Dopravné správy

Nová motorová jednotka ZSSK začne slúžiť v októbri

Dieselový vlak Mária, vyrobený v spoločnosti ŽOS Vrútky vyrazil zo stanice Vrútky na prvú jazdu po slovenských koľajniciach. Verejnosti začne slúžiť v októbri. Výroba vlaku bola spolufinancovaná z fondov EÚ. Celkovo pribudne 12 týchto dieselových vlakových jednotiek, ktoré budú premávať na tratiach v okolí Nitry, Humenného, Prešova, Košíc a Prievidze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Živá dopravní cesta realitou

31. 8. 2011 - Převodu zhruba 9 500 zaměstnanců Českých drah pod Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) už nestojí nic v cestě. Smlouvu o převodu takzvané živé dopravní cesty dnes podepsali ministr dopravy Pavel Dobeš, generální ředitel ČD Petr Žaluda a Pavel Habarta, pověřený řízením Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakušky ZSSK skončili

Šesť stewardiek, ktoré sa tri mesiace venovali cestujúcim vo vlakoch InterCity, skončilo. Individuálne služby cestujúcim bude Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) postupne zabezpečovať vo vlastnej réžií. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na nejdelší železniční tunel ČR zatím chybí peníze

Nejspornější úsek stavby železničního koridoru ze Ševětína k českobudějovické čtvrti Nemanice po dlouhém rozhodování posvětilo ministerstvo životního prostředí. Součástí chystané dvacetikilometrové trati mají být dva tunely o celkové délce osm kilometrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave pribudne trolejbusová trať

V okolí Horského parku pribudne nová trolejbusová trať za viac ako dva milióny eur. Výstavbu slávnostne spustili primátor Milan Ftáčnik a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ľubomír Belfi. Trať povedie po trase Stromová - Pražská - Brnianska - Prokopa Veľkého - Hroboňova. Celkový náklad projektu je podľa Ftáčnika 2 361 000 eur, pričom päť percent zaplatí mesto, ostatné je príspevok Európskej únie a vlády. Podľa zmluvy má byť stavba dokončená do konca januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU: Je třeba striktně oddělit správu drah od provozu?

Evropská komise vyzvala Evropský parlament, aby do návrhu reformy prvního železničního balíčku (tzv. recast) nebyl zapracován striktní požadavek na oddělení provozu a správy infrastruktury. Čím rychleji bude reforma schválena, tím rychleji bude moci Evropská komise připravit detailní předpisy pro způsob rozdělení integrovaných železničních podniků...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ rokoval vo Švajčiarsku o doprave

Minister Ján Figeľ rokoval v pondelok a utorok vo Švajčiarsku o spolupráci a podpore investícií smerujúcich na Slovensko. Na pracovnom stretnutí so švajčiarskou ministerkou dopravy Doris Leuthard porovnali najmä výstavbu cestnej a diaľničnej siete v oboch krajinách a skúsenosti Švajčiarska z integrovaného dopravného systému. Dlhšiu diskusiu viedli o prenesení dopravnej záťaže z cestnej na železničnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hamburk zakázal konzumáciu alkoholu v MHD

Cestujúci v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy v severonemeckom Hamburgu budú musieť od 1. septembra zabudnúť na konzumáciu alkoholu počas presunov, dokonca nebudú môcť nastupovať ani s otvorenými fľašami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK nahradí pod Tatrami nové vlaky starými

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce vlakové súpravy typu 840 vymeniť kvôli ich nízkemu využitiu. Na tratiach Poprad – Plaveč a Poprad – Tatranská Lomnica tak už čoskoro môžu jazdiť výlučne staršie typy vozňov. Niektorí cestujúci sú preto nespokojní. „Nie je to pre mňa nič osobné, ale som z toho sklamaný. My na tejto trati si nezaslúžime pohodlné cestovanie?“ zamyslel sa mladý učiteľ Lukáš Maček.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regionální vlaky mají platit všechny subjekty

Stínová Asociace hejtmanů ODS navrhla, aby se na financování regionální železniční dopravy podílely všechny subjekty - tedy vláda, kraje, České dráhy i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Mělo by se tak prý zabránit případným negativním dopadům, pokud by prošel návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) omezit financování železnice v regionech o 600 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pre hlavnú stanicu padne viac než šesťsto stromov

