Dopravné správy

Žaluda a Jančura se shodli, že se neshodnou

Majitel Regiojetu Radim Jančura v nedělních otázkách Václava Moravce přiznal, že mu slevy jízdného Českých drah (ČD) neubraly cestující. Zároveň si rýpnul do ČD, že snížily ceny jízdného pouze na tratích, kde jezdí Regiojet nebo autobusy Student Agency. Ředitel ČD Petr Žaluda zdůraznil, že slevy drah je nemohou vystavit zásahu antimonopolního úřadu, protože jsou stále vyšší nebo na úrovni Regiojetu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Radimu Jančurovi v diskusi uklouzlo, že na trati Bratislava - Komárno "buduje zastávky", přičemž slovenská oficiální místa popírají, že by rekonstrukce tratě s nástupem RegioJetu jakkoliv souvisela.

Privatizácia štátnych podnikov bola pozastavená

Fond národného majetku SR (FNM) pozastavil privatizáciu podnikov, v ktorých mal štát účasť. “Predsedníčka výkonného výboru FNM Anna Bubeníková po porade s predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou oznamuje, že fond pozastavuje proces súvisiaci s privatizáciou spoločností s jeho majetkovou účasťou,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ kancelárie predsedníčky výkonného výboru FNM Miloslav Homola.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unikát sítě SŽDC - 5 tunelů na 18 kilometrech

Středočeský kraj se zanedlouho bude moci pochlubit dalším technickým unikátem. Na železniční trati z Benešova do Votic se dokončuje pět tunelů. Jeden z nich, Votický, je navíc nejdelším hloubeným tunelem na železnici v České republice. Otevřít by se měly v listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čierna vila na pozemku železníc otvorí bránu

Okresný súd v Pezinku včera rozhodol. Podnikateľ Cyril Talapka musí vpustiť zamestnancov železníc na pozemok v okolí svojho luxusného paláca. Na umožnenie vstupu má 90 dní. V kauze zrejme najväčšej čiernej stavby Slovenska nastal po viac ako roku posun. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přecházejí na nefalšovatelné jízdenky

Cestování po železnici čeká po nedávném vstupu první konkurence další podstatná změna. České dráhy totiž chystají kompletní obměnu tiskáren na svých pokladnách. Cestující tak už zanedlouho budou dostávat zcela nové jízdní doklady, které budou vytištěné na termopapíře a budou obsahovat "aztécký" 2D kód, který prakticky znemožní jejich falšování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Iveta Radičová ochránila mamičky aj železničiarov

Iveta Radičová za 15 mesiacov svojej vlády niekoľkokrát zamiešala kartami svojich ministrov. Premiérka na seba upozorňovala najmä zásahmi do sociálnych zákonov. Bývalá ministerka práce neraz dala najavo, že sa na svet pozerá inak ako šéf najsledovanejšieho rezortu Jozef Mihál (SaS). Za výrazne skrátené volebné obdobie však aj niekoľkokrát pozmenila to, čo sľubovala pre voľbami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zmodernizuje „mandelinky“ zpětným leasingem

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zmodernizuje deset velkých vozů na montáž trolejí. Modernizaci prostřednictvím zpětného leasingu zajistí firma ING Lease, která uspěla v tendru jako jediný účastník. Hodnota zakázky se odhaduje na více než čtvrt miliardy korun, SŽDC podrobnosti k tendru nesdělila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Uzavretie priecestia je problém aj historický

Až 450 ľudí z Mlynáriec a okolia sa podpísalo pod petíciu, ktorú odovzdali nitrianskemu mestskému úradu. Primátora Jozefa Dvonča v nej žiadajú, aby zabránil uzatvoreniu mestskej cesty, ktorá pri železnici v časti Mlynárce spája ulice Pražská a Štúrova. Občania sú v prípade miestnej komunikácie Hornostavská proti akejkoľvek zmene a žiadajú zachovanie súčasného stavu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Důležité železniční výluky v Olomouckém kraji

Provozovatel dráhy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční v nadcházejícím týdnu několik železničních výluk v Olomouckém kraji.

Od pondělí 17.10. 2011 (7:20 hod.) do 19. 10. 2011 (18:40 hod.) proběhne nepřetržitá výluka v úseku Olomouc Řepčín - Příkazy.
České dráhy proto musí přistoupit k následujícím opatřením:

Všechny vlaky jsou po dobu výluky ve vyloučeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.
- vlak Os 14052 je nahrazen ve dnech 17.-18.10.2011 v úseku Senice na Hané – Olomouc-Řepčín,
- vlak Os 14051 je nahrazen ve dnech 17.-18.10.2011 v úseku Olomouc-Řepčín – Drahanovice.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Olomouc-Řepčín: před nádražní budovou
Horka nad Moravou: na hlavní silnici, zastávka MHD ''Horka, škola''
Skrbeň: na hlavní silnici, zastávka MHD '' Skrbeň'' (autobusová točna)
Příkazy: před nádražní budovou

