Dopravné správy

Slovenské trate budú zarastať trávou

Niektoré železničné trate budú na Slovensku zrejme zarastať trávou a kríkmi ešte viac ako doteraz. V súčasnosti majú železnice povinnosť sa o nepoužívané trate starať tak, aby sa na ne v prípade potreby dali okamžite pustiť vlaky. Vláda ale navrhuje, aby do budúcna stačila len taká údržba, aby opustené trate neboli nebezpečné pre ľudí či zvieratá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo, a.s. v 1. pololetí zisková

Společnost vykázala za leden až červen 2011 hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů (EBIDTA) +719,2 mil. Kč a hrubý zisk před zdaněním (EBT) 51,31 mil. korun. Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ministerstvo dopravy si platí detektívov

Vykonávanie ochrannej a strážnej služby v objektoch ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja počas štyroch rokov bude stáť 934,1 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty. Bezpečnostnú službu pre rezort dopravy bude poskytovať Detektívna informačná služba, s.r.o. so sídlom v Žiline. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Prázdniny na Kométe sa nekonajú

23.8. 2011 - Prázdniny na Kométe: JAZDA SA Z TECHNICKÝCH PRÍČIN NEUSKUTOČNÍ

Zaražte zloděje kovů, volá SŽDC

Závory jsou zvednuté, výstražná světla zhasnutá, a přesto se blíží vlak – takové jsou výsledky "práce" zlodějů, kteří bez ustání řádí v Ústeckém kraji. Kradou části železničního zabezpečovacího zařízení a napomáhají tak tragédii. Po výpadku zabezpečení nefungují přejezdy ani návěstidla. Výsledkem většinou je zastavení provozu nebo velmi pomalá a opatrná jízda vlaků. Vše ale také může skončit srážkou na přejezdu nebo dokonce krvavým střetem dvou vlaků. Správa železniční dopravní cesty proto volá po změně pravidel pro výkup kovů, aby se krádeže u kolejí zločincům nevyplatily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rodina vhrála boj s protihlukovou stěnou

Dvanáctiletý spor o dostavbu železničního koridoru před Prahou je u konce. Jádrem dohadů s majiteli pozemku v Úvalech bylo to, jestli mezi soukromým domem a železnicí vyroste, nebo nevyroste protihluková stěna. Rodině Brzákových, která pětimetrovou betonovou bariéru dosud odmítala, teď dala za pravdu studie o vlivu na životní prostředí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysočina se bojí likvidace železniční dopravy

Na Vysočině bude v příštím roce nejspíš jezdit méně rychlíků i regionálních vlaků než letos. Stát podle poslední verze připravovaných jízdních řádů na rok 2012 zcela zruší rychlíkovou linku Jihlava–Pardubice a omezí provoz na lince Brno–Jihlava–České Budějovice. Podle Libora Joukla, náměstka jihlavského hejtmana, přitom už je připravena definitivní podoba jízdních řádů regionálních spojů, která ale počítá i s vedením rychlíků a obsahuje navazující vlaky a autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická srážka tramvaje s autobusem, naštěstí simulovaná

„Prosím vás, já hledám svoji dceru, možná tady někde je. Pomozte mi, prosím. Co mám dělat?“ Matka zmateně a plná strachu bloudí kolem tragické nehody tramvaje a autobusu MHD v ústředních dílnách pražského dopravního podniku v Hostivaři.

Celou reportáž najdete na této stránce.

Bratislava finančne likviduje svoju MHD

Redukovať linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) bude nevyhnutné, ak hlavné mesto neposkytne Dopravnému podniku Bratislava, a.s. (DPB) chýbajúce peniaze. Vyplýva to zo stanoviska DPB k navrhovaným redukciám spojov MHD. Uvádza sa v ňom, že mesto spoločnosti dlhuje za minulé roky 15 miliónov eur a krátilo príspevok na tento rok o 3 milióny eur. Dopravný podnik teda k redukčným opatreniam pristúpil pre zlú finančnú situáciu. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Korejský pancéřový vlak zamířil na Sibiř

Severokorejský vůdce Kim Čong-il, který je od soboty v Rusku, si dnes prohlédl elektrárnu na Burejské přehradě na ruském Dálném východě. V příštích dnech by měl s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem hovořit údajně i o energetické spolupráci. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ROPID si zdražením jízdného pomohl, ale...

