Dopravné správy

Při stavbě lanovky pomohl vrtulník

Technicky náročnou akci provedli montéři na stavbě nové lanovky na krušnohorském Klínovci. Za pomoc vrtulníku na konstrukci osadili kladkové baterie, které umístili na čtyři sloupy v těžko přístupném terénu. Přes baterie vede vlečné lano.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZRUŠENÉ oslavy padesátin řady 710 s Výtopnou Zdice!

Vážení čtenáři, upozorňujeme, že víkendová akce Výročí 50 let od zahájení výroby lokomotiv řady T 334.0 pořadatele SAXI - Výtopna Zdice, jež byla naplánována na víkend 10. - 11. září, je bez náhrady zrušena! Stalo se tak z důvodu nedostatečného počtu přihlášených na jízdu dne 11. září a z ekonomických a provozních důvodů. Pořadatel SAXI - Výtopna Zdice se vám tímto omlouvá za případné komplikace.

Celou informaci najdete na této stránce.

Modernizace tratě na Slovensko si zaslouží zvýšenou pozornost

Ve čtvrtek 25. srpna navštívil Ostravsko nedávno jmenovaný ministr dopravy Pavel Dobeš (29 let, Věci veřejné). Na programu této výjezdní návštěvy Moravskoslezského kraje byla návštěva Ostravy, Hrádku, Třince a Frýdku Místku. V rámci tohoto výjezdu diskutoval ministr s představiteli kraje a měst o dopravní problematice, zejména pak o obchvatech měst, výstavbě zdejšího úseku silnice I/11 a seznámil se také s průběhem optimalizace železniční trati v úseku Bystřice nad Olší – Třinec – Český Těšín.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Railjet zlomil vaz místopředsedovi antimonopolního úřadu

1. září 2011 - Místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký byl včera odvolán údajně kvůli tlaku, který doprovázel nákup nových vlaků pro České dráhy. Vyplývá to ze zdrojů MF DNES. Sám Rudolecký to nechtěl komentovat, listu nicméně potvrdil, že odchází, protože si nechtěl nechat zasahovat do rozhodování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Blázni na kolejích, tentokrát indických

Po internetu se v tomto týdnu rozšířilo video, na kterém se dva mladí Indové předvádí. V Bombaji naskakují na jedoucí vlak, kloužou po nástupišti, věší se na bok vlaku a okatě se vyhýbají každému sloupu. Místní úřady však před podobným chováním varují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Desítky let sloužila nádražní umyvadla svému účelu

Cestující je uvítali zejména v parných dnech, kdy se mohli napít a osvěžit chladivou vodou. Takový běžný obrázek jste mohli vidět ještě nedávno na nádražním peronu v Hlinsku. Nyní došlo k jeho zrušení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Belgické vlaky pohání sluneční energie

Belgická železniční společnost Enfinity umístila solární panely na střechu tunelu na rychlodráze z Paříže do Amsterdamu. Panely tvoří plochu velikosti osmi fotbalových hřišť a vyrobí elektřinu pro 4000 vlaků za rok. Šestnáct tisíc solárních panelů na střeše tříapůlkilometrového tunelu - vlaky v oblasti belgických Antverp až po holandské hranice jezdí na energii ze slunce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Polná bojuje za svou lokálku

Jezdil pouťovým vláčkem i lokálkou, kterou v osmdesátých letech zrušili. Pamatuje roky, kdy díky obrovskému zájmu lidí museli k pouťovému vláčku připojovat navíc i tři vagony. Janu Prchalovi z Polné je stejně jako dalším místním patriotům líto, že už druhým rokem vlak žádné lidi na Mrkvancovou pouť do Polné nepřiveze. Důvodem, proč se nemůže po trati jezdit, je stále velmi špatný stav kolejí na zhruba dvoukilometrovém úseku mezi Polnou a Dobronínem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysočina nehodlá měnit svou železniční strategii

Namísto lepšího cestování vlakem ji čekají nepříjemné komplikace. Petra Coufalová z Jihlavy totiž patří mezi ty, kteří do Pardubic pravidelně jezdí rychlíkem. A ten bude od poloviny letošního prosince zrušený. Petra Coufalová se tak možná zařadí mezi cestující, kteří se raději rozhodnou pro jiný způsob dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tramvaj prodloužili k železniční zastávce, která není

Se začátkem školního roku začínají platit změny v pražské městské hromadné dopravě. Končí některé výluky, doprava se tak vrací na pravý břeh Vltavy. Do původní trasy se vrací také tramvaje, které jezdí z Vítězného náměstí do Podbaby – navíc však pojedou trochu dál, do provozu vstupuje nový úsek, který vede až k železniční trati. Plánovaná zastávka vlaků, která měla usnadnit rychlý přestup z tramvají lidem, kteří cestují například z Hradčan do Říčan, však kvůli škrtům ve státním rozpočtu nevznikla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za nehodu u Kařízku může zřejmě strojvedoucí

