Dopravné správy

Minister dopravy uviedol do prevádzky nový dvojpodlažný vlak

26. 8. 2011 - Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ dnes v Poprade uviedol do prevádzky nový dvojpodlažný vlak, ktorý dostal meno Terézia. Ide už o tretí vlak tohto typu na tratiach slovenských železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Náměstek šéfa ČD pro provoz přechází k SŽDC

Obří přesun 9500 zaměstnanců Českých drah (ČD) pod křídla Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), plánovaný na 1. září, výrazně zasáhne i do vedení obou firem. Vedle výpravčích, dispečerů, výhybkářů nebo signalistů se s celou agendou, včetně dvou ředitelů a jednoho řidiče, přestěhuje do budovy správy železnic náměstek ředitele ČD pro provoz Jiří Kolář.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy nedostal byt lacný ani lukratívny

Od októbra sa médiami podľa predsedu KDH Jána Figeľa o jeho byte šírili s obrovskou intenzitou okrem iného dve nepravdy a to, že dostal byt lacno a že dostal lukratívny byt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Měsíční nepřetržitá výluka na trati 292

Dovolujeme si vás informovat, že provozovatel dráhy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční nepřetržitou měsíční výluku v úseku Hanušovice - Lipová Lázně (-Mikulovice) na trati č. 292 Šumperk - Krnov.

Výluka se uskuteční v době od 1. září 2011 od 8:00 hod. (vlak Os 3608 bude již nahrazen náhradní autobusovou dopravou) nepřetržitě do 30. září 2011 do 16:00 hod. (vlak Os 3612 již pojede dle pravidelného jízdního řádu). České dráhy připravily v souvislosti s výlukou následující opatření:

  • Všechny vlaky jsou v úseku Hanušovice – Lipová Lázně – Jeseník a opačně nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, vybrané vlaky z/ve směru Mikulovice či Javorník ve Slezsku jsou v úseku Lipová Lázně – Jeseník a opačně vedeny vlakovou soupravou.
  • Osobní vlaky Os 3611 (odjezd 14:17 ze Šumperka) a Os 3614 (odjezd v 17:08 z Mikulovic) jsou v pracovní dny nahrazeny náhradní autobusovou dopravou i v úseku Hanušovice - Jeseník – Mikulovice a opačně.
  • U vybraných rychlíků a spěšných vlaků budou zřízeny zrychlené spoje náhradní autobusové dopravy označené písmenem R, které nebudou obsluhovat zastávky Horní Lipová a železniční stanici Lipová Lázně.
  • Cestující jsou bez přirážky odbaveni ve spojích náhradní autobusové dopravy na zastávkách, které nejsou umístěny před nádražní budovou.
  • Na trati platí po dobu výluky výlukový jízdní řád.  
  • Ve dnech 12. až 14. září budou všechny vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Hanušovice –  Jeseník.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Hanušovice                před nádražní budovou
Potůčník                na hlavní silnici, zastávka ''BUS Potůčník, závod''
Jindřichov na Moravě        před nádražní budovou na hlavní silnici, zastávka BUS
Nové Losiny                na hlavní silnici, zastávka BUS ''Jindřichov, Nové Losiny rozcestí''
Branná                        na hlavní silnici, zastávka BUS ''Branná žel. st. ''
Ostružná                na hlavní silnici, zastávka BUS ''Obecní úřad''
Ramzová                na hlavní silnici, zastávka BUS'' Ostružná, Ramzová, hotel Horská chata'' (u hotelu Neubauer)
Horní Lipová                zastávka BUS Lipová-lázně konečná
Lipová Lázně                před nádražní budovou a dále na hlavní silnici zastávka BUS rozcestí k ŽST
Lipová Lázně                 zastávka na hlavní silnici,zastávka BUS ''Selská Světnička''
Jeseník                        před nádražní budovou
Česká Ves                na hlavní silnici, zastávka BUS ''Česká Ves, obecní úřad''
Česká Ves bazén        na hlavní silnici, zastávka BUS ''Česká Ves, Krytý bazén-Řetězárna''
Písečná                        před nádražní budovou
Hradec-Nová Ves        na hlavní silnici, zastávka BUS ''Hradec-Nová Ves, žel.st.''
Mikulovice                před nádražní budovou

České dráhy se všem cestujícím omlouvají za komplikace způsobené výlukou.

