Dopravné správy

Dozvuky stávky v dopravě: Kalousek je blbec!

Ostrá slova poslal na adresu ministra financí Miroslava Kalouska odborářský boss Jaroslav Zavadil. Podle Zavadila mu může jen "blbec" poslat žalobu, když něco udělal jeho soused. Ministerstvo financí totiž kvůli červnové stávce v dopravě žaluje Českomoravskou konfederaci odborových svazů, kterou Zavadil vede. Protest však organizovala Koalice odborových svazů v dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Vysočině v Jančuru nevěří

Když se před dvěma lety rozhodovalo, s kým budou kraje po železnici jezdit, byla tendence umožnit vstup na železnici co nejvíce regionálním dopravcům. „Připravovali jsme se opravdu na to, že v rámci kraje Vysočina budeme vypisovat tendry na to, abychom zde ve spolupráci s dalšími dopravci dokázali vytvořit konkurenční prostředí,“ vzpomenul u příležitosti zahájení dvoudenní železniční výstavy v Havlíčkově Brodě, v pátek 24. června, náměstek hejtmana kraje Vysočina Ing. Libor Joukl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha: Metro do Syslova nebo tramvaje?

Před sto dvaceti lety projela Oveneckou ulicí na pražské Letné, za rohem od dnešní redakce Hospodářských novin, první elektrická tramvaj. Trasa od Letenského zámečku ke Stromovce měřila jen pár set metrů. Dnes má Praha 140 kilometrů tramvajových tratí, jimiž se ročně přepraví skoro 360 milionů cestujících a spolu se Sydney drží světový primát v rozšíření elektrické dráhy.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.

Vlak Jana Pavla II. přijede na Moravu

Ve dnech 21.-24. září přijede do České republiky poutní vlak Jana Pavla II, přičemž se jedná o první cestu papežského vlaku u nás. Je to moderní souprava, postavená v Polsku, a slouží k dopravě poutníků i jako pojízdná audiovizuální expozice, připomínající život a dílo prvního slovanského papeže, informoval server Ado.cz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC podle svého šéfa zanedbávala údržbu tratí

Nejvíce uvolněných šroubů, které připevňují kolejnice k pražcům, je podle mimořádné kontroly na železničních tratích v regionu jižní Moravy. Kvůli závadám, jejichž odstranění přijde na více než 150 milionů Kč, byla na konci června při vyšších teplotách vzduchu nařízena pomalá jízda vlaků na několika desítkách úseků celostátních i regionálních tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysočina kontrolovala krajské přejezdy

Železniční přejezdy na Vysočině jsou v dobré kondici, zjistili zaměstnanci krajského úřadu po mimořádné kontrole. Za nehody tam mohou hlavně řidiči, potvrdila navíc policie. Nebezpečné přejezdy v kraji se sem tam ruší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC k vykolejení historické soupravy v Jihlavě

Po mimořádné události, při které došlo dne 29. 7. 2011 u Jihlavy k vykolejení historického vozu a parní lokomotivy, byl zjištěn takový rozsah poškození trati, který vedl v úseku Jihlava – Okříšky k jejímu uzavření. Trať je po vykolejení značně poškozena, pravidelné vlaky nahrazuje náhradní autobusová doprava.

Celou tiskovou zprávu SŽDC si můžete přečíst zde.

Srážku na čínské VRT zavinila konstrukční chyba

Sobotní (tj. 23.7.) nehodu dvou rychlovlaků na jihu Číny způsobila chyba na signalizačním zařízení. Systém nezaznamenal, že na mostě stojí vlak, a druhý tak do něj v plné rychlosti narazil. Kvůli technické závadě přišlo o život 39 cestujících a 200 dalších zůstává se zraněními v nemocnicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci ZSSK si priplatia až od septembra

Plánované augustové zdražovanie cestovných lístkov priemerne o desať percent odložia železnice až o mesiac neskôr. S najväčšou pravdepodobnosťou si cestujúci priplatia od septembra. Úrad pre reguláciu železničnej dopravy, ktorý mal predložený návrh z 23.¤júna posúdiť a schváliť, však už augustový termín nestihne. "Určite neprídu nové ceny lístkov od 1.¤augusta, na návrhu stále pracujeme," potvrdil Martin Gajdoš, riaditeľ sekcie regulácie na železničných dráhach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec testuje inteligentní tramvajovou zastávku

Liberecký dopravní podnik zkouší nový informační systém. Cestující se ze světelné tabule přímo na zastávce dozvědí, za jak dlouho přijede jejich tramvaj nebo autobus. Ukazuje hned jedenáct nejbližších spojů. Zařízení za sto tisíc korun dopravce zkušebně dosadil na zastávku Nádraží, kudy jezdí městské autobusy i tramvaje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pripravuje sa obmedzovaní spojov bratislavskej MHD

