Dopravné správy

ZSSK Cargo úspešne znižuje prevádzkové náklady

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s., (ZSSK Cargo) vykázala v 1. polroku 2011 prevádzkový zisk v hodnote 29,1 milióna eur. Oproti plánu bol výsledok lepší o takmer 3 milióny eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD Praha usiluje o bezpečnost na železnici

Tuzemský lídr v oboru, který má za úkol posílit bezpečnost na železnici, společnost AŽD Praha, bojuje s hospodářskou krizí posílením vývoje. Takřka veškerý zisk, tedy zhruba 200 milionů korun ročně, investuje společnost do vývoje nových technologií, které posílí bezpečnost na železnici. "Vlastně každé tři roky musíte přijít s něčím novým, musíme inovovat to, co už dobře umíme. Zmenšujeme naše technologie, radikálně snižujeme spotřebu energie a tak dále. Pokud bychom ustali v tomto tempu, zahraniční konkurence by nás vytlačila z trhu," vysvětluje generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Olomouc zdražuje jízdné MHD i IDS

Již pouze do konce července budou platit dosavadní jízdenky na olomoucké městské autobusy a tramvaje. Od 1. srpna MHD podraží, místo 12 korun cestující zaplatí 14. Nové jízdenky si již lidé mohou kupovat. Staré platit přestanou, až do konce října si je však cestující budou moci od Dopravního podniku nechat "proplatit".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soukromníci se bojí holdingu ČD

Pokud se v České republice skutečně opět spojí dopravce (České dráhy) a správce železniční infrastruktury (Správa železniční dopravní cesty), obrátí se čeští soukromí železniční dopravci zastupovaní Sdružením železničních společností (SŽS) na Evropskou komisi. Vytvoření holdingu je podle jejich představitelů v přímém rozporu s již existující či připravovanou legislativou Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vyberou opravářské kapacity na další 4 roky

České dráhy vyhlašují celkem 18 zadávacích řízení na periodické opravy různých typů vozidel na období příštích 4 let.

Další informace jsou k dispozici v přiložené tiskové zprávě.

Optimalizace trati Bystřice n.O. – Č.Těšín postupuje

Stavba pokračuje rekonstrukcí stanice Třinec a úseku mezi touto stanicí a železniční stanicí Bystřice nad Olší. Rozsah stavby je obdobný jako v loňském roce, ale vzhledem k výhodnému přímému vedení tratě není nutné upravovat její polohu proti současnému stavu. Po rekonstrukci bude možné zvýšit traťovou rychlost až na 160km/h.Přestavbou prochází železniční zastávka Vendryně, kde vyroste nové nástupiště s vyšší polohou pro pohodlný nástup a výstup cestujících. Toto nové nástupiště bude oproti původnímu posunuto cca 85 m směrem k Třinci. Stávající železniční přejezd bude přeložen o cca 100 metrů směrem k Třinci. V úseku vznikne zcela nová zastávka Třinec – Lyžbice naproti náměstí T. G. Masaryka. Na tuto zastávku finančně přispěla a.s. České dráhy a město částkou 16 mil. Kč.

Celou tiskovou zprávu s fotodokumentací najdete na této stránce.

ŽSR zelektrizujú 21 km trati za 29,3 mil. eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú začiatkom augusta vyhlásiť verejnú súťaž na vypracovanie a dodanie projektovej dokumentácie pre stavbu elektrifikácie železničnej trate Haniska - Veľká Ida - Moldava nad Bodvou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První česká tramvaj má svůj pomník

František Křižík, významný český technik, průmyslník a vynálezce patřil mezi hlavní propagátory využití elektrické energie v dopravě a proto připravoval pouliční elektrickou dráhu v Praze. Zakázku se mu však nedařilo získat, protože exkluzivní smlouvu na pražskou dopravu měly koňské dráhy. Svoji myšlenku uskutečnil až v rámci Zemské jubilejní výstavy v roce 1891.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škudlením v dopravě přijdeme o příspěvky EU

Plánované výdaje státního rozpočtu pro dopravu na příští rok a další roky omezí čerpání dotací z Evropské unie. ČTK to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Ministerstvo dopravy bude mít podle něj v budoucích letech velký problém s financováním výstavby a údržby dopravní infrastruktury. Prioritou je pro ministra rekonstrukce dálnice D1. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyřeší studentský nápad nebezpečnost přejezdů?

