Dopravné správy

ČD Cargo chce spolupracovať na privatizácii ZSSK Cargo

13. 09. 2011 - Česká republika a jej nákladný železničný dopravca ČD Cargo má záujem spolupracovať na privatizácii slovenskej spoločnosti Cargo Slovakia. Na dnešnom bilaterálnom stretnutí s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jánom Figeľom to povedal minister dopravy Českej republiky Pavel Dobeš.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy myslí na školy

České dráhy připravily novou nabídku levných jízdenek pro výlety dětí školního věku do Prahy, Olomouce, Brna a Českého Krumlova. Navazují tak na úspěšnou jarní akci, kterou využilo na 35 tisíc dětí převážně z Moravy. Nejčastějším cílem byla Praha.

Podzimní akce platí od 15. září a mohou ji využít základní školy se sídlem v České republice (včetně praktických a speciálních základních škol) pro žáky do 9. ročníku, víceletá gymnázia pro žáky do kvarty (u osmiletých) nebo sekundy (u šestiletých) a konzervatoře, dětské domovy a ústavy náhradní péče pro děti do 16 let. Nabídka platí do 10. prosince 2011.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Trať Podunajské Biskupice - Dunajská Streda čaká rekonštrukcia

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú komplexnú rekonštrukciu 35-kilometrovej trate v úseku Podunajské Biskupice - Dunajská Streda. Práce v celkovej hodnote 10,85 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty sú naplánované na 78 dní a štátny správca železničnej infraštruktúry ich bude financovať z vlastných zdrojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Plzeňsku spojí oslavu Dne železnice s výročím tratě

Den železnice je v Plzeňském kraji spojen s oslavou výročí 150 let provozu na trati Plzeň – Domažlice – Furth im Wald a 150 let existence depa kolejových vozidel v Plzni. Oslavy se uskuteční v sobotu 17. září a kromě jízdy parních vlaků je připravený doprovodný program na plzeňském hlavním nádraží. Více informací včetně jízdních řádů najdete v tiskové zprávě.

Pápežský vlak opustil Slovensko

Po štyroch dňoch putovania po slovenských mestách dnes pápežský vlak blahoslaveného Jána Pavla II. "TOTUS TUUS" zamieril do Maďarska. (...) V piatich slovenských mestách si poľské pojazdné multimediálne múzeum zasvätené osobe a dielu charizmatického pápeža prezrelo niekoľko tisíc ľudí. Prejazd vlaku Slovenskom bol súčasťou jeho misijnej cesty po krajinách V4. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soukromníci si stěžují na špatný stav vleček

Špatný technický stav některých vleček, které neumožňují nasazení nových nákladních vagonů, komplikované vztahy s některými provozovateli vleček a chybějící novela zákona o drahách, aby byl v souladu s evropskou legislativou. To jsou jen některé problémy soukromých provozovatelů železničních vozů, o kterých jsme hovořili s prezidentem Sdružení držitelů a provozovatelů železničních vozů (SPV) Pavlem Škarabelou.

Celý rozhovor na dané téma najdete na této stránce.

Karlovarský kraj oslaví Den železnice s předstihem

Den železnice je v Karlovarském kraji spojený s oslavou výročí 130 let provozu na trati Chodov – Nová Role a výročí 110 let tratě z Krásného Jezu do Chodova. Oslavy se uskuteční v sobotu 17. září a kromě jízdy parních vlaků je připravený doprovodný program v Chodově, Novém Sedle u Lokte, v Lokti a v Horním Slavkově. Letos se parní lokomotiva řady 354.195 zvaná též »Všudybylka« vydá v čele historické soupravy 4 vozů řady Bai z Karlových Varů v 8:09 přes Novou Roli a Chodov do Lokte. Více informací včetně jízdních řádů najdete v tiskové zprávě.

ZSSK ostane stratová

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) predpokladá, že uzavrie tento rok so stratou okolo 7,5 milióna eur. Za sedem mesiacov hospodáril osobný prepravca so ziskom 3,7 mil. eur. Ako agentúru SITA informoval hovorca ZSSK Alexander Buzinkay, spoločnosť dosiahla za uvedené obdobie roka celkové výnosy 181 miliónov eur, z toho výnosy z osobnej prepravy tvorili 47,7 milióna eur a dotácia štátu na prevádzku osobnej dopravy 119,5 milióna eur. Náklady firmy predstavovali 177,3 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem na knihovnickou pouť po jihu Čech

Knihovnická pouť aneb po knihovnách regionu je název akce, při níž vyjede zvláštní vlak Ecce Libris (Hle knihy!) na trati Tábor – Písek – Protivín – Vodňany – Prachatice – Volary – Nové Údolí. Cestující čeká zajímavý program zajišťovaný knihovnami obcí, kterými vlak pojede. Očekává se účast spisovatelů Michala Viewegha a Pavla Šruta, ilustrátorky Galiny Miklíkové a jihočeských spisovatelů, knihovnic a knihovníků. Vlak vyjíždí z Tábora v sobotu 17. září v 8.07 hodin a do Nového Údolí přijede 14 minut po dvanácté. Více informací včetně jízdního řádu najdete v tiskové zprávě.