Dopravný podnik Bratislava (DPB) bude rokovať s magistrátom hlavného mesta o ďalšom obmedzovaní spojov bratislavskej mestskej hromadnej dopravy od septembra tohto roku. (...) Podnik, ktorý od začiatku augusta zvyšuje cestovné, zároveň prepustí 265 z viac ako troch tisícok zamestnancov. Mesto redukciu pripustilo, jeho hovorca ale tvrdil, že by nemala byť „razantná“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubický IDS „zruší“ tratě z Olomouckého kraje

Některé regionální tratě, které vedou z Olomouckého kraje přes sousední Pardubický, definitivně skončí. Vedení středomoravského hejtmanství sice původně chtělo vlakovou dopravu udržet a platit i podíl z cesty na území sousedního kraje, ale nakonec s ohledem na nákladnost takového provozu zvolilo autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Parní léto na Vysočině o tomto víkendu nebude

Dovolujeme si vám oznámit, že Česke dráhy a Společnost telčské místní dráhy, vzhledem k poškození soupravy historického vlaku při mimořádné události ve stanici Jihlava, která se stala dnes 29. 7. 2011 při přepravě této soupravy na akci Parní léto 2011, ruší nostalgické jízdy tento víkend, tedy ve dnech 30. 7. a 31. 7. 2011, a s tím spojené akce, které pořádají.
Plánované akce na další víkendy ČD a Společnost telčské místní dráhy prozatím neruší.

Všem se touto cestou velice omlouváme.

S přátelským pozdravem

Kateřina Šubová, regionální tisková mluvčí ČD

Vykolejená historická souprava poškodila koleje

V pátek dopoledne vykolejil u nádraží v Jihlavě historický vlak. Inspektoři drážní inspekce dorazili na místo a zjišťují, co se stalo. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Podle šetření to vypadá, že manipulační vlak táhl vykolejenou lokomotivu několik kilometrů, uprostřed cesty ale zase naskočila zpátky na koleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeň bude zítra patřit historickým tramvajím

Mimořádnou jízdu historických tramvají a trolejbusů chystají na sobotu plzeňské městské dopravní podniky. U příležitosti festivalu Na ulici bude na speciálních linkách kroužit dobové trolejbusy a tramvaje včetně jedné z nejstarších přezdívané Křižík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Ostravě vznikne muzeum tramvají

Po vhodném místě pro muzeum tramvají se začíná poohlížet ostravská radnice. Primátor Petr Kajnar oznámil, že město zadalo vypracování studie, která má zhodnotit možnost využití chátrajícího továrního areálu ve Wattově ulici. Kdyby nebylo možné muzeum umístit do starých hal stojících poblíž hlavního nádraží, mohlo by vzniknout u vítkovického nádraží. Jeho umístění do staré továrny je však podle primátora levnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnavská firma zrekonštruuje poľskú trať

Trnavská firma TSS Grade, a.s. so svojou dcérskou spoločnosťou v Poľsku zvíťazili v tendri na rekonštrukciu železničnej trate v poľskom regióne Poznaň.Uskutočnia komplexnú výmenu železničného zvršku a koľajníc v celkovej dĺžke 22,35 kilometrov za 27,5 mil. PLN, čo je približne 7 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

In-karta ČD bude k mání levněji

Od 1. srpna nabídnou České dráhy vybrané roční zákaznické aplikace na In-kartě levněji. Časově omezená nabídka platí do 15. září a zákazníci během ní mohou ušetřit na ročních aplikacích IN 25 a IN 50. Cílem akce je především přilákat nové zákazníky, proto si zákaznickou aplikaci za akční cenu mohou koupit pouze noví žadatelé a žadatelé o pokračovací In-kartu (do hotové platné In-karty nelze zákaznickou aplikaci za akční cenu nahrát).

Žádost o vystavení nepřenosné In-karty s roční aplikací IN 25 nebo IN 50 za akční cenu lze podat u pokladních přepážek ČD do 15. září (prostřednictvím eShop nelze tuto nabídku využít).

Ceník naleznete v přiložené tiskové zprávě.

V Bratislave zdraženie cestovného MHD až o 40 pct

Ak využívate mestskú hromadnú dopravu, vyčleňte si na cestovanie viac peňazí než doteraz. Od prvého augusta ceny cestovného upravuje Bratislava i Prešov. Banská Bystrica ceny zvýšila už prvého júla. Zdražovanie v ďalších mesiacoch sa nedá vylúčiť ani v Trnave, Trenčíne, Žiline či Nitre. Jediným mestom, ktoré zvýšenie cien vylúčilo úplne, sú Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava: ombudsman ČD není zrušen, ale neobsazen

České dráhy se pozici ombudsmana kvality nechystají zrušit. V současné době ji ale neplánují nikým obsadit. (...) Společnost tak upřesnila informace některých médií o definitivním zrušení této pozice.

Celou zprávu najdete na této stránce.