Dopravné správy

Dopravný podnik Bratislava proti nehodám vozidiel

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a. s., prijíma opatrenia na zníženie nehodovosti a poruchovosti prostriedkov mestskej hromadnej dopravy (MHD). Spoločnosť zaznamenala v poslednom období nárast počtu dopravných nehôd a mimoriadnych udalostí v autobusovej a trolejbusovej doprave. DPB eviduje aj rast poruchovosti vozidiel. Preto pripravil zásadné opatrenia na zaručenie bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky vozidiel MHD, a tým aj zníženie dopravných nehôd autobusov, električiek a trolejbusov. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet mnoho prostoru pro reklamu nenabídne

Člen skupiny Student Agency, železniční dopravce RegioJet zahájil v těchto dnech prodej jízdenek na dálkové vlaky, které vyjedou z Prahy do Ostravy a zpět 26. září. O cestující bojuje dopravce cenou, která je na uvedené trati nižší než tarify Českých drah, a nabídkou služeb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cesta vlakom sa zvýši priemerne o 25 centov

Úrad pre reguláciu železničnej dopravy (ÚRŽD) vo štvrtok predložil návrh výnosu o regulácii cestovného v železničnej doprave do medzirezortného pripomienkového konania s tým, že jeho navrhovaná účinnosť je od začiatku nasledujúceho mesiaca. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK), ktorá zabezpečuje osobnú prepravu, navrhla úradu 23. júna priemerné zvýšenie cien za cestovanie po železnici o 9,96 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Den železnice Královéhradeckého kraje s náskokem

Den železnice se uskuteční na Královéhradecku oproti jiným krajům s předstihem už o tomto víkendu 10. a 11. září. Samotný „železniční“ program oslav je připravený v sobotu v Hradci Králové a Jaroměři, v neděli potom v Trutnově. Kromě výstav kolejových vozidel a železničních modelů mohou zájemci navštívit Vinobraní na Kuksu, na které v sobotu posílí České dráhy dopravu. V neděli pak dopravce společně se společností Viamont Regio vypraví parní vlaky z Trutnova do Svobody nad Úpou a zpět. Hlavní oslavy Dne železnice letos se budou konat o dva týdny později v areálu depa kolejových vozidel v Děčíně.

Podrobnosti o Královéhradeckém regionálním Dnu železnice najdete v přiložené tiskové zprávě a také na www.denzeleznice.cz.

Podtatranci sa tešia na luxusný vláčik

Napriek nedávnemu krstu v Poprade nový moderný poschodový osobný vlak Terézia zatiaľ neuvidíte brázdiť koľajnice na východnom Slovensku. „Premáva na trati Žilina - Ružomberok - Liptovský Mikuláš,“ upresnil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK) Alexander Buzinkay.  Podľa Buzinkaya bude iná súprava poschodového vlaku premávať na trati Žilina- Poprad Tatry- Košice až o mesiac či dva. Počíta sa aj s ďalším takýmto vlakom na trati Prešov - Košice - Čierna nad Tisou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostudná kauza nádraží Vyšehrad

I když je v centru Prahy mnohem méně ruin než třeba před dvaceti lety, stále se zde nacházejí chátrající historické budovy, na které je smutný pohled. Mezi nejznámější – a bohužel i nejviditelnější – patří například činžovní dům Na Kocandě u Rudolfina nebo secesní budova bývalého vyšehradského nádraží, která byla již dříve prohlášena kulturní památkou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pápežský vlak zavíta aj do Banskej Bystrice

Pápežský vlak blahoslaveného Jána Pavla II. zastane 11. septembra na železničnej stanici v Banskej Bystrici. Ako informovala hovorkyňa biskupského úradu Zuzana Juhaniaková, tento obľúbený vlak sa stane miestom výnimočnej pútnickej svätej omše.“ Svätá omša vo vlaku sa začne o 10.00 hod. a celebrovať ju bude Mons. Ján Krajčík, dekan Farnosti Banská Bystrica – Katedrála.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvoustovkou po tratích SŽDC do dvou let

Na českých kolejích se možná už brzy začne jezdit dvoustovkou. Železničáři vytipovali úseky, na nichž by modernizace umožnila navýšit traťovou rychlost. Překážkou je dosud platná legislativa, která zatím nadále počítá maximálně jen se stošedesátikilometrovou rychlostí. Podle optimistických odhadů by ale první trysková souprava mohla vyjet už do dvou let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Beluša - Púchov sa zmodernizuje

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú dať zmodernizovať infraštruktúru na úseku Beluša - Púchov pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu. Predpokladané stavebné náklady dosahujú 194,27 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Súčasťou stavebných prác, ktoré majú byť financované aj z prostriedkov Kohézneho fondu Európskej únie cez Operačný program Doprava v terajšom programovom období, bude aj rekonštrukcia železničných staníc v Beluši a Púchove.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úprava NAD na trati 292 v úseku Hanušovice - Lipová Lázně

V souvislosti s výlukou, o které jsme vás informovali v pátek 26. srpna, si vám dovoluji poslat aktuální informaci týkající se tohoto víkendu.

