Dopravné správy

ČD konečně mohou koupit jednotky Railjet

České dráhy mohou uzavřít obchod se společností Siemens na nákup 16 rychlíkových souprav Railjet. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) definitivně zrušil předběžné opatření, které drahám zakazovalo obchod za pět miliard korun uskutečnit. (...) Kontrakt má být podepsán do konce září, kdy také vyprší už jednou prodloužená opce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo obhajuje rekonštrukciu trate

Komplexná rekonštrukcia železničnej trate v 35-kilometrovom úseku Podunajské Biskupice - Dunajská Streda je podľa ministerstva dopravy rozhodne nevyhnutná. Nesúvisí vraj so súkromným dopravcom. Ministerstvo zdôvodňuje práce najmä potrebou významného rozšírenia osobnej a nákladnej dopravy, s čím súvisí zabezpečenie dostatočnej priepustnosti dlhodobo zanedbávanej trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU přispěje na další investici SŽDC

V pořadí již sedmý velký investiční projekt (nad 50 milionů eur) podpořila v těchto dnech Evropská komise. Schválené spolufinancování Evropskou unií projektu „Elektrizace trati Zábřeh – Šumperk“ je pro investora akce, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty, jasným potvrzením profesionálního vedení investičních projektů na české železnici.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Železničiari „vyfasujú“ nové uniformy

Tritisíc železničiarov preoblečie Železničná spoločnosť Slovensko do nových uniforiem. Po desiatich rokoch ich teda uvidíme v novom. Vlakvedúci, sprievodcovia, pokladníci, informátori či rušňovodiči vymenia desať rokov starý štýl uniforiem za moderné, pohodlné a trvácne pracovné odevy. Prvé kusy predstavili na železničnom veľtrhu ŽelRail vo Vrútkach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České tramvaje 15T staženy pro závady německých kol

Na tramvajích 15T se projevila po ujetí cca 25 tisíc kilometrů závada na kolech, které dodává plzeňskému výrobci renomovaný německý výrobce GMT. Z toho důvodu Škoda požádala Dopravní podnik o stažení 22 souprav z celkových 30, které mají najeté toto množství kilometrů, k servisu. S dodavatelem kol řeší výměnu kol. Ta proběhne zdarma na všech tramvajích.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Žlutý vlak bude „vždy nejlevnější kavárnou“

Není ani rychlejší než pendolino, ani nejezdí tak často. Přesto mají České dráhy důvod obávat se vstupu Radima Jančury a jeho firmy RegioJet na linku mezi Prahou a Ostravou. Za méně peněz nabízejí žluté vlaky širší služby. Ale třeba slibovaný internet v nich nefunguje stoprocentně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oslavy tratě Praha – Drážďany uzavřou Den železnice

Tři jízdy parních vlaků připravily České dráhy při příležitosti oslavy 160. výročí trati Praha – Drážďany. Jízdy se uskuteční v neděli 25. září a všechny zvláštní spoje vyjedou z Děčína. V neděli už nebude probíhat doprovodný program v depu kolejových vozidel a na hlavním nádraží v Děčíně, které jsou součástí sobotního druhého Národního dne železnice. Více informací včetně jízdních řádů najdete v přiložené tiskové zprávě.

ČD Cargo chce kúpiť ZSSK Cargo aj PKP Cargo

ČD Cargo plánuje kúpu nákladných dopravcov na Slovensku a v Poľsku. Obchod by spoločnosť vyšiel na 15 až 20 miliárd českých korún a stala by sa tak stredoeurópskym lídrom. Po prípadnom zlúčení by firma vstúpila na burzu. Týždenníku Ekonom zámer potvrdili šéf dráh Petr Žaluda aj šéf ČD Cargo Gustav Slamečka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Deň bez áut v Bratislave s autami

S vychádzajúcim slnkom Bratislavu zapĺňajú ranné zápchy. Okolo ôsmej je Most Apollo plný krokom idúcich áut, spoje MHD sú plné a meškajú. Dispečer zo Stellacentra hovorí, že napriek tomu, že téma dňa bez áut bola v médiách, ľudia to nebrali vážne. „Doprava bola včera úplne rovnaká ako vo všedný pracovný deň.“ 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kombinovaná doprava má v Lovosicích tradici

Logistické centrum v Lovosicích dnes nabízí komplexní služby, od překládky a skladování paletovaného zboží až po překládky kontejnerů, výměnných nástaveb a silničních návěsů. Pojďme se ohlédnout za historií vzniku tohoto centra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK nové ceny zverejní 15 dní pred zavedením

Cestovanie vlakmi nebude drahšie ani od začiatku októbra. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s., predpokladá, že vyššie ceny začnú platiť najskôr začiatkom novembra, ale pripúšťa, že to môže byť aj neskôr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Lužné nastane rojení „brejlovců“

Chtěli bychom vás upozornit na akci Železničního muzea v Lužné u Rakovníka o víkendu 24. a 25. září 2011.

Během posledního zářijového víkendu mohou zájemci v expozicích ČD muzea v Lužné u Rakovníka zhlédnout výstavu železničních modelů. Muzeum bude otevřeno v sobotu od 9:00 do 18:00 hod. a v neděli od 9:00 do 17:00 hod. Mezinárodní sdružení FISAIC vystaví ve správkárenské hale modulové kolejiště svých členů z Německa, Francie a ČR (spolupořádají Klub Zababov, KŽM Jesenice a KŽM Kladno).

