Dopravné správy

Přerov oslaví 170 let Ferdinandky

V sobotu 15. října oslaví České dráhy na přerovském nádraží 170. výročí příjezdu prvního vlaku po Severní dráze císaře Ferdinanda. Z Prahy pojede protokolární vlak Pendolino, další vlaky pak vyjedou z Bohumína, Břeclavi nebo Olomouce. Železniční minulost i současnost přiblíží vystavená železniční vozidla a lokomotivy na přerovském nádraží, vedle prohlídky soupravy Pendolino lze vyjet na parní jízdy do okolí Přerova. Oslavy zpříjemní bohatý doprovodný program s vystoupením Michala Davida, skupiny Maxim Turbulenc a dalších.

Podrobnější informace, včetně jízdních řádů protokolárních a zvlášních vlaků, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Má sa predať celé Cargo, alebo iba jeho časť?

Najväčšia privatizácia súčasnej vlády štartuje. Rezort dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) už vie, kto chce pomáhať pri predaji jedného z najväčších slovenských zamestnávateľov, nákladnej Železničnej spoločnosti Cargo.  Ministerstvu dopravy chce radiť 12 firiem.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V pátek z Prahy vyjede mezinárodní šachový vlak

České dráhy společně s občanským sdružením Pražská šachová společnost uskuteční v příštích dnech mimořádný projekt, který nemá v historii obdoby. Ve speciálně vypraveném vlaku, který ve dnech 14. – 18. října 2011 pojede po střední Evropě po 1 800 kilometrů dlouhé trase Praha – Vídeň – Budapešť – Bratislava – Krakov – Praha, bude odehrán mezinárodní šachový turnaj. Hrát se bude v konferenčních a salónních vozech, kterými kdysi jezdívala na výjezdní zasedání i česká vláda.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR zmodernizujú sedem staníc

Železnice SR budú modernizovať ďalšie stanice na Slovensku. Vyhlásili verejné súťaže, informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Po novom by sa tak mali modernizovať aj stanice vo Zvolene, Banskej Bystrici, Ružomberku, Štrbskom Plese, Tatranskej Lomnici či Spišskej Novej Vsi a Prievidzi. "Vyhlásenie súťaží je pokračovaním projektu Moderná stanica," priblížila Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Japonci preferují hromadnou dopravu před auty

Japonské automobilky musí po ničivé tsunami řešit další existenční problém. Lidé totiž šetří a odmítají nakupovat nové vozy. Přestože se tak japonská ekonomika zvolna zotavuje, cest za volantem se vzdává čím dál víc lidí. Přitom právě Japonsko má nejvyšší státní dluh v historii, který se letos vyšplhá až na 230 procent HDP.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zdraženie cestovného ZSSK podpísané

Drahšie cestovanie vlakmi má zelenú. Predseda Úradu pre reguláciu železničnej dopravy (ÚRŽD) Peter Vrátny v pondelok podpísal výnos, ktorý od 1. novembra zvyšuje ceny v osobnej železničnej doprave priemerne o takmer 10 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve vlacích ČD bude levnější jídlo

Konkurenční boj o zákazníky na železnici se přesune i do jídelních vagónů. Od poloviny příštího roku totiž České dráhy představí novou koncepci gastronomických služeb. Hlavní změnou bude snížení cen (...) Výběrové řízení na dodavatele služeb dopravce vyhlásí ještě letos. Nabídka laciného občerstvení je součástí obchodní strategie konkurenčního RegioJetu podnikatele Radima Jančury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci sa od ZSSK odškodnenia nedočkajú

Cestujúci sa za viac ako šesťhodinové meškanie vlakov v túto noc odškodnenia nedočkajú. Ako uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Alexander Buzinkay, spoločnosť sa riadi prepravným poriadkom, podľa ktorého, spoločnosť nezodpovedá za meškanie, ak ho zaviní tretia strana.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD + DB AutoZug = přímé spojení z Prahy do Kodaně

České dráhy ve spolupráci s DB AutoZug zavedou od prosince přímé vlakové spojení z Prahy do Kodaně. Toto spojení bude zajištěno komfortním lůžkovým vozem Českých drah, ve kterém mají cestující k dispozici například i sprchu nebo několik komfortních oddílů de Luxe se samostatným WC a sprchou, a lehátkovým vozem společnosti DB AutoZug.

České dráhy ve spolupráci s DB AutoZug nabízejí komfortní noční spojení také např. s Amsterodamem nebo s Curychem.
Lůžkové a lehátkové vozy Českých drah a partnerských dopravců zajišťují spojení Prahy také s Budapeští, větším počtem míst na Slovensku, s Krakovem a Varšavou nebo s Moskvou.

Další informace o novém spojení Prahy a Kodaně naleznete v přiložené zprávě. Přiložená vizualizace ke spojení do Kodaně je z produkce DB.

