Dopravné správy

Rychlíky mezi Jihlavou a Pardubicemi končí

Vysočině hrozí rušení rychlíkových spojů, stát prý navíc v kraji nepočítá ani s dopravními stavbami. Podle návrhu nového jízdního řádu Českých drah by na Vysočině mohlo být ze 49 rychlíků zcela zrušeno devět, provoz dalších 15 by byl silně omezen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stávkou proti vládním škrtům na železnici

Podle železničních odborů je nepřijatelné snižování státních dotací na rychlíkové spoje, zároveň odmítají i krácení dotací krajům na objednávání regionální železniční dopravy. Pokud se na zasedání tripartity v září sociální partneři nedohodnou na udržení financování v současné výši, zbývá jen poslední řešení, kterým je stávka podobná té ze 16. června.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zdraženie cestovného ZSSK sa oneskorí

Očakávané zdraženie cestovania vlakmi priemerne o 10 %, ale na kratšie vzdialenosti podstatne viac, možno cestujúci nepocítia ani začiatkom septembra. Je možné, že za vyššie cestovné budú jazdiť až neskôr, pričom nie je vylúčené, že až v októbri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hejtman slavně otevřel nedokončený terminál

Polovičatá práce, tak mluví v Tetčicích na Brněnsku o novém přestupním uzlu, kolem kterého nejsou dokončené chodníky a přechody. Místní lidé žádají po kraji nápravu. Terminál sjednocené dopravy přitom zkraje srpna otevřel sám hejtman Michal Hašek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viamont dostane méně na údržbu regionální tratě

Stát dává na údržbu důležité a vytížené regionální železnice ze Sokolova do Kraslic méně peněz než dříve, třináct milionů místo loňských dvaadvaceti. Přesto soukromý přepravce Viamont zdražení jízdného nechystá, opravovat bude ale jen to nejnutnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňská MHD zdraží

Představitelé Plzně rozhodli, jak výrazné bude zdražování v městské hromadné dopravě, které ohlásili už na jaře. Tarif se změní od Nového roku, jednorázová nepřestupní jízdenka zdraží o šest korun – z 12 na 18. Cena měsíčního předplatného současně vzroste z 390 na 440 korun. Výhodnější bude nadále elektronické jízdné a předplatní jízdenky na delší dobu – zdraží však i ty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stát posílil svůj vliv v Českých drahách

Ministerstvo dopravy po dnešku výrazně posílilo svůj vliv na kontrole hospodaření Českých drah. Řídící výbor dnes jmenoval dva nové členy dozorčí rady, oba jsou zástupci ministerstva dopravy. Informaci potvrdily MF DNES dva zdroje z ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD versus Škoda: ve hře jsou i opožděné lokomotivy

Spor mezi Českými drahami a jejich hlavním dodavatelem se vyostřuje. Dráhy požadují po Škodě Transportation stovky milionů korun za víc než dvouleté zpoždění dodávky 20 nových lokomotiv řady 380, dokonce uvažují o vypovězení smlouvy. Škodovka jim přitom jen před několika dny překazila nákup nových rychlíkových vagonů Railjet od rakouských drah, když nechala celou transakci prošetřit antimonopolním úřadem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberec si cení své tramvajové historie

V libereckém obchodním centru Forum je od pondělí k vidění výstava připomínající zaniklou tramvajovou trať vedoucí do roku 1960 do čtvrti Rochlice. Koleje stály přímo pod nynějším obchodním domem, ve druhém směru stoupaly Pražskou ulicí. Do té je symbolicky namířen poutač výstavy, historický vlečný vůz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sachalin sa spojí železničným mostom s pevninou

Rusko sa vrátilo k plánu prepojiť železničným mostom ostrov Sachalin s pevninou. Náklady na stavbu 17-kilometrového mosta sa podľa agentúry Ria Novosti vyšplhajú na zhruba 400 miliárd rubľov (približne 10 miliárd eur). Most má zabezpečiť bezproblémovú celoročnú prepravu tovaru cez Tatársku úžinu a podľa ruských médií je súčasťou dlhodobých plánov rozvoja regiónu siahajúcich do roku 2025.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Má být karlovarské horní nádraží zachováno?

