Dopravné správy

Zdraženie žilinskej MHD jej straty nevykryje

Ani októbrové zvýšenie cestovného v žilinskej mestskej hromadnej doprave (MHD) nevykryje dopravnému podniku všetky straty, riaditeľ podniku dokonca očakáva aj úbytok cestujúcich. „Predpokladáme aj istý úbytok cestujúcich, ktorý je štandardný medziročne vo verejnej doprave bez toho, že by sme zvýšili cestovné. Ale predpokladáme aj úbytok cestujúcich v dôsledku zvýšenia cestovného,“ povedal riaditeľ Dopravného podniku

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Svezte se vlakem za kačku v okolí Prahy!

České dráhy nabídnou ve středu 5. října zpáteční jízdenky za 1 Kč všem cestujícím, kteří pojedou vlakem v libovolném úseku mezi Úvaly, centrem Prahy a pražským Radotínem (jízdenky ČD Promo se budou prodávat na pokladních přepážkách mezi Radotínem a Úvaly a také u vlakového doprovodu v tomto úseku). Zpáteční jízdenka bude platit až do půlnoci následujícího dne. Cílem těchto speciálních jednodenních nabídek je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. Dopravce tyto akce, které mají u zákazníků úspěch, pořádá postupně ve všech krajích republiky.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prepadnú europeniaze na koridor?

Krajský súd (KS) v Bratislave vyriekol rozhodnutia pri žalobách v tendri na úpravu železničnej trate z Trenčianskej Teplej do Zlatoviec. V obidvoch prípadoch súd rozhodol zrušiť rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). (...)  Aby eurofondy neprepadli, Slovensko musí trať zmodernizovať najneskôr do konca roka 2015. Podľa stavebníkov si samotná úprava trate vyžaduje čas viac ako tri roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za 10,- Kč s ČD na Královéhradecku

České dráhy navazují na úspěšné jarní akce ČD Promo, při kterých nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích za cenu od jedné koruny. V úterý 4. října nabídnou ČD levné zpáteční jízdenky za 10 Kč všem, kteří pojedou do Hradce Králové z Borovnice, Dvora Králové nad Labem a Kuksu nebo z Ohnišťan, Smidar a Nového Bydžova. Cílem těchto speciálních jednodenních nabídek je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. Dopravce tyto akce pořádá postupně ve všech krajích republiky.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK na prepúšťanie potrebuje drahého poradcu

Osobnej Železničnej spoločnosti Slovensko bude pri ďalšom prepúšťaní pomáhať externá firma. Menej známa poradenská spoločnosť Management Systems & Consulting má podľa podpísanej zmluvy zarobiť za svoje služby 10-tisíc eur. „Jej zástupca je externým členom prípravného tímu na zásadné organizačné zmeny v spoločnosti a novelizáciu organizačného poriadku,“ povedal hovorca firmy Alexander Buzinkay.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Prahou a Moravou s ČD levněji

V rámci zlepšování služeb a zvýšení konkurenceschopnosti vlaků Českých drah připravil národní dopravce pro své zákazníky akční nabídky ČD Promo, které začínají v pondělí 3. října 2011. Oblíbený koncept slev pod názvem ČD Promo dopravce využívá po celé republice s cílem marketingově podpořit vybrané dálkové i regionální spoje. Od pondělka proto nabídne cenově výhodné jízdné na trasách Praha – Brno, Praha – Zlín a Praha – Ostrava. Podobnou nabídku pak mohou využít i cestující mezi Prahou a Hradcem Králové ve východních Čechách.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

V Kozárovciach odhalili rádioaktívny vagón

Vozeň s rádioaktívnym žiarením odhalili železničiari na stanici v Kozárovciach, kde stál už od utorkového popoludnia. V stredu bolo miesto celý deň obohnané páskou a strážila ho železničná polícia. Väčšina obyvateľov o ničom netušila. Podľa predbežných zistení nešlo o život ohrozujúce žiarenie. Jeho zdrojom bol malý predmet v železnom šrote.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD uzavřely kontrakt na dodávku jednotek Railjet

České dráhy dnes uzavřely kontrakt s ÖBB a Siemensem na dodávku 16 ks rychlovlaků Viaggio Comfort známých pod ochodním názvem ÖBB Railjet v hodnotě 200,5 milionů Euro.

