Dopravné správy

Bologna si pripomenula útok na železničnú stanicu

Spomienkovou akciou a pochodom ulicami talianskeho mesta Bologna si dnes pozostalí a priatelia obetí bombového útoku pravicových extrémistov na miestnu železničnú stanicu z 2. augusta 1980 uctili pamiatku 85 ľudí, ktorí pri ňom prišli o život.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolik berou šéfové Ministerstva dopravy?

Ministerstvo dopravy zveřejnilo tarifní platy náměstků a ředitelů jednotlivých odborů. Ministr dopravy Pavel Dobeš se informace rozhodl zveřejnit i přes to, že podle úřadu na ochranu osobních údajů je nemusí státní úřady uvádět. Tabulka s výší platů se dnes objevila na webových stránkách ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražáci milují tramvaj 22

Nejvytíženější je v pražské tramvajové síti linka 22, nejintenzivnější provoz je v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova a nejvíce lidí přestupuje v uzlech Anděl, I. P. Pavlova a Palmovka. Při třídenním výzkumu v tramvajích to zjistili pracovníci a spolupracovníci dopravního podniku a městské společnosti ROPID.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka rýchlovlakov v Číne ako politikum

Čínske médiá obmedzili razantnosť svojich správ o nedávnom vlakovom nešťastí. Stalo sa tak pre praktiky vládnucej Komunistickej strany, ktoré pozorovatelia označili za cezúru, píše agentúra Reuters.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK vyplatí zamestnancom po sto eur

Stratový železničný dopravca v septembri plánuje rozdať odmeny. Vyjde to na 400­tisíc eur. Šéf štátnej firmy hovorí aj o tlaku odborov. Štyritisíc železničiarov si v septembri prilepší na výplatách o sto eur. Taká je dohoda odborov a osobného železničného prepravcu ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Dauhá budú stavať metro

Katar, ktorý bude v roku 2022 hostiť Majstrovstvá sveta vo futbale, vyzval (...) domáce a zahraničné spoločnosti na predkladanie ponúk na projekt výstavby metra v hlavnom meste Dauhá. V prvej fáze by sa malo postaviť zhruba 22 kilometrov tunelov a 15 staníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava tratě Jihlava–Okříšky bude trvat déle

Železniční trať z Jihlavy do Okříšek zůstává uzavřena. Správa železniční dopravní cesty zjistila, že je po páteční nehodě historického vlaku poškozena vážněji, než železničáři původně mysleli. Oprava a s ní spojená výluka všech vlaků proto potrvá nejméně do středy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik Bratislava nekomunikuje s mestom

Mestská dopravná komisia nebola informovaná o zmenách na linkách č. 51, 133, 89 a 96 od 1. augusta v súvislosti s reštriktívnym rozpočtom mesta, ktoré zverejnil na svojej oficiálnej internetovej stránke Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nepřetržitá výluka v úseku Olomouc hl. n. - Prostějov hl. n.

Informace o nepřetržité výluce na trati 301 Olomouc hl. n. - Prostějov hl. n. 4.8. - 8.8.

Dovolujeme si vás informovat, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) bude od 4. srpna do 8. srpna opravovat geometrickou polohu kolejí v celém traťovém úseku mezi olomouckým hlavním nádražím a Prostějovem, dále bude probíhat úprava štěrkového lože do profilu, svařování, navařování vyhýbkových součástí ve stanicích, výměna pražců, čištění štěrkového lože, oprava povrchu přejezdů, oprava držebnosti upevňovadel na přejezdech.

České dráhy v souvislosti s touto nepřetržitou výlukou od 4. srpna od 8:00 do 8. srpna 17:00 připravily opatření v železniční dopravě. Po dobu výluky platí výlukový jízdní řád náhradní autobusové dopravy (NAD).

Osobní vlaky, spěšné vlaky a rychlíky budou nahrazeny NAD v úseku Olomouc hl.n. - Prostějov hl.n., navíc všechny spěšné vlaky a rychlíky pojedou současně odklonem přes Přerov.
Z důvodu odlišné jízdní doby autobusů bude po dobu výluky platit výlukový jízdní řád NAD, který je k dispozici na stránkách www.cd.cz v sekci Vlakem po ČR / Jízdní řád / Traťové jízdní řády / trať 301.

Umístění zastávek NAD:

Prostějov hl.n. - před nádražní budovou vlevo, stanoviště BUS ''G'',
Vrahovice - na hlavní silnici zastávka BUS '' Vrahovická'' a zast BUS ''Hanačka'',
Kraličky - na rozcestí ke Kraličkám,
Vrbátky - na hlavní silnici u odbočky k nádraží,
Blatec - u žel. přejezdu,
Kožušany - na křižovatce u ZŠ,
Nemilany - na hlavní silnici, zastávka MHD '' Slavonín, Cihelna'' a zastávka MHD '' Nemilany'' (konečná zastávka MHD,
Olomouc-Nové Sady - na hl. silnici, zastávka MHD ''Nové Sady, žel. zast'',
Olomouc hl.n. - ulice Táborská, u východu z nového podchodu.

