Dopravné správy

Výluky na Brněnsku finišují

Začátkem prázdnin začaly náročné výluky železniční dopravy na Brněnsku. Správa železniční dopravní cesty během července vyměňovala nosná lana trolejového vedení na brněnském hlavním nádraží, práce byly dokončeny první srpnový víkend. V průběhu druhého prázdninového měsíce budou pokračovat práce na opravě mostu u obchodního domu Hornbach na trati Brno hl. n. – Brno-Horní Heršpice. Ve středu 10. srpna začnou práce na opravách podchodu na zastávce Brno-Řečkovice. Od následujícího týdne se zahájí udržovací práce na trati z Nezamyslic přes Vyškov do krajského města.

České dráhy v souvislosti s výlukami připravily opatření v železniční dopravě. Cestujícím doporučujeme, aby věnovali opatření velkou pozornost. Jednotlivé výlukové jízdní řády naleznou cestující na stránkách www.cd.cz v sekci Vlakem po ČR / Jízdní řád /
Traťové jízdní řády.

Podrobnosti naleznete v přiložené
tiskové zprávě.

Proč soutěž o nejkrásnější nádraží vyhrávají ta stará?

Novodobá strategie Českých drah, a. s., ruku v ruce se Správou železniční dopravní cesty, s. o., vyznává motto šetřit za každou cenu podle hesla – my dráhu nedáme, radši ji zbouráme. Zde je nutno se zeptat: Kdo že to dovedl některé železniční budovy do stadia naprostého rozvratu? Vždyť České dráhy už přes dvacet let řídí nové struktury, které by měly vyznávat správu dobrého hospodáře. Ale ohlédněme se do minulosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokomotivy Škoda III. generace se narodily špatně

Měly svištět v čele nejprestižnějších expresů a tahat těžké nákladní vlaky po celém Československu. Elektrické lokomotivy Škoda III. generace se ale do pořádného provozu nikdy nedostaly. Vyrobeno bylo jen pár kousků – a ty nyní tahají hnědé uhlí v severočeských dolech.

Celou zprávu plnou nepřesností najdete na této stránce.

Bezdomovci kempující u železnice jsou problém

Blízko kolejí mezi zastávkami v Blansku se zabydluje stále víc bezdomovců. Často tam plápolá oheň. Případný požár může ohrozit projíždějící vlaky i sklad polystyrenu. Dva velké stany, pohovky, plastové židle, oheň i velký plyšový slon obklopený odpadky. Takto žijí mezi dvěma železničními zastávkami v Blansku bezdomovci. V těsné blízkosti frekventované trati se zabydleli zhruba před dvěma lety a stále jich přibývá. Strážníci i železničáři jsou na ně krátcí.

Celou zprávu najdete na této stránce

Bude z vítkovického nádraží dopravní muzeum?

Nová hala pro míčové sporty nebo muzeum tramvají. To jsou čerstvé plány primátora Petra Kajnara na „vylepšení“ Ostravy. Zapomíná však své vize konzultovat s obvody, které mají vlastní projekty. Stává se pomalu pravidlem, že ostravský primátor představuje na svých pravidelných tiskových konferencích záměry na investice, které by se mohly v Ostravě realizovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravci v Česku slevám pro studenty neholdují

Cestovat po Česku se studentům zdaleka tolik nevyplatí jako v jiných zemích. Dopravní firmy buď slevy ruší, nebo pro ně nastavují tak přísné podmínky, že jsou jen s obtížemi dosažitelné. Platí ti přitom o cestách autobusem i vlakem. Studentský život v Česku je - pokud ho posuzujeme jen podle těchto dopravních prostředků - jeden z nejdražších v Evropě. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Může za tragédii ve Stdénce krajské hejtmanství?

Kolem vlakového neštěstí ve Studénce, které si před třemi lety vyžádalo osm lidských životů, vyvstalo několik nových skutečností. Píše o tom server aktuálně.cz. Tragédii by podle serveru mohl mít na svědomí z části samotný Moravskoslezský kraj a někteří tehdejší úředníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Souboj škodovky s ČD je bitvou odborných posudků

České dráhy (ČD) zatloukají nákupem souprav Railjet od společnosti Siemens hřebík do rakve českého vagonářského průmyslu. Je o tom přesvědčený generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard, který v pondělí uvedl, že jeho podnik je schopný nabídnout konkurenceschopné soupravy sám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

City Elefant a Railjet jsou dvě nesrovnatelné nabídky

Tuzemský výrobce Škoda Transportation požaduje vypsání výběrového řízení na nové mezinárodní vlakové soupravy pro České dráhy. Nabídka vlaků Railjet od společnosti Siemens prý není výjimečně výhodná. (...) Pokud by dráhy vypsaly výběrové řízení, byla by Škoda schopna do něj vstoupit s vlastními vlaky, které by dodala do 18 měsíců. České dráhy na výhodnosti nákupu Railjetů trvají. Navíc jsou podle nich vyzkoušené a u rakouských drah se osvědčily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Prešove dnes výstražný štrajk zamestnancov DP

Zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), ktorí na utorok (9.8.) ohlásili trojhodinový ostrý štrajk, skrátili jeho trvanie na hodinu. TASR to oznámil po zasadnutí štrajkového výboru predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMP Milan Gáll.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vyvracejí dohady kolem nákupu Railjetů

Rádi bychom uvedli na pravou míru informace, že by České dráhy mohly nákup Railjetů financovat z evropských fondů. Tato informace se objevila v některých médiích a nezakládá se na pravdě. Peníze na nákup nových jednotek pro dálkovou dopravu mají České dráhy připraveny a získaly je prodejem mezinárodních dluhopisů, což je běžný komerční způsob financování. Není také pravda, že by České dráhy neměly dohody s rakouskými a německými drahami o nasazení jednotek Railjet na mezistátních spojích. 

