Dopravné správy

Chtěl jet na nárazníku, když jej vyhodili z vlaku

Namol opilý cestující musel opustit vlak v Horní Bříze na severním Plzeňsku. Když ho průvodčí vykázal z vagonu, prohlásil, že když nemůže jet ve vlaku, pojede na lokomotivě, protože se prý živí jako strojvedoucí. Nakonec ale musel na záchytku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podle opozice Liberec nové tramvaje nepotřebuje

Údajně nesmyslný nákup osmi tramvají za 320 milionů korun, na němž se v závěru loňského roku dohodl liberecký dopravní podnik s firmou Pragoimex, kritizovala dnes opoziční Změna pro Liberec. Dopravní podnik má už dnes dluhy za čtvrt miliardy korun, a aby mohl tramvaje zaplatit, bude třeba zdražit jízdné v městské dopravě...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další konkurence Českým drahám?

Českým drahám opět přibude konkurence. Do Česka vstupuje další železniční dopravce, i když zatím jen s autobusy. Rakouská společnost Westbahn, která od prosince začne jezdit mezi Vídní a Salcburkem, spustí od 11. prosince také pravidelnou linku mezi Lincem a Prahou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V pražském metru turnikety nebudou

Za ekonomický hazard dnes označil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) plán na zavedení turniketů v metru, které navrhuje pražský dopravní podnik. Projekt tak kvůli nesouhlasu vedení města má jen minimální šanci, že bude realizován. Dopravní podnik si nedávno nechal vypracovat novou studii, podle které by systém turniketů stál zhruba o polovinu méně, než byly původní odhady. Svobodu ale materiál nepřesvědčil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský dopravní podnik na konzultacích neskrblí

Pražský dopravní podnik (DPP) utratil za poslední dva roky za poradenské a konzultační služby více než 160 miliónů korun. Plyne to z analýzy, kterou si nechali zpracovat zastupitelé za opoziční TOP 09. Podle propočtů by tak DPP musel každý pracovní den využívat služeb více než 21 konzultantů, kteří by pro podnik pracovali na plný úvazek. Výpočet vychází u běžných tržních cen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční fandové zachrání nevužívané tratě

Ministerstvo dopravy a Správa železniční dopravní cesty se rozhodly, že dvě tratě ve středních Čechách, které se měly kvůli malému využívání rušit, možná zachovají. Nabídnou je totiž ke koupi příznivcům železnice. Středočeský kraj už na železničních tratích z Mochova do Čelákovic v Praze-východ a z Bošic do Bečvár na Kolínsku spoje neobjednává. Ty přesto stále existují a SŽDC musí platit jejich údržbu. Například do Mochova přestaly jezdit vlaky už před pěti lety, protože v nich seděli v průměru dva lidé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rychlíků bude zrušeno méně

Rychlíky příští rok přestanou jezdit na dvou tratích: Jihlava - Pardubice a Rakovník - Chomutov. Ministerstvo dopravy (MD) původně kvůli nedostatku peněz chtělo úplně zrušit čtyři rychlíkové linky a dalších několik dálkových spojů výrazně omezit. Tři čtvrtiny z chybějících peněz ale prý najde ve svých rezervách...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na tratích z Praha do Kladna a Mladé Boleslavi

Výluka Praha-Vysočany – Neratovice

Správa železniční dopravní cesty bude od pátku 16. září od 8:35 hod. (Os 9525 bude již nahrazen autobusem) nepřetržitě do středy 21. září do 19:25 (první vlaky po výluce budou Sp 1940 a Os 9517) provádět údržbové práce v úseku Praha-Vysočany – Neratovice na trati Praha – Turnov. České dráhy proto musí v tuto dobu všechny vlaky mezi Prahou a Neratovicemi nahradit autobusy, případně vést po objízdných trasách.