Na Setkání „Brejlovců“ (původně T 478.3 a T 478.4) přijali pozvání různí dopravci s celkem dvanácti stroji (ČD, ČD Cargo, CZ Loko a další). Akce představí lokomotivy „Brejlovce“ od nejstaršího po nejmodernější provedení CZ Loko. Předvádění „Brejlovců“ na točně se bude konat v sobotu v 11:00 a ve 14:00 hod. a v neděli pouze v 11:00 hod.

Celý víkend bude v areálu ČD Muzea Lužná u Rakovníka v provozu úzkorozchodná parní lokomotiva POLDI č. 7. Návštěvníci se také budou moci svézt vlakem s parní lokomotivou 534.0323 „Kremák“ Českých drah. Vlak pojede z Lužné u Rakovníka do Stochova a zpět.

Obě akce pořádá Depo historických vozidel Českých drah, ČD Cargo a CZ Loko.

Jízdní řád a ceník jízdného v parním vlaku naleznete na přiloženém plakátu. Více informací o akci a provozu ČD Muzea v Lužné u Rakovníka naleznete na
www.cdmuzeum.cz nebo je zjistíte na tel. 313 537 700.
Můžete si také stáhnout plakát akce.

Rozsudok vo veci železničného tendra padne až 29.9.

Krajský súd v Bratislave zatiaľ nerozhodol o žalobe Železníc Slovenskej republiky, spoločností Skanska SK, a.s. a TSS Grade, a.s. proti rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý v marci nariadil zrušiť verejnú súťaž na modernizáciu trate Zlatovce - Trenčianska Teplá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihomoravané Den železnice spojí s Hornickým dnem

V září probíhá tradiční svátek příznivců železnice. Letos připadl Den železnice na sobotu 24. září. Při této příležitosti vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou 433.001 „Skaličák“ z brněnského hlavního nádraží do Zastávky u Brna. Parní vlak spolu s historickými vozy navodí atmosféru 50. let minulého století. Souběžně s oslavou Dne železnice bude probíhat 3. ročník Hornického dne. V Zastávce u Brna je připraven bohatý program.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Den železnice na Liberecku připomenou parní vlaky

V sobotu 24. září budou po celé republice probíhat oslavy Dne železnice. V Libereckém kraji jsou připraveny hvězdicové jízdy parního vlaku, kterým se mohou cestující svézt z Liberce do Mníšku a Vesce u Liberce, do Horního Růžodolu a Turnova. V depu kolejových vozidel si zájemci prohlédnou výstavu modelového kolejiště a v libereckém ČD centru bude k vidění výstava obrazů Libora Machálka.

Centrem oslav Národního dne železnice se stane Děčín, kde bude od 10 hodin probíhat řada akcí: výstava salónních vozů, prohlídky moderních vozidel ČD, jízdy parních vlaků, soutěže pro děti a bohatý doprovodný program. České dráhy navíc připravily na tento den speciální nabídku: Jízdenka SONE+ bude platit pro pět cestujících bez ohledu na jejich věk.

Podrobnosti včetně jízdního řádu parního vlaku naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Srážka pražských tramvají byla nevídaná

Při pondělní tragické srážce tramvají v pražské Plzeňské ulici zasahovali policisté, záchranáři i hasiči. Jako první přijel na místo se svojí četou i expert na vyprošťování, hasič Petr Vitásek. Něco takového podle svých slov prý ještě neviděl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský železniční den bude v sobotu

V sobotu 24. září budou po celé republice probíhat oslavy Dne železnice. V Praze jsou připraveny zvláštní jízdy historických i moderních vozidel, výstava lokomotiv a lůžkového vozu ve stanici Praha-Braník, exkurze do dopravní kanceláře Praha hl.n. nebo jízda do Odstavného nádraží Jih.

Centrem oslav Dne železnice se stane Děčín, kde bude od 10 hodin probíhat řada akcí: výstava salónních vozů, prohlídky moderních vozidel ČD, jízdy parních vlaků, soutěže pro děti a bohatý doprovodný program. České dráhy navíc připravily na tento den speciální nabídku: Jízdenka SONE+ bude platit pro pět cestujících bez ohledu na jejich věk.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Žlutý vlak vyrazil na první jízdu

Železniční dopravce RegioJet, člen skupiny Student Agency, uspořádal ve čtvrtek prezentační jízdu svých vlaků, které budou jezdit na trase Praha - Ostrava - Havířov. Jedná se o historicky nejvýraznější vstup soukromého dopravce do železniční sítě v rámci České republiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozrite nové ceny za dopravu vlakom

Je to vonku. Nové ceny za dopravu vlakom sú po dlhých mesiacoch príprav na svete. Železničiari vo svojom návrhu potvrdzujú, že ceny lístkov sa zvýšia v priemere o 10 percent. Pri krátkych vzdialenostiach je však nárast väčší, pri niektorých tratiach je až dvojnásobný. Ako vyzerá návrh cien? Prinášame vám ho v prehľadnej tabuľke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravní infrastrukturu bude více peněz

Vláda na svém večerním zasedání schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) s výdaji 41 miliard korun. Na tiskové konferenci v průběhu jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Rozpočet fondu je tak o čtyři miliardy vyšší než v červnu schválené rozpočtové rámce fondu pro rok 2012, které počítaly s 37 miliardami korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.