Policisté podezírají strojvedoucího osobního vlaku, který ve středu u Kařízku na Rokycansku narazil do nákladní soupravy, že nehodu zavinil, když nerespektoval signalizaci a vjel do obsazeného úseku. Šedesátiletému muži hrozí obvinění z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Po nehodě byl zastaven provoz na hlavní trati Praha–Plzeň, regionální i dálkové vlaky se na ni vrátily až před půlnocí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha nad turnikety v metru váhá

Členové zastupitelského výboru pro dopravu se neshodli na podpoře zavedení turniketů v metru, které navrhuje pražský dopravní podnik. Ten nechal vypracovat nový projekt, podle kterého by systém turniketů stál 1,49 miliardy korun. Původně se náklady odhadovaly na 3,5 miliardy. Podle opozičních zastupitelů je ale výpočet nákladů i budoucích výnosů nereálný. Definitivní slovo bude mít dozorčí rada dopravního podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Zubačka na Štrbské Pleso si pripomenula výročie

„Ozubnicová železnica zo Štrby na Štrbské Pleso spojila jednu z tatranských osád s podtatranským regiónom. Železnica postavená v roku 1896 začala voziť materiál a návštevníkov k Štrbskému plesu,“ priblížil začiatky tatranskej ozubnicovej železnice Ján Sabaka z Veterán klubu železníc Poprad. Prvý, vtedy ešte parný, vlak zo Štrby na Štrbské Pleso bol vypravený 28. júla 1896.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budova zastávky, jak má vypadat

Působí tak, jak si představujeme, že má železniční zastávka v horách vypadat. Vzbuzuje pocit bezpečí a přitom má v sobě cosi elegantního a malebného. Není to kulisa. Je to stavba, kvůli níž se vyplatí na trase mezi Valašským Meziříčím a Ostravou vystoupit v Čeladné.

Celý článek najdete na této stránce.

Olomoucké hlavní nádraží vstoupí do 21. století

Cestující na pražském hlavním nádraží už několik měsíců využívají moderní způsob odbavení. V krátké době se i cestující v Olomouci dočkají srovnatelných pokladen jako v hlavním městě. Při opravách se myslí i na občany se sníženou pohyblivostí. Zároveň se také dokončí rekonstrukce vestibulu, sjednotí se dlažba a obklady, vzniknou nové komerční prostory a vymění se všechny vstupní dveře. Koncem roku tak bude olomoucké nádraží důstojnou vstupní bránou do krajské metropole, odpovídající požadavkům cestování v 21. století.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Praha přtvrzuje proti černým jízdám

Od září se v pražské MHD zvýší pokuty za jízdu načerno. Cestující bez platné jízdenky si připlatí 50 až 100 korun. Pokud černý pasažér zaplatí pokutu na místě nebo do 15 dnů, dosáhne pokuta 800 korun. Pokud uhradí pokutu později, bude muset zaplatit 1000 Kč. Dosavadní pokuty činily 700, respektive 950 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do pražského metra se vrátí turnikety

Pražský dopravní podnik přepracoval projekt na zavedení turniketů v metru. Podle studie, kterou chce podnik ve čtvrtek předložit dopravnímu výboru pražského zastupitelstva, bude projekt stát 1,49 miliardy korun. Původně se přitom náklady odhadovaly na 3,5 miliardy korun. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jednotné podmínky pro staré i nové pracovníky SŽDC

Pracovní podmínky nových i stávajících zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se od příštího roku sjednotí. Odboráři se na nich dohodli se zástupci správy. V oblasti odměňování tak budou mít rovné podmínky původní zaměstnanci s pracovníky řízení provozu, kteří od dnešního dne přešli z Českých drah do SŽDC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vyjede 26. září

Železniční dopravce RegioJet patřící do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury zahájí ostrý provoz s cestujícími v pondělí 26. září na trase z Havířova přes Ostravu a Olomouc do Prahy. Informoval o tom mluvčí společnosti Aleš Ondrůj s tím, že 7. září zahájí RegioJet prodej jízdenek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

UIC znovu získává důvěru

Mezinárodní železniční unie UIC je zpátky ve hře. Toto poselství přináší nejnovější výroční zpráva o činnosti svazu, který hájí zájmy celého železničního sektoru. Po finančních problémech organizace v roce 2009 ukazuje řada nedávno uzavřených dohod s nadnárodními institucemi, že UIC znovu získává důvěru jako respektovaný zástupce železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.