Dopravné správy

Do Rosic n.L. se sjedou zahradní železnice

Na sobotu 20. srpna 2011 připravuje Pardubický spolek historie železniční dopravy pro malé i velké příznivce mašinek a vláčků "Setkání zahradních železnic". Místem konání je areál železničního Musea v Rosicích nad Labem, kde bude pro veřejnost otevřeno od 10 do 17 hodin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na železnice a diaľnice na budúci rok 1,9 miliardy eur

Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) dostane z rozpočtu na železnice a diaľnice na budúci rok 1,9 miliardy eur. Oproti tohtoročnému rozpočtu je to asi o 25 percent viac. Ak z toho odpočítame peniaze z eurofondov, Figeľ dostane od štátu miliardu. To je asi 10­percentný rast oproti tomuto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Česká železnice stále ještě není dotransformovaná

Ve středu 3. srpna v odpoledních hodinách bylo na Ministerstvu dopravy ČR podepsáno memorandum k převodu zaměstnanců řízení provozu ČD k SŽDC. Podpis pod dokument, který zajišťuje zachování sociálních podmínek zaměstnanců po převodu řízení provozu od Českých drah (ČD) ke Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) k 1. 9. 2011, vedle ministra dopravy Pavla Dobeše připojili také zástupci obou zaměstnavatelů – SŽDC a ČD – a rovněž devíti odborových svazů působících na železnici, včetně OSŽ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach jazdí električka Vario LF

Po košických uliciach jazdí od stredy (10. augusta) moderná električka Vario LF. Toto vozidlo mestskej hromadnej dopravy je prvé svojho typu na Slovensku. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zaň zaplatil 606 410 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínské rychlovlaky se vracejí k výrobci

Čínská státní firma vyrábějící rychlovlaky stáhne načas z provozu 54 souprav. Chce je zkontrolovat a opravit. Jedná se o vlaky, které jezdí na trase Peking - Šanghaj. Firma to oznámila jen den poté, co čínská vláda pozastavila projekty nových rychlostních tratí, a to v důsledku katastrofální srážky dvou vysokorychlostních vlaků u města Wen-čou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Grus Grus“ vás doveze do rybníkového divadla

Zvláštní vlak s názvem „Grus Grus“ (latinsky jeřáb popelavý) vypraví České dráhy ve dnech 18. – 23. srpna. Spoj doveze cestující přímo k místu představení divadla Continuo. Divadelní show se uskuteční na hladině a v okolí rybníka Otrhanec u Malovic. Vlak vyjíždí z Českých Budějovic v 19:38 hodin, představení začíná ve 20:30 hodin a jízdné je zahrnuto v ceně vstupenky. Více informací včetně jízdního řádu najdete v tiskové zprávě.

Bratislavská hlavná stanica sa zmení

Stánky s bufetmi, bezdomovci na lavičkách, zápach moču, špina, no aj stromy a zeleň. To všetko má na dnes ošarpanom Predstaničnom námestí, ktoré víta návštevníkov vystupujúcich z vlaku, prekryť nová výstavba – hotel, kancelárie, obchodné centrum priamo pri Hlavnej stanici či nová železničná hala. Zmeniť sa nemá len námestie, ale aj doprava na frekventovanej Šancovej a Pražskej ulici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda poškozuje naše dobré jméno, tvrdí Siemens

Právní zástupce tuzemské firmy Škoda Transportation považuje za nestandardní uvalení obchodního tajemství na rozklad, kterým České dráhy napadly pozastavení nákupu 16 vlaků Railjet od společnosti Siemens. Oznámilo to dnes zastoupení firmy. České dráhy oponují, že rozklad obsahuje citlivá data. Výrobce vlaků Siemens se ohradil proti tvrzení Škody, že jeho stroje jsou předražené, a uvažuje o soudním řešení sporu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiarky budú viac sexy

Plánované ročné náklady v roku 2011 na obmenu a vystrojenie 2 154 zamestnancov rovnošatami boli podľa slov generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva a. s. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Pavla Kravca schválené vo výške 255 049 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Razicí štít se proboural do budoucí stanice metra Petřiny

Razicí štít se dnes proboural do budoucí stanice metra Petřiny. Za tři měsíce urazil celkem půl kilometru. "Razící stroj Tonda dnes vyrazí prvních pět set metrů. Bude následovat 150 metrů stanice metra Petřiny, kterými bude stroj protažen a v polovině září vyrazí jeden kilometr ke stanici Veleslavín," potvrdil ředitel divize Václav Soukup.

Celou zprávu z 11.8. najdete na této stránce.

