Dopravné správy

Škodovka žaluje na ČD v Bruselu

Škoda Transportation zvyšuje svůj tlak proti plánovanému nákupu 16 souprav Railjet od společnosti Siemens, které si chtějí pořídit České dráhy. Na České dráhy podala firma námitku u Evropské komise. "Stížnost jsme podali ve věci možné veřejné podpory," uvedla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. Bližší informace nechce firma do pondělní tiskové konference zveřejnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD centrum Hradec Králové jinak

Nové informační centrum slouží od pondělí turistům mířícím do Hradce Králové. Třetí pobočka infocentra vznikla v budově hlavního nádraží. Bude tam k dispozici nejen cestujícím přijíždějícím do města vlakem, ale i lidem z celého kraje, kteří přes nádraží denně projdou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysočina rozsah osobní železniční dopravy zachová

Na světě jsou nové jízdní řády pro Vysočinu v železniční dopravě. Platit začnou v polovině prosince a oproti těm letošním se v nich moc nezmění. "Dopravní obslužnost, která se týká najetých kilometrů, zůstane pro příští rok na železnici v Kraji Vysočina stejná jako letos. Výjimky nastaly pouze v čase. U některých spojů dojde k posunům, které si vyžádaly obce. Žádné se ale rušit nebudou," uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská MHD se elektronizuje

Cestujícím pražské hromadné dopravy přibyla nová možnost elektronické platby za jízdenku. Aplikace DZone pro mobilní telefony vytvoří cestujícímu elektronickou peněženku, ze které je možné během okamžiku zakoupit klasickou jízdenku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skončí vykolejený „kafemlejnek“ ve šrotu?

Oprava frekventované trati z Jihlavy do Brna, kterou minulý pátek poškodilo vykolejení historického vlaku, jde do finále. Úsek z obce Brancouze do Okříšek už je v pořádku, pracuje se již jen na úseku mezi Jihlavou a stanicí Luka nad Jihlavou. Na historické lokomotivě Kačenka z roku 1930 je podle neoficiálních odhadů škoda přes milion korun. Poškození je takového rozsahu, že ani není možné mašinu z Jihlavy bezpečně odvézt.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soudruzi udělali kdesi tragickou chybu...

Linky pražských tramvají si zaslouží přehodnocení

Chcete se dostat co nejrychleji z Újezdu na Malostranské náměstí? Jděte pěšky. Tvrdíte, že je to nesmysl? Skutečně není. Redaktor Deníku se o tom přesvědčil na vlastní kůži. Stačilo vystoupit z tramvaje a vydat se na cestu směr Malostranské náměstí. Výsledek – chůzí to bylo o 20 vteřin rychlejší, a to se nejednalo o dopravní špičku, ale běžný dopolední provoz. Je totiž běžné, že tramvaje a auta tento úsek ucpou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Railjety“ pro ČD jsou zbytečné, předražené a nelegální

Český stát šetří na platech policistů, hasičů, chce omezovat sociální dávky, ale některých oblastí jako by se škrty netýkaly. České dráhy, tedy akciová společnost s většinovým státním vlastníkem, se domluvily s rakouskými, že zhruba za pět miliard korun koupí 16 nových vlakových souprav dodávaných firmou Siemens. Ty si Rakušané původně nasmlouvali, ale teď jim přebývají, a tak se části z nich rádi zbaví. Potíž je v tom, že podle některých analýz dráž, než je sami koupili. A bez řádné soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ukázní řidiče na přejezdech GALILEO?

Řidiče bude již brzy na blížící se vlak upozorňovat navigace ve vozidle. I tímto způsobem chtějí dráhy postupně zabezpečit dosud nechráněné přejezdy. Unikátní systém je výsledkem čtyřleté spolupráce v rámci projektu vědy a výzkumu ministerstva dopravy Certifikace satelitního navigačního systému GALILEO pro železniční telematické aplikace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraje si opraví nádraží samy

Krajům dochází trpělivost s chátrajícími nádražními budovami. Několik regionů se rozhodlo, že stavby opraví samy – od Českých drah si je pronajmou a požádají o unijní dotace na rekonstrukci. Oproti soukromé firmě, kterou ČD jsou, může být dotace pro krajské úřady až dvojnásobná. Podle odborníků s takovým "trikem" nejspíš nebudou v Bruselu žádné potíže. S nápadem přišel Středočeský kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD na převodu pracovníků k SŽDC vydělají