Tento víkend 10. a 11. záři 2011 v době od 8:00 do 17:30 bude z důvodu konání silničních závodů obtížně průjezdná obec Branná, proto České dráhy připravily opatření k náhradní autobusové dopravě.

Při větším zpoždění (nad 15 minut) náhradní autobusové dopravy (NAD) za rychlíky v úseku Jeseník - Hanušovice odjede vlaková souprava tohoto spoje z Hanušovic směrem na Zábřeh na Moravě včas. Zpožděné autobusy NAD odvezou cestující až do Zábřehu na Moravě, kde bude dle provozních možností umožněn přestup na vlaky dálkové dopravy. V opačném směru se předpokládá prodloužení jízdní doby nádhradních autobusů.
Všechny osobní vlaky vždy vyčkají v Hanušovicích příjezdu zpožděné NAD.

Pro tento víkend, především neděli 11. záři 2011, doporučujeme cestujícím, aby zvolili dřívější spoj pro včasný příjezd do své cílové stanice. Děkujeme za pochopení.

Jak se rodí Flirt pro LEO Express

Nové vlaky pro české koleje se rodí v továrně Stadler nedaleko Bodamského jezera ve Švýcarsku. Podívejte se na vznik úplně nového "českého" vlaku, který přinese opravdovou konkurenci v osobní železniční dopravě.

Celý článek najdete na této stránce.

Mariánky zvažují elektrobusy místo trolejbusů

V Mariánských Lázních budou muset brzy investovat do obnovy trolejového vedení desítky milionů korun. I proto vedení města uvažuje o koupi elektrobusů, které by mohly nahradit tradiční trolejbusy. Lidé si ho mohou vyzkoušet v úterý při zkušebních jízdách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky pro milovníky nostalgie i vína vyjedou v sobotu z Brna

Tuto sobotu 10. září vypraví České dráhy parní vlak z brněnského hlavního nádraží do Ivančic a Oslavan. Vlak pojede v rámci Oslavanských historických slavností a Dnů evropského dědictví v Ivančicích. V historickém vlaku taženém parní lokomotivou 433.001 „Skaličák“ bude řazen cyklovůz pro bezplatnou přepravu kol. Ve stejný den vypraví dopravce také Mikulovský expres na tradiční Pálavské vinobraní v Mikulově. Vstupenka na vinobraní bude platit současně i jako jízdenka do speciálního vlaku. Na vinobraní bude tradičně bohatý program, koncerty, lidová hudba, jarmark nebo šermíři.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Solárne koše na Hlavnej stanici slávia úspech

Dva solárne koše, ktoré pred budovou Hlavnej stanice v Bratislave osadili v máji, možno ostanú na svojom mieste. Pribudnúť by k nim mohli aj ďalšie zariadenia na iných väčších železničných staniciach. Koše pred bratislavskou staničnou budovou si zapožičali Železnice Slovenskej republiky na dvojmesačnú skúšobnú prevádzku od spoločnosti BC Product Slovakia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žluté vlaky ještě nejezdí, ale jízdenky na ně dostanete

Konkurence Českých drah společnost RegioJet začala na svém webu prodávat jízdenky na žluté vlaky. "Už jich je prodaných více než sto," řekl mluvčí firmy Aleš Ondrůj kolem desáté hodiny dopoledne. Žlutý vlak vyrazí s cestujícím na trati Ostrava - Praha poprvé 26. září.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regióny o železnici rozhodovať zatiaľ nebudú

Rozhodnutie o prechode regionálnej železničnej dopravy na vyššie územné celky (VÚC) sa odkladá o päť rokov, na rok 2016. Zavádza to novela zákona o doprave na dráhach z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktorú dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady (NR) SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regionovy nejsou bezpečné, musí se upravit

Některé části vlakových souprav Regionova jsou nebezpečné a šumperský výrobce Pars nova bude muset vagony upravit. Tvrdí to Drážní inspekce, která vlaky zkoumala po několika kolizích na železnici. Výrobce by měl upravit vozy, které nyní vyrábí. České dráhy se ale zabývají možností úprav už zhotovených vlaků, píše dnes olomoucká příloha Mladé fronty Dnes.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraje budou dotace na železnici vymáhat u soudu

Pokud stát nebude přispívat na regionální železniční dopravu, jak slíbil v memorandu v roce 2009, budou kraje dotace vymáhat soudní cestou. Svůj postup budou koordinovat, ale žalobu by podával každý kraj sám, řekl dnes novinářům hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD), který se tento týden po více než půlroční nemoci vrátil do úřadu. Podle vlády není dokument právně závazný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na tratích v Plzeňském kraji

Dovolujeme si vás informovat, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční plánované výluky na vybraných tratí v Plzeňském kraji. To ovlivní osobní železniční dopravu a České dráhy v souvislosti s výlukami připravily následující opatření pro cestující.