Dvojkoľajka Bystrica – Zvolen do r. 2021 nebude

So zdvojkoľajnením železničnej trate medzi Banskou Bystricou a Zvolenom sa počíta iba výhľadovo. Hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková informovala, že dlhodobý plán investovania ŽSR na roky 2011 – 2021 so zdvojkoľajnením nepočíta, keďže trať je v súčasnosti dostatočne priepustná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Klínovec má novou lanovkovou stanici

Skiareál na Klínovci prochází před zimní sezonou velkou obměnou, která má z lyžařského areálu v Krušných horách udělat jedno z nejvyspělejších středisek v republice. Během první etapy bude postavena moderní čtyřsedačková lanovka, hotová už je stanice na vrcholu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vyhlásili tender za 194,27 milióna €

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali tender na modernizáciu trate Beluša - Púchov. Obnova úseku v dĺžke 8,9 kilometra pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu a za predpokladanú cenu 194,27 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty by mala trvať tri roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přepočítal se Jančura nebo Žaluda?

České dráhy zlevnily některé druhy jízdenek. Reagovaly tak na vstup konkurence na trh. Paradoxně se teď ale může stát, že cestující zaplatí za cestu na kratší vzdálenost víc, než kdyby jeli o šedesát kilometrů dál. Například z Ostravy do Prahy se teď cestující bez zákaznické karty dostane za 295 korun. Jde o cenu jízdenky koupené na pokladně. Do Kolína, který je o 62 kilometrů blíž než Praha, však jízdenka stojí 363 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tisícky cestujúcich uviazli na hlavnom ťahu

Strhnuté trakčné vedenie je príčinou toho, že tisícky ľudí zostali v nedeľu večer uväznení na trati medzi Bratislavou a Košicami bez toho, aby vedeli, čo s nimi bude ďalej a ako sa prepravia tam, kam potrebovali. (...) Na trenčianskej železničnej stanici vládol chaos. Asi dvom či trom tisíckam cestujúcich nezostávalo nič iné, len čakať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravští studenti mají řešení pro přejezdy

Na silnici před přejezdem ve Velkých Hošticích na Opavsku, kde se letos staly dvě vážné dopravní nehody, nechali namalovat značku vybízející ke zpomalení. A se svým nápadem teď ostravští studenti uspěli i ve světě. Na mezinárodní soutěži o nejlevnější a nejúčinnější bezpečnostní opatření v dopravě se dostali mezi nejlepší čtyři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava olomouckého uzlu se odkládá

Opravených nástupišť a podchodu na olomouckém hlavním nádraží se cestující jen tak nedočkají. Velká proměna olomouckého železničního koridoru totiž nezačne dřív než v roce 2014. Původně to přitom bylo datum dokončení prací, se kterými se mělo začít už letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Znáte Pražský motoráček?

Na první koleji stojí v Praze už mimo hlavní odbavovací halu. Jeho cesta po kolejích trvá z hlavního nádraží na konečnou v Řepích jen 29 minut. Přesto je o Pražský motoráček o víkendech velký zájem – rádi se v něm povozí nejenom děti, ale na zajímavý výlet vyrážejí i dospělí, cyklisté si na cestu mohou „přibalit“ i kola.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet jako cirkus

Žluté vlaky jezdí na trase Havířov – Ostrava – Praha od 26. září. Zatím jezdí třikrát denně v každém směru, v listopadu přibude další spoj. „Vyjíždět bude v 8.27 hodin z Havířova. Zpátky z Prahy pojede v 15.27 hodin,“ informoval mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Motoráček na Moldavu má ještě šanci

Turistům a příznivcům dráhy na Moldavu svitla naděje, že na trati nezanikne pravidelný provoz. V tomto týdnu se uskutečnila prezentační jízda soukromého dopravce Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) na trati z Mostu do Moldavy v Krušných horách. Od nového jízdního řádu totiž dojde k nepříjemné změně, kdy na Moldavu budou dle objednávky Ústeckého kraje zajíždět vlaky Českých drah celoročně jen o víkendu a v pracovní dny jen během prázdnin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České firmy postaví železnici na Urale

Stavba železniční trati na Uralu, která má částečně kopírovat trasu pověstné Stalinovy "mrtvé dráhy", je blíže zahájení. S českými firmami sdruženými kolem brněnské OHL ŽS, které vyhrály soutěž na výstavbu asi poloviny trasy nové železnice, podepíše smlouvu ruský prezident Dmitrij Medvěděv zřejmě během své prosincové návštěvy Česka. Smlouvy měly být původně podepsány už na podzim. Projekt je však příliš velký, došlo tak ke změně a dráha bude vznikat v několika etapách. 

Celou zprávu najdete na této stránce.