Dopravné správy

O podvody se pokoušejí už i falešní železničáři

Protikorupční policie odhalila pokus o obří podvod. Dvojice mužů se vydávala za zástupce Českých drah a nabídla zahraničnímu investičnímu fondu podíl na údajné výstavbě nového logistického centra. Na jeho výstavbu od fondu žádali 250 milionů eur, tedy necelých sedm miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Místo lodí budou dotovány železniční vlečky

Velké plány úředníků ministerstva dopravy na podporu vodní dopravy vzaly za své. Čeští rejdaři o kombinaci státní a evropské dotace na modernizaci lodí jeví jen minimální zájem a připravené peníze se budou muset převést jinam. Ještě v roce 2008 se počítalo s podporou až 450 milionů korun, následně se ovšem částka pro malý zájem majitelů lodí snížila na 186 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spojenie ZSSK Cargo a ČD Cargo je stále v hre?

Predbežný záujem Ruských železníc o kúpu majoritného podielu v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. považuje minister dopravy Ján Figeľ zatiaľ za predčasnú otázku. Podľa ministra je však dobre, že záujem o Cargo existuje a stúpa a tieto signály sú nielen z východu. O železniciach a Cargu chce rokovať s českým kolegom. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy navštíví Moravskoslezský kraj

Ve čtvrtek 25. srpna 2011, se uskuteční výjezdní návštěva ministra dopravy Pavla Dobeše do Moravskoslezského kraje. Konkrétně navštíví města Ostrava, Hrádek, Třinec a Frýdek – Místek. Ministr dopravy Pavel Dobeš se v rámci výjezdu setká s představiteli kraje, se kterými bude diskutovat o dopravní problematice kraje...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Muž z AWT v představenstvu ČD Cargo

Valná hromada společnosti ČD Cargo, a.s., včera provedla dvě změny v orgánech společnosti týkající se představenstva a dozorčí rady.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

 

Rezort dopravy podporí cestovný ruch

Cestovný ruch na Slovensku má podľa ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa veľa problémov predovšetkým pri porovnaní so situáciou v okolitých krajinách. "Cestovný ruch mne osobne a možnože aj mnohým pripadá ako taká Popoluška, ktorá je populárna, milá, nikto proti nej nič nemá, skôr ju víta, ale v skutočnosti nie je príliš podporovaná, skôr má problémy," uviedol na utorkovom brífingu Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zachránce auta uvízlého na přejezdu se vděku nedočkal

Řidiči nákladního auta se v Rokytnici na Přerovsku málem vymstil riskantní přejezd železničních kolejí. Vjel na ně v době, kdy už blikala světla na semaforech a začínaly se spouštět závory, které ho vzápětí uvěznily na kolejích. Zábrany, z nichž se jedna poškodila o nákladní skříň vozu, stihl včas zvednout železničář, který byl náhodou poblíž.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako dlho má stáť vlak v stanici?

Určite sa už nejednému cestujúcemu stalo, že do železničnej stanice vošiel vlak, postál niekoľko sekúnd a odfrčal. Cestujúcemu, ak je dostatočne rýchly, neujde, horšie sú však na tom dôchodcovia či zdravotne postihnutí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nemá stanovený žiadny predpis, koľko minút by mal vlak zotrvať v stanici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Tanvaldu začala stavba dopravního teminálu

Do září příštího roku vyroste v Tanvaldě moderní autobusové nádraží. Stavba za 76 milionů korun bude v těsné blízkosti vlakového nádraží. Lidé tak již nebudou muset zdolávat kilometr dlouhou cestu kvůli přestupu a ušetří patnáct minut času.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zdraženie cestovného ZSSK až v októbri?