České dráhy tak razantním způsobem omladí svůj vozidlový park pro dálkové spoje. Společnost má nyní 650 vozů pro mezistátní dopravu, z toho je pouze 56 klasických vozů mladších 10 let, ale 427 vozů je věku 21 až 30 let a 158 vozů je dokonce staší více než 30 let. Nákup rychlovlaků Viaggio Comfort / Railjet tak bude znamenat zásadní zlepšení cestování nejen v mezistátní dopravě a v dopravě mezi velkými centry České republiky, např. mezi Prahou, Brnem, Ústím nad Labem nebo Pardubicemi, ale také na dalších vnitrostnátních tratích v Čechách a na Moravě.

V příloze Vám zasíláme tiskovou zprávu s podrobnostmi k uzavřenému kontraktu.

Železniční zloděj skončil jako v thrilleru

Zloděj, který byl ve středu na Plzeňsku přistižen při krádeži na železnici odzbrojil zasahujícího policistu a při útěku si vpálil z jeho pistole kulku do hlavy. Případ již vyšetřuje policejní inspekce, uvedl dnes server novinky.cz s odvoláním na Právo. O život postřeleného muže teď zápasí lékaři v plzeňské nemocnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava nechá spracovať generel dopravy

Mesto Bratislava vypíše verejnú súťaž na výber spracovateľa Územného generelu dopravy hlavného mesta Bratislavy. (...)  Generel je jedným zo základných a dôležitých územnoplánovacích podkladov pre nový Územný plán hlavného mesta Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O víkendu vyjede parní vlak ČD na Křivoklání

Tuto sobotu a neděli 1. a 2. října vypraví České dráhy parní expres tažený lokomotivou Albatros (498.022) z Prahy-Braníka na Křivoklát, kde bude probíhat tradiční podzimní akce "Křivoklání". Parní vlak bude odjíždět v oba dva dny v 9:06 z branického nádraží a po trase zastaví také ve Vršovicích, na Smíchově a v Berouně. Příjezd na Křivoklát je plánován a 11:12 hod. Z této stanice pak bude vlak pokračovat až do Lužné u Rakovníka, kde je možné navštívit Železniční muzeum ČD. Zpět z Lužné se bude vlak vracet v 15:05, odjezd z Křivoklátu bude v 16:02 a zpět do pražského Braníka vlak přijede těsně před šestou hodinou večer.

Zpáteční jízdenka bude stát 240 korun, rodinná zpáteční jízdenka pro 2 dospělé a 2 děti od 6 do 15 let vyjde na 490 Kč. Za jednosměrnou jízdenku zaplatí cestující 200 korun, děti od 6 do 15 let mají 50% slevu. Zájemci si mohou koupit v předprodeji místenky za 20 korun (prodej probíhá na mezinárodní pokladně na Masarykově nádraží a na pokladní přepážce v pražském Braníku).

Na Křivoklátě bude k vidění mezinárodní festival šermu, písní a divadla, přehlídky středověkých souborů, dobové hudby a středověkých řemesel. Návštěvníci se mohou těšit na středověký jarmark, stylové tržiště, dobová řemesla, medovinu, svařené víno, slivovici a další občerstvení. Podrobnosti na www.krivoklat.cz.

Informace o parním vlaku poskytne Krajské centrum osobní dopravy ČD Praha, tel. 972 241 629, Lemberk@kcod.cd.cz nebo zaměstnanci stanice Praha-Braník na tel. 725 859 426, případně stanice Praha Masarykovo nádraží (972 246 161).

