Dopravné správy

1. září zažije naše železnice velký třesk

Českou železnici čeká 1. září velký třesk. Nejviditelnější změnou bude přesun zhruba 9500 železničářů z Českých drah (ČD) pod křídla státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Zaměstnavatele hromadně změní lidé, kteří se starají o provoz na dráze, tedy výpravčí, dispečeři, výhybkáři, hradlaři, hláskaři, závoráři, signalisté a staniční dělníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušenie súbežných spojov nebude jednoduché

Zrušiť niektoré autobusové či vlakové spoje, ktoré premávajú súbežne, nebude také jednoduché. Ministerstvo dopravy takýto krok na budúci rok plánuje, aby ušetrilo štátne dotácie. Ľudí preto čaká menej priamych spojov a viac prestupovania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zastávka u Brna se dočká zadrátování

Nejvytíženější železniční úsek linky S4 mezi Brnem a Zastávkou čeká modernizace. Už za tři roky by jím mohly ve špičce projíždět elektrické vlaky každou čtvrt hodinu. Některým lidem však vadí, že okolo tratě před jejich domy vyrostou protihlukové betonové stěny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nerušte nám přejezdy!

Málo využívané železniční přejezdy v Královéhradeckém kraji se budou rušit. Správa železnic tak chce ušetřit peníze za jejich údržbu a také zkvalitnit vlakovou dopravu. Rušení přejezdů by ale mohlo způsbit potíže majitelům zemědělských pozemků či lesníkům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žluté vlaky mají zpoždění?

Společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury pokračuje v důmyslném uvolňování dílčích informací o plánovaných vlakových spojích na trase Havířov - Ostrava - Praha. Nejnověji dnes zveřejnila vzhled stejnokrojů obsluhy vlaků. Ve žlutých soupravách se bude o cestující starat personál oblečený v růžové košili či blůzce a černých kalhotách nebo sukni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jablonecký terminál se odborníkům nelíbí

Konečná tramvaje v Jablonci nad Nisou by se do deseti let mohla přesunout až na vlakové nádraží. Zpracovatelé územního plánu totiž navrhují jednotný terminál pro hromadnou dopravu. Podle řady odborníků se jedná o holý nesmysl. Někteří navrhují soustředit hromadnou dopravu spíš v centru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo škrtá své vlaky, kraje nechtějí

Nabídka spojů na české železnici od prosince pravděpodobně výrazně zeštíhlí. Po dnešním jednání vlády s hejtmany je jasné, že stát trvá na škrtech peněz na ztrátové vlaky, s kterými počítá návrh rozpočtu na příští rok. České dráhy nižšími dotacemi přijdou zhruba o 800 milionů korun od státu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Paromilové ovládli nábřeží

27. 8. 2011 - Labské nábřeží v Hradci Králové dnes zaplnily desítky kouřících a syčících parních strojů. Na devátý ročník akce nazvané Nábřeží paromilů je přivezlo více než 60 vystavovatelů z Čech, Německa a Slovenska. Největší pozornost stovek diváků přitahoval čerstvě renovovaný parní válec Škoda PV 15 z roku 1925. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlastní reportáž z této akce připravují VLAKY.NET na středu.

Nízký rozpočet SFDI ohrožuje stavbaře

Navrhovaný rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro příští rok ve výši 37 miliard korun může být pro tuzemské stavebnictví likvidační. V dopisu premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS) to napsal předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Text listu má ČTK k dispozici. S návrhem rozpočtu fondu dopravy přitom nejsou spokojené jak ministerstvo dopravy a kraje, tak samotní stavaři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave hromadné rušenie liniek MHD nebude

26. 08. 2011 - Napriek pôvodnému návrhu Dopravného podniku Bratislava (DPB), a. s., ktorý chcel v rámci šetrení zrušiť 13 liniek, sa napokon zrušia len dve. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČKD: Ohlédnutí za slavnou značkou, co neslavně skončila

Slavnou historii, divoký konec a postupný zánik svého odkazu zažila pražská ČKD. Výrobky této společnosti dodnes slouží ve velké části světa, nejviditelnější jsou v městských ulicích. Tramvaje T3 byly před koncem minulého století nejrozšířenějšími tramvajemi světa, spolu s dalšími typy, které vznikaly ve smíchovské pobočce ČKD (ČKD-Tatra Smíchov) jezdí dodnes v desítkách zemí – zejména od Německa po Krym. Ačkoli společnost ČKD dodnes existuje a vyrábí součásti pro elektrárny, plynárny i výzbroj pro dopravní prostředky, nejde už o tradiční Kolbenku. Ta definitivně zanikla v roce 2007.