Rychlíky budou nahrazeny autobusy po dvou trasách:
- První linka pojede v úseku Praha hl.n. – Neratovice a opačně – linka jede mezi Prahou a Neratovicemi bez zastavení, zastavuje pouze ve směru do Prahy na zastávkách MHD Jankovcova a Vltavská.
- Druhá linka pojede od stanice metra Vysočanská přes Čakovice do Neratovic a opačně.
Vybrané vlaky jedou v úseku Praha hl.n. – Mladá Boleslav hl.n. a opačně odklonem přes Poříčany.

Osobní vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Praha hl.n. – Neratovice a opačně. Vyjma večerních vlaků Praha – Neratovice pojedou spoje náhradní dopravy mimo stanice Praha-Vysočany, Praha-Satalice a Praha-Kbely.
Vlaky Praha-Vršovice – Všetaty – Mladá Boleslav – Turnov nepojedou až na několi výjimek v úseku Praha hl.n. – Praha-Vršovice a opačně.

Ve spojích náhradní autobusové dopravy nebude z kapacitních důvodů zajištěna přeprava jízdních kol, dětské kočárky se budou přepravovat do vyčerpání kapacity autobusu. Cestující mohou využít náhradní trasy Praha – Mladá Boleslav přes Nymburk, Praha – Všetaty přes Lysou nad Labem a Praha – Neratovice přes Kralupy nad Vltavou bez doplácení rozdílu jízdného. 

Výlukový jízdní řád ve formátu PDF je k dispozici na této stránce.

Výluka Praha Masarykovo nádraží – Praha-Bubny – Praha-Dejvice

Od pondělí 19. září (od 3:00) do čtvrtka 17. listopadu (do 3:00 hod.) proběhne pravděpodobně poslední výluka na trati Praha – Kladno v úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha-Dejvice v souvislosti s výstavbou Tunelu Blanka. V této době zavedou České dráhy ve spolupráci s organizací ROPID náhradní dopravu v úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha-Dejvice a zpět. Cestující budou v tomto úseku využívat jako náhradní dopravu vybrané linky pražské MHD.

V prvních dvou týdnech, tedy od 19. do 30. září, bude Správa železniční dopravní cesty souběžně s touto výlukou opravovat vždy mezi 8:25 a 14:45 také trať mezi Devicemi a Hostivící a součástí těchto prací bude i likvidace provizorní zastávky Praha-Gymnasijní. Mimo tuto dobu budou vlaky začínat nebo končit v Praze-Dejvicích, což je odlišnost od předchozích fází výluk, kdy vlaky začínaly nebo končily právě na provizorní zastávce Gymnasijní.

Prvních čtrnáct dní výluky, od 19. do 30. září vždy v době od 8:25 do 14:45, budou cestující přepraveni takto:

- ve směru do Prahy: u rychlíků a spěšných vlaků bude zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Hostivice – Hradčanská, u osobních vlaků pak v úseku Hostivice – Dejvická. Odtud využijí cestující jako náhradní dopravu vybrané prostředky pražské MHD.

- ve směru z Prahy využijí cestující prostředky MHD do zastávky Dejvická, kde budou začínat náhradní autobusy do Hostivice.

Mimo toto období, až do 17. listopadu, budou vlaky do Kladna začínat ve stanici Praha-Dejvice. Zde budou také končit téměř všechny vlaky v opačném směru od Kladna (některé vlaky pojedou po objízdné trase přes smíchovské a zličínské nádraží). Plánované odejzdy vlaků v úseku mezi Dejvicemi, Hostivicí a Kladnem se až na několik drobných výjimek nemění. Cyklovlaky „Velo“ budou po celou dobu mít změněné počáteční / koncové stanice. Jeden pár bude začínat / končit na pražském hlavním nádraží a pojede po trase tzv. Pražského Semmeringu. Druhý pár pojede pouze v úseku Praha-Zličín – Slaný a zpět.

