objednat pomocí speciálních QR kódů. Zboží jim pak druhý den zdarma přiveze domů kurýr. Podle odborníků je takovéto nakupování zcela bezpečné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rizikom zdraženia vlakov je úbytok cestujúcich

Nový cenník by mal byť spravodlivejší. V rodinách s viacerými pravidelne cestujúcimi však odkrojí z ročného rozpočtu o stovky eur navyše. (...) Nový cenník mení základné pravidlo vypočítavania cestovného. „Kým doteraz sa cena menila po pásmach, teraz sa mení po kilometroch,“ vysvetľuje hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Alexander Buzinkay.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží v Kostelci u Jihlavy koupí nájemníci

Nádraží v Kostelci u Jihlavy změní po více než sto letech majitele. České dráhy nemají pro historický objekt využití, v posledním desetiletí nádraží slouží pouze jako obytná budova. "Budovu kupují současní nájemníci," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pašeráci cigariet prešli na železničnú dopravu

Colníkom na slovensko-ukrajinskej hranici sa podarilo zadržať tisícky pašovaných cigariet za viac ako 128-tisíc eur. Nelegálne dovezené cigarety odhalili na železničnom hraničnom priechode Čierna nad Tisou. Pašeráci ich ukryli v špeciálnych úkrytoch vytvorených v dreve z ihličnanov, ktoré prepravovali po železnici vo vagónoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Investice do železničních staveb se zdvojnásobí

Je to letos jedna z mála dobrých zpráv pro stavební firmy a železniční pasažéry. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nasadí příští rok k finiši při čerpání evropských fondů, do výstavby navíc investuje i úspory z loňského a letošního roku. Díky tomu se investice do železničních staveb v roce 2012 zvýší z letošních 11,5 miliardy na 20,5 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kysučania bojujú za zachovanie vlakových spojov

Kysucké obce ešte začiatkom roka zozbierali vyše 10-tisíc podpisov za zachovanie vlakových spojov na tratiach Čadca-Makov a Čadca-Skalité. Viaceré, ktoré od úprav majového grafikonu už nemali premávať, sa podarilo zachrániť. Od decembra však dôjde k ďalším zmenám. Počas víkendových výluk mali vlaky nahradiť autobusy. Či tomu tak skutočne bude, je otázne. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mění korporátní nátěr lokomotiv

Třetí verzi "jednotného" nátěru během tří let už nanášejí České dráhy na svá vozidla. Týká se to především lokomotiv, na nichž se zcela změní rozložení barev. Fotografie první lokomotivy v novém nátěru už kolují po diskusních fórech s železniční tematikou. Vyplynulo to z provozních zkušeností...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hasiči zasahovali v železničnom tuneli

Hasiči z Prievidze a Handlovej si preverili sily na cvičnom zásahu v jednom z najdlhších železničných tunelov na Slovensku. Aj keď bol požiar v tuneli iba fiktívny, zásah nebol vôbec jednoduchý. Bralský tunel na Remate pri Handlovej má dĺžka viac ako tri kilometre a jeho vek je 80 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje bude udržovat Škoda Transportation

Opravy tramvají pražského Dopravního podniku zajistí od 1. ledna soukromá firma Škoda Transportation. Dopravní podnik se oprav vzdal kvůli nevyužité kapacitě opravny i kvůli malému počtu nutných správek. Škoda Transportation bude tramvaje udržovat devět let, pod firmu přejdou více než tři stovky zaměstnanců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Grécki železničiari sa pridali k štrajku

Najnovšia vlna štrajkov má vyvrcholiť 19. a 20. októbra, keď dva najväčšie odborové zväzy v krajine organizujú 48-hodinový generálny štrajk. Grécki železničiari a novinári sa v utorok pridali k štrajku proti úsporným opatreniam vlády. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zloději odvezli 255 tun zeminy od traťového náspu

Mezi železničními stanicemi Mimoň a Božíkov na Českolipsku zmizelo od trati 255 tun zeminy. Dosud neznámí zloději ji odvezli nejméně dvěma traktory a pomáhal jim k tomu nakladač s radlicí. Nenechavci tak ohrozili stabilitu náspu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Povedie rezort dopravy odborník?

Prezident Ivan Gašparovič nemá obavy, že by v prípade zostavovania úradníckej vlády nebol k dispozícii dostatok kvalitných kádrov. „Som presvedčený, že na Slovensku je dosť odborníkov, ktorí nie sú stranícky viazaní na nejakú politickú stranu, ktorí by dokázali v tom časovom priestore do konca marca zodpovedne zastávať tieto funkcie,“ povedal...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová čekárna ČD Lounge v Ostravě hl.n.

Od zítřejšího dne, čtvrtka 20. října, bude cestujícím Českých drah na ostravském hlavním nádraží sloužit zcela nová čekárna ČD Lounge, najdou ji v prvním podlaží v levé části vestibulu. Nová čekárna je prostornější a více prosvětlená, nedílnou součástí jsou i toalety, které jsou vybaveny přebalovacím pultem a sprchou pro matky s dětmi. Jako první čekárna ČD Lounge bude ostravská vybavena dětským koutkem. Myslí se však i na ostatní cestující, vedle stojanů na časopisy, monitoru s odjezdy vlaků, jsou zde umístěny i pracovní stoly. Čekárna bude otevřena denně.

Další informace naleznete v
přiložené zprávě. Podobu čekárny přibližují fotografie:


Vchod do čekárny


Dětský koutek