Celý článek najdeet na této stránce.

Srážka trolejbusu s tramvají nemá stále viníka

Řidič trolejbusu, který na konci května havaroval v Brně-Černých Polích, stále nebyl u výslechu. Pracovníci Drážní inspekce tak nemohou uzavřít nehodu, při které zemřel sedmasedmdesátiletý muž a třináct pasažérů bylo zraněno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvedoucí a dispečer obviněni za srážku vlaků

Strojvedoucího vlaku a dispečera viní policisté ze srážky vlaků, která se stala letos v únoru ve Vodňanech na Strakonicku. Oběma mužům hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až deset let vězení. Při nehodě zemřela starší žena.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak vidí vznik živé dopravní cesty šéf SŽDC

„Pro 9500 zaměstnanců Českých drah, kteří se 1. září stávají zaměstnanci SŽDC, se nic nemění – kromě změny zaměstnavatele.“¨

Rozhovor na aktuální téma s Ing. Pavelm Habartou, pověřeným řízemím Správy železniční dopravní cesty, s.o., najdete na této stránce.

Čínske električky prenikajů do Európy cez Turecko

Z Číny v nasledujúcich dňoch odošlú prvú zásielku električiek pre turecký Izmir, ktorý je tretím najväčším mestom krajiny. (...) Noviny citujú generálneho riaditeľa Zhuzhu Electric Locomotive, najväčšieho výrobcu koľajovej techniky v Číne Sü Cung-sianga, že električkový projekt mesta tureckého vidí ako prvý krok k vstupu na európsky trh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Na Králicku se bouří proti rušení vlaků

Podhorské pohraniční městečko Králíky na Ústeckoorlicku bylo v pátek 19. srpna svědkem protestu občanů proti uvažovanému ukončení osobní vlakové dopravy na místní dráze z Dolní Lipky do Hanušovic i směrem na Štíty. O zastavení provozu a nahrazení vlaků autobusy rozhodl krajský úřad v Pardubicích, který odmítl přispívat na provoz na zmíněných tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňský kraj pokutoval ČD

Za opožděné dodání přehledu zpožděných vlaků, přehledu o vazbách přípojů a nedostatků v kvalitě služeb uložila rada Plzeňského kraje Českým drahám (ČD) pokutu 85.000 korun. Loni dával kraj přepravci pokuty každé čtvrtletí, celkem za 283.000 Kč. Aktuální sankce je za nedodržení smlouvy o závazku veřejné služby v prvním čtvrtletí 2011. Kraj bude dále požadovat od ČD kompenzaci za červnovou jednodenní stávku, která bude výrazně vyšší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční tunel pod Beringovou úžinou se rýsuje

Rusko dalo zelenou gigantickému projektu 21. století, konkrétně výstavbě tunelu pro železniční provoz pod Beringovým průlivem. Kreml před nedávnem vyjádřil podporu pro tuto stavbu, která by měla spolykat až 100 miliard dolarů (až 1,7 biliónu korun) a propojí asijský kontinent se severoamerickým.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC je na převod obsluhy dráhy připravena

Jak jste připraveni na převod zaměstnanců? To byla jedna z prvních otázek na Ing. Pavla Habartu, MBA, 1. zástupce generálního ředitele SŽDC, pověřeného řízením organizace, na jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC dne 11. srpna letošního roku. Ve svém vystoupení uvedl, že převod obsluhy dráhy od ČD k SŽDC a s tím související organizační změny s dalšími nezbytnými kroky jsou prováděny po zralé úvaze a po předchozí pečlivé přípravě.

Celý článek najdete na této stránce.

Mezi Děčínem a Rumburkem týden s ČD za polovic

S akční slevou 50 % můžou v týdnu od 29. srpna do 4. září cestovat zákazníci Českých drah na trati Děčín – Rumburk. Cestující si můžou vyzkoušet jízdu do školy nebo do práce do Děčína, Rumburka nebo některé jiné stanice či zastávky na této trati za poloviční jízdné. Je to další z řady propagačních akcí ČD Promo, které dopravce pořádá postupně ve všech krajích.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.