České dráhy už mají jasno, kolik vydělají na převodu 9500 zaměstnanců na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Výpravčí a další profese spojené s obsluhou provozu na dráze si s sebou do SŽDC vezmou majetek za necelých 400 milionů korun. Tolik také od správy železnic inkasují České dráhy. Deníku E15 to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš s tím, že částka vychází z odborného odhadu. Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonstrukci nádraží v Rokycanech kdosi zfušoval

Rekonstrukce nádraží v Rokycanech se blíží ke konci, výsledná podoba se ale řadě lidí nelíbí. Terčem kritiky je především nový podchod, který vede k ostrovním nástupištím, současně je možné projít jím mezi severní a jižní částí města. Jižní vstup je ale postaven tak, že z něj lidé vycházejí přímo do silnice. Není to ale jediný nedostatek. V podchodu se hromadí voda, protože se ucpaly odtokové kanály, lidé si také často stěžují na nefunkční výtahy na nástupiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo chce od SŽDC náhradu za výluky

Mezi Správou železniční dopravní cesty a nákladním dopravcem ČD Cargo se kvůli neplánovaným výlukám na české železnici schyluje k dalšímu soudnímu sporu o stamiliony korun. Podle ČD Cargo zvyšují výluky náklady na přepravu zboží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další výluky na Olomoucku

Důležité výluky železniční dopravy v Olomouckém kraji v týdnu od 8. srpna 2011

Dovolujeme si vás informovat, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční plánované výluky na vybraných tratích Olomouckého kraje. České dráhy v souvislosti s výlukami připravily opatření pro své cestující.

Nepřetržitá výluka v úseku Troubelice - Libina od 8. srpna od 7:35 do 10. srpna do 18:35.

Po tuto dobu bude SŽDC opravovat přejezd na libinském zhlaví v Troubelicích. České dráhy nahradí vlaky autobusy. Náhradní autobusová doprava (NAD) bude v úseku Uničov - Libina.

Zastávky NAD:
Uničov - vedle nádražní budovy
Troubelice - Zastávka BUS ''Troubelice u Polákových'', Zastávka BUS ''Troubelice,,u Kropáčů'', Troubelice zastávka - zastávka BUS ''Troubelice sídliště''
Nová Hradečná - na hlavní silnici v obci, na křižovatce u školy
Libina - před nádraží budovou

Nepřetržitá výluka mezi Prostějovem hl.n. a Bedihoští od 9. srpna od 8:10 do 12. srpna do 19:20., SŽDC bude opravovat přejezd.

České dráhy připravily následující opratření. Rychlíky a spěšné vlaky jsou vedeny odklonem přes Přerov. Odkloněné vlaky jsou současně nahrazeny v úseku Olomouc hl.n. – Prostějov hl.n. náhradní vlakovou dopravu (NVD), v úseku Prostějov hl.n. – Nezamyslice náhradní autobusovou dopravou (NAD).

Na prostějovském hlavním nádraží nebude mezi NAD a NVD zajištěna návaznost, obě náhradní dopravy slouží pouze k zajištění obsluhy Prostějova hl. n.

Zastávky NAD:
Nezamyslice - před nádražní budovou
Doloplazy - na zastávce BUS "Doloplazy Obecní úřad."
Pivín - na křižovatce před nádražní budovou
Čelčice - na hlavní silnici zastávka BUS ''Čelčice''
Bedihošť - před nádražní budovou
Prostějov hlavní nádraží - před nádražní budovou vlevo, stanoviště BUS ¨G ¨

Dále proběhnou dvě jednodenní výluky. První v úseku Jeseník - Písečná dne 10. srpna 2011 (od 7 do 17 hod.). SŽDC bude opravovat geometrickou polohu kolejí, svařovat kolejnice a vyměňovat pražce.
České dráhy po tento úsek zajistí náhradní autobusovou dopravu. Druhá výluka proběhne 11. srpna od 7 do 17 hod. mezi Písečnou a Mikulovicemi. Zde bude probíhat stejná údržba trati. Pro cestující zajistí České dráhy náhradní autobusovou dopravu.

