Dopravné správy

SŽDC ušetří na průjezdu železničním uzlem Plzeň

Správa železniční dopravní cesty ušetří s největší pravděpodobností při stavbě „průjezd železničním uzlem Plzeň“ až 600 milionů korun. Naznačují to průběžné výsledky veřejné soutěže na zhotovitele této jedné z největších železničních staveb, které se uskuteční v nejbližší době. V současné době probíhá vyhodnocování nabídek, přičemž nejnižší cenu (942,26 milionu korun) nabídla společnost Skanska.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Bývalý hejtman odmítá vinu kraje za tragédii ve Studénce

V kauze železničního neštěstí ve Studénce, při kterém v roce 2008 zahynulo osm lidí a 95 jich bylo zraněno, se objevují nové skutečnosti. Ty nasvědčují tomu, že odpovědnost za tragédii nese také Moravskoslezský kraj a někteří jeho tehdejší úředníci.

Celý článek najdete na této stránce.

Privatizáciu Carga vedie Marián Janočko

Ministerstvo dopravy včera začalo súťaž, ktorou chce vybrať privatizačných poradcov. Majú vláde radiť pri výbere koncesionára bratislavského letiska a pri vstupe investora do železničného Carga. Nájomca letiska aj nový majiteľ Carga majú byť známi do leta budúceho roka. Kým pri Cargu ide o predaj najmenej 66-­percentného balíka akcií, v prípade letiska ide o prenájom na 30 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno dostane nový přestupní uzel MHD

V centru Brna by měl vzniknout nový přestupní uzel hromadné dopravy. Nový nástupní ostrůvek a nové zastávky plánuje radnice vybudovat u křižovatek Údolní a Tvrdého ulice s ulicí Úvoz. Rekonstrukce má přispět k tomu, aby to lidé při přestupování z tramvaje na trolejbusy či autobusy měli blíž a mohli čekat pod střechou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR podali návrh na konkurz BRKS

Len miliónové dlhy a nesplnené očakávania ostali po Bratislavskej regionálnej koľajovej spoločnosti (BRKS). Prepravca, ktorý spolupracoval aj s našimi najväčšími firmami, má teraz namierené do konkurzu. „Výška našej pohľadávky voči BRKS ku dňu podania návrhu na vyhlásenie konkurzu bola cca 1,92 milióna eur,“ hovorí o dlhu prepravcu Dana Hurtová z odboru komunikácie spoločnosti Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktorá podala na prepravcu návrh na konkurz.

Celú správu so zavádzajúcim titulkom nájdete na tejto stránke.

Pražské Železniční muzeum se stává realitou

Dělníci na Masarykově nádraží nemají napilno jen v odbavovací hale. Intenzívně se pracuje na tisících metrech břidlicových střech a na podkroví jeho depa, v němž má vzniknout Železniční muzeum, pobočka Národního technického muzea.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nebezpečné priecestie opravia za 400 000 eur

Železnice Slovenskej republiky zrekonštruujú železničné priecestie na Ivanskej ceste v Bratislave. S rekonštrukciou začnú 15. augusta, potrvá do 24. augusta a železnice do nej investujú 400 000 eur z vlastných zdrojov. Informovala o tom hovorkyňa železníc Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chce rozvinout kombinovanou dopravu

Ministerstvo dopravy chce více podporovat kombinovanou dopravu. V novém programu proto hodlá usnadnit vznik takzvaných veřejných logistických center (VLC), které umožňují jednodušší překládání zboží mezi kamionovou, železniční a lodní dopravou. Vyplývá to z předkládací zprávy Ekonomicko-technické analýzy veřejných logistických center na území České republiky...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberci nestačí peníze na rozvoj tramvajové sítě

Stavba tramvajové trati, která měla vést až do největšího libereckého sídliště Rochlice, se odkládá. Podle libereckého Dopravního podniku by získané evropské dotace nepokryly náklady na celou stavbu za půl miliardy. Místo toho chce tyto peníze použít na opravu tratě do Vratislavic nad Nisou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vrcholí projednávání jízdních řádů na rok 2012

Přestože jízdní řád pro příští rok začne platit až 11. prosince, mají lidé z Olomouckého kraje už jen necelý měsíc na to, aby poslali své připomínky či návrhy na úpravu regionálních či dálkových spojů nebo rychlíků. Na začátku září bude totiž příprava jízdního řádu ukončena a dráhy ho připraví k tištění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s bratislavskou MHD?

