Dopravné správy

ČD pokračují v nákupu moderních motorových vozů

České dráhy vypisují soutěž na dodávku dalších 4 zcela nových nízkopodlažních motorových vozů pro Liberecký kraj. S dodávkou již vyráběných vozů, které budu postupně nasazeny do provozu již v jízdním řádu 2012, bude pro Liberecký kraj vyrobeno celkem 20 zcela nových motorových vozů v hodnotě asi 1,1 miliardy Kč.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

U Stadlerů staví jednotky pro LEO Express

Na mapě Švýcarska městečko Bussnang svou velikostí nijak nevyniká. Přesto však jeho jméno v zemi helvetského kříže má věhlasný zvuk. A nejen v ní. Sídlí v něm totiž ředitelství a jeden ze závodů společnosti Stadler, která vyrábí vlaky a kolejová vozidla městské dopravy pro velkou část Evropy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lehněte si na koleje a uzdravíte se!

Zoufalí Indonésané, kteří nemají peníze na léčbu svých neduhů, vynalezli nový způsob terapie. Hromadně si lehají do kolejiště, aby je zasáhl elektrický výboj z blížícího se vlaku. Těsně před rozjetou soupravou potom uskočí. Lidem hrozí za nebezpečnou léčbu pokuta i vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nebude to dlouho trvat a skončíme tak také. Státní zdravotní systém ušetří, ať už to poležení na kolejích dopadne jakkoliv.

„Prekabátenie“ ZSSK vyjde na dva milióny eur

Železničiari, ktorí prichádzajú do styku s cestujúcimi, dostanú nové moderné rovnošaty. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce týmto spôsobom lepšie zapôsobiť na cestujúcich a pritiahnuť do vlakov viac ľudí. Podnik totiž bojuje s prepadom počtu pasažierov a s ťažkosťami udržiava tržby na úrovni tretiny nákladov. Vedenie ZSSK verí, že tento marketingový ťah zlepší hodnotenie ľudí o kvalite cestovania v slovenských vlakoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hrdina ze Studénky odměněn - režijkou

Ministr dopravy Pavel Dobeš udělil výjimku strojvedoucímu rychlíku Comenius Jiřímu Šindelářovi pro získání režijní jízdenky. Uznal tak jeho mimořádný čin při tragické nehodě ve Studénce v srpnu 2008, kdy rychlou reakcí a značným snížením rychlosti zabránil mnohem většímu počtu obětí a zraněných.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda, že si jí asi moc neužije, jestliže režijky tato vláda zruší.

Regionální železniční doprava pomalu hyne

Pardubický kraj pokračuje v přípravách na razantní změny v regionální železniční dopravě. V polovině prosince, kdy začne platit jízdní řád pro rok 2012, chce zrušit provoz na řadě lokálek, na dalších tratích vlaků významně ubude. Zastavení dopravy je zřejmě hotovou věcí i na Králicku, kde uvažoval Olomoucký kraj o zaplacení dopravy na drahách, které překračují regionální hranice. Nakonec od tohoto záměru ale ustoupil. Velké rušení dopravy na vedlejších tratích připravil také Kraj Vysočina. Vedení všech tří regionů hovoří stejně – hlavním motivem k omezení provozu na lokálkách je snížení dotací, které na objednávku železniční dopravy dostávaly regiony od státu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

9 500 zaměstnanců ČD na cestě k SŽDC

Celkem devět odborových centrál na železnici dnes podepsalo s ministrem dopravy Pavlem Dobešem a vedením Českých drah (ČD) a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) memorandum o převodu 9500 zaměstnanců drah na správu dopravní cesty. Memorandum řeší zajištění podmínek z kolektivních smluv pro přecházející zaměstnance.

Celou včerejší zprávu najdete na této stránce.

Nákladové nádraží Žižkov odolává Sekyře

Zachování budovy nákladového nádraží na Žižkově a zamítnutí nového developerského projektu by zhoršilo dopravní obslužnost lokality. Společnost Sekyra Group proto nadále jedná s ministerstvem kultury, které o osudu nádraží nakonec rozhodne, uvedl v úterý ředitel firmy Sekyra Group Leoš Anderle.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další technologii GSM-R pro SŽDC dodá opět Kapsch

Česká pobočka rakouské společnosti Kapsch pokryje v tuzemsku dalších 230 kilometrů železničních tratí technologií GSM-R za 20 miliónů eur (zhruba 486 miliónů Kč). Pokrytí se tak rozšíří na téměř 1000 kilometrů. Zakázku získala od Správy železniční dopravní cesty, sdělila ve středu firma v tiskové zprávě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Albatros“ pojede na Křivoklát

V sobotu 6. srpna vyjede parní expres tažený rychlíkovou lokomotivou 498.022 „Albatros“ z roku 1947 na 16. ročník Křivořezání, tradičního řezbářského setkání zručných řezbářů pod širým nebem na Křivoklátě. Parní vlak, sestavený z historických vozů a bufetového vozu, bude z Křivoklátu pokračovat přes Rakovník do Lužné u Rakovníka, kde si mohou zájemci prohlédnout železniční muzeum Českých drah. Cestující s jízdenkami na parní vlak získají 50 % slevu na vstupném na prohlídkový okruh hradem Křivoklát, v železničním muzeu pak získají 20% slevu na vstupném. Více informací včetně jízdního řádu najdete v tiskové zprávě.