Železniční přejezd ve Velkých Hošticích blízko Opavy patří mezi místa s častými nehodami. Jen letos na jaře se tam staly dvě tragické události - poprvé se srazil vlak s kamionem, podruhé s taxíkem. Zranilo se tu celkem už 29 lidí. K větší bezpečnosti může pomoci studentský nápad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Klínovec dostane moderní lanovku

Na Klínovci začala stavba nové lanovky. Má být nejmodernější v republice a navíc jako vůbec první u nás bude mít čtyřmístné sedačky se sklopnou stříškou pro případ nepříznivého počasí. Nová lanovka za 180 milionů má začít jezdit ještě letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V tramvajích DPMaL zkoušejí novinku

Dopravní podnik testuje v tramvajích jezdících mezi Mostem a Litvínovem novinku - LCD monitor, který cestujícím zobrazuje řadu dopravních informací. Lidé se z něj dozvědí například podrobnosti o lince či možnosti přestupů. Města jsou třetím místem v Česku, kde se systém zkušebně zkouší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šéf SŽDC se zpovídal čtenářům

Železnici ochromily letní výluky. Správce kolejí, společnost SŽDC se pustila do oprav poničených tratí. A dopravu na kolejích čekají i další změny, v září se z Českých drah do SŽDC přestěhuje 8 500 zaměstnanců. Personální i dopravní novinky vysvětloval čtenářům iDNES.cz ředitel SŽDC Pavel Habarta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové pardubické vlaky ČD v „najbrtu“ nebudou

Pardubický kraj bude propagovat své památky pomocí nátěru vlakových souprav. Na tratě tak vyjede například Bedřich Smetana. Vsacan, Antonín Dvořák nebo Vindobona. Přes Pardubice jezdí řada vlaků, které mají dlouhá léta zažitá svá jména. Teď ale na koleje vyjede novinka. Nové soupravy v regionální dopravě dostanou nátěr v podobě významných historických a kulturních památek Pardubického kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Olomoučan ohrozil opravu prostějovského nádraží

Dvacet milionů mají České dráhy na rekonstrukci místního nádraží v Prostějově. Brzdí ji však snaha o zařazení nádraží na seznam kulturních památek. Kompletní úpravy měly začít už před půl rokem. „Už připravený projekt jsme museli odložit. Pokud by se nádraží stalo kulturní památkou, bylo by nutné jej přepracovat a opravy by se pravděpodobně prodražily,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Dráhy se proti návrhu na vyhlášení památkou, který loni v srpnu podal jeden obyvatel Olomouce, odvolali a památkáře přesvědčují, aby se statut budovy neměnil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Parní vlaky jezdí i v týdnu

Nejen o sobotách a nedělích, ale i v týdnu se můžete přes léto svézt nostalgickým vlakem. Jízdy se jmenují příznačně: Parním vlakem Českou Kanadou, Posázavský nebo Lužický motoráček.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihočeši si posvítili na přejezdy

V jižních Čechách se kontrolují všechny železniční přejezdy. Kraj si vyžádal prověrku jejich stavu a také průzkum, jestli je na vlaky ze silnic vidět. Kontroly mají trvat do konce příštího týdne, hejtmanství tak reaguje na nárůst počtu nehod v kraji. Prověřena by měla být více než tisícovka přejezdů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SFDI dostane peněz sice víc, ale stejně málo

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) v příštím roce dostane ze státního rozpočtu 37 miliard korun, tedy o čtyři miliardy korun více než letos. Je tak splněna podmínka koaliční smlouvy, aby tento objem neklesl, řekl (...) premiér Petr Nečas (ODS). Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) je ale nadále nespokojen s prostředky pro svůj resort, kterému je v jeho kapitole na příští rok vyčleněno 20,8 miliardy korun. To jsou zhruba dvě třetiny toho, co sliboval původní výhled, uvedl Dobeš.

Celou zprávu najdete na této stránce.


Škodovka s Číňany pobila ABB, Siemens a Bombardier

Plzeňská Škoda Electric, dceřiná firma Škody Transportation, dodá v letech 2012 až 2014 do čínského města Suzhou trakční výzbroje pro 23 pětivozových jednotek metra za téměř půl miliardy korun. Škoda Electric v konsorciu s čínskou firmou Kingway Transportation zvítězila nad firmami ABB, Siemens a Bombardier.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zaměstnanci ŽOS Nymburk o práci nepřijdou

Velké překvapení pro mnohé je na světě. Nymburský podnik ŽOS, který se utápěl ve finančních potížích a dluží za dodávku tepla miliony korun, je prodaný. Slovenští majitelé prodali celý areál bývalé ŽOSce Louny. Areál fabriky byl prodán k 1. červenci. Pro kruhy blízké podniku však nešlo o překvapení. O nymburskou ŽOSku projevily zájem firmy Legios a také Škoda Plzeň. „Vlastníkem je nyní společnost Legios, což je bývalá ŽOS Louny.

Celou zprávu najdete na této stránce.