Štát zruší súbežné trasy vlakov a autobusov

Desiatky vlakových aj autobusových spojov na budúci rok skončia. Štát totiž chce ešte viac šetriť na stámiliónových verejných dotáciách. Na trasách, kde súbežne premávajú oba druhy dotovanej dopravy, môže priamy vlak alebo autobus dojazdiť a ľudia budú prestupovať. Ministerstvo dopravy tvrdí, že cestujúci to zvládnu podľa vzoru podobnej reformy v susednom Česku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zavedla teplotní pomalé jízdy

Vzhledem ke stávajícím klimatickým podmínkám, kdy teploty na kolejnicích v celé ČR překračují 40 °C, je nutno z důvodu bezpečnosti železniční dopravy pojíždět dle místních podmínek koleje sníženou rychlostí.

Celou tiskovou zprávu se seznamem dotčených úseků najdete na této stránce.

Pendolino bude jazdiť do Žiliny

Jazdiť na rýchlom a modernom vlaku Pendolino budú môcť od decembra tohto roka aj Žilinčania.České dráhy chcú spolu s novým grafikonom vypraviť na slovenské koľajnice aj v poradí druhý takýto vlak. Doteraz sa môžu v Pendoline voziť pasažieri len na trase z Prahy do Bratislavy. Po novom budú súpravy nasadzované aj na trasu z Prahy cez Ostravu až do Žiliny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zrevitalizují další stovku rychlíkových vozů

České dráhy vypsaly veřejné zadávací řízení na revitalizaci stovky rychlíkových vozů 2. třídy, které budou v provozu na různých rychlíkových linkách na území celé České republiky. Tento kontrakt navazuje na revitalizaci 110 rychlíkových vozů různého typu, kterou společnost zahájila v závěru loňského roku. Více než polovina z těchto vozů je již v pravidleném provozu.

Další podrobnosti o revitalizaci vozů získáte z přiložené tiskové zprávy. V příloze je také ilustrační fotografie revitalizovaného vozu 2. třídy.

V Tatranskej Lomnici bude nová lanovka

V lyžiarskom stredisku Tatranská Lomnica vo Vysokých Tatrách pribudne túto zimu nová sedačková lanovka. Spoločnosť Tatry mountain resorts začne na budúci týždeň s výstavbou odpojiteľnej osemsedačkovej lanovky s modrými bublinami. Nová lanovka vyrastie v dolnej časti strediska, v lokalite Buková hora.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak bude vypadat brněnské metro?

Už v roce 2030 by podle studie, která leží na stole krajských úředníků, Brňané mohli jezdit "metrem". Zatím ale není vůbec jasné, kdo by projekt za 22 miliard vlastně financoval. Stavba navíc úzce souvisí s odsunem nádraží, které stále čeká na územní rozhodnutí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraje se budou s vládou soudit o vlaky

Asociace krajů se v nejbližší době obrátí na soud kvůli sporu s vládou o právní závaznost memoranda týkajícího se dotací pro kraje na financování regionální železniční dopravy. Na tiskové konferenci po dnešním setkání vlády s hejtmany to řekl předseda Asociace krajů Michal Hašek. Podle vlády není dokument právně závazný a je tedy možné objem dotací snížit. Kraje s tím nesouhlasí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD na konci prázdnin posílí dálkové spoje

České dráhy posílí na konci prázdnin dálkové vlaky na nejvytíženějších trasách po celé republice o zhruba 10 tisíc míst. Posilové vozy se objeví ve vlakových soupravách zejména v neděli 28. srpna a ve středu 31. srpna. Větší kapacitu budou mít nejen vlaky na trasách, které spojují Prahu s většinou krajských měst, ale také mezi Brnem a Bohumínem nebo mezi Plzní a Brnem. Kromě těchto mimořádně zařazených vozů pojedou ve vlacích i pravidelné posilové vagony. Ve spolupráci se zahraničními dopravci bude také navýšena kapacita mezinárodních vlaků EuroCity, které spojují Prahu s Košicemi, Bratislavou, Budapeští, Berlínem a Bělehradem nebo Varšavu s Ostravou, Břeclaví a rakouským Villachem.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rušenie liniek MHD v Bratislave je nesystémové