Hlavné mesto potrebuje ekologickú dopravu

Hľadanie reálnych ekologických alternatív v doprave je pre hlavné mesto nevyhnutné, tvrdí Obvodný úrad životného prostredia (OÚ ŽP) v Bratislave. Obyvateľov Bratislavy totiž podľa úradu zaťažuje hluk, splodiny a nedostatočná priepustnosť ciest. Ako sa uvádza v stanovisku úradu, podľa štúdií je Bratislava jedno z najhlučnejších miest a na mnohých miestach je prípustná hluková záťaž prekročená až o 30 dB.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC budou chybět peníze na údržbu a investice

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) považuje svůj plánovaný rozpočet na příští rok za nedostatečný. Peníze jí budou chybět na opravy a údržbu tratí, nedostatek financí se projeví také u chystaných investic do zabezpečovacích zařízení na železničních přejezdech. Vyplývá to z informací, které SŽDC poskytla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové rovnošaty dostane iba 3500 zamestnancov ZSSK

Plánované ročné náklady v roku 2011 na obmenu a vystrojenie 2154 zamestnancov rovnošatami boli podľa slov generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva a. s. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Pavla Kravca schválené vo výške 255.049 eur, z toho pre úsek prevádzky v hodnote 201.600 eur a pre úsek obchodu 53.449 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD lákají na nádraží hospodské

Na mnohá nádraží v západních Čechách by se mohly vrátit nádražní restaurace. České dráhy (ČD) vypsaly výběrová řízení na pronájem prostor v šedesáti místech, například v Bečově nad Teplou, Vojtanově, Aši či Františkových Lázních. Dráhy tak chtějí oživit stanice, které zůstaly kvůli automatizaci řízení dopravy téměř opuštěné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom okolo Slovenska v podaní novinárov

Dá sa prejsť vlakom okolo celého Slovenska? Ak áno, akú trasu zvoliť, ak chceme vidieť a zažiť čo najviac? Za štyridsať hodín sme obišli Slovensko z východu na západ a späť, prešli sme osem tratí a vyše tisíc dvesto kilometrov koľajníc. Reportáž o železnici a premenlivej krajine za oknom vlaku.

Celú reportáž nájdete na tejto stránke.

Kamionová doprava jezdí po železnici

Nákladní expresy na linkách "Bohemia" přepravily ve srovnání s loňským prvním pololetím o 46 % kamionových zásilek více. Intermodální linky silnice – železnice – silnice mezi Lovosicemi a Německem se tím dostávají mezi nejdynamičtěji se rozvíjející linky v Evropě. To je jistě dobrý signál a zároveň nadějná zpráva nejen pro BOHEMIAKOMBI, ale také pro všechny české motoristy.

Pokud se i Vám tato informace jeví jako zajímavé téma, bližší informace najdete na
této stránce

Svezte se Chodovar expresem na slavnosti piva!

Už pošesté vypraví České dráhy zvláštní vlak s názvem Karlovarský Chodovar Expres na tradiční slavnosti piva v rodinném pivovaru Chodovar. Netradiční cesta povede z Karlových Varů přes Bečov nad Teplou a Mariánské Lázně do Chodové Plané, kde s konají tradiční Slavnosti piva Chodovar 2011. Ve vlaku platí jednotná cena zpátečního jízdného 100,- Kč. Jízdenka platí zároveň i jako vstupenka na slavnosti do areálu pivovaru a při cestě na slavnosti zahrnuje i pivo zdarma. Více informací naleznete v tiskové zprávě.

Čínské rychlovlaky zpomalily

Čína rozhodla o snížení maximální rychlosti na vysokorychlostních železničních tratích a chce také pozastavit nově připravované projekty a podrobit přísnější kontrole stávající drážní zařízení. Podle čínských médií to na zasedání čínské vlády řekl premiér Wen Ťia-pao. Chce tak zmírnit hněv obyvatel, který propukl po červencové tragické havárii na nádraží Wen-čou, při níž zahynulo nejméně 40 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC likviduje inflaci přejezdů

Železničních přejezdů je zatím v Česku přes osm tisíc, správci kolejí ale připravují plán na jejich výraznou redukci. I nadále mají mizet nevyužívaná a hlavně nebezpečná křížení tratí s cestami. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally nejde o snahu "přetínat republiku", ale ve hře jsou především úseky na polních nebo lesních cestách, kde mnohde už tyto dřívější cesty ani neexistují. Rušení přejezdů je podle jeho slov komplikované.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co na sobě budou mít výpravčí po 1. září?

Až 65 milionů korun bude muset zaplatit správce kolejí, společnost SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), za uniformy pro své nové zaměstnance. Od září k ní totiž přechází víc než devět tisíc lidí, kteří dnes pracují pro České dráhy. Mezi oběma firmami tak v posledních měsících panovaly spory o to, které uniformy si předají a které naopak bude muset správce kolejí pořizovat úplně nové.

Celou zprávu najdete na této stránce.