Cestující použijí k cestě z Dejvic do nebo z centra Prahy prostředky MHD, které budou sloužit jako náhradní doprava: Metro A v úseku Dejvická – Můstek – Muzeum, metro B v úseku Můstek – Náměstí Republiky – Florenc a metro C v úseku Vltavská – Florenc – Muzeum. Cestující s platnými jízdními doklady PID mají platné jízdní doklady i pro prostředky MHD. Cestujícím s jízdními doklady ČD v papírové podobě (jednoduchá jízdenka, traťová jízdenka, SONE+ atd.) budou tyto doklady uznány v prostředcích MHD. Cestujícím s jízdními doklady ČD ve formě aplikace na In-kartě (IN 100, traťová jízdenka atd.) bude na požádání vydána jednodenní papírová jízdenka pro náhradní přepravu. Jízdenky ČD ani jízdenka pro náhradní přepravu se neoznačují.
V rámci výluky bude pro cestující ve stanici Praha-Dejvice uzavřen přechod ke stanici metra Hradčanská, proto bude výhodnější používat stanici metra Dejvická.

Cestující budou moci využít jako náhradní dopravu nejen metro, ale i tramvaje:

- tramvaj 26 v úseku Nádraží Veleslavín – Dejvická – Hradčanská - Strossmayerovo náměstí - Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží
- tramvaj 20 v úseku Nádraží Veleslavín – Dejvická – Hradčanská
- tramvaj 36 v úseku Nádraží Veleslavín – Dejvická – Hradčanská
- tramvaj 1 v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí – Vltavská
- tramvaj 25 v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí – Vltavská.
Výlukový jízdní řád ve formátu PDF je k dispozici na této stránce.

Od dnes bratislavská MHD s BMK týždeň zadarmo

Držitelia Bratislavskej mestskej karty (BMK) môžu v dňoch od 16. do 22. septembra 2011 cestovať zadarmo. Túto akciu prináša v rámci Európskeho týždňa mobility hlavné mesto SR Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží ve Žďáře nad Sázavou v novém

První cestující si dnes krátce po 11. hodině zakoupili jízdní doklady ve zcela nových pokladnách, které prošly rozsáhlou rekonstrukcí stejně jako celý vestibul žďárské výpravní budovy. Dokončila se tak první etapa rekonstrukce celého objektu. Opravila se střecha, nová jsou také všechna okna i dveře. V hale se nově vybudovalo ČD centrum s pokladnami a čekárnou. Na místě původní čekárny vznikl nový komerční prostor, komplexní rekonstrukcí prošla i restaurace. Práce se v současnosti přesouvají do levé části budovy a dokončeny budou do konce letošního roku.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Na Zahradu Čech s ČD za polovic

V pátek 16. září začíná v Litoměřicích tradiční výstava Zahrada Čech, na kterou vyrazí tisíce pěstitelů z celé republiky. České dráhy jsou oficiálním dopravcem akce a nabídnou jim výhodnou slevu Vlak+. Sleva platí ve 2. vozové třídě všech vlaků Českých drah a cestující s ní ušetří polovinu jízdného (obyčejného nebo zvláštního).
Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Kompromisní financování železnice má zelenou

Ministr financí Miroslav Kalousek souhlasí s kompromisním návrhem na financování regionální a dálkové železniční dopravy. Novinářům to oznámil na konferenci po dnešní schůzi vlády. (...) Místo 800 milionů korun na financování regionální i dálkové dopravy požaduje po státu jen 300 milionů. Zbytek by měly nalézt kraje, České dráhy a Správa železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR idú modernizovať a rekonštruovať regionálne trate

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú komplexnú rekonštrukciu 35-kilometrovej trate v úseku Podunajské Biskupice - Dunajská Streda. Práce v celkovej hodnote 10,85 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty sú naplánované na 78 dní a štátny správca železničnej infraštruktúry ich bude financovať z vlastných zdrojov. Rozsiahla rekonštrukcia trate sa zameria na tri oblasti a zabezpečia ju na základe výberového konania spoločnosti Železničné stavebníctvo Bratislava, a.s. za 4,444 mil. eur, TSS Grade, a.s. Trnava za 3,522 mil. eur a Betamont, s.r.o. Zvolen za 2,885 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Invaze žlutého „ropovodu“ ČD na Slovensko v rámci Dne železnice