Podrobnosti naleznete v přiloženém plakátu.

ŽOS Trnava získala veľkú zákazku pre ČD

Slovenská firma ŽOS Trnava získala v susednom Česku veľkú zákazku za 1,5 miliardy korún (61,28 milióna eur). České dráhy (ČD) si ju vybrali v súťaži o modernizáciu 64 vozňov pre rýchliky a expresy, ktoré majú zlepšiť komfort cestovania po českej železnici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucko dostane nové elektrické jednotky

Předseda regionální rady a hejtman Martin Tesařík (ČSSD) v úterý společně s generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou podepsal smlouvu o podpoře nákupu nových vozidel pro železniční dopravu. České dráhy získají 275 miliónů korun na tři nové nízkopodlažní soupravy, uvedl mluvčí kraje Ivo Heger.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozsudok oddialil modernizáciu koridoru

Krajský súd (KS) v Bratislave ako nezákonné zrušil rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) z 15. decembra, ktorým úrad zamietol námietky spoločnosti TSS Grade, a.s. v rámci obstarávania na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pre celulózku je prioritou železničná doprava

Zvýšenie produkcie výroby celulózy v ružomberskom papierenskom koncerne zo súčasných päťstotisíc ton na päťstodvadsaťtisíc by nemalo zaťažiť dopravu ani životné prostredie. (...) Prioritou spoločnosti je viac využívať dopravu dreva po železnici. V súčasnosti po nej vozí asi tridsať percent drevnej hmoty, pričom pred dvoma rokmi to bolo o polovicu menej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výstavba koridorů se zpomalí

Výstavba nových dálnic a silnic opět zpomalí. I když ministr dopravy Pavel Dobeš získal čtyři miliardy navíc do Státního fondu dopravní infrastruktury, SFDI, peněz na stavbu nových silnic je ale stále méně, než Dobeš požadoval. (...) Mezi zpomalenými akcemi po roce 2014 je například rychlostní komunikace R35, dostavba D1 mezi Říkovicemi a Lipníkem a stavby na železničních koridorech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD podepsaly smlouvu na nákup Railjetů

České dráhy uzavřely smlouvu se Siemensem o nákupu rychlíkových jednotek Railjet za zhruba pět miliard korun. Zatím chybí podpis rakouských drah ÖBB, které původně vlaky objednaly. Rakouské dráhy podepíšou pravděpodobně v pátek, kdy končí časově omezená nabídka Siemensu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svadba vo vlaku ZSSK? Prečo nie

Návštevníci výstavy Žel-Rail mali možnosť vidieť vozeň, v ktorom sa dajú organizovať diskotéky, ale už v ňom bola odslúžená aj bohoslužba. (...)  Počas jazdy v ňom môžete absolvovať firemnú konferenciu, narodeninovú párty, diskotéku či svadbu. Je vybavený všetkým - od klimatizácie, baru, profesionálneho ozvučenia, internetového pripojenia až po LCD televízor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens dodal Praze nekvalitní metrovozy

Pražský dopravní podnik (DPP) musí v krátké době řešit už druhý problém s nekvalitními vozidly. Podle dokumentů DPP, které má server E15.cz k dispozici, jde tentokrát o nové soupravy metra od společnosti Siemens. Na podvozkových rámech vozů, které je pohánějí, se objevily praskliny ve svárech. To je podle dokumentace závada „neslučitelná s provozem“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanicu Tisovec mesto odkúpi samospráva

Budovu mestskej železničnej stanice v Tisovci odkúpi samospráva. Poslanci svojím hlasovaním tak zavŕšili rokovania so železnicami po troch rokoch. Ako potvrdil primátor Tisovca Peter Mináč, za malú železničnú stanicu v meste sa už niekoľko rokov iba hanbili. Stavbu nikto neudržiaval a svoje spravili aj vandali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.