Pre plánovanú novú staničnú halu, obchodné a administratívne centrum či hotel, ktoré tam majú vyrásť, nemajú zmiznúť len zničené prístrešky či polámané lavičky, ale aj stromy. Padnúť ich má až 630. Megavýrub v centre Bratislavy napriek protestu ochranárov už asi nezvráti nič. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino zamíří do Františkových Lázní

České dráhy od prosince nasadí své rychlovlaky pendolino také na trať z Prahy do Františkových Lázní. Vyplývá to z návrhu nového jízdního řádu, o kterém informoval server iDnes.cz. Každou sobotu by se tak mohli cestující dostat do západočeských lázní podstatně rychleji než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD na páteřní trase zbrojí proti konkurenci

Rádi bychom vás upozornili na některé změny, které nastanou od září v dálkových spojích Českých drah na relaci Praha – Ostrava. V šestnácti spojích budou o cestující první třídy pečovat stevardky, zavádíme službu ČD taxi, ve druhé třídě Pendolin budou cestující zdarma dostávat denní tisk a vodu a postupně rozšíříme prodej občerstvení z minibarů.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Rakušané pohaněli naše vlaky

Jízda s vlaky Českých drah (ČD) potěší nanejvýš milovníky starých časů. Ostatní budou rozčilovat přestárlé vlaky, nefungující topení a zpoždění, která jsou pravidlem. Tak hodnotí českého státního dopravce rakouský deník Die Presse.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sto eur by chceli dostať aj zamestnanci ŽSR

Zamestnanci osobného železničného dopravcu, Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktorí si cez odbory vydobyli stoeurový príplatok k augustovej mzde, inšpirovali ďalších. Sto eur by chceli dostať v septembri aj zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), ktorí sa starajú o koľajnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S Českými drahami za zákaznické jízdné i bez In-karty

České dráhy chtějí podpořit regionální dopravu novou akční nabídkou. Na vytipovaných regionálních tratích bude možné od 1. září do 10. prosince 2011 cestovat ve všech osobních vlacích za zvýhodněné jízdné se slevou 25, případně 50 %. Cestující si jednosměrnou či zpáteční jízdenku se slevou IN 25 nebo IN 50 mohou koupit bez prokazování nároku na tuto slevu, tedy nemusí být držiteli In-karty.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Pracovníci provozu ČD se změny zaměstnavatele obávají

Devět tisíc zaměstnanců Českých drah si v těchto dnech vyzvedává logo svého nového zaměstnavatele - státní firmy SŽDC, která se stará o koleje. Nadšeni příliš nejsou. Pracovat u Českých drah znamenalo pro řadu z nich prestiž a obávají se, že o ni nyní přijdou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ropid nabízí interaktivní dopravní mapu pro mobily

Organizace Ropid, která v Praze a okolí organizuje veřejnou dopravu, nabízí nově interaktivní dopravní mapu Prahy také pro mobilní telefony. Dosud byly mapy přístupné jen přes internet. (...) Mapa uživatelům ukáže mimo jiné linky Pražské integrované dopravy (PID), zájemci si mohou vyhledat také spojení a aktuální odjezd z konkrétní zastávky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Muzeum lokálek na lokálce bez dopravy

Na nádražích v Račicích nad Trotinou a Hořiněvsi na Hradecku by mohlo vzniknout nové muzeum lokálek. Usilují o to členové sdružení Společnosti pro revitalizace místních drah. Součástí plánu je i přeměna dráhy mezi Hněvčevsí a Smiřicemi v muzejní a turistickou železnici s pravidelným provozem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VLAKY.NET už před časem přinesly na toto téma vlastní reportáž.

Európsku nákladnú železnicu ovládnu giganti

Celý európsky trh nákladnej železničnej dopravy budú skôr či neskôr ovládať traja až piati veľkí operátori. Predpokladá to generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného, a.s. v Žiline Ľubomír Palčák. Zvyšok trhu si podľa neho rozdelí veľký počet malých operátorov, ktorí budú mať iba regionálnu úlohu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.