V rámci regionálního Dne železnice ve Zlínském kraji vypraví České dráhy v sobotu 17. září zvláštní vlak ze Zlína přes Otrokovice a Veselí nad Moravou do Skalice na Slovensku a zpět. Ve Skalici bude od 16. do 19. září probíhat festival „Skalické dni“ a kromě něj se mohou cestující těšit také na jízdu po trati Sudoměřice nad Moravou – Skalica na Slovensku, na které už neprobíhá pravidelný provoz. Cestující s jízdenkami na zvláštní vlak budou mít navíc na městský festival ve Skalici levnější vstup.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Můžeme dodat, že soupravu zvláštního mezistátního vlaku budou tvořit dvě jednotky řady 814.0 a jedna řady 814.2, takže bude opravdu dlouhá.

Deň otvorených dverí Dopravného podniku Bratislava

Dopravný podnik Bratislava (DPB) opäť otvorí svoje brány pre verejnosť. Na fanúšikov verejnej dopravy tak 24. septembra vo vozovni Jurajov Dvor čaká od 10.00 do 15.00 h. pestrý program. Na podujatí bratislavský dopravca predstaví nielen súčasné vozidlá, ale aj historické električky, trolejbusy a autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Také na Zlínsku vás ČD svezou za 1 korunu

České dráhy navazují na úspěšné jarní akce ČD Promo, při kterých nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích za cenu od jedné koruny. Nyní mohou všichni zájemci vyzkoušet cestování se zpáteční jízdenkou za 1 Kč ve dvou úsecích ve Zlínském kraji: v sobotu 17. září mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi a ve čtvrtek 22. září mezi Kroměříží a Bystřicí pod Hostýnem. Cílem těchto speciálních jednodenních nabídek je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. Dopravce tyto akce, které mají u zákazníků úspěch, pořádá postupně ve všech krajích republiky.

Bližší informace naleznetev přiložené tiskové zprávě.

Na východe budů rekonštruovať priecestia

Prešovčanov čaká v najbližších dňoch dopravné obmedzenie. Od 24.9. do 25.9. chystajú železnice rekonštrukciu železničného priecestia na Levočskej ulici. Práce budú vykonávať večer, cesta I/18 bude v tom čase úplne uzavretá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy odškodnily pasažéry nemalou sumou

České dráhy zaplatily za zpoždění vlaků a další nedostatky cestujícím celkem 230 tisíc korun. Odškodnily zhruba 2500 pasažérů, kteří si stěžovali například na zpoždění, nebo snížený komfort cestování. (...) Dopravce systém odškodnění zavedl loni koncem září.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oslavy Dne železnice v Moravskoslezském kraji už v sobotu

Oslavy Dne železnice se spojí v Moravskoslezském kraji se 120. výročím zahájení provozu na trati ze Suchdola nad Odrou do Budišova nad Budišovkou. V rámci oslav vypraví v sobotu 17. září České dráhy historický parní vlak v čele s lokomotivou 433.002 „Matěj“. Záštitu nad jízdou parního vlaku převzal hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Pavlas. Oslavy zpestří jízdy motorového vozu M131.1 „Hurvínek“ ze Suchdola nad Odrou do Fulneku. Vedle jízd historických vlaků je připraven i doprovodný program.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

SŽDC zrušila soutěže na modernizaci drezín

Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) se částečně zadrhly plány na modernizaci drezín za pomoci zpětného leasingu. Státní organizace zrušila několik zadávacích řízení, ze kterých měl vzejít kupec montážních vozítek. Vítěz veřejné soutěže by drezíny zmodernizoval a následně zpětně správě železnic pronajal na deset až třináct let.

Celou zprávu najdete na této stránce.