Ochota používať verejnú dopravu rastie

Nový prieskum spoločnosti IBM (NYSE: IBM), ktorý skúmal každodenné dochádzanie do práce v niekoľkých ekonomicky významných mestách po celom svete, poukázal na pozoruhodnú dichotómiu. Zatiaľčo dochádzanie do zamestnania sa stalo v minulom roku podstatne znesiteľnejšie, sťažnosti vodičov sú stále hlasnejšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC nebude tratě rušit, ale prodávat

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš zastavil plány Správy železniční dopravní cesty na zrušení některých regionálních tratí. Všechna správní řízení o zrušení tratí totiž zkomplikovala řada spolků, obcí nebo soukromých firem. Ministerstvo proto změnilo strategii, místo rušení chce uspořádat velký výprodej tratí. Podle SŽDC jich může být nabídnuto až 30, do správního řízení o zrušení se jich dostalo od loňska jedenáct.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakvedúci a sprievodca ZSSK preberají funkcie stevardiek

Prácu stevardiek, ktoré cestujúceho vo vlaku privítajú, pomôžu mu s batožinou či prinesú mu dennú tlač, už začínajú postupne preberať sprievodkyne. Pôvodne tieto služby pre štátneho dopravcu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) vykonávala súkromná firma za 30.000 eur počas troch mesiacov. Po uplynutí projektu sa však železničiari rozhodli v ňom nepokračovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nedostane-li SFDI víc, zastaví se řada staveb

9.9.2011 - Stavební firmy závislé na státních penězovodech stále nemají jasno, jak velké hladovění je příští rok čeká. V podobné nejistotě žijí i řidiči, které trápí neutěšený stav českých silnic. Vláda si podle očekávání včera vzala oddechový čas a odložila boj o státní rozpočet, k jehož nejspornějším bodům patří kapitola Státního fondu dopravní infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Krnovem a Bruntálem s ČD za kačku

České dráhy navazují na jarní úspěšné akce ČD Promo, kdy nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích od jedné koruny. Ve středu 14. září mohou všichni zájemci vyzkoušet vlaková spojení mezi Krnovem a Bruntálem se zpáteční jízdenkou za jednu korunu. Cílem speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. Dopravce tyto akce pořádá postupně ve všech krajích republiky.

Středeční promo akci si také vyzkouší 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, starostka Krnova Alena Krušinová a starosta Bruntálu Petr Rys. Z ostravského hlavního nádraží pojedou osobním vlakem v 7:48 na svinovské nádraží, kde přestoupí na rychlík s odjezdem v 8:06.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Česká Třebová chce zastávku žlutých vlaků

Už za dva týdny vyrazí na trať poprvé žluté vlaky RegioJet společnosti Student Agency. V Pardubickém kraji budou mít jen dvě zastávky: v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Sousední Česká Třebová, která se považuje za železniční uzel, to těžce nese.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řidič za střet s vlakem obviněn z obecného ohrožení

Policie obvinila řidiče nákladního auta, který vjel ve Stráži nad Nisou na konci loňského roku do cesty projíždějícímu osobnímu vlaku Regionova. Při nehodě se zranilo pět lidí. Řidiči hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osmileté vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fotbalový expres

Speciální vlak s kapacitou 700 míst vypraví FC Viktoria Plzeň zdarma na první zápas Ligy mistrů s běloruským Borisovem, který se hraje v úterý 13. září od 20:45 v pražském Edenu. Zatímco na zápas play off s FC Kodaň vypravoval vlak Plzeňský kraj, tentokrát bude všechno ve finanční režii klubu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet do svých vlaků láká na pivo

Žluté vlaky RegioJet, které vyjedou na trať mezi Prahou a Havířovem 26. září, chtějí cestující přilákat i na netradiční nabídku občerstvení. Patří mezi ně i piva z menších pivovarů. "Zpočátku budeme prodávat Bernard, Svijany a Litovel, a to jak alkoholické, tak nealko," uvedl obchodní ředitel RegioJet Jiří Schmidt. Pivo bude lahvové, cestující zaplatí o něco málo víc, než činí nákupní cena. "Zpravidla mezi 15 a 20 korunami," odhaduje cenu za pivo Schmidt.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava sa zaručila za svoj DP

Bratislavské mestské zastupiteľstvo splnomocnilo primátora Ľubomíra Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) podpísať Patronátne vyhlásenie pre banku, ktorá poskytne úver mestskému Dopravnému podniku Bratislava (DPB), a. s., na modernizáciu trolejbusov, nákup autobusov a multifunkčného koľajového vozidla. Ide spolu o vyše 6,41 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další sabotáže na kolejích

8.9.2011 - V Karlových Varech opět zaútočil neznámý pachatel na jedoucí vlaky. A to hned dvakrát. Včera a dnes ráno. Do kolejiště tentokrát nastražil kočárky, do kterých vlaky najely. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Životy strojvůdců ale byly v tu chvíli v ohrožení.

Celou zprávu najdete na této stránce.