1. Na trati Plzeň - Klatovy se koná ve středu 7. září jednodenní výluka mezi stanicemi Nýrsko - Špičák - Železná Ruda Alžbětín od 6:45 - 18:20 hodin.
Další nepřetržitá výluka mezi stanicemi Nýrsko - Špičák - Železná Ruda Alžbětín se uskuteční od čtvrtka 8. září od 6:45 hod do pondělí 12. září do 18:20 hodin. Všechny vlaky budou nahrazeny autobusy, což přinese omezení v nabídce služeb, například v rozšířené přepravě spoluzavadel, především jízdních kol. Důvodem výluky SŽDC je údržba a oprava kolejí na trati.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Nýrsko před nádražní budovou
Dešenice zastávka ČSAD "Dešenice U kašny" v obci cca 1 200 m od železniční zastávky
Zelená Lhota zast. ČSAD "Zelená Lhota žel.stanice rozcestí" cca 1 500 m od železniční zastávky
Hamry-Hojsova Stráž zast. ČSAD "Hojsova Stráž žel.stanice rozcestí" cca 3 000 m od železniční zastávky
Hojsova Stráž-Brčálník zastávka ČSAD "Brčálník rozcestí" cca 3 000 m od železniční zastávky
Špičák zastávka ČSAD "železniční stanice rozcestí" cca 500m od železniční stanice
Železná Ruda město zastávka ČSAD "Železná Ruda železniční stanice" cca 200 m od železniční zastávky
Železná Ruda centrum zastávka ČSAD "Železná Ruda hotel Javor" cca 800 m od železniční zastávky
Železná Ruda-Alžbětín před nádražní budovou

2. V pondělí 5. září v 8:00 hodin začala nepřetržitá výluka koleje na trati Domažlice - Planá u Mariánských Lázní v úseku Staré Sedliště - Tachov. V uvedeném úseku jsou všechny vlaky nahrazeny autobusy. Nepřetržitá výluka potrvá do středy 14. září do 19:00 hodin. Důvodem výluky je oprava přejezdu a mostu na trati. Důvodem výluky je údržba a oprava kolejí.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Tachov před nádražní budovou
Tachov zastávka zastávka "MHD" Plzeňská
Malý Rapotín zastávka ČSAD na hlavní silnici
Pernolec v obci na autobusové zastávce
Staré Sedliště parkoviště u odbočky k nádraží

3. Na trati Plzeň - Blatno u Jesenice se koná nepřetržitá výluka v úseku Plzeň hl. n. - Kaznějov od pondělí 5. září do čtvrtka 8. září. Rychlíky jsou nahrazovány autobusy mezi stanicemi Plzeň hl. n. - Kaznějov a opačně, osobní vlaky mezi stanicemi Plzeň hl. n. - Plasy a opačně.
Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Plasy před nádražní budovou
Horní Bříza před nádražní budovou
Horní Bříza zastávka na silnici pod železniční zastávkou
Třemošná u Plzně před nádražní budovou
Třemošná u Plzně zastávka zastávka MHD č. 34 Škoda JS
Plzeň-Bolevec na silnici z Plzně do Třemošné mezi křižovatkou u konečné zastávky tramvaje č.1 a nově zbudovanou křižovatkou u železniční zastávky Plzeň Bolevec v zálivu z obou stran cca 200m od železniční zastávky
Plzeň-Bílá Hora zastávka MHD č. 30 pod železniční zastávkou
Plzeň hlavní nádraží parkoviště před nádražní budovou

Cestujícím se omlouváme za komplikace způsobené výlukami. Veškeré informace o výlukách a zajištění dopravy naleznou cestující na stránkách www.cd.cz/vyluky.

ProAlt burcuje proti vládním škrtům na železnici

Rozpočet připravovaný vládou na rok 2012 předpokládá kroky, které ohrožují systém veřejné železniční dopravy v zemi. Nejdříve ministr Kalousek oznámil, že odepře krajům 600 milionů Kč z balíku, z nějž kraje financují objednané regionální vlaky. Asociace krajů se bránila poukazem na memorandum z doby Fischerovy vlády, které mělo zajistit stabilitu regionální dopravy na příštích 10 let. Ministr Kalousek ovšem právní závaznost memoranda neuznává, a proto celá věc pravděpodobně skončí soudem.

Celé stanovisko najdete na této stránce.