Více uvádí tisková zpráva.

Toto sdělení je zřejmě reakcí na dnešní zprávy z médií o předběžném opatření ÚHODS - viz třeba tato.

V Horním Slavkově probíhá zajímavá výstava

V hornoslavkovském muzeu probíhá výstava, na které mohou nejen pamětníci zavzpomínat na stavbou a zlatou éru Slavkovské dráhy. Návštěvníci se tady mohou až do 18. září seznámit s její stodesetiletou historií. "Devatenáct panelů se věnuje historii, ale i technickým zajímavostem - tunelům, mostům, zastávkám," přibližuje za pořadatele jednatel Železničního spolku Klub M 131.1 Robert Koutný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC neví, které tratě opravovat

Stát investuje stovky milionů do regionálních tratí, na kterých už nový jízdní řád nepočítá s osobními vlaky. Vlastník tratí, Správa železniční dopravní cesty, to odůvodňuje nejasnými vztahy s kraji, které si objednávají dopravu. Ty zatím neřekly, které tratě považují za perspektivní a kterých železnic se stát naopak může zbavit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oběti ze Studénky se dočkaly pomníku

Památník obětem železničního neštěstí, které si v srpnu 2008 ve Studénce na Novojičínsku vyžádalo osm lidských životů a desítky zraněných, byl dnes odpoledne pietně odhalen nedaleko místa tragédie. Odhalení se stalo součástí vzpomínkového setkání k třetímu výročí železničního neštěstí. Památník, který symbolizuje náraz dvou hmot, nese křestní jména všech osmi obětí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Čmeláci“ v Albánii ještě žijí

Protože miluju jízdu vlaky, obzvlášť takovými, které se moc nelesknou a moc rychle nejedou, zato je z nich hodně vidět. Od železnice v Albánii nic jiného čekat nelze. Je proslulá svou zaostalostí a izolovaností, se světem ji dosud spojuje pouze trať do Černé Hory, kde však jezdí jen nákladní vlaky. Celou síť železnic, dlouhou celkem 447 kilometrů, v podstatě tvoří jen trať podél pobřeží Jadranu s jedinou delší odbočkou vnitrozemím...

Celý článek se značně anachronickým titulkem najdete na této stránce.

Radioblok je stabilním a velmi spolehlivým systémem

Na jihočeské železniční trati mezi Číčenicemi a Volary probíhá zkušební provoz nového zabezpečovacího zařízení Radioblok RBA-10 z produkce společnosti AŽD Praha. Systém je určen pro regionální jednokolejné tratě, na nichž bezpečnost železniční dopravy zajišťují ve velké míře pouze lidé, což představuje značný rizikový faktor. Bude se využívat zejména na trati 197, kde se v minulosti událo několik smrtelných železničních nehod.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Už se kradou i drážní elektrické vozíky

Neobvyklou krádež, která se posléze změnila v ještě neobvyklejší dopravní nehodu, vyšetřují policisté v Přerově. Neznámý muž ukradl v noci v areálu místního nádraží přepravní vozík a vyrazil s ním do ulic města. Jenže řízení vozítka nakonec nezvládl a narazil do zdi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Síť nákladních železničních koridorů na postupu

Realizace nařízení Evropské komise 913/2010 o prioritní železniční nákladní síti se pohnula kupředu: pro oba koridory (Rotterdam/Ant-verpy – Lyon/Basilej a Rotterdam/Antverpy – Janov) již zúčastněné země zřídily řídicí výbory. Na konferenci o budoucnosti evropských nákladních železničních koridorů v Antverpách to na konci června uvedl belgický ministr dopravy Etienne Schouppe.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V nových brněnských tramvajích se nedá větrat

Nové vozy brněnské MHD měly cestujícím zvýšit komfort. Jenže v nových brněnských tramvajích se nedá větrat. Moderní typy totiž mají často jen malá výklopná okénka. Dopravní podnik se proto snaží u nově nakupovaných vozů zajistit posuvná okna. Lépe tomu není ani v autobusech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zlínský kraj plánuje čipové odbavování v IDS

Cestování ve Zlínském kraji by se mohlo zjednodušit. Hejtmanství plánuje novinku. Chce, aby mohli lidé platit jedinou čipovou kartou ve všech druzích veřejné dopravy a u všech dopravců. Od linkových autobusů přes městskou hromadnou dopravu až po vlaky. Plán je takový, že v budoucnu by tyto karty fungovaly i po celém Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.