Dopravné správy

Čtyřnohý černý pasažér nechtěl z vlaku

Náruživí příznivci železnice, tzv. šotouši, zjevně nejsou pouze mezi lidmi. Na pardubickém nádraží museli násilím dostat z vlaku psa, který se těšil výhledem z okna a rozhodně nechtěl vystoupit, ačkoli souprava dál nejela. Nakonec ale dvouletá fenka čínského chocholatého psa skončila v útulku, vlak tak nyní nějakou dobu nespatří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Penta získá většinu v Masaryk Station Investment

Investiční společnost Penta odkoupí většinový podíl ve firmě Masaryk Station Investment (MSI), která se spolu s Českými drahami podílí na přípravě komerční výstavby na nevyužitých pozemcích v okolí pražského Masarykova nádraží. Vstup Penty do developerské společnosti je už prakticky dohodnutý, zbývá doladit jen detaily...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolina na Ostravu budou jezdit častěji

Boj mezi Českými drahami a RegioJetem přituhuje. Dráhy vytasily po velkém zlevnění na trase Praha-Ostrava na konkurenci další zbraň. Zvýší počet pendolin na této trati o polovinu."Ve špičce budeme jezdit každou hodinu," potvrdil šéf Českých drah Petr Žaluda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Preložte trať mimo Trenčín!

Súdne procesy odďaľujú začiatok modernizácie železničnej trate cez Trenčín, čo chcú občianski aktivisti a niektorí miestni politici využiť na dohodu o preložení železničnej trate mimo mesta. Podľa železníc však už táto možnosť neprichádza do úvahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr si vytvořil půdu pro odvolání Žaludy

7. října 2011 - Na polovině zasedání dozorčích rad Českých drah letos moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) chyběl. Ode dneška se už ze zasedání nebude muset omlouvat: řídící výbor státního dopravce ho odvolal z dozorčí rady. Jeho místo zaujme náměstek ministra dopravy Daniel Bartek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK si musí požičať 200 miliónov €

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) potrebuje získať zhruba 200 miliónov eur. Asi 150 miliónov eur totiž potrebuje na investície do modernizácie a opravy vozňov, ktoré malo pôvodne vykryť ministerstvo dopravy, ale neskôr si to rozmyslelo. Ďalších 30 až 50 miliónov by mal stáť nákup časti opravárenských služieb od nákladného železničného prepravcu – Cargo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluky ovlivní provoz vlaků v Plzeňském kraji

Provozovatel dráhy SŽDC, s.o. bude realizuje v příštím týdnu výluky na železničích tratích Plzeňského kraje, a proto dopravce Česká dráhy a.s. přistupuje k následujícím opatřením:

trať Plzeň - České Budějovice
Na trati Plzeń - Ceské Budějovice se koná výluka ve dnech 10., 11., 12. října od 8:00 do 18:00 hodin (pondělí až středa). Šest spojů Plzeňské linky bude v úseku Nezvěstice - Blovice a opačně odřeknuto bez náhrady. Rychlíky budou nahrazeny autobusy v úseku Starý Plzenec - Blovice a opačně, osobní vlaky v trase Nezvěstice - Blovice a opačně.

Ve dnech 13. a 14. října se koná výluka vždy od 8:00 do 14:00 hodin (čtvrtek a pátek) mezi stanicemi Blovice - Nepomuk. V tomto úseku pojede za vlaky náhradní autobusová doprava.

trať Plzeň - Cheb

Od pondělí 10. října do čtvrtku 13. října od 8:40 hodin do 16:30 hodin se uskuteční výluka koleje v úseku Svojšín - Planá u Mariánských Lázní. Rychlíky budou v uvedené době nahrazeny autobusy v úseku Stříbro - Planá u Mariánských Lázní a osobní vlaky v úseku Svojšín - Planá u Mariánských Lázní.

trať Pňovany - Bezdružice
Od pondělí 10. října do pátku 14. října vždy od 7:30 hodin do 14:30 hodin se uskuteční výluka koleje na regionální trati Pňovany - Bezdružice v úseku Pňovany - Trpísty. V uvedeném úseku a době budou všechny vlaky nahrazeny autobusy. U této výluky platí výlukový jízdní řád.

trať Chrást-Radnice

Výluka se koná výluka ve dnech 11.-13. října vždy od 7:40 do 13:30 hodin (úterý až čtvrtek) mezi stanicemi Chrást u Plzně - Radnice. Vlaky nahradí autobusy v uvedeném čase autobusy.


trať Plzeň - Furth im Wald + trať Domažlice - Planá u Mariánských Lázní
Výluka se koná v termínu 10. - 14. října vždy od 8:20 do 11:40 a od 12:20 do 15:40 hodin (pondělí až pátek) mezi stanicemi Domažlice - Česká Kubice a Domažlice - Klenčí pod Čerchovem. Vlaky nahradí v uvedené době autobusy.