SDKÚ-DS nesúhlasí s presúvaním následkov nekompetentného postupu magistrátu na plecia cestujúcej verejnosti. Dopravná aj finančná komisia začiatkom roka 2011 žiadali o koncepčný postup pri riešení dopravy.  Uviedol predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu SDKÚ-DS, Most-Híd v mestskom zastupiteľstve Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS) s tým, že jeho strana nesúhlasí s nesystémovým rušením liniek MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura ukázal svůj repasovaný žlutý vlak

Soukromý železniční dopravce RegioJet, který patří do skupiny Student Agency brněnského podnikatele Radima Jančury, chce trasu z Ostravy do Prahy zvládnout za tři a půl hodiny. Jízdenky budou stát od 230 korun a zájemci si budou moci na palubě koupit bohaté občerstvení. V ceně budou mít kávu, vodu a čaj. Za peníze pak i třeba suši.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poradca premiérky navrhuje predať ZSSK Cargo Rusom

Poradca premiérky pre dopravu a poslanec parlamentu Ondrej Matej (SDKÚ-DS) podporuje predaj celého 100-percentného podielu štátu v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. štátnym Ruským železniciam. Tie by tak podľa neho mali potom motiváciu presmerovať na železnicu cez Slovensko približne 12 mil. ton tovaru, ktorý v súčasnosti prevážajú v kontajneroch na lodiach, zároveň by mali by kontrolu nad prekladaným tovarom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední prázdninové parní vlaky ČD vyrazí v sobotu

Na poslední prázdninovou sobotu 27. srpna připravily České dráhy dvě zajímavé akce určené milovníkům železniční nostalgie a rodinám s dětmi. První parní vlak vyrazí z branického nádraží na trať Posázavského pacifiku a jeho cílovou stanicí budou Postupice na vlašimské trati. Vlak poveze lokomotiva „Čtyřkolák“ (434.2186) a bude sestavený z historických vozů a bufetového vozu. Největší atrakcí po trase této soupravy bude 9. ročník Tankového dne v Lešanech, který má tentokrát podtitul „2. světová válka“. Druhý parní vlak bude mít v čele lokomotivu „Všudybylku“ (354.195) a pojede z Lužné u Rakovníka do Nižboru a zpět. Cestující budou moci navštívit hrad Křivoklát nebo expozici o Keltech na zámku v Nižboru.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Opravu libeňského kolejiště komplikuje nafta

Provoz v pražské železniční stanici Libeň se možná hned tak do normálu nevrátí. Specializovaná firma tady totiž po úterní srážce vlaku s lokomotivou musí vybagrovat zeminu, do které vytekly stovky litrů nafty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha shání peníze na výtah do metra

Stanice metra B Anděl by se mohla dočkat bezbariérového vstupu. Vedení hlavního města se rozhodlo oslovit sponzory, kteří by zaplatili vybudování výtahu. Za darované peníze by pak u něj měly firmy svá loga. Podle odhadu města by mohl být výtah hotov do roku 2013.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tropické počasí zpožďuje vlaky

Tropická vedra těchto dní mohou nečekaně ztrpčit život cestujícím na železnici. A to hned dvojím způsobem. Nejenže je pasažérům v neklimatizovaných vagonech nesnesitelné horko, ale navíc v nich mohou setrvat daleko déle, než by chtěli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha 1 nechce tramvaje na Václaváku

Městská část Praha 1 si nepřeje návrat tramvají v horní části Václavského náměstí v rámci plánované přestavby. Ve středu to uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) s tím, že nové troleje by narušily vzhled náměstí "Své stanovisko jsem sdělil pani primátorovi a on ho podpořil," sdělil Lomecký výsledek úterního jednání pracovní skupiny, která má na starosti koncepci Václavského náměstí. Původní plány nové tváře náměstí ale s propojením Vinohrad tramvajovou tratí počítaly. Zadrátování náměstí ale starosta kategoricky odmítá. Vše ale závisí na magistrátu, protože Václavské náměstí patří pod jeho správu.

Celou zprávu najdete na této stránce.