Cestujícím doporučujeme, aby věnovali opatření pozoronost.
České dráhy se omlouvají cestujícím za komplikace, které jim plánovaná výluka způsobí.

Naše dráhy: Kdejaký blbec se prohlásí za odborníka

Po tuzemské železnici není radno cestovat. Prasklé koleje byly dříve mimořádnou událostí, ale dnes se prý tato závada změnila v přerušení celistvosti koleje, což se bere jako běžná závada a nikdo to moc neřeší. V podstatě se čeká na masakr jako z hororu, až pak se možná něco změní k lepšímu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba koridoru mezi Prahou a Lysou dostala zelenou

Ministerstvo životního prostředí schválilo chystaný 30 kilometrů dlouhý železniční koridor z pražských Vysočan do Lysé nad Labem. Se zahájením výstavby, která bude stát řádově miliardy korun, počítá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v roce 2014. (...) V budoucnu by tak na jedné z klíčových příměstských tratí mohly jezdit vlaky rychlostí až 140 kilometrů za hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Liberce do Vratislavic se znovu rozjedou tramvaje

Z Liberce do Vratislavic budou od 14. srpna znovu jezdit tramvaje. Provoz stojí už měsíc kvůli modernizaci trati, tramvajové spojení zůstalo zachováno jen mezi Vratislavicemi a Jabloncem nad Nisou. Kvůli souběžné rekonstrukci Jablonecké ulice je navíc náhradní autobusová doprava značně komplikovaná, proto se dopravní podnik snažil výluku tramvajového provozu co nejvíce zkrátit. Díky modernizaci se ale cestování do Vratislavic zrychlí a U Lomu vznikne společná zastávka pro tramvaje i autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Japonskí železničiari za trest umývali WC

Japonská železničná spoločnosť JR West musí odškodniť svojich zamestnancov za jej "vzdelávací" program, v rámci ktorého trestalo svojich pracovníkov za meškanie alebo chyby. Súčasťou takýchto trestov bolo okrem iného aj čistenie záchodov či kosenie trávnika. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Občanský boj proti zdražení pražské MHD

Zdražila se cena dvou nejpoužívanějších jízdenek. Můžeme na ně sice jezdit déle, ale na krátké přejíždění po městě je nám prodloužení doby platnosti většinou k ničemu. Při výstupu z dopravního prostředku se může stát, že vyhazujeme draze zaplacených čtyřicet minut do koše.V okamžiku, kdy vystupujete z placené zóny, můžete cvaklou jízdenku prodat nebo věnovat. Pošlete ji dál!

Už starší, ale pořád zajímavou videovýzvu najdete na této stránce.

Vláda aktualizovala dopravní politiku ČR

Vláda na svém zasedání dne 20. července 2011 schválila usnesením vlády č. 565 materiál Aktualizace Dopravní politiky České republiky pro léta 2005 – 2013 v roce 2011. Materiál kabinetu předložilo Ministerstvo dopravy po projednání se všemi resorty a dotčenými subjekty.

Celou zprávu i příslušné materiály najdete na této stránce.

DP Praha vykoupil padělky jízdenek za tisíce

Už jen dva dny mají pasažéři pražské MHD možnost vrátit neplatné jízdenky. Mohou tak učinit ve všech předprodejních místech, tedy nejčastěji u okének v metru. Při výkupu starých lístků se přitom objevilo mnoho padělků, zatím za 34 tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozpočtu SFDI mají pomoci dražší dálniční známky

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš chce zalepit díru v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury zdražením dálničních známek. V úvahu přitom připadají tři varianty: minimální s navýšením ceny o stokorunu, střední cesta s dvousetkorunovým zdražením a maximální s nárůstem o tři sta korun. Dnes řidiči za roční kupon platí 1200 korun, ponechání ceny na současné výši ale ministr označil za velmi nepravděpodobné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka na Žlutý kopec Brňáky neoslovila

Návrší Žlutého kopce a přilehlého Vaňkova náměstí nad brněnským výstavištěm se změní. O jeho podobě rozhodnou hlasy lidí v anketě radnice Brno-střed. Nebezpečnou křižovatku na kopci má nahradit kruhový objezd. Lanovka na kopec však místní příliš neláká.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tramvaj jako ruské kolo

Dvacetiletému Petru Šohajkovi, který letos odmaturoval na pražské dopravní průmyslovce, vadilo, jak je cestování hromadnou dopravou nepohodlné. Vymyslel proto autobus, ve kterém si všichni lidé budou moci sednout. Jeho projekt nyní soutěží o cenu Česká hlava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je třeba zlepšit pohled veřejnosti na železnici

Průměrný věk zaměstnanců Českých drah je v současné době 44,5 let (údaj ČD). I když toto číslo je poměrně příznivé, příliv mladých lidí na železnici je více než žádoucí. Co je z vašeho pohledu nutné udělat pro to, aby železnice mladé lidi přitáhla a udržela?

Odpověď na tuto i další otázky najdete na této stránce.