Cestující najdou informace ve vlakových stanicích a zastávkách, na webu Českých drah www.cd.cz v záložce ČD on-line (omezení provozu) nebo je získají u zaměstnanů ČD a operátorů Kontaktního centra ČD na lince 840 112 113.

Župa prispeje na záchranu rušňa GANZ Eg 6

Rušeň takzvanej viedenskej električky chcú záchraniť pred zošrotovaním Bratislavčania. Okrem verejnej zbierky organizovanej združením Priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy prispejú na jej odkúpenie od súčasného majiteľa aj Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavský okrášľovací spolok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se může SŽDC zbavít nepotřebných tratí

Ministerstvo dopravy výrazně pokročilo v přípravě manuálu, podle něhož se bude státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zbavovat nepotřebných tratí. Podle pracovní verze dokumentu, kterou má deník E15 k dispozici, bude správa povinna dát tratě nejprve do prodeje v otevřené soutěži. Definitivní slovo pak bude mít vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pol miliardy na trate

Vlaky medzi Žilinou a Bratislavou by mali jazdiť 160­kilometrovou rýchlosťou čo najskôr. Myslí si to ministerstvo dopravy, a preto Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) rozbiehajú ďalšie súťaže na modernizáciu tratí. Najnovšie je na rade železničný úsek medzi Púchovom a Belušou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přežije generální ředitel ČD?

V Českých drahách se v příštích dnech chystá personální zemětřesení. Ve hře je kromě odvolání některých členů představenstva i odchod šéfa drah Petra Žaludy. MF DNES to potvrdily velmi dobře informované zdroje z ministerstva dopravy a Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s asociálmi na prešovskej stanici?

Okolie železničnej a autobusovej stanice v Prešove láka bezdomovcov a asociálov. Niekedy sú na nich krátki aj muži zákona. Páchateľov priestupkov je ťažko usvedčiť, alebo vymôcť pokutu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda naštvala kraje změnou v dozorčí radě ČD

Mezi kraji a vládou přituhuje. Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek hrozí státu žalobou a soudním zakonzervováním Českých drah kvůli pátečnímu vyhazovu Jaroslava Palase z dozorčí rady ČD.  Odvolání hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase (ČSSD) z dozorčí rady ČD iDNES.cz potvrdil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD odhalují záměry s Masarykovým nádražím

České dráhy chtějí narovnat majetkové vztahy na Masarykově nádraží, proto uvažují o prodeji svých podílů v Masaryk Station Development a zbytných pozemků v dané lokalitě. Při svých úvachách o narovnání vztahů vycházejí ze smluv uzavřených v letech 2004 až 2007, které byly uzaveny s vítězem soutěže na partnera pro rozvoj této lokality. V tehdejších smlouvách z let 2004 až 2007 byla jako maximální cena za prodej asi 125 000 m2 uvedena částka 900 mil. Kč s tím, že měla být podle dohodnutých koeficientů ještě snižována. ČD zbytné pozemky v žádném případě nebudou prodávat za cenu nižší, než stanovily smlouvy z let 2004 až 2007. Definitivní cena však dosud nebyla určena a bude stanvena znaleckým posudkem.

České dráhy v žádném případě neuvažují o prodeji Masarykova nádraží. Naopak plánují jeho opravu z prostředků získaných z prodeje zbytných pozemků a plánují jeho další rozvoj a využití pro přímětskou železniční dopravu. V této věci můžeme rozhodně dementovat zprávy některých médií o prodeji Masarykova nádraží. Tyto informace se nezakládají na reálném základě a nejsou pravdivé.

Další informace o záměrech Českých drah, které jsou řádně projednávány v příslušných orgánech společnosti, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Je třeba zdůraznit, že vás informujeme o záměru, ke kterému se teprve zpracovávají příslušné analýzy a posudky, a že se nejedná o realizaci těchto kroků. K dalším krokům je nutné tyto záměry projednat a schválit v orgánech společnosti, v Dozorčí radě a v Řídícím výboru. Pro úplnost informací lze doplnit, že příští jednání Dozorčí rady však tento bod nemá na svém programu.

Magduška sa bude lúčiť so sezónou

Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) Košice zorganizoval na 15. októbra mimoriadnu rozlúčkovú nostalgickú jazdu historickým motorovým vláčikom Magduška z Košíc cez Betliar do Dobšinej. Odchod z Košíc je o 8:00. Odchod z Betliara do Košíc je plánovaný o 15:25. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace trati Votice – Benešov pokračuje

Vzhledem ke klimatickým podmínkám se mohou plně rozvíjet plánované pracovní postupy, práce na modernizaci trati Votice – Benešov u Prahy jsou v plném proudu, a to zejména vzhledem k pokračující výluce celé liché kolejové skupiny železniční stanice Olbramovice včetně zaústění lokální trati od Sedlčan.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skanzen vo Vychylovke mal zahraničných pomocníkov

