Dopravné správy

Zdraženie cestovného ZSSK sa odkladá o ďalší mesiac

Desaťpercentný priemerný nárast cien lístkov na vlak sa odkladá o ďalší mesiac, na november. Ide už o štvrtý posun, keďže pôvodne malo zdražovanie prísť už v auguste. Úrad pre reguláciu železničnej dopravy poslal návrh nových cien začiatkom septembra do medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa uzavrie koncom tohto mesiaca. Potom sa jednotlivé pripomienky spracujú a vyhodnotia a od ich závažnosti závisí, kedy navrhované zmeny podpíše predseda úradu. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet nezastaví nic, ani červená návěst

Pět dnů před ostrým startem musí společnost RegioJet řešit nepříjemný incident. Odpoledne projela jedna z lokomotiv během přesunu na červenou. V Lipníku nad Bečvou projela lokomotiva bez připojených vozů návěstidlem a poškodila výhybku. "Nikdo nebyl v ohrožení života. Na místo jede inspektor z Ostravy," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Lokomotiva byla odstavena v další stanici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské „jízdné zdarma“ narazilo u ČOI

Česká obchodní inspekce (ČOI) zahájí správní řízení s pražským dopravním podnikem (DPP). Podle ČOI používá DPP nekalé obchodní praktiky, když nabízí takzvané jízdné zdarma pro děti. Informovala o tom televize Nova. Aby mohly v pražské MHD cestovat děti zdarma, musí ty mladší mít vlastní průkaz a starší si pořídit kartu Opencard a nechat si na ni za poplatek nahrát údaje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet by jazdil aj po nerekonštruovanej trati

Česká spoločnosť RegioJet tvrdí, že osobnú dopravu na trati z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna dokáže zabezpečiť aj vtedy, keby sa nekonala rekonštrukcia trate Podunajské Biskupice - Dunajská Streda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Také Jihočeši oslaví Den železnice

Den železnice se v Jihočeském kraji uskuteční ve spolupráci Českých a Jindřichohradeckých místních drah. Oslavy se uskuteční na dvou místech: v Českých Budějovicích v pátek 23. a v sobotu 24. září a v Jindřichově Hradci v sobotu 24. září.
V Českých Budějovicích budou oslavy Dnem otevřených dveří v lokomotivním depu v krajské metropoli. Program je připravený od 8:30 do 17:30 hod. a nabízí jízdy parního vlaku mezi železniční stanicí a depem, výstavu lokomotiv v areálu depa, výstavu požární techniky včetně vyprošťovacího tanku, funkční model železnice a videoprogramy se železniční tematikou. Z depa odjíždějí vlaky každou patnáctou minutu po celé, ze stanice České Budějovice jede parní vlak vždy ve 40. minutě. Jízdné je zdarma.
V Jindřichově Hradci se oslava Dne železnice koná v sobotu 24. září od 9:00 do 16:00 hod. a společně ji připravily České dráhy a Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Celodenní program nabízí jízdy zvláštních vlaků, exkurze a doprovodný program pro děti. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Správa hodná pozornosti: bratislavský župan išiel vlakom!

Bratislavský župan Pavol Frešo precestoval v rámci Európskeho týždňa mobility časť regiónu verejnou hromadnou dopravou, autobusmi aj vlakom. Spoločnosť mu robila župná poslankyňa Anna Zemanová. Prešli tak približne 90 kilometrov. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubický kraj spojil Den železnice s oslavami tratě

Tuto sobotu 24. září proběhnou po celé republice oslavy Dne železnice. V Pardubickém kraji budou největším lákadlem oslavy 140. výročí tratě mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem. Po této trati budou jezdit historické parní a motorové vlaky a ve stanicích Rosice nad Labem, Chrudim, Slatiňany a Hlinsko v Čechách bude připraven doprovodný program. Zájemci mohou kromě toho vyrazit také na prohlídku Depa kolejových vozidel v České Třebové nebo na prohlídky pracovišť řízení provozu v řadě železničních stanic Pardubického kraje. České dráhy připravily na tento den zajímavý dárek: jízdenky SONE+ budou platit pro 5 osob bez ohledu na jejich věk.

Podrobnosti o Dni železnice včetně jízdních řádů a cen jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě

Vráti sa Viedenská električka do Bratislavy?

Najstarší bratislavskí rodáci - Prešporáci - s nostalgiou spomínajú, ako kedysi premávala električka z Bratislavy až do Viedne. Jedna z lokomotív tohto legendárneho elektrického vláčika sa dodnes nachádza v Rakúsku a vzácnemu stroju hrozí zošrotovanie. Skupina nadšencov sa preto rozhodla električku zachrániť a previezť ju na Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Papežský vlak přijíždí do České republiky

Do České republiky přijede 22. září vlak Jana Pavla II. „Totus Tuus“, který navštíví moravská a česká města a svoji cestu završí ve středu 28. září cestou do Staré Boleslavi. Speciální vlak je putovní výstavou mapující pontifikát papeže Jana Pavla II. Jedná se o moderní elektrickou příměstskou jednotku pro 187 cestujících, včetně míst pro imobilní spoluobčany. Jednotka byla vyrobena v roce 2007 firmou Newag a.s. pro polského dopravce PKP Przewozy Regionalne. Během své cesty bude speciálně upravený vlak plnit funkci pojízdné expozice putovní výstavy „Osobnosti naší doby – Jan Pavel II.“. Vlak nese jméno apoštolského papežského hesla Jana Pavla II. „Totus Tuus“ (Celý Tvůj). Zastávky vlaku nejsou zvoleny náhodně, papež Jan Pavel II. tato místa za svého života skutečně navštívil. Výstavu organizuje Česká biskupská konference, České dráhy jsou oficiálním dopravcem.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Kauza Railjet na způsob telenovely