Tržby z jednotlivých jízdenek od zdražení 1. července vzrostly. Lidé z automatů "vytahali" jen v červenci jízdenky za 210 milionů korun, což je o 53 milionů víc, než v loňském červenci. Tehdy lidé nakoupili jízdenky za sto padesát sedm milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Alstom hledí do budoucnosti

V následujícím článku si představíme čtyři designové koncepty pro vozidla společnosti Alstom. Loop train-tram, Tramspiral, Double decker tram a interiérový koncept zvaný Cover. Jednu věc ale musíme připustit hned na začátku. Koncepty designu byly vytvářeny pouze s cílem co nejzajímavějšího vzhledového pojetí, tudíž by na cestě do praxe musely pravděpodobně doznat značných úprav.

Celý článek najdete na této stránce.

Chorvatským „naklápěčkám“ se lepí smůla na paty

Chorvatské železnice (Hrvatske željeznice; HŽ) si v červenci roku 2003 u společnosti Bombardier Transportation objednaly 8 dvouvozových naklápěcích jednotek odvozených od německé řady VT 612 RegioSwinger. De facto se jednalo o posledních osm kusů z 200vozové série, z nichž nakonec Deutsche Bahn (DB) převzaly 192 kusů. Pořizovací cena chorvatských jednotek vykazujících od těch německých určité odlišnosti činila 32,508 milionu eur (tehdy cca 1 024 mil. Kč, tj. 128 mil. Kč za jednotku).

Celý článek najdete na této stránce.

Martin J. Kadrman zachraňuje další nádraží

Smělé plány na přeměnu Horního nádraží v Karlových Varech, v nichž měla být stávající budova zbourána a postavena nová dvoupodlažní výpravní hala, dostávají trhlinu. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví podala na ministerstvo kultury podnět na prohlášení stanice za kulturní památku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Protihlukové stěny jsou nebezpečné

Tento měsíc uběhly tři dlouhé roky od velkého železničního neštěstí ve Studénce. Dodnes sledujeme vyšetřování a soudní proces, který se tak nějak odlidštil, a stal se bitvou lepších či horších právníků. Neštěstí ve Studénce se však stalo bez pochyby z něčí nedbalosti. Jiná je však situace s výstavbou takzvaných protihlukových stěn.

Celý článek najdete na této stránce.

SŽDS sabotuje snahy o záchranu lokálek

Část Švestkové dráhy, regionální trati mezi Lovosicemi a Mostem, je zavřená kvůli opravě mostu. Přitom tu ale nikdo nic neopravuje. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravu odmítá. Tvrdí, že se jí to nevyplatí. Vlaky proto nahrazují autobusy. Podobné problémy mají i jiné lokálky v kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Olomouc - Bohuňovice

Dovolujeme si vás informovat, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční plánované výluky na vybrané trati Olomouckého kraje. České dráhy v souvislosti s výlukami připravily opatření pro cestující.

Provozovatel dráhy SŽDC, s.o. informuje, že ve dnech 23.8. - 25.8. 2011, vždy od 8:00 do 17:20 hod. se uskuteční denní výluka v úseku Olomouc hl.n. - Bohuňovice.
Všechny vlaky jsou po dobu výluky ve vyloučeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.
U vlaku Os 3635 jsou vedeny souběžně s vlakem v úseku Bohuňovice - Uničov také přímé autobusy NAD .
Autobusy NAD č. 1, 2 a 3 jsou zastávkové - obsluhují zast. Hlušovice.
Mimořádný přestup u vlaků Os 3631 a Os 3634 v ŽST Šumperk.
U vlaků Sp 1632, Sp 1633, Os 3615 není po dobu výluky mimořádně řazena 1. vozová třída.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Olomouc hlavní nádraží - ulice Táborská, u východu z nového podchodu
Hlušovice - na hlavní slinici u obecního úřadu
Bohuňovice - před nádražní budovou

ČD budou kupovat už jen existující vozidla

Spor o nákup souprav Railjet, které chtějí koupit České dráhy za zhruba 5 miliard korun, má další pokračování. Plánovaný nákup napadá český výrobce Škoda Transportation, čímž se zřejmě rozkmotřil právě se svým dvorním odběratelem Českým drahami. Alespoň to potvrzují slova šéfa ČD Žaludy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obce boj o jemnickou lokálku nevzdávají

Další osud železnice z Moravských Budějovic do Jemnice na Třebíčsku je pořád nejasný. Pravidelná osobní doprava tam skončila loni a Kraj Vysočina ji neobjednal ani pro příští rok. Jemnice a okolní obce se složily na prázdninové víkendové vlaky. Běžnou dopravu ale samy financovat nemohou...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bývalý šéf DB jako poradce ČD skončil

Bývalý dlouholetý šéf Deutsche Bahn (DB) a externí poradce Českých drah (ČD) Hartmut Mehdorn, jenž se má dočasně ujmout řízení druhých největších německých aerolinií Air Berlin, může nastoupit s čistým štítem. Své závazky vůči tuzemskému drážnímu podniku už splnil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.