Ochránci památek požadují, aby bylo zdevastované Horní nádraží v Karlových Varech vyhlášeno za nemovitou kulturní památku. S iniciativou Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR přichází v době, kdy vrcholí příprava stavby nové odbavovací budovy nádraží, již mají České dráhy dokončit do roku 2012 za 46,5 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko širokorozchodnú potrebuje

Ak má mať Slovensko výrazný dopravný význam v rámci Európy, musí sa realizovať projekt širokorozchodnej železnice cez jeho územie. "Ak sa to neurobí, dostaneme sa na chvost," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Občianskeho združenia Dnes dopravný urbanista Jaromír Hladký.

Celú správu zo 16.8.2011 nájdete na tejto stránke.

Nové Údolí má přestupní terminál mezinárodního významu

Stavba malá svým rozsahem, ale velká významem, spolufinancována Evropskou unií v rámci programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 – Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013, trvala necelé 3 měsíce, se dnes dočkala svého slavnostního ukončení. Investorem této akce je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), státní organizace (Stavební správa Plzeň). Zhotovitelem stavby je společnost EDIKT a.s., projektovou dokumentaci zpracovala firma SUDOP Projekt Plzeň a.s.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

DB o nasazení Railjetů ČD v Německu nic neví

Z memoranda o nasazení českých rychlovlaků Railjet v Německu se stala záhada. České dráhy (ČD), které nyní o nákup railjetů usilují, tvrdí, že memorandum je dojednáno a podpis je naplánován na září. Tuto informaci dráhy rozeslaly minulý týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia železničnej stanice v Košiciach realitou

O rekonštrukcii železničnej stanice v Košiciach sa hovorí už roky. Teraz dôjde aj k činom a vstupná brána do mesta zmení svoju tvár. Doteraz sa zmodernizovalo prvé nástupište, priestory bývalej staničnej reštaurácie a bufetu na prízemí. Podľa hovorkyne Železníc SR Martiny Pavlíkovej sa rekonštrukčné práce majú začať už teraz v auguste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novinářský evergreen: dveře vozů ČD

České dráhy se snaží vyměnit vozy vlakových souprav, které dosud nemají za jízdy blokovány dveře. Zbývá jich údajně několik stovek. Pohled na krajinu z otevřených dveří vlaku se naskytl před několika dny například cestujícím rychlíku Šohaj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava pripravuje generel dopravy

Elektronickou aukciou na územný generel dopravy ušetril Bratislavský samosprávny kraj 20-tisíc eur. (...) Generel dopravy podrobne rozpracuje dopravnú infraštruktúru na území kraja z pohľadu jej významu a začlenenia ako aj predpokladaných smerov vývoja v dopravnom rozvoji regiónu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní inspekce „vybojovala“ opravu trati

Po vleklých "bojích" mezi Drážní inspekcí a Správou železniční dopravní cesty prošla opravou železniční trať z Kostelce u Jihlavy do Slavonic. Inspektoři poukazovali tři roky na závady na kolejích, SŽDC se ale k opravě dlouho neměla. Drážní inspekce však správě nenechala vydechnout a přispěchala s požadavky na opravy i na dalších místech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy by chcel stavať, chýbajú mu prostriedky

Rozpočtové požiadavky ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zostávajú naďalej nekryté. Ako agentúru SITA v pondelok informoval hovorca ministra dopravy Martin Krajčovič, po rokovaniach s ministerstvom financií boli požiadavky rezortu dopravy totiž upravené a čiastočne zapracované do návrhu rozpočtu na roky 2012 až 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sobotu zase vyrazí parní vlaky ČD

Vlak tažený parní lokomotivou 310.093 přezdívanou "Kafemlejnek" a složený z otevřených vyhlídkových i bufetových vozů vyjede v sobotu 20. srpna na trať z Nového Údolí do Horní Plané. Vlaky nazvané Adalbert Stifter a Antonín Rausch vyjedou ze zemské hranice v Novém Údolí a nabídnou vyhlíádkovou jízdu podél Vltavy až k Lipenského jezeru. Více informací je v přiložené tiskové zprávě

V sobotu 20. srpna vyjede z nádraží Praha-Braník na trať legendárního „Posázavského Pacifiku“ parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ z roku 1917. Historickým vlakem se můžou cestující vydat na tradiční Kácovskou pouť, na zámek v Kácově nebo do zdejšího pivovaru. Více informací včetně jízdního řádu najdete v tiskové zprávě.