Bratislavský dopravný podnik na magistráte zatiaľ neuspel s návrhom zredukovať v metropole mestskú dopravu o približne desatinu. Neznamená to však, že sa doprava nebude nijako obmedzovať. Mesto zverejní návrh konkrétnych spojov na zrušenie alebo zriedenie intervalov, k čomu sa bude môcť vyjadriť verejnosť aj mestské časti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žlutý bod zlomu na trase Praha - Ostrava se blíží

Českou železnici dělí už jen dny od revoluce ve vnitrostátní dálkové dopravě. Na trasu Praha-Ostrava vyjede od září nový dopravce, kterým je RegioJet podnikatele Radima Jančury. Dosud se České dráhy musely s konkurencí soukromých dopravců vypořádat jen na regionálních tratích. Pro cestující to znamená, že ve špičce by každou hodinu místo dvou rychlíků měly jezdit tři. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodiči ZSSK dostanú uniformy

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) prezlečie svojich pracovníkov do nových moderných uniforiem. Predpokladaná cena plánovanej súťaže na výrobu a dodávanie rovnošatových súčastí vrátane doplnkov pre jej určených zamestnancov počas troch rokov by mala dosiahnuť 1,2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní vzdělávací institut má nového generálního ředitele

Dopravní vzdělávací institut, a.s. (DVI) má nového generálního ředitele. Stal se jím PhDr. Jan Bitter (55), který do DVI přišel z Českých drah, kde posledních 5 let působil jako člen dozorčí rady. Za cíl si klade dovést DVI na pozici lídra v oblasti dopravního vzdělávání, potenciál společnosti pak vidí především ve spolupráci s celou řadou odborníků a to v rámci celorepublikové působnosti společnosti.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Návrh DPB na redukciu 1,5 mil. km je neprijateľný

Generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB), a. s., Ľubomír Belfi sa snaží vyjsť v ústrety cestujúcim a aj napriek nepriaznivej finančnej situácii sa chce vyhnúť rušeniu spojov v hlavnom meste a preferuje cestu redukcie intervalov liniek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na festivaly výhodně s Českými drahami

Ve dnech 12. a 13. srpna 2011 proběhne v Humpolci již 17. ročník BERNARD FESTU, přehlídky nejlepších českých a slovenských skupin. Letos je poprvé možné zakoupit vstupenky na festival na všech pokladnách Českých drah v celé České republice. Navíc, kdo přijede na festival vlakem Českých drah a předloží pořadatelům jízdenku se slevou VLAK+, platí mu jízdenka i pro cestu zpět zdarma. V sobotu 13. srpna také proběhne ve Žďáru na Sázavou tradiční folkový festival Horácký džbánek, na který ČD rovněž prodávají vstupenky.

Podrobnosti o nabídce Českých drah na BERNARD FEST a na Horácký džbánek naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Modernizace trati Votice – Benešov u Prahy pokračuje

Díky příznivému počasí se mohou plně rozvíjet plánované pracovní postupy, práce na modernizaci trati Votice – Benešov u Prahy jsou v plném proudu, a to zejména vzhledem k pokračující výluce liché kolejové skupiny železniční stanice Olbramovice.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce a fotografie na webu SŽDC.

Parní Půlnoční expres z Nového Údolí do Nové Pece

Vlak tažený parní lokomotivou 310.093 "Kafemlejnek", složený z otevřených vyhlídkových i bufetových vozů, pojede v rámci celokrajské akce poznávání jihočeských památek za letních úplňků. Jízda začne v sobotu 13. srpna ve 20:40 hod. ve Stožci a první z jízd zamíří do Nového Údolí a dále k zemské hranici až do Bavorska. Více informací včetně jízdního řádu najdete v přiložené tiskové zprávě.

Modernizované patráky už i v Jižních Čechách

České dráhy nasadily na tratě v Jihočeském kraji modernizované patrové vozy.

Snadné otevírání dveří tlačítky, pohodlný nástup nejen pro maminky s kočárky a cyklisty, textilem potažené sedačky a kompletně rekonstruované WC, to jsou asi nejviditelnější změny u modernizovaných patrových vozů v Jihočeském kraji. Prvních tři jsou již v provozu na trati České Budějovice – Černý Kříž – Nové Údolí. Čtvrtý byl slavnostně uveden do provozu ve středu 10. srpna na českobudějovickém nádraží.

Podrobnosti naleznete v přiložené
tiskové zprávě.

ŽSR získali od Moody's opäť rating A1

Rating ŽSR na úrovni ratingu vlády SR (A1/stabilný) odráža špecifický právny charakter a ekonomické postavenie spoločnosti, ktorý momentálne neumožňuje privatizáciu, vylučuje úpadok spoločnosti a naopak garantuje mandát ŽSR ako poskytovateľa verejných služieb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.