V pondělí 17.10. 2011, od 7:20 do 17:50 hod., proběhne výluka v úseku Kojetín - Němčice nad Hanou na trati 300 (Brno - Přerov).
České dráhy připravily následující opatření:

Rychlíky jsou po dobu výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Kojetín - Vyškov na Moravě a opačně, osobní vlaky jsou nahrazeny v úseku Kojetín - Němčice nad Hanou a opačně.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Vyškov na Moravě : před nádražní budovou
Němčice nad Hanou: před nádražní budovou
Měrovice nad Hanou: na křižovatce k zastávce
Kojetín: před nádražní budovou

Práce na této trati pak budou pokračovat od 18.10. 2011(8:10 hod.) do 19. 10. 2011 (17:40 hod.) tentokrát v úseku Němčice nad Hanou - Nezamyslice.
České dráhy nahradí rychlíky po dobu výluky náhradní autobusovou dopravou v úseku Kojetín – Vyškov na Moravě a opačně, osobní vlaky nahradí v úseku Němčice nad Hanou - Nezamyslice a opačně.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Vyškov na Moravě: před nádražní budovou
Nezamyslice: před nádražní budovou
Němčice nad Hanou: před nádražní budovou
Kojetín: před nádražní budovou

Ve čtvrtek 20.10. 2011 (od 7:50 do 17:55 hod.) proběhne krátká výluka v úseku Přerov - Věžky.
Rychlíky nahradí České dráhy po dobu výluky náhradní autobusovou dopravou v úseku Přerov - Kojetín a opačně, za osobní vlaky budou jezdit autobusy v úseku Přerov - Věžky a opačně.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Kojetín: před nádražní budovou
Věžky: u žel. přejezdu
Přerov: nástup před nádražní budovou – výstup na autobusovém nádraží na stanovištích č. 27, 28 a 35

Omezení služeb ve vlacích a v náhradní dopravě (u všech výluk):

- poluzavazadla se přepravují v autobusech ND do zaplnění k tomu určeného místa. Přeprava dětského kočárku pro spolucestující dítě má před přepravou ostatních spoluzavazadel přednost.
- přepravu invalidů po dobu konání výluk není možno zajistit.

Všem cestujícím se omlouváme za komplikace způsobené výlukami.

Košice stavili na vlakoelektričku

Veľký projekt Integrovanej koľajovej dopravy (IDK) sa začne v Košiciach stavbou prvej trasy z námestia Maratónu mieru na železničnú stanicu. Tam sa mestské električkové koľaje prepoja s dopravnou sieťou Železníc Slovenskej republiky. Stavbu v hodnote 32,3 milióna eur plánujú železnice financovať z fondov Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Plzeňském kraji pokračují železniční výluky

Provozovatel dráhy SŽDC, s.o. pokračuje i příští týden v opravách železničích tratí  v  Plzeňském  kraji, a proto Česká dráhy a.s. přistupují k následujícím opatřením:

trať 177 Od pondělí 17. října do pátku 21. října vždy od 7:30 hodin do 17:30 hodin se uskuteční výluka na regionální trati Pňovany - Bezdružice v úseku Cebiv - Bezdružice. V uvedeném úseku a době budou všechny vlaky nahrazeny autobusy.
trať 180 Od pátku 21. října od 7:30 hodin začíná nepřetržitá výluka mezi stanicemi Stod - Holýšov. Potrvá až do úterý 25. října do 19:00 hodin.  Expresy ve směru z Německa a do Německa  pojedou odklonem přes Klatovy kromě nedělě 23. října, kdy je nahradí autobusy, a to ve dvou trasách Plzeň hl. n. - Domažlice a Plzeň hl. n. - Schwandorf.
trať 175 Na trati Rokycany - Nezvěstice se koná výluka od pondělí 17. října do čtvrtka 20. října vždy od 8:20 do 14:40 hodin mezi stanicemi Mirošov - Příkosice. Vlakové spoje jsou nahrazeny autobusy  v úseku Rokycany - Příkosice.
Další výluka na této trati se koná mezi stanicemi Nezvěstice - Příkosice  od pátku 21. října a od 7:30 hodin do středy 26. října do 18.20 hodin.stice - Mirošov. Za vlaky jezdí náhradní autobusová doprava. Neobsluhuje zastávky Šťáhlavice a Kornatice rybník.

Cestující najdou informace  ve vlakových stanicích a zastávkách, na webu Českých drah www.cd.cz  v záložce ČD on-line (omezení provozu) nebo je získají u zaměstnanů ČD a  operátorů Kontaktního centra ČD na lince 840 112 113.