Skanzen vo Vychylovke a tamojšie atrakcie vyhľadávajú mnohí návštevníci zo Slovenska i zahraničia. Tento rok tam domácim lektorom pomáhali traja cudzinci. (...) Vďaka dobrej spolupráci s KERIC-om, neziskovou mimovládnou mládežníckou organizáciou, prišli do skanzenu pomôcť Angela a Marco z Južného Talianska a Mathew zo severozápadného pobrežia Francúzska. So sebou priniesli nádych talianskej a francúzskej kultúry.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nepřetržité výluky na Olomoucku

Provozovatel dráhy, státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), informuje, že od pondělí 10. října 2011, 8:00 hod. do pátku 14. října 2011, 18:15 hod. proběhne
v úseku Olomouc hlavní nádraží - Moravský Beroun na trati 310 z Olomouce do Opavy východ (a zpět) nepřetržitá výluka. SŽDC bude vyměňovat koleje a zároveň provede opravu geometrické polohy kolejí.

České dráhy proto musí přistoupit k následujícím opatřením:

Cestující z vlaků jedoucích od Krnova do Hrubé Vody nebo dále směrem do Olomouce budou z Domašova nad Bystřicí (Moravského Berouna) přepraveni náhradní autobusovou dopravou na olomoucké hlavní nádraží.

Ti, kteří cestují do stanic Bystrovany, Velká Bystřice, Velká Bystřice zastávka, Hlubočky-Mariánské Údolí, Hlubočky zastávka, Hlubočky, Hrubá Voda zastávka a Hrubá Voda použijí vhodný pravidelný vlakový spoj případně náhradní autobusovou dopravu z olomouckého hlavního nádraží,.

V opačném směru do Krnova využijí cestující od stanice Hrubá Voda po Bystrovany pravidelný vlakový spoj nebo náhradní autobus do stanice Olomouc hl. n., kde si přestoupí na autobus, který je přepraví do Domašova nad Bystřicí (Moravského Berouna).

Prosíme cestující, aby věnovali této výluce zvýšenou pozornost, zejména při přestupu v Olomouci na hlavním nádraží.

Náhradní autobusová doprava v úseku Domašov nad Bystřicí - Hrubá Voda nebude zajištěna.

Cestující nedoplácejí při použití náhradní vlakové a náhradní autobusové dopravy rozdíl jízdného za jízdu oklikou přes stanici Olomouc hl. n.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Olomouc hlavní nádraží - ulice Táborská, u východu z nového podchodu
Velká Bystřice - před nádražní budovou
Hlubočky-Mariánské Údolí - před nádražní budovou
Hlubočky - před nádražní budovou
Hrubá Voda zastávka - u žel. přejezdu
Hrubá Voda - před nádražní budovou
Hrubá Voda-Smilov - při výlukách se neobsluhuje
Jívová - v obci zastávka BUS ''Jívová, nám.''
Domašov nad Bystřicí - před nádražní budovou
Moravský Beroun - před nádražní budovou

*****

Dále proběhne od 10. října 2011, 7:30 hod. do 12. října 2011, 19:00 hod. nepřetržitá výluka v úseku Senice na Hané - Litovel předměstí na trati 273 z Červenky do Prostějova (a zpět).
SŽDC bude opravovat přejezd.

České dráhy nahradí všechny vlaky ve vyloučeném úseku náhradní autobusovou dopravou.
Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Litovel předměstí - před nádražní budovou
Myslechovice - na hlavní silnici, zastávka BUS Myslechovice, křiž
Cholina - na hlavní silnici na náměstí v obci – autobusová zastávka
Odrlice - zastávka BUS Odrlice restaurace
Senice na Hané zastávka - zastávka BUS Senice na Hané, kult. dům
Senice na Hané - před nádražní budovou

Omlouváme se cestujícím za komplikace způsobené výlukami. Bližší informace získají na zákaznické lince ČD 840 112 113 nebo na stránkách www.cd.cz/vyluky.

Zdraženie ohrozuje cestu vlakom za prácou

Po jeho niekoľkonásobnom odložení by sa zdraženie cestovného na železnici malo stať realitou už od novembra.
„Úrad pre reguláciu železničnej dopravy ukončil pripomienkové konanie k výnosu, ktorým sa mení cestovné. Termín jeho očakávanej účinnosti od prvého novembra 2011 sa zdá reálny,“ povedal Martin Gajdoš z regulačného úradu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se představí na veletrhu Jihočeský kompas

Už počtvrté se účastní Krajské centrum osobní dopravy Českých drah v Českých Budějovicích veletrhu Jihočeský kompas. Akce se uskuteční 7. a 8. října v kulturním domě Metropol v Českých Budějovicích. České dráhy návštěvníkům nabídnou detailní informace o aktuálních nabídkách – například Sport kartě Vltava–Dunaj, tarifech a jízdních řádech – a poskytnou řadu materiálů, které představí největšího tuzemského železničního dopravce v celé šíři. České dráhy v jižních Čechách například provozují nejvíce půjčoven jízdních kol ČD v rámci České republiky. Více informací najdete v tiskové zprávě.