Dopravné správy

Historickú viedenskú električku čaká autogén

"Ešte v priebehu júna sa nadšenci z nášho občianskeho združenia obrátili na verejnosť s prosbou o podporu pri záchrane ojedinelej technickej pamiatky, lokomotívy GANG Eg 6, bratislavského úseku viedenskej električky. Ak do 27. októbra nezoženieme nutné finančné prostriedky na odkúpenie električky, rakúsky majiteľ ju pošle do šrotu," uviedol Michal Milata z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Londýnští řidiči metra jsou nenasytní

Britští odboráři železniční, námořní a silniční dopravy jsou při jednání o platech ostřílení hráči. V pondělí začali prosazovat čtyřletý "kontrakt", který by jim zajistil stabilní a výhodný růst mezd. Například řidiči londýnského metra by si za čtyři roky polepšili zhruba o pětinu. Nyní vydělávají 46 tisíc liber ročně, což je téměř dvojnásobek průměrné britské mzdy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestupný terminál v Pezinku s otáznikom

O pár mesiacov začne výstavba prestupného terminálu v Pezinku pri železničnej stanici. Majiteľov priľahlých záhrad k stavebnému konaniu nezavolali. Obyvateľ Pezinka Anton Paulini rozumie, prečo sa dopravný terminál v meste stavia. Obáva sa ale, že splašková voda bude stekať do priľahlých záhrad. V projekte sa vraj nepočíta s kanalizáciou pod novým terminálom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Pochod slováckými vinohrady vlaky ČD

V sobotu 8. října se uskuteční již tradiční Pochod slováckými vinohrady, jedna z největších akcí na jižní Moravě. České dráhy na základě poznatků z minulých ročníků maximálně posílí vlakovou dopravu, dle možností železniční infrastruktury, mezi Hodonínem a Zaječím. Navíc oproti loňskému roku vypraví České dráhy vlakovou soupravu o celkové kapacitě 384 míst z brněnského hlavního nádraží přímo přes Hodonín do Mutěnic. V Rohatci také mimořádně zastaví vybrané rychlíky ze směru od Olomouce nebo od Břeclavi.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Počet členov správnej rady ŽSR sa zníži

Počet členov Správnej rady Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa od začiatku novembra tohto roka zníži z doterajších deväť na päť. Rozhodol o tom prezident SR Ivan Gašparovič podpisom pod novelu zákona o ŽSR z dielne rezortu dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zkvalitní rychlíkové soupravy

Nákup souprav Railjet pro mezistání linky z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa a z Prahy přes Pardubice a Brno do Rakouska umožní významné zlepšení kvality také dalších linek, včetně vnitrostátních. Půjde také o běžné rychlíkové spoje. Během dvou až tří let se díky soupravám Railjet současné vlakové soupravy spojů EuroCity a InterCity přesunou na jiné, často běžné rychlíkové, linky. Staší vozy s osmi místy v kupé a koženkovými sedačkami tak nahradí klimatizované vozy, v oddílech nabídnou jen šest míst k sezení, sedačky budou potaženy textilními potahy a cestující budou mít v 1. i ve 2. třídě k dispozici elektrické zásuvky 230 v pro napájení drobné elektroniky. Tato zásadní změna by se měla dotknout například rychlíků z Prahy přes Plzeň do Chebu, z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic nebo z Brna přes Přerov do Ostravy.

České dráhy ale modernizují i další vozy, a tak v příštích letech dojde ke zvýšení komfortu i u dalších dálkových linek. S modernizací souprav se počítá například pro rychlíkovou linku z Olomouce přes Přerov, Otrokovice, Hodonín a Břeclav do Brna nebo z Ústí nad Labem přes Litoměřice a Mělník do Kolína. Obnovou procházejí také soupravy pro regionální dopravu. Vedle CityElefantů pro příměstskou dopravu v Praze a Středočeském kraji a v Ostravě a v Moravskoslezkém kraji a motorových jednotek Regionova na desítkách regionálních tratí bude ještě letos zahájen provoz prvních zcela nových motorových vozů RegioShuttle RS 1 od společnosti Stadler. Ty budou uvedeny do provozu na Vysočině a v Libereckém kraji. Další nová vozidla v regionální dopravě budou uváděna do provozu v průběhu roku 2012.

V příložené tiskové zprávě najdete další podrobnosti ke zvýšení kvality rychlíkových spojů v příštích cc advou až třech letech díky rozsáhlé modenrizaci vozidel a nákupu souprav Railjet.