ČD mají čtyřikrát víc budov, než potřebují

Skladiště, vodárenské věže, rekreační objekty, ale i zbytné činžáky v centrech měst. Nabídka nemovitostí Českých drah je skutečně pestrá. Seznam čítá 5200 budov, z nichž ani jednu dráhy nepotřebují k provozu. Podle propočtů největšího českého dopravce má ČD zhruba čtyřikrát více budov, než skutečně využije.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK je údajne v pluse

Železničná spoločnosť Slovensko sa za prvý tohtoročný polrok dostala do plusu. Zarobila 3,2 milióna eur. Zisk prekvapil aj samotných železničiarov, v pláne hospodárenia totiž v prvom polroku rátali s 11-miliónovou stratou. Štátny dopravca tvrdí, že pozitívne čísla sú výsledkom redukcie spojov, lepšieho marketingu a vyšších tržieb. Trúfa si aj na zisk za rok 2011 ako celok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC ještě k vykolejení historické soupravy v Jihlavě

Správě železniční dopravní cesty se již podařilo opravit trať v úseku Jihlava – Bransouze. Mezi stanicemi Bransouze a Okříšky pokračuje nepřetržitá výluka a oprava trati. Zprovoznění tohoto úseku předpokládáme 4. 8. 2011 večer. Následovat ale budou ještě denní výluky v pátek, sobotu a neděli, při kterých dojde k dokončení opravných prací.

Aktualizovanou tiskovou zprávu najdete přímo u nás, její elektronickou verzi s fotografiemi na stránce SŽDC.

Spor Škoda versus ČD graduje

Spor plzeňské strojírenské skupiny Škoda s Českými drahami o to, zda státem vlastněný dopravce může bez tendru nakoupit 16 rychlíkových souprav RailJet z produkce německé firmy Siemens, mají v rukou dva vlivní právníci. Konkrétně Karel Muzikář, řídící partner kanceláře Weil, Gotshal & Manges, a Radek Pokorný z kanceláře Pokorný, Wagner & spol. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Radiostanice dodá Českým drahám dcera

Roční peripetie Českých drah s dodávkou radiostanic s technologií GSM-R jsou u konce. Zařízení pro 600 lokomotiv dodá společnost ČD-Telematika, celková cena přitom dosáhla téměř 265 milionů korun bez DPH. Tendr na dodávku radiostanic vypsal národní dopravce loni v srpnu, do soutěže však nepřišla žádná platná nabídka. Předpokládaná cena tehdy činila 271 milionů bez DPH. Po neúspěšném tendru dráhy oslovily ČD-Telematiku, se kterou se nakonec dohodly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihočeši chtějí jednat o financování železnice

Jihočeský náměstek hejtmana Martin Kuba (ODS) vyzval otevřeným dopisem ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) otevřeným dopisem ke konstruktivní debatě o financování a hospodaření Českých drah (ČD). Důvodem jsou obavy, že ČD nakládají nehospodárně s penězi daňových poplatníků.

 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysočina Jančurovi nefandí, on sám sobě ano

Kraj Vysočina chtěl otevřít železniční dopravu konkurenci. Zjistil ale, že to jeden ze zájemců - podnikatel Radim Jančura - nemyslí vážně. Raději proto dal zakázku přímo Českým drahám. Takto se náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl snažil vysvětlit, proč předloni uzavřeli desetiletou smlouvu s Českými drahami a až do roku 2019 konkurenci včetně té zahraniční šanci nedají. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kdo si cesty krátí, život si neprodlouží

Místo toho, aby využili podchod, krátí si cestu přímo přes koleje. A nevědomky se tak vystavují velkému nebezpečí. Přitom za poslední tři roky přišlo podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala v okolí otrokovického nádraží o život pět osob. „Poslední střet s nákladním vlakem se stal letos začátkem dubna,„ doplnil Drápal. Nebezpečné zkratky využívají zejména zaměstnanci společnosti Barum, která v blízkosti kolejiště sídlí. Jednatel Barumu Libor Láznička na otázku, jak situaci vnímá, nereagoval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na dopravní stavby moc nezbude

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok nestačí na dokončení důležitých staveb a další významné stavby zpozdí. Peníze prý budou chybět například i pro běžnou údržbu silnic a železničních tratí. V dnešní tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy. Výdajové rámce pro SFDI schválila vláda ve výši 37 miliard korun. Rovněž se rozhodla omezit čerpání úvěru z Evropské investiční banky zhruba o polovinu na 3,74 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží v Bubnech se promění v obchodní centrum

Obchodní centrum hodlají na pozemcích zrušeného nádraží v Praze-Bubnech postavit společně developerské společnosti Orco a Unibail-Rodamco. Orco část pozemků v této oblasti prodala právě Unibail-Rodamco. O transakci informovalo Orco, hodnotu transakce ale neuvedlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.