Tahanice kolem 16 vlaků Railjet od Siemensu, které chtějí České dráhy koupit za necelých pět miliard bez otevřeného tendru, nekončí. Plzeňská Škoda Transportation dnes využila poslední možný termín a podala odvolání k antimonopolnímu úřadu. Serveru E15.cz to potvrdil šéf Škodovky Josef Bernard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dálková doprava chudší o 200 miliónů

Dálkové železniční spoje budou podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) pro příští rok sníženy o pět až šest procent. Omezení se nejvíce projeví například mezi Pardubicemi a Jihlavou, Prahou a Chomutovem a menšími tratěmi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvedací železniční most v Kolíně EU nezaplatí

Mezi vodními stavbami, které EU odmítla proplatit, figuruje především zvedací most v Kolíně, který už dříve stál místo bývalého ředitele Ředitelství vodních cest Miroslava Šefaru. Zakázka za více než 1,2 miliardy korun byla podle médií nastavena tak, že o ni mohlo usilovat jen sdružení firem Viamont DSP, Eurovia a EDS Holding.

Celou zprávu (hlavně o stavbách neželezničních) najdete na této stránce.

Den železnice vyvrcholí v Děčíně

Tradiční svátek všech příznivců železniční techniky připadl v roce 2011 na sobotu 24. září. Největší akce se uskuteční v areálu depa kolejových vozidel a hlavního nádraží v Děčíně, kde bude pro návštěvníky připravena řada zajímavých expozic a bohatý doprovodný program. Vstup je zdarma. Celodenní oslavy začínají v 10:00 hodin a jsou tematicky rozdělené do tří okruhů: Svět historie, Svět změny a Svět zábavy. Program je připravený až do 17.00 hodin. Veškeré informace o oslavách včetně jízdních řádů zvláštních a parních vlaků jsou k dispozici na webových stránkách akce.

Do Děčína se návštěvníci dostanou vlakem snadno a s minimem přestupů z každého koutu v republice. V sobotu 24. září navíc pojede na vybraných rychlících mezi Prahou a Děčínem souprava Pendolino bez nutnosti platit jinak povinné místenky. Z Prahy do Děčína se v sobotu můžou zájemci svézt i zvláštním protokolárním vlakem taženým historickou lokomotivou „Bardotkou“. Z pražského Masarykova nádraží odjíždí v 7:54 hodin a do Děčína přijede v 9:40 hodin. Ve vlacích platí standardní jízdné, cestující můžou využít tradiční dárek Českých drah na Den železnice: v sobotu 24. září platí jednodenní jízdenka SONE+ pro pět osob bez ohledu na věk. Navíc s platnou jízdenkou ČD na 24. září 2011 jsou spoje Dopravního podniku města Děčín zdarma.

Další informace najdete v tiskové zprávě.

 

ŽSR a RegioJet odmietajú kritiku

Správca slovenskej železničnej infraštruktúry, spoločnosť ŽSR, dnes začala s rozsiahlou rekonštrukciou regionálnej trate medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou, na ktorej má od marca budúceho roka zabezpečovať osobnú dopravu súkromný český dopravca RegioJet zo skupiny Student Agency.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Adéla prorazila

Tři měsíce a jeden den trvala razicímu štítu Adéla cesta podzemím z montážní jámy na Vypichu do budoucí stanice Petřiny na trase V. A pražského metra z Dejvic do Motola. Prorážce posledních metrů přihlíželi vedle techniků a razičů také generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák, generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát a další hosté. Adéla tak napodobila svého bratříčka Tondu, který dorazil na stejné místo uprostřed srpna. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Regiojet požadoval úpravu trate

Prvý súkromný prepravca na Slovensku, Regiojet, dostane od štátu „darček“. Trať medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou, po ktorej začnú jazdiť jeho vlaky, zrekonštruujú štátne Železnice SR vo svojej réžii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve středu s ČD na Plzeňsku za směšný peníz

České dráhy navazují na jarní úspěšné akce ČD Promo, kdy nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích od jedné koruny. Ve středu 21. září mohou všichni zájemci vyzkoušet vlaková spojení mezi Svojšínem, Stříbrem a Plzní se zpáteční jízdenkou za deset korun. Cílem speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. Více infor,ací najdete v tiskové zprávě.

V košickej MHD lístky za 40 centov nezrušia

Košičania budú naďalej cestovať mestskou hromadnou dopravou aj za 40 centov. Najlacnejšie lístky používa približne štvrtina cestujúcich. Najlacnejší lístok v Bratislave stojí 70 centov za 15 minút, v Prešove 40 centov za 10 minút. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poloviční jízdné přeplnilo vlaky na lokálce

Od začátku září vozí vlaky pasažéry na trati z Havlíčkova Brodu do Humpolce za polovinu. České dráhy tak chtějí zatraktivnit regionální tratě a přilákat cestující. "Lidí jezdilo hodně i dřív, ale co je tu teď, to jsme moc často nezažili," řekl revizor, když se prodíral mezi stojícími lidmi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Telči chtějí depo historických vozidel

Města a obce, které leží na železniční trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic, přicházejí s projektem rozvoje turistického ruchu v této oblasti. V plánu je například expozice modelů vlaků a bojové techniky v Třešti nebo vznik depa pro historické lokomotivy v Telči.

Celou zprávu najdete na této stránce.