Cestujícím se omlouváme za komplikace způsobené výlukami. Veškeré informace o výlukách a zajištění dopravy naleznou cestující na stránkách www.cd.cz/vyluky.

Přestavba nádraží Vyšehrad - nekonečný příběh

Stavební odbor výstavby pražského magistrátu na konci července zrušil rozhodnutí úřadu Prahy 2 z loňského prosince, který zamítl projekt rekonstrukce nádraží Vyšehrad s dvěma převážně skleněnými přístavbami. Vše se nyní Praze 2 vrací k novému rozhodnutí a do secesní památky pravděpodobně zatím teče voda. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka Gmünd NÖ - Wien FJBf ovlivní vlaky ČD

Výluka ÖBB na trati Gmünd NÖ - Wien ovlivní i spoje v Jihočeském kraji

Ve dnech 6. - 24. srpna 2011 se uskuteční výluka rakouského dopravce ÖBB, a to na trati trati Gmünd NÖ - Wien FJBf. Ovlivní i to spoje v Jihočeském kraji. Některé vlaky pojedou v pozměněných časech, za některé vlaky bude zavedena náhradní autobusová doprava Gmünd NÖ - České Velenice a zpět.

Veškeré informace jsou k dispozici ve stanicích a zastávkách, na webu Českých drah www.cd.cz v záložce omezení provozu nebo u operátorů Kontaktního centra ČD na telefonu 840 112 113.

Škoda do sporu s ČD vtahuje Siemens i ÖBB

Kolem akvizice rychlovlaků Railjet od Siemensu, kterou chystají České dráhy, přituhuje. Podle dokumentů, které má deník E15 k dispozici, vytáhla plzeňská Škodovka do boje s nejtěžším kalibrem. V podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) český podnik zpochybňuje samotnou opci Rakouských spolkových drah (ÖBB) na 16 souprav, kterou mají převzít České dráhy. Jejich cena je 200,5 milionu eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihočeské přejezdy moc bezpečné nejsou

Nepříjemné překvapení – možná i smrtící – mohli zažít řidiči, kteří projížděli v posledních měsících po některé z jihočeských silnic II. a III. třídy. Krajští kontroloři objeli 245 úrovňových křízení železničních tratí a regionálních silnic a zjistili, že u 117 z nich nebyly vidět výstražné kříže, které upozorňují řidiče na povinnost dát přednost vlaku. Přes značky rostla vegetace. Méně závažné závady nalezli kontroloři u dalších 48 přejezdů. Prořezat vegetaci skrývající značky nechal kraj ihned, zbylé nedostatky má Správa železniční dopravní cesty napravit do konce srpna. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba lokomotivy Škoda 109E krok za krokem

České dráhy zanedlouho obdrží 20 kusů nových lokomotiv Škoda 109E pro vozbu osobních vlaků. Podívejte se, jak se nová lokomotiva vyrábí.

Celý článek s fotografiemi najdete na této stránce.

Doufejme jen, že se ona výše uvedená citace naplní přes zprávy o tom, že ČD uvažují o odstoupení od smlouvy.

Trať mezi Loktem a Horním Slavkovem na odpis

Železniční trať mezi Loktem a Horním Slavkovem na Sokolovsku zanikne. Obce, které donedávna usilovaly o její zachování, případně i o obnovení provozu, ustoupily snaze ministerstva dopravy léta již nevyužívanou dráhu definitivně zrušit. Starostové by chtěli pozemky, které zatím patří železniční správě, získat a v místě trati vytvořit cyklostezku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecko upúšťa od podpory diaľkových vlakov

Nemecká vláda rozhodla o zmiernení pravidiel, ktoré doteraz bránili firmám prevádzkovať diaľkové autobusové linky. Desaťročia trvajúce obmedzenia na diaľkovú autobusovú dopravu v Nemecku vláda obhajovala snahou dostať v prípade dlhších trás ľudí do ekologickejších vlakov, z čoho profitoval najmä železničný kolos Deutsche Bahn.

Celú správu nájdete na tejto stránke.