Električka do Petržalky je ohrozená

Bude to zničujúce. Takto hodnotí bratislavský magistrát nový systém financovania samospráv, ktorý navrhol minister financií Ivan Mikloš a už ho odklepla aj vláda. Vďaka nemu hlavné mesto dostane na svoj život o 12,5 milióna eur menej, ako počítalo. Ako sa to dotkne obyvateľov Bratislavy?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje ForCity jsou nečitelné

Nejnovější pražské tramvaje ForCity ukazují cestujícím, kudy přesně vede trasa linky, kterou právě jedou. Lidé si mohou tuto informaci přečíst na třech malých obrazovkách. Písmo je na nich ale poměrně malé. Dopravce bude proto požadovat změnu: písmena větší a tabule přehlednější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rýchlejšie trate chce štát zaplatiť z eurofondov

Železnice Slovenskej republiky chystajú ďalšiu modernizáciu koľajníc. Na 44-kilometrovú trať od Beluše po Žilinu chcú v krátkom čase vypísať dve súťaže v hodnote takmer pol miliardy eur. Okrem zvýšenia komfortu a rýchlosti pre vlaky na 160 kilometrov sa majú obnoviť železničné stanice v Bytči, Dolnom Hričove, Beluši a Púchove. Na žilinskej vlakovej stanici majú upraviť len oznamovacie a zabezpečovacie zariadenia. Dokončiť by to mali do troch rokov od podpisu zmluvy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD odmítají nařčení ze snahy likvidovat RegioJet

Ceny na trase mezi Prahou a Ostravou jsme snížili, abychom přilákali nové zákazníky. Je to naše obchodní politika. V Hyde Parku to uvedl náměstek ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek. Odmítl tak nařčení, že zavedením nižšího jízdného chce státní firma zničit konkurenční RegioJet, jenž na tomto spoji začal koncem září provozovat své vlaky. Konkurence na železnici je podle Blažka prospěšná i pro ČD a firma se jí nebrání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice opravujú rýchlodráhu

Dopravný podnik mesta Košice bude opravovať električkovú rýchlodráhu do hutníckeho kombinátu U. S. Steel Košice až do polovice októbra. (...) Výluka sa dotkne električkových liniek R1 a R7. Dopravný podnik ich nahradí autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura se v souboji s ČD bojí krachu

04.10.2011 - Radim Jančura, majitel soukromé železniční firmy RegioJet, která od konce září dělá konkurenci Českým drahám (ČD) na trati Praha-Ostrava, se obává, že může zkrachovat. Důvodem je snížení jízdného ČD, které dráhy oznámily minulý týden. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN). Jančura zvažuje podání žaloby u antimonopolního úřadu kvůli cenové politice drah. Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj ČTK dnes nicméně sdělil, že firma má zatím ekonomicky fungující projekt a že její vlaky byly a jsou i v tomto týdnu obsazeny z 80 až 90 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka: Pan Jančura vyčítá Českým drahám to, co sám dělal konkurenci v dopravě autobusové.

Modernizácia trate Púchov - Žilina pokročí

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pripravujú druhú etapu modernizácie trate Púchov - Žilina pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu. Stavebné práce v úseku Považská Teplá - Bytča - Dolný Hričov - Žilina by mali podľa predpokladov stáť 293,7 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty a trvať tri roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční zlodějna stále kvete

Ačkoliv na železnici se stane absolutně minimální zlomek nehod v porovnání s neustálými karamboly na silnicích, i na kolejích mají železničáři každodenně problémy. Zvláště se zloději. Proto v Trmicích před týdnem v sobotu 24. září musela policie vyjet na trať, aby zadokumentovala podezření z krádeže kabelu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Cestovné ZSSK ide hore až o 42 percent

Pripomienkovanie návrhu na zvýšenie cien cestovného v železničnej doprave je ukončené. Je tak reálne, že cestovanie vlakom zdražie od novembra tohto roka, a to v priemere o 10 percent. Skončením medzirezortného pripomienkového konania v piatok (30.9.) sa totiž uzavrela najzložitejšia časť procesu na posúdenie rastu cien v železničnej doprave. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst ve čtrnáctém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Výročie Košicko-Bohumínskej železnice pripomína výstava

Pred 140 rokmi spustili jednu z najvyužívanejších železničných tratí spájajúcich Sliezsko a východné Slovensko. Príznačne nazvaná Košicko-Bohumínska železnica bola vtedy najdlhšou slovenskou traťou a patrí k jednej z najstarších.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravu se dává málo

Na výstavbu silnic, dálnic, železničních tratí a nádraží bude v příštím roce chybět osm miliard, v budoucnu pak desítky miliard korun. Zděšení zavládlo na magistrátu v Mladé Boleslavi poté, co v úterý vláda schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Z plánu na příští rok totiž zmizelo 298 milionů korun pro stavbu takzvané mladoboleslavské tangenty, silnice od nákupního centra Interspar podél automobilky Škoda k Bondy centru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Francúzske vlaky TGV v Maroku

Marocký kráľ Muhammad VI. a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy položili základný kameň prvej vysokorýchlostnej železničnej trate v arabskom svete. Francúzske vlaky TGV v Maroku ročne prepravia osem miliónov cestujúcich, povedal na obrade na železničnej stanici v meste Tangier minister dopravy Karim Ghilláb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD budou masírovat cestující veřejnost

České dráhy i jejich konkurent Regiojet sčítají, jak se první týden vzájemného souboje na kolejích odrazil v zájmu cestujících. Zatímco státní dopravce ještě výsledky nezná, tzv. žluté vlaky denně vyjely obsazené téměř z devadesáti procent. I proto teď ČD načasovaly na další týden masivní reklamní kampaň, která má pasažéry v jejich spojích udržet.

Celou zprávu najdete na této stránce.