Železničná spoločnosť Slovensko už neverí, že sa jej podarí zvýšiť o 10 percent cestovné podľa plánu. 52642330
„Vidím ako nereálne, že by sa cestovalo drahšie už od začiatku septembra,“ povedal hovorca firmy Alexander Buzinkay. Nový termín zdražovania podľa neho závisí od Úradu pre reguláciu železničnej dopravy, ktorý o zvyšovaní cestovného rozhoduje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rusové chtějí koupit ZSSK Cargo i PKP Cargo

Ruské státní železnice uvažují o koupi kontrolního podílu ve slovenské státní firmě Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Podle agentury Ria Novosti to uvedl viceprezident ruské společnosti Salman Babajev.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo na advokátoch nešetrí

Štátna železničná spoločnosť Cargo si vybrala na zastupovanie v medzinárodných súdnych sporoch advokátsku kanceláriu Relevans. Za právne poradenstvo jej zaplatila v máji dve platby v celkovej hodnote vyše 700­-tisíc eur. „Platbami boli uhradené faktúry za zastupovanie v súdnych sporoch v mesiacoch marec a apríl 2011,“ povedala hovorkyňa Monika Schmidtová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Protihlukové stěny nás svazují, na rozdíl od zbytku EU

Na železnici se rozhořel spor o stavbu protihlukových stěn. Ochrana před projíždějícími vlaky je totiž v některých případech nadstandard, který nepožadují ani lidé s tratí pod okny. Správa železniční a dopraví cesty (SŽDC) proto tvrdí, že by ušetřila během tří let až miliardu korun, pokud by došlo ke změně zákona o ochraně před hlukem, který stavbu bariér striktně nařizuje. Schválení novely, která toto umožňovala, ovšem odborníci nakonec odložili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové cestovné ZSSK: Seniori ušetria centy

Cestovanie vlakom pre obyčajných ľudí má onedlho zdražieť, a to v priemere asi o 10 percent. Dôchodcom, ktorí majú viac ako 70 rokov, však asi zlacnie. Úrad pre reguláciu železničnej dopravy totiž nesúhlasil so zdražovaním, ktoré navrhol osobný železničný dopravca – ZSSK. Obrátil sa preto na jeho akcionára – ministerstvo dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Silničáři na jihu Čech zanedbávají přejezdy

Dvouměsíční kontrola jihočeských přejezdů končí. Podle výsledků má polovina z nich vážné nedostatky, mezi kterými figuruje nepřehlednost křížení silnic a železnic kvůli přerostlé vegetaci. Problémy budou odstraňovat hlavně silničáři. Železniční dopravci jsou výsledky zaskočeni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rača odmieta redukciu električkovej dopravy

Poslanecký klub SDKÚ-DS-KDH-SaS miestneho zastupiteľstva Bratislava – Rača žiada prehodnotiť navrhovanú redukciu električkovej dopravy plánovanú Dopravným podnikom Bratislava. Rača podľa súčasných grafikonov je zo všetkých mestských častí Bratislavy najviac závislá od tohto druhu dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na hradeckém nábřeží se opět sejdou paromilové

V sobotu 27. srpna 2011 od 10 hod. v Hradci Králové na Smetanově a Eliščině nábřeží (mezi Tyršovým mostem a Novákovými garážemi) se uskuteční už 9. mezinárodní nábřeží paromilů. Zdá se, že tentokrát bez zapojené železnice skutečné, avšak s nemalým podílem vláčků zahardních, jak bývá zvykem. Program akce najdete na této stránce.  

Liberec nemá na novou tramvajovou trať

Nová tramvajová trať na největší liberecké sídliště Rochlice se zatím stavět nebude, není na ni dost peněz. Postavit je třeba zhruba kilometr kolejí za půl miliardy korun. Liberecký dopravní podnik uspěl sice se žádostí o dotaci z regionálního operačního programu a na první etapu získal 150 milionů korun, má ale problémy zajistit spolufinancování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Rokycanech přibude železniční zastávka

Lidé z rokycanského Borku se v příštím roce dočkají vlakového spojení do Plzně a do Prahy. Na stavbě zastávky se dohodlo město se správci kolejí, první vlak tady zastaví v polovině prosince 2012. "Vzhledově i vybavením to bude stejná zastávka jako v sousedních Svojkovicích," uvedl Milan Bláha ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), jenž řídí mezi Rokycany a Zbirohem stavbu III. železničního koridoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Most a Litvínov omezí provoz tramvají

Tramvajový provoz v Mostě a Litvínově zůstane od září zčásti v prázdninovém režimu. Dopravní podnik musí šetřit, a tak zruší jednu linku a na dalších bude jezdit i dál podle prázdninového jízdního řádu. Novináře o tom informovalo vedení Mostu. Balíčkem úsporných opatření chce dopravní podnik ušetřit asi 1,5 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.