ŽSR do r. 2014 zmodernizujú 56,8 km tratí

V rokoch 2011 až 2014 by sa mala na Slovensku ukončiť modernizácia spolu 56,8 km železničných tratí. Vyplýva to z návrhu Programu modernizácie a rozvoja železničnej infraštruktúry na roky 2011 – 2014 (...) Doteraz bolo od polovice 90. rokov na Slovensku zmodernizovaných spolu 92 km železničných tratí...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Už tisící návěs mezi Ostravou a Německem jel po železnici

13. října 2011 byl na terminálu AWT v Paskově slavnostně přivítán už 1000. návěs přepravený mezi Ostravou a Německem po železnici.

Malé oslavy se kromě iniciátora projektu BOHEMIAKOMBI zúčastnili zástupci skupiny AWT, která terminál v Paskově provozuje a silničního dopravce a speditéra EWALS Cargo Care - CZ. Na realizaci přeprav se spolupodílejí národní železniční dopravci ČD Cargo a DB Schenker Rail a operátor kombinované dopravy Kombiverkehr Frankfurt n.M., který poskytuje speciální železniční kapsové vozy.

U příležitosti oslavy tisícího návěsu přeloženého v terminálu AWT Paskov byla vydána společná tisková zpráva, kterou najdete v příloze.


Na fotografii stojí zleva: Bohumil Bonczek, technický ředitel skupiny AWT, Vladimír Fišer, jednatel BOHEMIAKOMBI, Petr Michálek, jednatel EWALS Cargo Care - CZ a Edin Sose, obchodní ředitel skupiny AWT.

Koridor pri Trenčíne: súdne naťahovačky a aktivisti

Za dva roky nedokázali železnice vybrať dodávateľa stavebných prác. Súdne ťahanice okolo zrušeného tendra by mohlo spôsobiť nedodržanie termínu a ohroziť peniaze z eurofondov. (...) Modernizácia trate cez Trenčín prinesie okrem likvidácie niekoľkých rodinných domov, letnej plavárne aj ďalšie stavebné zásahy, zmenu dopravy riešením mimoúrovňových križovatiek, ale najmä výstavbu niekoľko metrov vysokej protihlukovej steny, ktorá má rozdeliť mesto. Odporcovia tohto variantu berú problémy s výberom dodávateľa stavebných prác ako šancu na prehodnotenie celého projektu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bulharským drahám se ztratila tisícovka vagónů

Bulharská policie a prokuratura vyšetřuje šokující případ. Ztrátu tisícovky vagonů, píše ve středu agentura Novinite. Vozy se ztratily státním drahám BDZ. Ztráty odhalila kontrola vozového parku drah. Poté ji potvrdili policejní vyšetřovatelé. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozrite nové ceny vlakovej dopravy!

Ceny za dopravu vlakom sú definitívne vyššie. Od 1. novembra tohto roka zdražejú v priemere o 10 percent. Pri krátkych vzdialenostiach je nárast podstatne väčší, pri niektorých tratiach dokonca dvojnásobný. Už o niekoľko dní zaplatíme za cestovný lístok o desatinu viac. Aké sú nové ceny? Pozrite si v tabuľke!

Tabuľku nájdete na tejto stránke.

Modelka ohrožovala provoz železnice

Modelka Renata Langmannová (25) málem způsobila kolaps vlakové dopravy. Na nádraží v Praze ve Vršovicích se fotila do nového kalendáře. Výpravčí tak měli co dělat, aby své plácačky ukazovali správně. Při pohledu na sexy tělo Renaty šlo lehce ztratit pozornost při práci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krach vlády možno zastaví predaj ZSSK CARGO

Podľa návrhu štátneho rozpočtu pre budúci rok mali získať rezorty zdravotníctva, dopravy a školstva viac peňazí než v tomto roku. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pridelil zdravotníctvu o 100 miliónov eur viac na oddlženie nemocníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD prodají 4 500 budov a 14 000 pozemků

Přes 240 milionů korun zaplatí každý rok České dráhy za údržbu, opravy a ostrahu nemovitého majetku, který nepotřebují. Bývalé sklady, drážní domky, bytové domy i pozemky, pro které dráhy nemají využití, zbytečně zatěžují rozpočet národního dopravce a negativně ovlivňují jeho hospodaření. České dráhy si proto chtějí ponechat jen nádražní budovy, klíčové administrativní objekty, depa a související pozemky. Zbytek majetku nabídnou k prodeji. Celkem se jedná o 4 500 budov a 14 000 pozemků.

Stanovit skutečnou tržní hodnotu zbytného majetku, vypracovat prodejní strategii a následně i zajistit samotný prodej by měl strategický partner, na kterého České dráhy vypsaly otevřené výběrové řízení. Cílem je maximální transparentnost prodeje a dosažení nejvyšší ceny.

Další informace najdete v tiskové zprávě.

ZSSK vypraví pútnicky vlak

Na hore Živčákova v Turzovke sa v nedeľu 16. októbra opäť po roku stretnú tisícky pútnikov z celého Slovenska i zahraničia na Jesennej púti. Železničná spoločnosť pre nich vypravuje mimoriadny vlak, ktorý pôjde zo Žiliny do Turzovky a späť. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.